Ποια είναι η επόμενη γενιά των κρυπτονομισμάτων

Επόμενος μεγάλος σταθμός της παγκόσμιας οικονομίας είναι η ψηφιοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων. Ποιος ο ρόλος του blockchain. Τι δείχνει το παράδειγμα των NFTs και ο τομέας των ακινήτων.

Ποια είναι η επόμενη γενιά των κρυπτονομισμάτων

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Είναι γεγονός πως οι mainstream οικονομολόγοι αδυνατούν να αντιληφθούν πώς στο καλό γίνεται να έχει τόσο μεγάλη αξία το Bitcoin και το οικοσύστημα που έχει αναπτυχθεί γύρω του. Αναφερόμαστε στη γενικότερη εικόνα, όχι μόνο στις τελευταίες ημέρες, όπου η τιμή του Bitcoin έχει να εμφανίσει οκτώ πράσινα κεριά στο ημερήσιο διάγραμμα από τις 20 Δεκεμβρίου. Κατά σύμπτωση (;) πάλι κοντά στις 41.000 δολάρια.

Χάνουν πολύτιμο χρόνο και ενέργεια, επικαλούμενοι κάθε πιθανή και απίθανη δικαιολογία που βασίζεται στα οικονομικά δεδομένα του παλιού κόσμου, για να εξηγήσουν ότι εκείνοι έχουν δίκιο και η αγορά, λάθος.

Δυστυχώς γι' αυτούς, το τρένο της νέας ψηφιακής εποχής όχι μόνο έχει αναχωρήσει, αλλά τρέχει με φρενήρη ταχύτητα και κινδυνεύει να χαθεί από το οπτικό πεδίο τους -αν δεν έχει χαθεί ήδη.

Ο επόμενος μεγάλος σταθμός της παγκόσμιας οικονομίας είναι η ψηφιοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων. Οτιδήποτε θελήσει στο -όχι και τόσο μακρινό μέλλον- κάποιος να ανταλλάξει και έχει αξία, πρόκειται να ψηφιοποιηθεί. Και πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο; Μέσω του blockchain, πιθανότατα του Ethereum, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει το νέο βελτιωμένο Internet της αξίας, όχι απλά της πληροφορίας.

Πιο συγκεκριμένα, το μέσο με το οποίο μας δίνεται η δυνατότητα να πιστοποιήσουμε την αυθεντικότητα και την ιδιοκτησία των περιουσιακών στοιχείων ψηφιακά είναι τα NFTs. Τι είναι τα NFTs έχουμε αναφέρει αναλυτικά εδώ.

Συνοπτικά, NFTs είναι το αρκτικόλεξο των Non-fungible tokens (μη ανταλλάξιμα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία). Πρόκειται για μοναδικά, αναντικατάστατα, σπάνια, εύκολα αναγνωρίσιμα ψηφιακά αντικείμενα που προστατεύονται από κρυπτογραφία, με ψηφιακές αναπαραστάσεις αντικειμένων του πραγματικού κόσμου.

Τα NFTs είναι ένας μηχανισμός ψηφιοποίησης δικαιωμάτων ιδιοκτησίας που ταυτοποιεί κάποιο αντικείμενο ή τίτλο ιδιοκτησίας, αναδεικνύοντας έτσι την έννοια της σπανιότητας. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη ενισχύει τη σπανιότητα και αυτή με τη σειρά της αναδεικνύεται σε αξία.

Ακίνητα

Είναι δύσκολο να βρεις έστω και έναν κλάδο που δεν θα αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα, στην πορεία προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Εκεί που η λέξη επανάσταση βρίσκει την πραγματική σημασία της είναι στην αγορά ακινήτων. Τα ακίνητα είναι η πιο πολύτιμη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, αξίας 300 τρισ. δολ.

Ποιο είναι το μειονέκτημά τους; Η έλλειψη ρευστότητας. Δεν μπορείς να πουλήσεις το ακίνητό σου σε λίγα δευτερόλεπτα, όπως μπορείς να κάνεις με τις μετοχές.

Φανταστείτε μια αγορά από ψηφιοποιημένα ακίνητα, όπου μπορεί ο οποιοσδήποτε να κατέχει ένα ελάχιστο μερίδιο ακίνητης περιουσίας. Όχι όμως τύπου REIT (Real Estate Investment Trusts), δηλαδή εταιρειών που επενδύουν σε ακίνητα. Δεν έχεις μετοχές, άρα έμμεση κατοχή ακινήτων. Έχεις άμεσα ένα νόμιμο ψηφιακό τίτλο που αντιπροσωπεύει ένα φυσικό κομμάτι μιας βίλας στη Μύκονο, ενός διαμερίσματος στην Νέα Υόρκη. Χωρίς να χρειάζεται να είσαι εύπορος.

Τα NFTs θα αποτελούν μια νέα εξελιγμένη μορφή Α.Ε. Για να γίνει μια παραδοσιακού τύπου Α.Ε., χρειάζονται έξοδα, κόπος, γραφειοκρατία. Όμως, τα βάσανα δεν τελειώνουν εδώ. Αν θέλουν να κάνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ); Ξανά συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, χαμένες εργατοώρες, κόστος. Ενώ με την εξελιγμένη τεχνολογικά διαδικασία των NFTs, χωρίς έξοδα, θα προβούν σε όσες ΑΜΚ θέλουν. Άμεσα! Γιατί; Επειδή τα μερίδια είναι ψηφιακά και κάθε μερίδιο περιέχει μια σύμβαση μέσα του, ένα ευφυές συμβόλαιο (smart contract).

Δεν είναι, όμως, αυτό το συνταρακτικά διαφορετικό. Το τεράστιο πλεονέκτημα αφορά το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Αν θες στη σημερινή Α.Ε. ή ΕΠΕ ή ΙΚΕ να μαζέψεις τα λεφτά ή να πουλήσεις μέρος των μετοχών σου, πού θα απευθυνθείς; Στον κύκλο σου. Τον κοινωνικό, τον επαγγελματικό, τον οικογενειακό. Ακόμα κι αν φτάσεις στην ανώτατη βαθμίδα για ΑΕ, να εισαχθείς στο χρηματιστήριο, εκτός από το μειονέκτημα των εξόδων και τη γραφειοκρατία, απευθύνεσαι στο περιορισμένο κοινό της χώρας.

Αντίθετα, με τα NFTs έχεις πρόσβαση σε επενδυτές απ’ όλο τον πλανήτη. Μια αγορά που δουλεύει 24/7. Εντάσσεσαι σε μια παγκόσμια δεξαμενή ρευστότητας με αγοραστές και πωλητές απ’ όλο τον κόσμο. Δημιουργείς ψηφιακά μερίδια που διαπραγματεύονται σε ειδικά ανταλλακτήρια.

Ποια θα είναι τα πλεονεκτήματα, όταν αναπτυχθεί η αγορά των ακινήτων μέσω NFTs;

α) Τεράστια ποικιλία επιλογών. Επενδύουμε όσα χρήματα επιθυμούμε, γιατί ουσιαστικά μιλάμε για μικρά μερίδια ενός επαγγελματικού χώρου ή ενός οικιστικού συγκροτήματος. Με ελάχιστα χρήματα, θα μπορείτε να επενδύσετε σε ένα πολυτελές θέρετρο, επαγγελματικά κτήρια, κατοικίες, οικόπεδα. Σε ακριβή ή φτηνή περιοχή σε όλο τον κόσμο.

β) Ελαχιστοποιούνται οι επενδυτικοί κίνδυνοι, γιατί έχοντας τη δυνατότητα να αποκτήσουμε ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων σε διαφορετικές περιοχές, αποφεύγουμε τη σημαντική ζημιά, αν κάποια περιοχή πληγεί από οικονομική ύφεση ή φυσική καταστροφή.

γ) Δυνατότητα άμεσης ρευστοποίησης. Πολλοί που ήδη διαθέτουν ακίνητα στην κατοχή τους, θα θελήσουν να μετατρέψουν σε ψηφιακές μερίδες τα περιουσιακά τους στοιχεία. Επείγεσαι για 100.000 και έχεις ένα ακίνητο αξίας 1.000.000 που δεν θες να το δώσεις όλο; Το μετατρέπεις σε NFT, πουλάς όσο θέλεις και κρατάς το υπόλοιπο! Αν μάλιστα δεν είναι απλώς τούβλα, αλλά παράγει εισόδημα, γιατί το εκμεταλλεύεσαι μέσω του Airbnb ή εισπράττεις ενοίκια; Τότε πουλάς τα μερίδιά σου ακριβότερα!

Η δομική αλλαγή

Τις δυνατότητες είναι δύσκολο να τις αναλογιστούμε σήμερα, καθώς μπορεί να παρασύρουν σε αλλαγή της δομής του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως αν έχεις τη δυνατότητα να κατέχεις ψηφιοποιημένα μερίδια ενός ακινήτου, το οποίο μπορείς να ρευστοποιήσεις άμεσα, ποιος ο λόγος να αγοράζεις κρατικό ομόλογο με μηδενικό επιτόκιο; Είτε είσαι απλός ιδιώτης είτε διαχειριστής δισεκατομμυρίων;

Στη θέση του μπορείς να αποκτήσεις ένα ψηφιακό πιστοποιητικό ιδιοκτησίας ακινήτου που έχει κάλυψη σε εμπράγματη αξία, μπορεί να ρευστοποιηθεί ή να μεταβιβαστεί άμεσα, πιθανότατα θα επιφέρει υπεραξίες από την άνοδο της τιμής του και να έχει ταμειακές ροές, αν το ακίνητο παράγει έσοδα από την εκμετάλλευσή του, π.χ. ενοίκια.

Με αυτόν τον τρόπο θα αλλάξει η δομή ολόκληρου του οικονομικού συστήματος που βασίζεται στο χρέος. Αν και η σωστή λέξη που χρειάζεται να αποδώσει την έννοια δεν είναι «αλλάξει», είναι «ανατραπεί».

Που θα βρουν τότε τα κράτη αγοραστές για τα ομόλογα τους προκειμένου να μετακυλήσουν το χρέος τους και να μην χρεοκοπήσουν ή να χρηματοδοτήσουν τις υπόλοιπες ανάγκες τους; Θα τα αγοράζουν οι Κεντρικές Τράπεζες με χρήματα που θα τυπώνουν εκείνη τη στιγμή, με ότι αυτό και αν συνεπάγεται στην διάβρωση της αξίας του εθνικού νομίσματος. Βλέπετε πως εξελίσσεται η αλυσίδα;

Πού θα γίνονται οι αγοραπωλησίες; Από ειδικές on-line πλατφόρμες όπως είναι σήμερα εκείνες που διαπραγματεύονται άλλες χρηματιστηριακές αξίες ή κρυπτονομίσματα. Εκεί θα εκθέτονται οι φωτογραφίες και τα χαρακτηριστικά τους, για να μπορεί να επιλέξει κάθε ενδιαφερόμενος από όλο τον κόσμο. Χωρίς μεσίτες, χωρίς κάποιου είδους Booking.

Από την πλημμύρα των «φρεσκοτυπωμένων» χρημάτων έχουμε εξηγήσει αρκετές φορές πως ωφελούνται όσοι έχουν περιουσία, με αποτέλεσμα οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και να διευρύνεται το χάσμα με τους αδύναμους. Με τα NFTs αποκαθίσταται η οικονομική δικαιοσύνη. Δίνεται η δυνατότητα να κατέχουν οι φτωχότεροι ό,τι έχει ένας δισεκατομμυριούχος, φυσικά με διαφορετική αναλογία. Κάτι που σήμερα είναι αδύνατον.

Αν θέλετε να δώσετε χαρά σε 5 δισεκατομμύρια άτομα, χρειάζεστε ψηφιακή μουσική. Αν θέλετε να δώσετε γνώση σε 5 δισεκατομμύρια άτομα, χρειάζεστε ψηφιακά βιβλία. Εάν θέλετε να δώσετε πλούτο σε 5 δισεκατομμύρια άτομα, χρειάζεστε ψηφιακή ιδιοκτησία, ισχυρίζεται o Michael Saylor, Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy και ένας από τους πιο γνωστούς υποστηρικτές του Bitcoin. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί πως έχει άδικο;

Οι boomers στον νέο κόσμο

Αν το βρίσκετε ενδιαφέρον μέχρι εδώ, υπομονή, γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον! Ένα NFT μπορεί να αντιπροσωπεύει ποσοστό ιδιοκτησίας ενός ακριβού πίνακα ζωγραφικής ή ενός ομολόγου αξίας 100.000 δολαρίων ή μιας μπάλας που χρησιμοποιήθηκε για τον τελικό Παγκοσμίου Κυπέλου πριν 20 χρόνια. Βρισκόμαστε σε μια ολοκαίνουργια εποχή, όπου κάθε μορφή ιδιοκτησίας περιουσιακών στοιχείων μπορεί να τιτλοποιηθεί.

Είμαστε ακόμα στα πρώτα στάδια μιας ολικής ανατροπής. Πρόκειται για ένα νέο συναρπαστικό παρθένο κόσμο, που σε καλεί να τον εξερευνήσεις, να τον μάθεις, να εκμεταλλευτείς τις πλουτοπαραγωγικές πηγές. Οι παλαιού τύπου οικονομολόγοι δεν πρόκειται να καταλάβουν ποτέ ή έστω έγκαιρα. Για την ακρίβεια, αυτοί αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο, κάτι που θα οδηγήσει στον παραμερισμό τους. Με τον ίδιο τρόπο που για να μπουν οι υπολογιστές στο δημόσιο ή και στις μεγάλες επιχειρήσεις, έπρεπε να αποσυρθεί η παλιότερη γενιά.

Οι κεντρικές τράπεζες τι ρόλο θα παίζουν στον νέο κόσμο; Πολύ μικρότερο από τον σημερινό. Το μονοπώλιό τους στην έκδοση νομισματικής αξίας λαμβάνει τέλος. Όσο και να αντισταθούν, δεν θα μπορέσουν να εμποδίσουν την τεχνολογική εξέλιξη. Είναι μάταιο.

Πολλοί στην ηλικιακή κατηγορία των Baby Boomers, όπως ο υποφαινόμενος, θα ισχυριστούν πως αυτά είναι για τη γενιά Z. Δεν έχουμε δουλειά εμείς να εμπλακούμε με αυτά. Πράγματι, εμείς είμαστε οι μετανάστες της τεχνολογίας. Οι νεότεροι είναι γηγενείς. Αν θέλουμε να έχουμε το πλεονέκτημα, δεν είναι στην εξυπνάδα, ούτε στη γρηγοράδα. Θα μας ξεπεράσουν σαν ακίνητους. Μόνο μια ελπίδα έχουμε. Να πιάσουμε από τώρα μια καλή θέση. Να πάρουμε κάποιο καλό «οικόπεδο».

Πρέπει όμως πρώτα από όλα να μάθουμε για αυτόν τον καινούργιο χώρο. Κατόπιν να βρούμε το θάρρος, τον χρόνο, τη θέληση να τον εξερευνήσουμε. Να χάσουμε τη βολή μας στον συμβατικό κόσμο. Ας αφήσουμε τους άλλους να παλεύουν με τα μηδενικά επιτόκια και ας βουτήξουμε στον ωκεανό των ευκαιριών. Το ταξίδι δεν ξέρουμε πού θα μας βγάλει. Το μόνο που είναι σίγουρο, είναι πως αν δεν το κάνουμε, θα μείνουμε πίσω. Πολλοί ετοιμάζονται να σαλπάρουν.

Πρόκειται να συντελεστεί η μεγαλύτερη αλλαγή στις αγορές από τότε που ο πρώτος άνθρωπος αντάλλαξε ένα καλάθι φρούτα για κυνήγι. Πώς γίνεται να είσαι απαισιόδοξος για τον κλάδο; Μόνο από άγνοια. Αυτός ο κόσμος δεν σταματιέται. Κάνει όλα τα άλλα να φαίνονται, και να είναι, βαρετά.

Τελικές σκέψεις

Να αναφέρουμε κάτι τελευταίο αλλά ιδιαίτερα σημαντικό. Ο λόγος που τα NFTs δεν είναι μια φούσκα, μια περαστική μόδα που θα ξεθωριάσει σύντομα, είναι πως για πρώτη φορά στην ιστορία, ακόμα και ο πιο «ασήμαντος» άνθρωπος έχει πρόσβαση σε μια τεχνολογία με την οποία δεν χρειάζεται να παραδίδει τον έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων σε μια εταιρεία ή ένα κράτος ή οποιονδήποτε ενδιάμεσο οργανισμό.

Είναι ο απόλυτος κάτοχος. Όσοι υποτίμησαν αυτό το χαρακτηριστικό, το πλήρωσαν ακριβά παρακολουθώντας με αμηχανία την αγορά των crypto να εκρήγνυται, χωρίς να καταλαβαίνουν γιατί.

Πώς μπορούν να ανταλλαγούν όλα αυτά τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, μια που μιλάμε για εκατομμύρια αντικείμενα; Κατ' αρχάς χρειάζεται κάποιος παγκόσμιος τρόπος αποτίμησης. Αποκλείεται να είναι κάποιο από τα συμβατικά νομισματικά συστήματα. Κάθε χώρα έχει το δικό της νόμισμα. Κάθε χώρα όμως έχει και γεωγραφικά σύνορα και πλέον αναφερόμαστε σε ένα περιβάλλον όπου δεν ισχύουν οι περιορισμοί του φυσικού κόσμου.

Αυτό που λείπει, είναι ένα παγκόσμιο νόμισμα, που να ταιριάζει στις ιδιαιτερότητες της ψηφιακής εποχής. Ένα διεθνώς αποδεκτό νόμισμα που να διακινείται ψηφιακά και να το αποδέχονται οι νεότερες γενιές. Πάει πουθενά το μυαλό σας;

Δεν τελειώσαμε με το αφιέρωμα στα NFTs. Για την ακρίβεια, τώρα αρχίσαμε. Μείνετε συντονισμένοι, γιατί ακολουθούν και άλλες αναλύσεις. Ακόμα πιο ενδιαφέρουσες, ακόμα πιο ανατρεπτικές.

* Τα σεμινάρια που αφορούν το Bitcoin θα συνεχιστούν ξανά τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin», από εδώ (https://www.media2day.gr/seminars) Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο. Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v