Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bitcoin: Το καλό σενάριο, το κακό και ο Soros

Αυξάνει την έκθεσή του στο bitcoin το Soros Fund Management. H εσωτερική άδεια στα στελέχη για άμεσες επενδύσεις στο κρυπτονόμισμα. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από την αυξανόμενη εμπλοκή της Wall Street.

Bitcoin: Το καλό σενάριο, το κακό και ο Soros

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η εμπλοκή του Soros Fund Management στο Bitcoin δεν αποτέλεσε «κεραυνό εν αιθρία». Από τον Μάρτιο η Dawn Fitzpatrick, επικεφαλής του γραφείου επενδύσεων, είχε αναφέρει στο Bloomberg ότι βρίσκουν πολύ ενδιαφέρουσες τις υποδομές στα crypto, για αυτό και επενδύουν πάνω τους. 

Το Bitcoin μπορεί κάποτε να θεωρούνταν περιθωριακό περιουσιακό στοιχείο, αλλά αυτό δεν ισχύει πια, ισχυρίστηκε η Fitzpatrick. Αντιλαμβανόμαστε το Bitcoin περισσότερο ως ένα εμπόρευμα που διαθέτει τα πλεονεκτήματα της εύκολης αποθήκευσης, μεταφοράς και του πεπερασμένου όριου νομισμάτων, εξήγησε. Μπορεί να χρησιμεύσει ως αντιστάθμισμα στον φόβο για την υποτίμηση του δολαρίου, εξαιτίας της αυξημένης προσφοράς χρήματος κατά το τελευταίο διάστημα.

Οι άνθρωποι του Soros Hedge Fund δεν έμειναν στα λόγια. Τον ίδιο μήνα μαζί με την Morgan Stanley και άλλους θεσμικούς, συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου 200 εκατομμυρίων δολαρίων της NYDIG. Ποια είναι η NYDIG; Μια εταιρία με επικεφαλή τον Ross Stevens που αναλαμβάνει υπηρεσίες θεματοφυλακής για πολλούς θεσμικούς και hedge funds, που επιθυμούν να αγοράσουν Bitcoin. Και όχι μόνο αυτό. Έχει υποβάλει μια από τις πιο σοβαρές προτάσεις για Bitcoin ETF στην Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), σε συνεργασία με την κορυφαία επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley (MS).

Το εγχείρημα όμως που αν επιτύχει θα αφήσει στην ιστορία την NYDIG, είναι η συνεργασία με την Fintelity National Information Services (FIS), χάρη στην οποία πολύ σύντομα όλοι οι αμερικάνοι πολίτες θα είναι σε θέση να αγοράζουν, να πουλάνε και να καταθέτουν Bitcoin από την τράπεζα τους.

Τα νέα δεδομένα

Το Soros Fund Management όμως ανέβηκε επίπεδο εμπλοκής. Πριν λίγες ημέρες μοίρασε στα στελέχη του εσωτερική άδεια για άμεση επένδυση σε Bitcoin. Όχι πλέον σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, αλλά για trading. Η έγκριση δόθηκε από την ίδια την Dawn Fitzpatrick.

Όταν ένα επενδυτικό ίδρυμα με τεράστιο ιστορικό επιτυχιών που διαχειρίζεται δεκάδες δισεκατομμύρια, αυξάνει την έκθεση του στο Bitcoin, με μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται να είναι θετικό νέο. Ωστόσο μια πιο ψύχραιμη ματιά θα μας έκανε πιο επιφυλακτικούς και αυτό αφορά γενικώς στα hedge funds, όχι μόνο στο συγκεκριμένο. Τα στελέχη τους είναι ψυχροί traders. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να κάνουν χρήματα. Όχι να θα ποντάρουν στην άνοδο ή στην πτώση, πόσο μάλλον να εντρυφήσουν στην φιλοσοφία του Bitcoin ή της αποκεντρωμένης οικονομίας.

Πως προέκυψε το ενδιαφέρον από τους ανθρώπους της Wall Street; Ο χώρος των crypto μεγάλωσε. Δεν μπορούν να αγνοούν μια αγορά που υπερβαίνει το ένα τρισεκατομμύριο σε περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο επειδή ασχολούνται, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι έχουν πειστεί πως αξίζει τόσο πολύ.

Οι traders στα hedge fund προσελκύονται από την υψηλή μεταβλητότητα και πιστεύουν πως η εμπειρία, η τεχνογνωσία και τα μοντέλα τους θα τους δώσουν το πλεονέκτημα. Οι τράπεζες στην αρχή υπό την πίεση των πελατών τους, τελικά άρχισαν να βρίσκουν ενδιαφέρουσα την ιδέα να παρέχουν τραπεζικές υπηρεσίες σε αυτά τα νέα περιουσιακά στοιχεία. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θέλουν να βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο τους κάτι διαφοροποιημένο που τους παρέχει προστασία από ένα ενδεχόμενο πληθωρισμό και μια διέξοδο στα αρνητικά επιτόκια των ομολόγων.

Το Bitcoin αντιμετωπίζεται από τον παραδοσιακό χρηματοοικονομικό κλάδο, σαν οποιαδήποτε επενδυτική αξία: εμπόρευμα, νόμισμα, μετοχή, ομόλογο. Υπάρχουν περίοδοι που το οικονομικό περιβάλλον ευνοεί στο να τα κρατάς, όπως και συγκυρίες όπου συμβαίνει το αντίθετο. Πότε θα πάψουν οι συνθήκες να ευνοούν το Bitcoin; Θα μπορούσε για παράδειγμα να χαλαρώσει η επεκτατική πολιτική από τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες. Να σταματήσουν αποκλείεται, όμως ακόμα και ο χαμηλότερος ρυθμός επέκτασης ίσως αρκεί για να σταματήσουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα νέα περιουσιακά στοιχεία ως προστασία από τις παρενέργειες των προσπαθειών νομισματικής τόνωσης.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Η εμπλοκή της Wall Street στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, συνεπάγεται ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Αναμφίβολα θετικό είναι ότι η υπόθεση της αναγνώρισης και της υιοθέτησης του Bitcoin και των υπολοίπων crypto, κερδίζει έδαφος. Η εισροή κεφαλαίων θα χρηματοδοτήσει νέες καινοτομίες και θα οδηγήσει πολλά από τα κρυπτονομίσματα να ανέβουν σε αξία. Πρόκειται για μια εξέλιξη που ανατροφοδοτεί την άνοδο, καθώς η αγορά θα γίνει πιο ενδιαφέρουσα και με μεγαλύτερη ρευστότητα, κάτι που θα προσελκύσει ακόμα περισσότερους θεσμικούς.

Το αρνητικό είναι ότι η ανεξαρτησία από τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα θα ροκανίζεται όσο περνάει ο καιρός. Η ηθική και η νοοτροπία της αποκέντρωσης είναι σχεδόν αντίθετα από την παραδοσιακή τραπεζική. Ωστόσο όσο περισσότερο υιοθετούνται αυτά τα περιουσιακά στοιχεία από τη Wall Street, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα, οι ρυθμιστικές αρχές και οι κυβερνήσεις να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν τους κανόνες του παλαιού συστήματος.

Όσο αφορά σε αυτό το σημείο, υπάρχει η ρεαλιστική προσέγγιση και η ιδεαλιστική. Η ρεαλιστική θεωρεί αναπόφευκτη την εμπλοκή των μεγάλων παικτών. Τα χρήματα από την Wall Street δεν είναι ιδεολόγων, αλλά δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση το Bitcoin να μεγαλώσει χωρίς την συμβολή τους. Αποτελεί μέρος της ωρίμανσης του. Μπορεί να μην είναι απολύτως σύμφωνο με το όραμα των αρχικών cyberpunk εμπνευστών του, αλλά η ευρεία αποδοχή και αναγνώριση δεν μπορεί παρά να περνάει από εκεί. Πιθανότατα το αποτέλεσμα θα είναι απολύτως θετικό, χωρίς όμως να μπορέσει ο χώρος των crypto να αποφύγει κάποιες άσχημες στιγμές.

Τελικές σκέψεις

Ο George Soros και οι συνεργάτες του, θα μείνουν στην ιστορία για το επικό εγχείρημα ενάντια στην βρετανική στερλίνα και μια από τις ισχυρότερες Κεντρικές Τράπεζες. Πράγματι στέφτηκε με επιτυχία, με αποτέλεσα να κερδίσουν ένα απίστευτο ποσό χρημάτων. Βέβαια η στερλίνα επιβίωσε, δεν εξαφανίστηκε. Δεν έπαψε να έχει αξία, δεν έχασε την χρησιμότητα της. Μια πρόσκαιρη υποχώρηση σημειώθηκε.

Ο ίδιος ο Soros έχει παραδώσει ουσιαστικά τα ηνία του fund, αλλά η επενδυτική φιλοσοφία του συνεχίζει να κυριαρχεί στις αποφάσεις. Οπότε το ερώτημα προκύπτει αβίαστα: γιατί να μην επιχειρήσει ένα παρόμοιο εγχείρημα, αυτή τη φορά εναντίων του Bitcoin; Η αλήθεια είναι πως βραχυπρόθεσμα κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα επηρεάσει την τιμή του Bitcoin και προς ποια κατεύθυνση. Ωστόσο αν δεν πετύχουν την κατάλληλη στιγμή, ίσως αποδειχθεί καταστροφικό για αυτούς. Δεν είναι τόσο εύκολο να ποντάρεις ενάντια σε μια χρηματιστηριακή αξία που είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στις αποδόσεις την τελευταία δεκαετία. Το σενάριο να μην συνεχίσουν να αναπτύσσονται τα crypto είναι κάτι εντελώς απίθανο. Έχει συγκεντρωθεί στον χώρο πολύ κεφάλαιο, πολύ προσοχή, πολύ ταλέντο.

Πέρα από το ότι είναι πολλά τα χρήματα που βρίσκονται εν αναμονή να τοποθετηθούν (θεωρούμε πως το κρίσιμο σημείο βρίσκεται στα νέα δεδομένα σχετικά με το ποσοστό των miners που θα χρησιμοποιούν καθαρές μορφές ενέργειες μετά την μεταφορά τους από την Κίνα) υπάρχει κάτι πιο σημαντικό. Πόσο συνετό είναι να πας κόντρα στην ανθρώπινη δημιουργικότητα και σε μια τεχνολογία αιχμής με εκατομμύρια φανατικούς υποστηρικτές, οι οποίοι έχουν πιστέψει το όραμα που πρεσβεύει;

 

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 5,5 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (3,5 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πως δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν θα έχουν οι VIP πελάτες του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v