Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η σωστή επενδυτική τακτική για επενδύσεις στα crypto

Είναι ορθότερο να επενδύσει κάποιος σε Bitcoin και Ethereum ή να αναζητήσει νέα... «γκανιάν»; Το τεράστιο λάθος που κάνουν πολλοί επενδυτές και γιατί είναι ενάντια στη φιλοσοφία του κλάδου.

Η σωστή επενδυτική τακτική για επενδύσεις στα crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ποια είναι άραγε η κατάλληλη επενδυτική τακτική; Να αγοράζουμε Bitcoin ή έστω και Ethereum ή να εστιάσουμε στην ανεύρεση αξιόλογων μικρότερων και ίσως πολλά υποσχόμενων altcoins.

Σε αυτό δεν υπάρχει μια απάντηση, επειδή εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες του καθενός μας. Για παράδειγμα κάποιος έχει χρόνο να ψάχνει, κάποιος άλλος, όχι. Ορισμένοι έχουν το γνωστικό υπόβαθρο να μπορούν να αξιολογούν καλύτερα τα white papers από άλλους. Η ανοχή στον κίνδυνο, το ύψος των κεφαλαίων και ο χρονικός ορίζοντας επίσης παίζουν αποφασιστικό ρόλο.

Όποια στρατηγική και να επιλέξετε, γεγονός είναι πως από το Bitcoin και το Ethereum εξαρτάται η πορεία του κλάδου. Αυτά πρέπει κυρίως να παρακολουθούμε. Αν βουλιάξουν αυτά, είναι δυνατόν να θριαμβεύσουν τα υπόλοιπα, όσο καταπληκτικό business plan ή δυνατότητες και να έχουν; Πόσο αφελής ή άσχετος με τον χώρο είσαι αν το πιστεύεις;

Αντίθετα, αν πάνε καλά αυτά, αν επιβεβαιώσουν έστω και μέτρια τις προσδοκίες του χώρου των crypto, οι κάτοχοί τους θα βρίσκονται στο κορυφαίο 1% από πλευράς απόδοσης όλων των επενδυτών παγκοσμίως. Αυτό σας φαίνεται μικρό επίτευγμα που θα πρέπει να υποτιμάται; Δηλαδή, ποιο είναι το μέτρο για να θεωρούνται επιτυχημένοι; Να βρίσκονται στο 1% του κορυφαίου 1%; Αλλιώς τι; Θα θεωρηθεί αποτυχία;

Η νέα επενδυτική νοοτροπία των crypto

Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, στην πραγματικότητα κανείς από εμάς δεν γνωρίζει ποια πρωτόκολλα, εκτός των Bitcoin και Ethereum, θα αποκτήσουν βιώσιμη υιοθέτηση. Κανείς. Μην έχετε ψευδαισθήσεις. Από τα υπόλοιπα, όλα σχεδόν θα εξαφανιστούν.

Πράγματι, τα ελάχιστα που θα καταφέρουν να επιβιώσουν, θα μεγαλουργήσουν. Ποια είναι αυτά; Κανείς δεν ξέρει. Και αν κάποιοι εμφανίζονται ενθουσιώδεις με κάποια προτζεκτ, οι πιθανότητες να το κάνουν από άγνοια ή ιδιοτελές συμφέρον δεν είναι αμελητέα.

Έλα τεράστιο λάθος που κάνουν πολλοί είναι να βασίζονται σε έτοιμες λύσεις, σε «εμπιστευτικές πληροφορίες». Είναι μια τακτική για την οποία έχουν μετανιώσει πολλοί. Αμέτρητοι, αν υπολογίσουμε και τους υπόλοιπους επενδυτικούς χώρους, όπως των μετοχών, όπου εφαρμόζεται.

Ειδικά όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο των κρυπτονομισμάτων δεν θα έπρεπε να την ακολουθούν. Είναι ενάντια στη φιλοσοφία που εμφυσά ο χώρος. Η φιλοσοφία των crypro ποια είναι; Η αναζήτηση. Η απόρριψη της αυθεντίας. Αυτό το χαρακτηριστικό τους έχει πάει από το μηδέν στο να αξίζουν τώρα πάνω από 2 τρισ. δολάρια. 2.000 δισεκατομμύρια, μέσα σε μια δεκαετία. Ολόκληρο το ΑΕΠ της Ελλάδας, δεν είναι ούτε το 1/10. Αν δεν είναι αυτή συνταγή επιτυχίας, τότε ποια είναι;

Αν αποδειχθεί ότι όντως το Bitcoin αναγνωριστεί ευρέως ως ψηφιακός χρυσός μετά από χρόνια, δεν θα έχει σημασία αν το αγόρασες στις 20.000 ή 30.000 ή 40.000. Όπως δεν έχει σήμερα σημασία αν είχες αγοράσει Bitcoin ακόμα πιο παλιά στα 200 ή 300 ή 400. Το ίδιο συμβαίνει και με το Ethereum. Αν όντως εξελιχθεί σε μια βελτιωμένη πλατφόρμα μετάδοσης αξίας, ένα νέο λειτουργικό που θα βελτιώσει το σημερινό Internet, δεν θα έχει σημασία αν το απόκτησες στα 1.500 ή 2.000 ή 2.500 ευρώ. Φτηνά είναι σε οποιαδήποτε τιμή.

Όπως δεν είχε σημασία για όποιον απέκτησε μετοχές της Amazon στα 50 ή 100 ή 200 δολάρια ή της Google κατά τα πρώτα χρόνια της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο. Ποια ήταν η προϋπόθεση για να πετύχεις την κατάλληλη στιγμή να αγοράζεις μετοχές αυτών των εταιρειών; Να πιστέψεις στη δυναμική του Internet την περίοδο που η διείσδυση στην κοινωνία ήταν σχετικά μικρή. Σήμερα κάτι τέτοιο θεωρείται αυτονόητο. Ωστόσο μόλις το 2000, πάρα πολλοί ήταν αυτοί που αμφέβαλαν για την εξάπλωση του Internet. Ανάμεσά τους και έξυπνοι άνθρωποι, μορφωμένοι, ακόμα και νομπελίστες.

Η μακροπρόθεσμη οπτική

Ο Warren Buffet έχει αναφέρει πως «Βραχυπρόθεσμα, η αγορά είναι ένας μηχανισμός ψηφοφορίας, αλλά μακροπρόθεσμα λειτουργεί ως ζυγαριά». Η αγορά των κρυπτονομισμάτων δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι επενδυτές παρασύρονται συνεχώς από το ένα φανταχτερό νόμισμα στο άλλο ή από αυτά που παρουσιάζονται ως συναρπαστικά νέα, αλλά στο τέλος θα επικρατήσει η πραγματική αξία.

Το «παιχνίδι» στα κρυπτονομίσματα είναι σχετικά απλό στον πυρήνα του. Αν πιστεύεις πως πρόκειται για μια τεχνολογία που θα κυριαρχήσει και κινηθείς με στοιχειώδη σύνεση, δεν είναι δύσκολο να βγεις νικητής. Όταν αναφέρουμε σύνεση, εννοούμε ό,τι ισχύει για οποιαδήποτε άλλη επένδυση. Να μην έχεις τοποθετήσει χρήματα που χρειάζεσαι άμεσα ή που θα ανατρέψουν το επίπεδο διαβίωσής σου αν χαθούν. Να σε νοιάζει αν χάσεις, αλλά τόσο ώστε να μπορείς να παραμείνεις ήρεμος. Και βέβαια να μη χρησιμοποιείς μόχλευση.

Αν πιστεύεις πως η τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων έχει μέλλον, αλλά και για ποιο λόγο, τότε δεν σε απασχολούν οι καθημερινές μεταβολές στην τιμή. Για τον ίδιο λόγο που δεν έχει νόημα να σε απασχολεί αν η Amazon, η Google, η Apple έχουν μια μικρή ή μεγαλύτερη απόκλιση στις πωλήσεις ενός τριμήνου. Κοιτάς τη μεγάλη εικόνα.

Αν σκοπεύεις να κρατήσεις τα νομίσματά σου για χρόνια, γιατί να σε νοιάζει η καθημερινή διακύμανση; Ποιος ο λόγος να ελέγχεις τις τιμές δέκα φορές την ημέρα στο κινητό; Ο χώρος ιστορικά ανταμείβει όσους βρίσκονται σε αυτόν για 3-4 χρόνια. Σε ορίζοντα μικρότερο του έτους, οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει προσωρινά την τιμή. Με άλλα λόγια, ποιος νοιάζεται για τη μεταβλητότητα;

Σίγουρα όχι όποιος γνωρίζει τι πραγματικά αξίζει. Για να μη λυγίσει ένας μακροχρόνιος επενδυτής, για να μην πουλήσει πρόωρα, μόνο ένας τρόπος υπάρχει. Να έχει γνώση, όχι μόνο άποψη. Και πώς χτίζεις την ακλόνητη πεποίθηση; Με τη μελέτη. Ό,τι δεν γνωρίζετε, αργά ή γρήγορα θα το βρείτε μπροστά σας.

Η επιτυχία στις επενδύσεις κρίνεται από την αέναη αξιολόγηση των πιθανοτήτων. Να εξετάζεις συνεχώς αν κάνεις λάθος, χωρίς να τρομάξεις. Αυτό σημαίνει πως αν αλλάξουν δραματικά οι συνθήκες, θα αλλάξετε έγκαιρα θέση. Γνωρίζοντας τα υπέρ και τα κατά, τους κινδύνους και τις προοπτικές του χώρου, θα αντιληφθείτε σε ποιο σημείο τα μειονεκτήματα γίνονται σημαντικά και θα αναγνωρίσετε το λάθος σας όσο γίνεται πιο νωρίς. Όχι όμως νωρίτερα.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξανάρχισαν. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία από την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 6 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και τα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v