Καμπύλη ανάπτυξης S: Νέα συνταγή για κέρδη στα κρυπτονομίσματα

Τι μας διδάσκει η επιτυχυμένη επενδυτική στρατηγική της Ark Investment για τις επενδύσεις στα cryptο. Πότε οι επενδύσεις στα «μικρά» altcoins δεν θεωρούνται... τζόγος. Χαμηλό τριετίας στα Bitcoin που βρίσκονται σε ανταλλακτήρια.

Καμπύλη ανάπτυξης S: Νέα συνταγή για κέρδη στα κρυπτονομίσματα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε σήμερα, προτού εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους εσάς που κάνατε το κανάλι του Euro2day.gr στο YouTube, που αφορά τα κρυπτονομίσματα, να ξεπεράσει τις 20.000 εγγραφές. Εκτιμάται δεόντως η συμμετοχή σας!

Για όποιον δεν γνωρίζει το κανάλι και επιθυμεί να το επισκεφτεί, το link είναι εδώ 

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει «πανεπιστήμιο επενδυτών», όπου να μπορούμε να σπουδάσουμε, το πιο κοντινό σε αυτό είναι να παρακολουθείς και να μελετάς τι κάνουν και πώς σκέφτονται οι πιο επιτυχημένοι διαχειριστές κεφαλαίων της κάθε εποχής. Αυτή την περίοδο, η πιο επιτυχημένη, με όποιο κριτήριο και να το δεις, είναι η Cathie Wood. Η Wood είναι η επικεφαλής της Ark Investment, μιας εταιρείας που έχει υπό διαχείριση τα ETFs με τη μεγαλύτερη απόδοση την τελευταία πενταετία.

Πώς τα κατάφερε; Δημιούργησε ETFs (αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία διαπραγματεύονται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σαν κανονική μετοχή) που εστιάζουν στην καινοτομία. Τομείς που βρίσκονται στις τεχνολογίες αιχμής, με επίκεντρο τον προσδιορισμό αλληλουχίας γονιδιώματος, τη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη, την αποθήκευση ενέργειας και την τεχνολογία blockchain.

Η Cathie Wood, ειδικά το τελευταίο διάστημα, αναζητά νέους τρόπους επένδυσης σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Βλέποντας πως η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) αργοπορεί να δώσει άδεια σε κάποιο αμερικανικό Bitcoin ETF, σταμάτησε να περιμένει. Αποφάσισε να τροποποιήσει το ενημερωτικό δελτίο του αμοιβαίου κεφαλαίου ARK Next Generation Internet ETF (σύμβολο ARKW) και να συμπεριλάβει τη δυνατότητα έκθεσης σε κρυπτονομίσματα μέσω ETFs που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια με έδρα τον Καναδά.

Το ARKW έχει υπό διαχείριση 5,7 δισ. δολάρια και ήδη το 5,5% του κεφαλαίου τους έχει έκθεση σε Bitcoin. Έχουν επενδύσει στο Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.

Η Wood απολαμβάνει το κύρος της αναγνώρισης τόσο στον παραδοσιακό χρηματοοικονομικό κλάδο όσο και στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Είναι από τους παλαιότερους παραδοσιακού τύπου διαχειριστές που άρχισαν να ερευνούν και να εμπλέκονται ενεργά με τα crypto. Πολύ πριν η μεγάλη πλειοψηφία των σημερινών συμμετεχόντων στον χώρο μάθουν τι είναι το Bitcoin.

Δεν είναι το μόνο στοίχημα που της βγήκε ή, για την ακρίβεια, ήταν ένα μικρό από όσα έχει βάλει. Η Wood είδε το συνολικότερο όραμά της να βγαίνει. Ποιο ήταν αυτό; Να φτιάξει επενδυτικά οχήματα που να επενδύουν σε ανατρεπτικές καινοτομίες, οι οποίες θα αναπτύσσονται ανεξάρτητα από το αν η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ανοδικό ή πτωτικό κύκλο. Δεν ήταν εύκολο και συχνά ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με το κυρίαρχο αφήγημα. Για παράδειγμα στήριξε την Tesla στο αποκορύφωμα της αμφισβήτησής της.

Οι επενδυτές την επιβράβευσαν. Από μια σχετικά μικρή εταιρεία με λίγες εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση, σήμερα διαθέτει ένα μπουκέτο από ETFs που διαχειρίζονται πάνω από 50 δισ. Πλέον θεωρείται η γυναίκα με τη μεγαλύτερη επιρροή επί των χρηματοοικονομικών στην ιστορία.

Η επενδυτική τακτική της ARK

Ποιο είναι το μάθημα επενδυτικής τακτικής που μπορούμε να πάρουμε από την Cathie Wood; Ποια είναι η στρατηγική που ακολουθεί; Η καμπύλη ανάπτυξης S.

Ειδικά όσον αφορά τη νέα τεχνολογία, υπάρχουν πολλές ιδέες, ενδιαφέρουσες και ελπιδοφόρες καινοτομίες, οι οποίες όμως στη συντριπτική πλειοψηφία τους καίγονται πολύ νωρίς. Η μεγάλη πρόκληση, το τεράστιο στοίχημα, είναι πώς θα ξεχωρίσεις τις επικρατέστερες, καθώς η ανάπτυξή τους μπορεί να γίνει αδιανόητα μεγάλη σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Εκεί χρησιμεύει η καμπύλη S.

Στην αρχή, η καινοτομία βρίσκεται κοντά στη γραμμή εκκίνησης. Δεν ανεβαίνει γιατί παλεύει να πείσει ότι είναι κάτι αξιόλογο. Τότε αναπτύσσονται οι ζυμώσεις που προσθέτουν αξία, γίνονται οι πρώτες δοκιμές, βελτιώνονται τα λάθη. Πάνω από το 90% των περιπτώσεων εκεί κολλάει. Δεν προχωράει ποτέ στην επόμενη φάση.

Όσοι τα καταφέρουν, περνούν στη φάση της ανάπτυξης. Αρχίζουν να ξεχωρίζουν, να διαφαίνονται οι προοπτικές τους, το όραμα αρχίζει να υλοποιείται. Τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσεις.

Για να το προσαρμόσουμε στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, η ιδέα είναι να μην αγοράζεις altcoins με ελάχιστη κεφαλαιοποίηση. Δεν ξέρεις ποιο από αυτά θα καταφέρει να επιβιώσει, έστω και αν το επιχειρηματικό του πλάνο είναι πολύ καλό. Μπορεί να δίνει σοβαρές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, όμως υπάρχει πάντα η περίπτωση να τους προλάβει ο ανταγωνισμός, να μείνουν από κεφάλαια, να τους καταβάλουν ψυχολογικά οι δυσκολίες ή ένα σωρό άλλοι λόγοι για τους οποίους αποτυγχάνει μια startup.

Με άλλα λόγια, δεν αγοράζεις όσο διαπραγματεύεται στα 10 σεντς, αλλά όταν φτάσει τα 1-2-10 δολάρια. Ναι μεν θα έχεις αγοράσει σε πολλαπλάσια τιμή, όμως δεν αποκτάς ένα altcoin από τον σωρό. Μπαίνεις σε έναν πιθανό νικητή. Μη φοβάσαι ότι μπήκες αργά. Αν πράγματι έχεις δίκιο και επιτύχει, βρίσκεται ακόμα στην αρχή.

Η εναλλακτική και τα πραγματικά δεδομένα

Δηλαδή αυτή η στρατηγική μάς προτείνει να αγοράσουμε όταν θα φτάσει να πουλιέται 10 δολάρια και όχι όταν κάνει 10 σεντς; Αυτό είναι το σκεπτικό; Ακριβώς αυτό ακολουθεί η Wood. Επειδή αν όντως έχεις δίκιο και η επιλογή σου φτάσει να διαπραγματεύεται στα 1.000 ή 10.000 δολάρια, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν το έχεις αποκτήσει στα 10 σεντς ή τα 10 δολάρια. Τα περισσότερα, σχεδόν όλα τα μικρά altcoins, είναι ακόμα στη φάση που δεν έχουν ξεχωρίσει. Στην ουσία, έτσι δεν επενδύεις. Τζογάρεις. Ειδικά στην περίπτωση που δεν διαθέτεις εξειδικευμένες γνώσεις, αν δεν γνωρίζεις το πρότζεκτ από μέσα, τους ανθρώπους που έχουν αναλάβει να το υλοποιήσουν.

Γιατί να μην ακολουθούμε την τακτική του πιο επιτυχημένου επενδυτή της εποχής μας; Γιατί να αγοράζουμε κάτι που μας υποδεικνύει κάποιος αμφιβόλου αξιοπιστίας και ύποπτων συμφερόντων στο YouTube, στο Twitter, στα sites, ελπίζοντας να σταθούμε τυχεροί; Εκεί διακινούνται πλέον οι νέες «εμπιστευτικές» πληροφορίες. Δεν διακινούνται πια από τον ξάδελφο του μπατζανάκη του κολλητού μας, όπως συνέβαινε το 1999 στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η λογική, όμως, είναι η ίδια. Το ίδιο και οι παγίδες. Και είδαμε πόσο καλά πήγε αυτό.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά χρηματιστήρια, στον χώρο των κρυπτονομισμάτων υπάρχουν απόλυτα ακριβή και σε πραγματικό χρόνο δεδομένα. Κάποια από αυτά αφορούν την ποσότητα των νομισμάτων που βρίσκονται στα ανταλλακτήρια. Όσο περισσότερες εκροές υπάρχουν, τόσο πιο ισχυρή είναι η ένδειξη πως οι κάτοχοί τους γίνονται απρόθυμοι να τα ρευστοποιήσουν. Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Glassnode, τα Bitcoin που βρίσκονται στα ανταλλακτήρια μόλις έφτασαν σε χαμηλό 3 ετών

Αντίθετα σε υψηλό όλων των εποχών βρίσκονται οι διευθύνσεις που κατέχουν έστω και μια ελάχιστη ποσότητα Ethereum. Πλησίασαν μια ανάσα πριν τα 62 εκατομμύρια διευθύνσεις.

* Το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί άλλο ένα meetup του Greek Cryptocurrency Community στην Αθήνα, στο Αττικό Άλσος. Στο ίδιο μέρος που είχε γίνει και τις προηγούμενες φορές. Λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξανάρχισαν. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία από την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 6 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v