Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα δεδομένα για το Βitcoin μετά τον «πόλεμο» που κήρυξε η Κίνα

Ποια είναι τα σενάρια πίσω από την απόφαση της ασιατικής υπερδύναμης να βάλει στο στόχαστρο το κρυπτονόμισμα. Οι τελευταίες εξελίξεις, οι προβλέψεις για τη συνέχεια και το σενάριο κατάρρευσης.

Νέα δεδομένα για το Βitcoin μετά τον «πόλεμο» που κήρυξε η Κίνα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ποιος είναι ο λόγος που ώθησε την κινεζική κυβέρνηση να σταματήσει να έχει ανοχή έναντι στις δραστηριότητες που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα; Από ό,τι αναφέρουν πηγές από την Κίνα, οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της δέσμευσης που έχει αναλάβει η χώρα για «ουδετερότητα άνθρακα» στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Για να το κατορθώσει, στοχεύει να συρρικνώσει την αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας σε περίπου 1,9% το 2021.

Η φήμη πως το Bitcoin καταναλώνει πολλή ενέργεια το έκανε έναν προφανή στόχο. Τον Απρίλιο, το επιστημονικό περιοδικό Nature δημοσίευσε μια μελέτη που ισχυριζόταν ότι οι miners της Κίνας θα μπορούσαν να παράγουν έως και 130,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους εκπομπών άνθρακα έως το 2024.

Το θέμα της κατανάλωσης ενέργειας ήταν το πρόσχημα. Αν το πρόβλημα των αρχών ήταν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δεν θα έκλειναν τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσαν υδροηλεκτρική ενέργεια, οι οποίες δεν μολύνουν. Οι Κινέζοι miners υποτίμησαν την αποφασιστικότητα των αρχών. Πριν από δύο μήνες, πήραν μια πρώτη γεύση, όταν οι επιθεωρητές ασφαλείας προκάλεσαν διακοπές ρεύματος στην περιοχή Xinjiang, η οποία φιλοξενούσε πολλούς εξορύκτες. Στη Δύση, το αντιλήφθηκαν όταν είδαν τα μεγέθη του hash rate να επηρεάζονται σημαντικά.

Τον ίδιο μήνα, ορισμένες κινεζικές τράπεζες όπως η Αγροτική, η τρίτη σε μέγεθος κινεζική τράπεζα, προειδοποίησαν επίσημα τους πελάτες τους να μη χρησιμοποιούν τους λογαριασμούς τους για συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα. Βέβαια αυτές οι οδηγίες είχαν δοθεί και στο παρελθόν. Ωστόσο, αυτή τη φορά ήταν διαφορετικά, σύμφωνα με τον Willy Woo, για τρεις λόγους: αποτελεί απαίτηση της κεντρικής τράπεζας, απείλησαν ότι θα ερευνήσουν το ιστορικό των συναλλαγών, θα ενημερώνουν τις αρχές μόλις το ανακαλύπτουν.

Οι τελευταίες ενέργειες

Οι κινήσεις πλέον είναι συντονισμένες. Η εφαρμογή πληρωμών Alipay δήλωσε ότι θα δημιουργήσει ένα σύστημα παρακολούθησης που θα στοχεύει sites και λογαριασμούς για τον εντοπισμό συναλλαγών που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα. Η Weibo (Twitter της Κίνας) άρχισε να λογοκρίνει τα ανταλλακτήρια Huobi, OKEx και Binance. Αυτά τα ανταλλακτήρια είναι τα μεγαλύτερα σε όγκο συναλλαγών που εξυπηρετούν σε μεγάλο βαθμό Κινέζους πελάτες, αν και βρίσκονται στο εξωτερικό.

Η λογοκρισία επεκτάθηκε και σε προσωπικούς λογαριασμούς, σύμφωνα με το Bloomberg. Η Weibo αρνείται την πρόσβαση σε πολλούς λογαριασμούς που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα, ειδικά εκείνων που έχουν πολλούς ακόλουθους. Πριν από δύο εβδομάδες, το κινεζικό Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας ανακοίνωσε τη σύλληψη 1.100 ατόμων για ξέπλυμα χρημάτων μέσω κρυπτονομισμάτων. Η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό του Υπουργείου, στο WeChat.

Πολλοί εικάζουν πως οι τελευταίες ενέργειες δεν είναι άσχετες με την αναμενόμενη έκδοση του νέου ψηφιακού γιουάν. Οπότε, οι αρχές επιθυμούν να εξουδετερώσουν τον «ανταγωνισμό», διατηρώντας τον έλεγχο των νομισματικών συστημάτων της χώρας. Για παράδειγμα, με το Bitcoin μπορούν οι Κινέζοι να διαπεράσουν τα capital control και να στείλουν χρήματα στο εξωτερικό. Κάτι που ενοχλούσε ιδιαίτερα τις αρχές.

Ωστόσο το Bitcoin δεν είναι τόσο εύκολο να σταματήσει. Οι Κινέζοι πολίτες εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στα ανταλλακτήρια που λειτουργούν στο εξωτερικό. Παρακάμπτουν τους περιορισμούς στο Διαδίκτυο μέσω ιδιωτικών δικτύων (VPN). Ακόμα πιο εύκολο είναι να υπάρξουν συναλλαγές με Bitcoin, καθώς δεν μεσολαβεί κάποιος ενδιάμεσος. Δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές οι άμεσες μεταφορές χρημάτων μεταξύ ατόμων.

Οι φίλοι του Bitcoin πάντοτε θα βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τις αρχές. Αν ήταν τόσο εύκολο να το σταματήσουν οι κυβερνήσεις, το Bitcoin δεν θα υπήρχε τώρα.

Οι προβλέψεις

Από το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι Κασσάνδρες. Ο Michael Burry, γνωστός από την πρόβλεψή του για την κατάρρευση της αγοράς των ενυπόθηκων δανείων (ο χαρακτήρας του ήταν από τους πρωταγωνιστές της ταινίας The Big Short), θεωρεί πως η μόχλευση θα οδηγήσει στην κατάρρευση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων.

Ο Burry είναι σίγουρα ένας από εκείνους που την άποψή τους αξίζει να ακούμε. Από την άλλη, είναι τόσο πολλοί εκείνοι που έχουν προβλέψει τα ίδια επί τόσα χρόνια και συνεχώς διαψεύδονται. Η αγορά όχι μόνο κρατάει, αλλά όλο και μεγαλώνει. Ακόμα και μετά τη σφοδρή υποχώρηση των τελευταίων εβδομάδων, η κεφαλαιοποίησή της βρίσκεται κοντά στο 1,5 τρισεκατομμύριο. Έχει σκαρφαλώσει σε ένα επίπεδο τιμών που πριν ένα χρόνο ελάχιστοι το πίστευαν.

Η άποψή μας είναι πως μακροπρόθεσμα αυτή η αναστάτωση θα λειτουργήσει υπέρ του Bitcoin. Κατ' αρχάς, όποιον αυστηρότερο κανόνα μπορούσε να εφαρμόσει η κινεζική κυβέρνηση, τον εφάρμοσε. Μέχρι εκεί είναι τα όριά της. Η άποψη ή αν θέλετε το αφήγημα ότι το Bitcoin αποτελεί το μυστικό όπλο των Κινέζων, όπως εκφράστηκε πρόσφατα από τον δισεκατομμυριούχο Peter Thiel, συνιδρυτή της PayPal, αποδείχτηκε εντελώς λάθος. Αυτή η αβάσιμη κατηγορία θα σταματήσει να έχει τοξική επίδραση ανάμεσα στο νομοθετικό σώμα στην Ουάσιγκτον.

Κυρίως, όμως, η έξοδος των εξορυκτών από την Κίνα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποκέντρωση και στη χρήση πιο πράσινων ενεργειακών πόρων τους επόμενους μήνες. Ήδη οι πρώτοι miners, όπως η Bit Mining που ευθύνεται για το 9% του gash rate, ανακοινώνουν ότι τα πρώτα κομμάτια του εξοπλισμού έχουν φτάσει στο Καζακστάν. Γιατί αποτελεί το πιο κρίσιμο σημείο; Επειδή όταν πάρουν το περιβαλλοντικό ΟΚ, τότε πολλοί από τα μεγάλα funds και οι εισηγμένες που διστάζουν να αγοράσουν Bitcoin για να μην αμαυρωθεί η εικόνα τους, θα σπεύσουν να το αποκτήσουν. Επίσης θα μπορεί να δοθεί επιτέλους η άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τα ETFs.

Πότε θα επανέλθει η τιμή του Bitcoin στα υψηλά της; Πέρα από την εμφάνιση θετικών νέων, σημαντικό μέρος αφορά το hash rate. Όσο η υπολογιστική δύναμη που απαιτείται για την εξόρυξη Bitcoin είναι μικρή, αντίστοιχα χαμηλό είναι και το κόστος. Συνεπώς οι miners μπορούν να πουλάνε με κέρδος, ακόμα και σε χαμηλή τιμή. Όταν όμως αρχίσουν και πάλι να δουλεύουν στο φουλ οι miners, θα ανέβει το hash rate. Άρα και το κόστος εξόρυξης. Συνεπώς, δεν θα τους συμφέρει να πουλάνε κάτω του κόστους. Θα περιμένουν να ανέβει η τιμή.

Το πιθανότερο είναι όμως η άνοδος της τιμής να μην περιμένει να βρεθούν σε πλήρη λειτουργία οι εξορύκτες. Θα σκαρφαλώσει πιο νωρίς, καθώς αυτή η εξέλιξη θα έχει προεξοφληθεί.

Όπως βλέπουμε στο παραπάνω διάγραμμα, ήδη η τιμή του Bitcoin ανακάμπτει. Μόνο για ελάχιστη ώρα έπεσε κάτω από το κρίσιμο σημείο των 30.00 δολαρίων. Όσο χρειαζόταν για να φοβίσει τους πιο βραχυπρόθεσμους. Λίγο αργότερα βρέθηκε από πάνω και συνεχίζει να ανεβαίνει.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 5,5 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (3,5 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Βitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v