Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πότε θα ανακάμψει η αγορά των crypto

H προσδοκία που δεν μετουσιώθηκε σε πράξη και γιατί η αγορά των κρυπτονομισμάτων χρειάζεται τη Wall Street. H κρίσιμη παράμετρος… Ελον Μασκ που ανέτρεψε τα δεδομένα, η σημασία της θεματοφυλακής και το μεγάλο ερώτημα.

Πότε θα ανακάμψει η αγορά των crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ποια ήταν η αιτία που ανακόπηκε η ξέφρενη ανοδική πορεία που άρχισε τους τελευταίους μήνες του 2020 και κορυφώθηκε τον Μάιο; Όσο και αν δεν φάνηκε να έχει τόσο μεγάλη σημασία τότε, ήταν οι δηλώσεις του Elon Musk που άρχισαν να εγείρουν περιβαλλοντικές ανησυχίες γύρω από την παραγωγή των Bitcoin.

Ο λόγος ήταν πως η άνοδος είχε σαν καύσιμο την προσδοκία της εισροής κεφαλαίων από εισηγμένες εταιρείες και θεσμικούς της Wall Street. Πράγματι, πολλοί ήταν έτοιμοι να εισέλθουν στον χώρο. Έχοντας κάνει την έρευνά τους, είχαν φροντίσει να εξετάσουν τις κανονιστικές και λογιστικές ιδιαιτερότητες, ώστε να ενεργήσουν σύμφωνα με τον νόμο.

Το ενδιαφέρον των θεσμικών

Εδώ τίθεται ένα υπαρξιακό ζήτημα: έχει πραγματικά ανάγκη ο χώρος των crypto τη Wall Street; Η απάντηση είναι ναι. Για να ανέβει σε αναγνωρισιμότητα, νομιμοποίηση και αξία το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων, ο δρόμος περνάει αναγκαστικά από την προσέγγιση ενός ευρύτερου κοινού.

Σε μεγάλο βαθμό το έχει επιτύχει. Έχουν λυθεί βασικές απορίες, όπως γιατί να μην κάνω δικό μου κρυπτονόμισμα το οποίο να είναι καλύτερο από το Bitcoin, που υποστήριζε για παράδειγμα ο Μπάφετ. Ο Μπάφετ και άλλοι μπορεί να μην το έχουν αντιληφθεί ακόμα, όμως πολλοί νεότεροι έχουν πλέον ενημερωθεί γιατί δεν μπορεί να συμβεί.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι η νέα έρευνα από τη Fidelity Digital Assets, η οποία αποκάλυψε ότι το 71% των θεσμικών επενδυτών έχουν ήδη αγοράσει ή σχεδιάζουν να επενδύσουν σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία μέσα στην επόμενη 5ετία. Οι ερευνητές ρώτησαν 1.100 θεσμικούς επενδυτές από ΗΠΑ (408), Ευρώπη (393) και την Ασία (299).

Επίσης, όπως ανέφερε χθες το Bloomberg, σε μια πρόσφατη έρευνα της Goldman Sachs διαπιστώθηκε ότι σχεδόν τα μισά family offices που συνεργάζονται με την τράπεζα, δηλαδή εταιρείες που διαχειρίζονται τον πλούτο των εξαιρετικά πλούσιων, επιθυμούν να εντάξουν κρυπτονομίσματα στο χαρτοφυλάκιό τους. Πόσο σημαντικό είναι αυτό; Μια εκτίμηση του 2019 αποτίμησε τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζονται τα «οικογενειακά γραφεία» σε περίπου 6 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Ένα μέγεθος μεγαλύτερο από ολόκληρο τον κλάδο των hedge funds.

Το εμπόδιο

Τι τους σταμάτησε; Ο Elon Musk που ανακάτεψε την τράπουλα με τις δηλώσεις του για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Bitcoin. Κανείς δεν ήθελε να χαλάσει την εικόνα του, του fund ή της εταιρείας που διηύθυνε, αποκτώντας κάτι ενάντια στο πράσινο αφήγημα. Αυτό που εμποδίζει πολλούς διαχειριστές είναι η εταιρική ηθική. Το ESG (Environmental-Social-Governance). Αν μια επιχείρηση τηρεί το ESG, δεν πρόκειται να αποκτήσει Bitcoin όσο πλανάται η υποψία ότι οι miners δεν χρησιμοποιούν εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Η πρόσφατη απαγόρευση του mining από την κινεζική κυβέρνηση προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία να αναβαθμιστεί το Bitcoin. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός που εκδιώχθηκε, βρίσκει καταφύγιο σε περιοχές όπως το Τέξας, όπου όχι μόνο θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά καθαρή ενέργεια, αλλά θα είναι και αξιόπιστα μετρήσιμη.

Πότε θα δραστηριοποιηθούν τα μηχανήματα; Σε 6 με 9 μήνες από ό,τι μαθαίνουμε από τα ρεπορτάζ διεθνών μέσων, αν και οι πληροφορίες είναι αρκετά συγκεχυμένες. Κάποιοι ισχυρίζονται πως δεν διαθέτουν τις προδιαγραφές για να λειτουργήσουν σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Για να επανέλθει το hash rate εκεί που ήταν, θα πρέπει να φτιαχτούν νέα, με τις κατάλληλες προδιαγραφές.

Ποιος είναι ο λόγος που ο Musk εμφάνισε αυτή την αλλοπρόσαλλη στάση; Από τη μια, να παρουσιάζεται ως ένθερμος υποστηρικτής του Bitcoin, τοποθετώντας 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια και λίγο αργότερα, να ισχυρίζεται πως μολύνει; Πολλά έχουν ειπωθεί. Ότι είχε κάποιο δικό του σχέδιο να πουλήσει μπαταρίες που ταυτόχρονα να κάνουν mining, ότι ήθελε να κερδοσκοπήσει με βραχυχρόνιο trading στην αγορά, ότι εξαναγκάστηκε από τις κρατικές επιτροπές που λαμβάνει επιδοτήσεις, ότι ενέργησε ως μπροστάρης βάσει οργανωμένου σχεδίου από ομάδα δισεκατομμυριούχων και ένα σωρό άλλα. Ωστόσο, ο πραγματικός λόγος ελάχιστη σημασία έχει. Γεγονός είναι πως έγινε.

Η επίλυση του προβλήματος

Δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε πότε θα επιλυθεί το πρόβλημα που εμποδίζει τα κεφάλαια από τη Wall Street να εισέλθουν, όμως γνωρίζουμε πολύ καλά πως όταν θα δημοσιοποιηθούν έρευνες που δεν θα επιδέχονται καμία αμφισβήτηση, η μεγάλη πλειοψηφία που χρησιμοποιείται για τον ηλεκτρισμό που απαιτείται για mining, είναι από καθαρές πηγές ενέργειας.

Δεν είναι άσχετο που ο Musk χθες εμφανίστηκε με μια μπλούζα που δείχνει το Bitcoin ως εξέλιξη του χρήματος. Επιβεβαίωσε χθες ότι συνεχίζει να κατέχει Bitcoin, τόσο ο ίδιος όσο και οι εταιρείες που διευθύνει. Κι όχι μόνο αυτό. Δήλωσε πως «φαίνεται ότι το Bitcoin μετατοπίζεται πολύ περισσότερο προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πολλές από τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσαν άνθρακα έχουν κλείσει, ειδικά στην Κίνα. Όταν θα ξεπεράσει το 50%, η Tesla θα αρχίσει και πάλι να δέχεται Bitcoin για τα αυτοκίνητά της».

Με άλλα λόγια, τότε θα είναι η στιγμή που θα δοθεί το πράσινο φως στους διαχειριστές κεφαλαίων να κινηθούν προς την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το επόμενο στάδιο είναι να δούμε δημοσιεύματα για το πόσο μολύνει η εξόρυξη χρυσού (που όντως συμβαίνει), ενώ η παραγωγή Bitcoin θα εμφανίζεται ως υπόδειγμα κλάδου που δεν μολύνει. Σε αυτό το ενδεχόμενο, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να αντιληφθείς πως ένα τσουνάμι χρημάτων που ψάχνουν να βρουν διέξοδο από τα μηδενικά επιτόκια, θα κατευθύνεται προς το Bitcoin. Κάτι που φυσικά θα παρασύρει ολόκληρη την αγορά των crypto.

Απουσία θεματοφυλακής

Αποθαρρυντική για τη δραστηριοποίηση των θεσμικών ήταν τους τελευταίους μήνες και η εμπειρία από το Bitcoin fund που διαπραγματεύεται στη Wall Street, την Grayscale (GBTC). Πολλοί κατέφυγαν στην αγορά GBTC επειδή ήταν ένας εύκολος τρόπος να αποφύγουν τις κανονιστικές δυσκολίες και την αβεβαιότητα της έλλειψης θεματοφυλακής. Ωστόσο αγόραζαν με premium, το οποίο ήταν κατά περιόδους σημαντικό, δηλαδή αγόραζαν υπερτιμημένα το Bitcoin. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα, το fund διαπραγματεύεται με discount.
Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε την ARK να εκμεταλλευτεί τη διόρθωση και να αγοράσει 450.000 μετοχές της Grayscale σε μόλις δύο ημέρες! Η Ark Invest υπό την διεύθυνση της Cathie Wood, διαθέτει τα καλύτερα σε απόδοση EFTs την τελευταία 5ετία και εξειδικεύεται στις τεχνολογίες αιχμής.

Τα προβλήματα με το premium και discount θα λυθούν αυτόματα με την έγκριση των ETFs για κρυπτονομίσματα. Οι αιτήσεις από αξιοσέβαστα μέλη της Wall Street έχουν υποβληθεί στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC). Από τη στιγμή μάλιστα που έχουν αρχίσει να διαπραγματεύονται σε άλλες χώρες, ανταγωνιστικές των ΗΠΑ όπως ο Καναδάς, αλλά και ο νέος πρόεδρος της SEC είναι σχετικά φιλικά προσκείμενος προς το Bitcoin, δεν τίθεται ζήτημα του αν θα εγκριθούν τέτοια επενδυτικά οχήματα, αλλά το πότε.

Ότι οι εξελίξεις προχωράνε προς την εξεύρεση λύσης, φαίνεται και από άλλη μια είδηση, χθεσινή και αυτή. Η Bank of New York Mellon προσχώρησε στην κοινοπραξία έξι τραπεζών (μεταξύ αυτών και η State Street) για να λειτουργήσουν την Pure Digital, τη νέα πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, με έδρα το Λονδίνο.

Τελικές σκέψεις

Μήπως όμως είναι πολύ αργά; Μήπως έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά η εικόνα του Bitcoin; Όσο και αν πανηγυρίζουν οι επικριτές του για τη σφοδρή υποχώρηση των τελευταίων 2-3 μηνών, το Bitcoin δείχνει αντοχές. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, η τιμή βρίσκεται συνεχώς πάνω από τις 10.000 δολάρια για διάστημα που πλησιάζει το 12μηνο. Κι από ό,τι φαίνεται, δεν πρόκειται να έχουμε ποτέ την ευκαιρία να το αποκτήσουν κάτω από αυτή την τιμή.

Όσοι πρόλαβαν, πρόλαβαν.

Μέχρι στιγμής, το χαμηλότερο σημείο φέτος όπου βρέθηκε η τιμή του Bitcoin είναι οι 28.000 δολάρια. Πολύ πιο ψηλά από τις 3.800 που είχε φτάσει πέρσι τον Μάρτιο του 2020. Εκείνη την περίοδο, ορισμένοι είχαν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητά του. Από τη στιγμή που τότε διαψεύστηκαν πανηγυρικά, πόσο αξιόπιστοι μπορούν να ακούγονται σήμερα όσοι εγείρουν και πάλι τις ίδιες επιφυλάξεις;

Τι έχουμε να πούμε όμως σε όσους αγόρασαν Bitcoin πάνω από τις 50.000 και σήμερα βλέπουν το χαρτοφυλάκιό τους να έχει πάθει καθίζηση; Πώς νιώθουν τώρα; Όπως ένιωσαν εκείνοι που το απόκτησαν στα 1.000 δολάρια και κατόπιν υποχώρησε στα 250. Όπως κι αυτοί που αγόρασαν στις 20.000 και μετά πήγε στις 3.500.

Το Hodl (μακροχρόνια διακράτηση στην αργκό των crypto) φαίνεται εύκολο στη θεωρία αλλά δύσκολο στην πράξη. Απαιτεί ψυχολογικό σθένος, ατσαλένια θέληση. Πάνω από όλα όμως χρειάζεται γνώση και σωστή ενημέρωση. Να γνωρίζεις τον λόγο για τον οποίο αξίζει τον κόπο να το κρατάς στις δύσκολες ημέρες. Αλλιώς δεν πρόκειται να το εφαρμόσεις. Κανείς δεν μπορεί.

* Τα σεμινάρια που αφορούν το Bitcoin θα συνεχιστούν ξανά τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin», από εδώ (https://www.media2day.gr/seminars) Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο. Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

 

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v