Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η σύγκριση του ΧΑ με το Solana και πώς χτίζεται χαρτοφυλάκιο στα crypto

Γιατί οι επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα ευνοούν τους λιγότερο εύπορους. Μια σύγκριση των αποδόσεων του εγχώριου χρηματιστηρίου με τα crypto. Ποια είναι η συνταγή για να δημιουργηθεί ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.

Η σύγκριση του ΧΑ με το Solana και πώς χτίζεται χαρτοφυλάκιο στα crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Για να αντιληφθείτε τη δυναμική στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, αρκεί να αναφέρουμε ένα απλό παράδειγμα. Ας υποθέσουμε πως στην αρχή του χρόνου διαθέταμε 100€ προς επένδυση. Τα 99€ τα τοποθετούσαμε σε ελληνικές μετοχές (για ευκολία ας πάρουμε αυτές που απαρτίζουν τον Γενικό Δείκτη) και 1€ σε ένα από τα πιο γνωστά κρυπτονομίσματα, το Solana.

Με άλλα λόγια θα είχαμε 99% του χαρτοφυλακίου μας σε μετοχές και 1% σε ένα από τα πιο ελπιδοφόρα κρυπτονομίσματα. Μια ισορροπημένη κατανομή κινδύνου και ένας λογικός επιμερισμός του ρίσκου, τουλάχιστον για τους περισσότερους Έλληνες επενδυτές.

Μετά από 9 μήνες ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα; Με την προϋπόθεση πως δεν υπήρξε καμία αγοραπωλησία, το υποθετικό χαρτοφυλάκιο σήμερα αποτιμάται 228€. Αναμφίβολα, μια πολύ ικανοποιητική απόδοση. Ωστόσο ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, παρουσιάζει η τωρινή σύνθεση του χαρτοφυλακίου. Η αξία του αποτελείται πλέον κατά 52,6% από Solana και 47,3% από ελληνικές μετοχές!

Πώς προήρθε αυτή η μεταμόρφωση; Τα 99 ευρώ που ήταν τοποθετημένα σε ελληνικές μετοχές, έχουν γίνει 108 (οι 809 μονάδες του ΓΔ έφτασαν τις 871). Από την άλλη, τo 1 ευρώ που ήταν τοποθετημένο στα κρυπτονομίσματα έχει γίνει 120€. Από 1,25 ευρώ που είχε στην αρχή του χρόνου το Solana, πλέον διαπραγματεύεται στα 150.

Το νέο συγκριτικό πλεονέκτημα

Τι συμπέρασμα βγαίνει; Πως το ρίσκο για έναν επενδυτή δεν είναι η αγορά κρυπτονομισμάτων, όσο το να μην βρίσκεται επενδυτικό ραντάρ του. Στην χειρότερη περίπτωση, αν η τοποθέτηση των χρήματα σας στα κρυπτονομίσματα όχι μόνο δεν αποδώσει ικανοποιητικά, αλλά τα μηδενίσει, η ζημιά είναι μικρή και εύκολα ανακτήσιμη.

Αν όμως έχουν δίκιο οι φίλοι των κρυπτονομισμάτων και αποδειχθεί ότι θα προκαλέσουν μια τεράστια διαταραχή στο οικονομικό μοντέλο, μια επαναστατική αλλαγή στο τρόπο που οργανώνεται η επιχειρηματικότητα, εφάμιλλη της εμφάνισης του Internet; Τότε δεν θα έχετε ποντάρει σε κάτι που απλώς θα διαφοροποιεί το χαρτοφυλάκιο σας, αλλά σύντομα θα έχει γίνει το χαρτοφυλάκιο σας.

Κάτι ανάλογο έχουμε ξαναδεί σε μεγαλύτερη κλίμακα. Οι ελάχιστες τεχνολογικές εταιρίες του S&P 500 έχουν φτάσει να αποτιμώνται σχεδόν όσο η μισή κεφαλαιοποίηση όλου του δείκτη. Την ίδια ανάπτυξη και μερίδιο αγοράς, δεν είναι καθόλου απίθανο να αποκτήσει ο ευρύτερος χώρος των κρυπτονομισμάτων, έναντι των παραδοσιακών χρηματιστηρίων.

Όπως κάθε επιχείρηση ή επενδυτής έπρεπε να καταστρώσει μια στρατηγική εισόδου στο διαδίκτυο τη δεκαετία του 1990, έτσι θα πρέπει να εκπονήσει μια στρατηγική εισόδου στον νέο ψηφιακό κόσμο που αναδύεται με ορμή από το χώρο του blockchain. Όπως και τότε, κάποιοι θα ανιχνεύσουν πρώτοι τις προοπτικές. Θα δαπανήσουν χρόνο, πόρους και ενέργεια, αλλά αν το χειριστούν στοιχειωδώς σοβαρά, θα αποκτήσουν έγκαιρα ένα καθοριστικό συγκριτικό πλεονέκτημα που θα τους δώσει σημαντικό προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού.

Το τρένο είναι ακόμα εδώ

Ναι, αλλά είναι η κατάλληλη εποχή τώρα; Μήπως χάσαμε το τρένο τώρα που το Bitcoin έχει ανέβει τόσο ψηλά; Φυσικά κανείς δεν μπορεί να σας διαβεβαιώσει πως δεν θα υπάρξουν χαμηλότερες τιμές από τις σημερινές στο επόμενο διάστημα. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να έχετε αργήσει να εισέλθετε. Δεν χάσατε κανένα τρένο. Οι ευκαιρίες, ειδικά στις τεχνολογίες αιχμής, δεν τελειώνουν. Η δυναμική του χώρου των κρυπτονομισμάτων είναι τεράστια. Δείτε τι γίνεται με τα NFTs. Πριν ένα χρόνο δεν υπήρχαν στον χάρτη και τώρα έχει δημιουργηθεί μια αγορά δισεκατομμυρίων.

Το θέμα είναι να επιβιβαστείς σε κάποιο από τα βαγόνια. Όσο πιο νωρίς τόσο καλύτερα. Όλοι κάποια στιγμή, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα εισέλθουν στην blockchain εποχή της διακίνησης αξίας. Όπως έχουν εισέλθει στον κόσμο του Internet. Απλά όσοι συνεχίζουν να πολεμούν ή να αδιαφορούν για το Bitcoin, το Ethereum, τα NFTs, θα τα αποκτήσουν στην τιμή που τους αξίζει.

Όποιος αγόραζε Bitcoin στην αρχή της δημιουργίας του, έπαιρνε τεράστιο ρίσκο. Είτε συνειδητά, είτε με άγνοια κινδύνου. Ελάχιστοι πίστευαν ότι θα καταφέρει να επιβιώσει, πόσο μάλλον να θριαμβεύσει. Το έλπιζαν, αλλά δεν ήταν σίγουροι. Σήμερα, μια δωδεκαετία αργότερα, έχουμε ξεπεράσει το «αν». Δεν υπάρχει «αν». Το οικοσύστημα που έχει αναπτυχθεί γύρω από το Bitcoin θα αναπτυχθεί. Το Bitcoin θα αναπτυχθεί. Αν μάλιστα συνεχίσει η ίδια δυναμική όσο αφορά την εξάπλωσή του, τότε δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα.

Το στοίχημα δεν είναι πλέον αν ήρθε για να μείνει. Είναι αν θα καταφέρει να αλλάξει τη λειτουργία του σημερινού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σε αυτή την περίπτωση εμείς τι θέση θα έχουμε πάρει; Θα συμμετάσχουμε σε αυτή την επανάσταση που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας ή θα μείνουμε παθητικοί θεατές;

Μετοχές και ακίνητα VS κρυπτονομίσματα

Το επαναστατικό που επέφερε ο χώρος των κρυπτονομισμάτων, είναι πως για να αποκτήσεις ψηφιακά δικαιώματα ιδιοκτησίας, δεν χρειάζεται να είσαι εύπορος. Να διαθέτεις τα χρήματα για να αγοράσεις ολόκληρο ακίνητο ή πρόσβαση σε εξειδικευμένους συμβούλους για να σε βοηθήσουν στο χρηματιστήριο. Με το Bitcoin αποκτάς «ψηφιακό χρυσό» διαθέτοντας ελάχιστα ευρώ. Με τα NFTs μικρά μερίδια ιδιοκτησίας σε περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα ή ακριβούς πίνακες ζωγραφικής.

Το οικοσύστημα που έχει αναπτυχθεί γύρω από το Bitcoin ανάτρεψε τους συσχετισμούς δύναμης. Στις παραδοσιακές αγορές, οι μεγάλοι παίκτες πάντοτε διέθεταν το πλεονέκτημα. Κατά κανόνα αυτοί που αγοράζουν ακριβά είναι οι μικροί. Η «μαρίδα», όπως την ονομάζουν υποτιμητικά. Αυτή τη φορά συμβαίνει το ανάποδο. Για πρώτη φορά στη χρηματιστηριακή ιστορία τα golden boys και οι θεσμικοί αναγκάζονται να αγοράσουν πολύ υψηλότερα απ’ όσο ο μέσος ιδιώτης που πίστεψε έγκαιρα στη φιλοσοφία του Bitcoin.

Όσοι έχετε ασχοληθεί με μετοχές, ασφαλώς θα γνωρίζετε πως σε καμία περίπτωση κάποιος που δραστηριοποιείται στο χρηματιστήριο 3-4 χρόνια δεν μπορεί να θεωρηθεί γνώστης ή έμπειρος. Μέχρι τότε… μαθαίνεις. Από την άλλη στα crypto, μόλις 5-6 χρόνια ασχολείται ο πιο παλιός trader! Όχι πως δεν υπήρχαν αγοραπωλησίες και παλαιότερα, αλλά περιορίζονταν σε έναν μικρό κύκλο. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι που δίνει σε όλους την ευκαιρία, νέους και παλιούς. Σε όποιον αποφασίσει να ασχοληθεί ακόμα και τώρα.

Για να ξεκινήσετε αρκεί να διαθέτετε λίγα ευρώ, ένα smartphone και σύνδεση στο Διαδίκτυο. Αντίθετα, τα παραδοσιακά χρηματιστήρια, για να σου επιστρέψουν ικανοποιητικό εισόδημα, χρειάζεσαι αρκετά χρήματα. Δεν χρειάζεται κάποιος να αγοράσει ένα ολόκληρο Bitcoin. Δεν είναι αυτό το ελάχιστο ποσό επένδυσης. Μπορείς να επενδύσεις ακόμα και 20 ευρώ, αν επιθυμείς.

Το βασικότερο από όλα είναι να υπάρξει σωστή καθοδήγηση, τουλάχιστον στα πρώτα βήματα. Να αποφύγετε τα λάθη που κάνουν όλοι οι αρχάριοι. Λάθη που κοστίζουν σε χρήμα και πολύτιμο χρόνο. Ο χρόνος τρέχει με διαφορετικό ρυθμό στα crypto. Τις αλλαγές που συντελούνται σε ένα χρόνο εκεί, αναλογικά τις βλέπουμε σε 10-20 χρόνια σε άλλους κλάδους.

Όχι όλα τα αυγά στην ίδια χώρα

Ειδικά την τελευταία δεκαετία, έγινε αντιληπτό σε όλους πως το συνετό είναι να βρίσκεται τουλάχιστον ένα μέρος του χαρτοφυλακίου σου σε τίτλους εκτός της χώρας. Ο λόγος είναι πως αν ζεις ή δραστηριοποιείσαι επαγγελματικά στην Ελλάδα, τότε τυχόν ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας θα σε ωφελήσει έτσι κι αλλιώς.
Αν είσαι υπάλληλος, είναι πιο εύκολο να πάρεις αύξηση ή να μεταπηδήσεις σε μια καλύτερη δουλειά. Αν είσαι συνταξιούχος, θα αυξηθεί η σύνταξή σου επειδή το κράτος θα έχει τη δυνατότητα για περισσότερες παροχές. Αν έχεις επιχείρηση, ο μεγαλύτερος τζίρος θα ανεβάσει τα κέρδη σου. Αν έχεις ακίνητα, θα μπορούν να νοικιαστούν ή να πουληθούν πιο εύκολα και πιο ακριβά. Όπως και να έχει, θα βγεις ωφελημένος. Δεν εξαρτάται η ευημερία σου από τις ελληνικές μετοχές.

Αντίθετα, αν όλα πάνε στραβά (ποιος στ’ αλήθεια μπορεί να το αποκλείσει), τότε έχεις μια πηγή εισοδήματος που δεν επηρεάζεται από τις εγχώριες εξελίξεις. Δεν βάζεις όλα τα αυγά στην ίδια χώρα, για να παραφράσουμε μια από τις πιο σοφές συμβουλές στις επενδύσεις και αφορά τον επιμερισμό του κινδύνου.

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι διεθνής. Το Bitcoin μόνο του, στη χειρότερή του μέρα, κάνει τον εκατονταπλάσιο τζίρο από ολόκληρο το Χρηματιστήριο Αθηνών. Δεν απευθύνεται σε ένα περιορισμένο γεωγραφικά κοινό. Από όλα τα σημεία του πλανήτη μπορείς να παρακολουθείς, να αγοράσεις, να πουλήσεις, να μεταφέρεις τα κεφάλαια σου. Ακόμα και από το κινητό.

Τα προηγούμενα χρόνια, μέσα στην κρίση, όσοι προτίμησαν το Χρηματιστήριο Αθηνών επειδή ήταν «φτηνό» και δεν «καταδέχτηκαν» να ασχοληθούν με άλλες αγορές, τελικά τι κατάφεραν; Έχασαν την άνοδο των υπόλοιπων χρηματιστηρίων -όπως το αμερικανικό- και τα λεφτά τους στην Ελλάδα. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού.

Ισχύει από τα αρχαία χρόνια.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξαναρχίσανε. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία από την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 6 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και τα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πως δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν θα έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v