Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Crypto: Ποια στρατηγική νικά σε περιόδους πτώσης

Η βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι. Σύγκριση με τη φούσκα των dot.com. Κλειδί η γνώση, δεν αρκεί μόνο η άποψη. Τι σημαίνει το «παιχνίδι της σύνεσης» στην πράξη και ποια είναι τα σημεία καμπής. Η διαφορά της αγοράς crypto, σε σχέση με τις παραδοσιακές.

Crypto: Ποια στρατηγική νικά σε περιόδους πτώσης

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Είναι γεγονός πως εδώ και αρκετές εβδομάδες κυριαρχεί μια κατήφεια στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Όχι όμως σε όλους. Κυρίως αγωνία συναντάμε στους νεότερους στον χώρο, που αγόρασαν για πρώτη φορά πριν ελάχιστους μήνες, οι οποίοι βλέπουν την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου τους αρκετά χαμηλότερα από την τιμή κτήσης. Καθώς δεν διαθέτουν εμπειρία, νιώθουν σαν χαμένοι.

Για αυτό σήμερα παρουσιάζουμε τη στρατηγική όπως και την οπτική των «hodlers», των παλαιότερων και μακροχρόνιων επενδυτών.

Το «παιχνίδι» στα κρυπτονομίσματα είναι σχετικά απλό στον πυρήνα του. Αν πιστεύεις πως πρόκειται για μια τεχνολογία που θα κυριαρχήσει και κινηθείς με στοιχειώδη σύνεση, δεν είναι δύσκολο να βγεις νικητής. Όταν αναφέρουμε σύνεση, εννοούμε ό,τι ισχύει για οποιαδήποτε άλλη επένδυση. Να μην έχεις τοποθετήσει χρήματα που χρειάζεσαι άμεσα ή που θα ανατρέψουν το επίπεδο διαβίωσής σου αν χαθούν. Να σε νοιάζει αν χάσεις, αλλά τόσο ώστε να μπορείς να παραμείνεις ήρεμος. Και βέβαια να μη χρησιμοποιείς μόχλευση.

Οι επενδύσεις κοστίζουν. Όχι μόνο σε χρήμα αλλά και σε φόβο, αμφιβολία, αβεβαιότητα. Όλα αυτά δεν τα υπολογίζεις στην αρχή, μέχρι να κληθείς να τα αντιμετωπίσεις στην πράξη. Αν έχετε εισέλθει σε λάθος στιγμή και χρειάζεται να κάνετε υπομονή, δείτε το σαν ευκαιρία να μελετήσετε. Να είστε έτοιμοι να εκμεταλλευτείτε την επόμενη μεγάλη ανοδική τάση. Αν πειστείτε για την προοπτική τους, επενδύστε περισσότερα και περιμένετε. Αν όχι, πάρτε τις απώλειες ή τα κέρδη σας και αποχωρήστε.

Σύγκριση crypto με τεχνολογικές μετοχές

Το Bitcoin και το Ethereum μπορεί να χρειαστούν 6 μήνες να ανέβουν στα υψηλά τους, μπορεί ένα χρόνο, μπορεί και δύο. Κανείς δεν γνωρίζει, αλλά και δεν έχει καμία απολύτως σημασία για εκείνον που πραγματικά πιστεύει στην προοπτική τους. Ίσα ίσα που το θεωρεί ως μια ανέλπιστη ευκαιρία να μαζέψει παραπάνω νομίσματα, ειδικά αν έχει χάσει τα πρώιμα στάδια της πορείας. Τα πρώτα χρόνια, όπου διαπραγματεύονταν για μια χούφτα δολάρια.

Αν αποδειχθεί ότι έχει δίκιο και όντως το Bitcoin αναγνωριστεί ευρέως ως ψηφιακός χρυσός μετά από χρόνια, δεν θα έχει σημασία αν το αγόρασε στις 20.000 ή 30.000 ή 40.000. Όπως δεν έχει σήμερα σημασία αν είχε αγοράσει στα 200 ή 300 ή 400. Το ίδιο συμβαίνει και με το Ethereum. Αν όντως εξελιχθεί στο νέο βελτιωμένο Internet, δεν θα έχει σημασία αν το απόκτησε στα 1.500 ή 2.000 ή 2.500 ευρώ. Φτηνά είναι σε οποιαδήποτε τιμή.

Όπως δεν είχε σημασία για όποιον απέκτησε μετοχές της Amazon στα 50 ή 100 ή 200 δολάρια ή της Google κατά τα πρώτα χρόνια της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο. Ποια ήταν η προϋπόθεση για να πετύχεις την κατάλληλη στιγμή να αγοράζεις μετοχές αυτών των εταιρειών; Να πιστέψεις στη δυναμική του Internet την περίοδο που η διείσδυση στην κοινωνία είναι σχετικά μικρή. Σήμερα κάτι τέτοιο θεωρείται αυτονόητο. Ωστόσο μόλις το 2000, πάρα πολλοί ήταν αυτοί που αμφέβαλαν για την εξάπλωση του Internet. Ανάμεσά τους και έξυπνοι άνθρωποι, μορφωμένοι, ακόμα και νομπελίστες.

Δεν φτάνει όμως αυτό για την επιτυχία. Πρέπει να επιλέξεις τους νικητές του κλάδου, όχι αυτούς που χάθηκαν στη λήθη. Πώς τους ξεχωρίζεις; Έχουν ήδη εδραιώσει δεσπόζουσα θέση στον τομέα που δραστηριοποιούνται. Το μέγεθος του δικτύου προσελκύει χρήστες, κεφάλαια, ταλέντο. Τα απαραίτητα συστατικά για να αυτοτροφοδοτηθεί η ανάπτυξη.

Η Apple, που σήμερα είναι η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο από άποψη κεφαλαιοποίησης, δεν βρέθηκε εκεί χωρίς αβεβαιότητες. Δεν αναφερόμαστε μόνο την περίοδο που ήταν έτοιμη να χρεοκοπήσει, αλλά και στη σύγχρονη εποχή. Ανά πάσα στιγμή μπορούσε η κινεζική κυβέρνηση να την αποκόψει από την αλυσίδα εφοδιασμού. Τι θα γινόταν τότε; Πιθανόν να κατέρρεε ολοκληρωτικά. Ακόμα και αν τα κατάφερνε να επιβιώσει από το χτύπημα, σίγουρα θα δημιουργούνταν προβλήματα στο δίκτυό της. Θα αργούσαν να παραδώσουν τις παραγγελίες, δεν θα διέθεταν ανταλλακτικά για service κ.λπ.

Αντίθετα, η λειτουργία του Bitcoin δεν έπαθε ούτε γρατζουνιά, όταν οι κινεζικές αρχές κατάφεραν να σταματήσουν τη μισή παραγωγική δυνατότητα σε ένα σαββατοκύριακο. Συνέχισε να λειτουργεί με απόλυτη ασφάλεια και το ίδιο ομαλά. Κάθε 10' δημιουργεί ένα νέο μπλοκ, το οποίο περιλαμβάνει χιλιάδες συναλλαγές και ενημερώνει τη βάση δεδομένων. Όποιος δεν αντιλαμβάνεται ως θετικό ότι το Bitcoin πέρασε με απόλυτη επιτυχία τη σκληρότερη επίθεση που έχει σημειωθεί ποτέ εναντίον του, δεν έχει καταλάβει τίποτα για το πώς λειτουργεί.

Η βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι

Αν πιστεύεις πως η τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων έχει μέλλον, αλλά και για ποιο λόγο, τότε δεν σε απασχολούν οι καθημερινές μεταβολές στην τιμή. Για τον ίδιο λόγο που δεν έχει νόημα να σε απασχολεί αν η Amazon, η Google, η Apple έχουν μια μικρή ή μεγαλύτερη απόκλιση στις πωλήσεις ενός τριμήνου. Κοιτάς τη μεγάλη εικόνα.

Αν σκοπεύεις να κρατήσεις τα νομίσματά σου για χρόνια, γιατί να σε νοιάζει η καθημερινή διακύμανση; Ποιος ο λόγος να ελέγχεις τις τιμές δέκα φορές την ημέρα στο κινητό; Ο χώρος ιστορικά ανταμείβει όσους βρίσκονται σε αυτόν για 3-4 χρόνια. Σε ορίζοντα μικρότερο του έτους, οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει προσωρινά την τιμή.

Ποιος νοιάζεται για τη μεταβλητότητα; Σίγουρα όχι όποιος γνωρίζει τι πραγματικά αξίζει. Για να μη λυγίσει ένας μακροχρόνιος επενδυτής, για να μην πουλήσει πρόωρα, μόνο ένας τρόπος υπάρχει. Να έχει γνώση, όχι μόνο άποψη. Και πώς χτίζεις την ακλόνητη πεποίθηση; Με τη μελέτη. Όταν το αναφέρω, συνήθως με κοιτάνε σαν να είμαι κάποιο είδος ντεμοντέ δασκάλου που ζητάει κάτι παράλογο στον πολυάσχολο κόσμο στον οποίο ζούμε. Ωστόσο ό,τι δεν γνωρίζετε, αργά ή γρήγορα θα το βρείτε μπροστά σας.

Αυτό δεν σημαίνει πως αν αλλάξουν δραματικά οι συνθήκες, δεν θα αλλάξεις θέση. Γνωρίζοντας τα υπέρ και τα κατά, τους κινδύνους και τις προοπτικές του χώρου, θα αντιληφθείς σε ποιο σημείο τα μειονεκτήματα γίνονται σημαντικά και θα αναγνωρίσεις το λάθος σου όσο γίνεται πιο νωρίς. Όχι όμως νωρίτερα.

Από την άλλη, αν δεν πιστεύεις στο μέλλον των crypto, τότε κακώς ασχολείσαι με τον χώρο. Σημαίνει πως πρώτα αγόρασες και άφησες τη μελέτη για αργότερα. Πρόκειται για ένα κλασικό λάθος που κάνουν πολλοί.

Πρώτα μπουσουλάς, μετά περπατάς και κατόπιν τρέχεις. Αν τα κάνεις ανάποδα, είναι βέβαιο πως θα τρως συνεχώς τα μούτρα σου, μέχρι να αποφασίσεις να το κάνεις σωστά.

Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος είναι να αγοράσεις κάποιο άγνωστο altcoin επειδή άκουσες να το προτείνουν από το YouTube ή το διάβασες στο Twitter από τον «προφήτη των crypto» ή επειδή σου έδωσε την «εμπιστευτική πληροφορία» μια γνωριμία από το Tinder -τότε κάτι δεν έχεις κάνει καλά. Σε οποιαδήποτε τιμή και να έχεις αγοράσει, έχεις αγοράσει ακριβά. Γιατί; Επειδή τελικά θα πάει στο μηδέν. Όντως μπορεί από το 1€ να πάει 1.000€ πρώτα και μετά στο μηδέν. Όμως θα πάει στο μηδέν. Έτσι έχει δείξει η ιστορία για το 99,9% των περιπτώσεων.

Μια τεράστια διαφορά της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, σε σχέση με τις παραδοσιακές, είναι πως για να βγεις κερδισμένος, δεν χρειάζεται να διαθέτεις πολλά χρήματα, ούτε τις καλύτερες διασυνδέσεις. Αυτοί που ευνοούνται είναι οι πιο έξυπνοι, οι πιο θαρραλέοι, οι πιο διορατικοί. Όσοι αντιλαμβάνονται έγκαιρα ότι τα παλιά οικονομικά μοντέλα δεν δουλεύουν πια και δείχνουν επάρκεια στις δεξιότητες που απαιτεί ο νέος ψηφιακός κόσμος.

* Την Παρασκευή στις 16 Ιουλίου στις 19:00, με διοργανωτή και πάλι την Greek Cryptocurrency Community, θα γίνει άλλη μια συνάντηση για γνωριμία και κουβέντα. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Όλοι είστε καλοδεχούμενοι. Η παρουσία σας θα εκτιμηθεί δεόντως!

* Τα σεμινάρια που αφορούν το Bitcoin θα συνεχιστούν ξανά τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από εδώ. Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο. Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v