Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζική εισροή Bitcoin στα ανταλλακτήρια!

Η πτώση της τιμής του κρυπτονομίσματος κάτω από το κρίσιμο όριο των 30.000 δολαρίων και ποιο στοιχείο προκαλεί τώρα μεγάλη ανησυχία στους επενδυτές. Οι πωλήσεις που γίνονται με ζημιά και το ερώτημα του… Τιτανικού.

Μαζική εισροή Bitcoin στα ανταλλακτήρια!

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Σίγουρα η υποχώρηση του Bitcoin κάτω από τις 30.000 δολάρια δεν είναι ενθαρρυντικό σημάδι για τους κατόχους του. Αυτό όμως που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία είναι η μαζική εισροή νομισμάτων στα ανταλλακτήρια τις τελευταίες ώρες. Γιατί προκαλεί ανησυχία; Επειδή η αποστολή κρυπτονομισμάτων στα ανταλλακτήρια από ιδιωτικά πορτοφόλια σημαίνει ότι το πιθανότερο είναι να στάλθηκαν με την πρόθεση να ρευστοποιηθούν άμεσα.

Ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα νομίσματα ανήκει σε miners, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών CryptoQuant. Συγκεκριμένα η ποσότητα που διακινήθηκε προς τα ανταλλακτήρια ήταν η μεγαλύτερη από τις 3 Νοεμβρίου 2020.

Η πώληση Bitcoin από μέρους των Κινέζων miners ήταν αναμενόμενη τις τελευταίες εβδομάδες. Η πίεση που ασκήθηκε από τα νομίσματα που βγήκαν προς πώληση ήταν ο βασικός ή τουλάχιστον ένας από τους βασικότερους λόγους της πρόσφατης διόρθωσης. Καθώς διακόπηκε η λειτουργία της επιχείρησής τους, θα έπρεπε να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και να χρηματοδοτήσουν την μετεγκατάστασή τους σε άλλη χώρα.

Επίσης πωλήσεις προέρχονται από miners οι οποίοι είχαν βγει εκτός ανταγωνισμού λόγω υψηλού κόστους, αλλά η ανέλπιστη μείωση της δυσκολίας εξόρυξης (από την πτώση του Hash Rate) τούς έκανε να επαναλειτουργήσουν με κέρδος. Ο λόγος ήταν πως η αμοιβή σε Bitcoin που λάμβαναν μετά τη διακοπή λειτουργίας των ανταγωνιστών τους στην Κίνα ξαφνικά διπλασιάστηκε! Χωρίς να προσθέσουν επιπλέον μηχανήματα, χωρίς να ξοδέψουν παραπάνω ηλεκτρική ενέργεια.

Τα περισσότερα Bitcoin πωλούνται τώρα με ζημία

Ενδιαφέροντα ευρήματα έφερε στη δημοσιότητα η νέα εβδομαδιαία μελέτη από την εξειδικευμένη εταιρεία ερευνών Glassnode, με πρώτο από όλα πως τα περισσότερα Bitcoin πωλούνται τώρα με ζημία. Αυτό οφείλεται στο ότι ο ενθουσιασμός που προκάλεσε η πορεία ανόδου από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς μέχρι και πριν από 3 μήνες, οδήγησε αρκετούς να θελήσουν να αγοράσουν κρυπτονομίσματα για πρώτη φορά. Η πρωτοφανής ζήτηση είχε ως αποτέλεσμα αύξηση του όγκου συναλλαγών, που ώθησε την τιμή του Bitcoin στα ιστορικά υψηλά της τον Μάιο.

Ωστόσο οι νεότεροι έχουν το μειονέκτημα πως μπαίνοντας βιαστικά, δεν τους έχει δοθεί η ευκαιρία να μελετήσουν τον χώρο. Κατά κανόνα δεν έχουν ενημερωθεί σωστά για τις ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματα. Συνεπώς η πτώση της τιμής τούς απογοήτευσε. Από ανασφάλεια και παρασυρόμενοι από τη μείωση της αποτίμησης του χαρτοφυλακίου τους, ωθούνται σε ρευστοποίηση.

Ως αποτέλεσμα έχουμε αυτό που αναφέραμε πιο πάνω. Τα περισσότερα νομίσματα που διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή πωλούνται από επενδυτές που αγόρασαν κοντά στην κορυφή και, όπως είναι φυσικό, πουλιούνται με ζημία, καθώς η τιμή βρίσκεται σχεδόν 50% πιο κάτω σε σχέση με την κορυφή του Μαΐου. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών βρίσκεται στα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ στην κορυφή είχε ανέλθει στα 15,5 δισεκατομμύρια.

Πώς γνωρίζει η Glassnode ότι πρόκειται για νεοεισερχόμενους στον χώρο; Επειδή διαπιστώνει ότι το 33% των Bitcoin σε ενεργή κυκλοφορία αγοράστηκε από τις 30.000 δολάρια και πάνω. Δεδομένου ότι η τιμή του Bitcoin δεν έφτασε ποτέ σε αυτή την τιμή παρά μόνο μέχρι τον φετινό Ιανουάριο, οι κάτοχοί τους τα αγόρασαν αργότερα.


Οι μακροπρόθεσμοι κάτοχοι τα πάνε πολύ καλύτερα, ακόμα κι αν αγόρασαν ορισμένα από τα νομίσματά τους κοντά στην κορυφή. Σύμφωνα με την Glassnode, ελέγχουν το 75% της κυκλοφορίας, του οποίου το 69% είναι αγορασμένο σε χαμηλότερες τιμές από τις σημερινές και το 6% σε υψηλότερες. Αυτό το δεδομένο θεωρείται bullish, καθώς κάθε ανοδικός κύκλος στο παρελθόν προκλήθηκε από τους μακροχρόνιους κατόχους που κατέχουν το 65% (2 φορές το 2013), το 75% (2017) και το 80% (2020) της κυκλοφορίας, σύμφωνα με την Glassnode.

Ο Τιτανικός

Αυτό ήταν λοιπόν; Δικαιώθηκαν οι σκεπτικιστές; Το Bitcoin, το Ethereum και γενικότερα το οικοσύστημα των crypto έσβησε; Όσοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις θετικές προοπτικές τους μοιάζουν με την μπάντα του Τιτανικού που συνεχίζει να παίζει ενώ το πλοίο βυθίζεται;

Είμαστε πολύ μακριά από αυτό το ενδεχόμενο. Ακόμα και τώρα, μετά τη σφοδρή υποχώρηση των τελευταίων μηνών, το Bitcoin είναι 216% περισσότερο από όσο ήταν πριν ένα ακριβώς χρόνο τέτοια ημέρα. Το Ethereum έχει ανέβει 618% στο ίδιο διάστημα. Και αν είναι να μιλήσουμε για κατηγορίες κρυπτονομισμάτων, οι DeFi, ο «τραπεζικός» κλάδος των crypto, παρουσιάζουν εκρηκτική άνοδο. Πριν από 12 μήνες, η κεφαλαιοποίηση των DeFi ήταν 9 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ σήμερα αξίζει πάνω από 68 δισεκατομμύρια.

Την ίδια περίοδο, ο S&P 500 σημείωσε 31% άνοδο, ο Eurostoxx 16%, ο FTSE China A50 7,5%, ο Γενικός Δείκτης 35%, ενώ ο χρυσός έχανε 4%. Όλα πολύ πιο κάτω σε σχέση με τα βασικότερα crypto. Αυτό σημαίνει πως έχουν ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο υποχώρησης ή είναι πολύ πιο ζωντανή και δυναμική η αγορά των κρυπτονομισμάτων από όσο οι υπόλοιπες;

Αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Το μόνο σίγουρο είναι πως όσες φορές εκείνοι που χαιρέκακα δήλωναν με πεποίθηση πως το Bitcoin «πέθανε», άλλες τόσες διαψεύστηκαν. Πόσο μάλλον σήμερα, που είναι πολύ πιο δυνατό από ποτέ.

Αναπήδηση ή διάσπαση; Αυτή την ερώτηση κάνει ο ίδιος ο PlanB για τη μέθοδο υπολογισμού που έχει επινοήσει, καθώς όπως βλέπουμε στο διάγραμμα, η τιμή του Bitcoin έφτασε το κάτω όριο.

* Τα σεμινάρια που αφορούν το Bitcoin θα συνεχιστούν ξανά τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από εδώ (https://www.media2day.gr/seminars). Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Βitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο. Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v