Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάζει πάλι η τάση στο Bitcoin

Τι δείχνει η ανάλυση των τιμών του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος και η συσσώρευση στις 40.000 δολάρια για την τάση στην αγορά crypto. Πόσο κοντά είμαστε στον στόχο των 100.000 δολαρίων.

Αλλάζει πάλι η τάση στο Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το ερώτημα που απασχολεί συχνότερα τους επενδυτές στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, και όχι μόνο, αφορά σε ποια φάση της αγοράς βρισκόμαστε. Σε ανοδική ή πτωτική τάση. Η περίοδος των «ταύρων» σε σχέση με των «αρκούδων» δεν είναι κάποιος τυπικός διαχωρισμός. Πρόκειται για τη χρονική περίοδο που χαρακτηρίζεται από την αυτοπεποίθηση των επενδυτών. Διακατέχονται από ισχυρές προσδοκίες ότι η άνοδος θα συνεχιστεί. Γι’ αυτό κάθε διόρθωση αποτελεί ευκαιρία για αγορά. Αντίθετα, στην εποχή των «αρκούδων», κάθε άνοδος είναι ευκαιρία για ξεφόρτωμα.

Η τάση είναι φίλη σου μέχρι να τελειώσει. Μετά χρειάζεται να κάνεις νέες φιλίες. Δυστυχώς, κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια πότε τελειώνει. Αυτά πάντοτε αποκαλύπτονται μετά. Ωστόσο μπορούν να γίνουν κάποιες εκτιμήσεις που πλησιάζουν αρκετά κοντά στην αλήθεια, με τις οποίες μπορείς να αποφύγεις τις μεγάλες ζημιές και να καταγράψεις σημαντικά κέρδη.

Η αναγνώριση της τάσης

Για την αναγνώριση μιας τάσης δεν χρειάζεται να έχει κανείς χρόνια πείρας, εξελιγμένα προγράμματα τεχνικής ανάλυσης και πολύπλοκα συστήματα υπολογισμών. Την αντιλαμβάνεσαι όταν η επόμενη κορυφή σχηματιστεί σε υψηλότερη τιμή από την προηγούμενη. Αυτό σημαίνει πως η τάση αρχίζει και γίνεται ανοδική. Το αντίθετο ακριβώς προσδιορίζει την απαρχή μιας πτωτικής τάσης.

Βλέποντας υψηλότερες κορυφές και υψηλότερους πυθμένες στο ημερήσιο διάγραμμα, υπάρχουν αποδείξεις, όχι απλώς ενδείξεις, ότι η πίεση των πωλητών δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πιο πριν. Συνεπώς οι πιθανότητες γύρισαν υπέρ της ανόδου. Αν όχι, είτε παίρνουμε short θέση είτε καθόμαστε στην άκρη. Μέχρι πότε; Μέχρι να τις δούμε. Υπάρχουν περίοδοι που το να μείνεις εκτός αγοράς διαφυλάσσοντας το κεφάλαιό σου αποτελεί την καλύτερη τακτική. Όπως λένε στο πόκερ, ένα καλό πάσο ισούται με νίκη.

Με βάση αυτή τη στρατηγική, πότε αγοράζουμε; Όταν θα δούμε μια κορυφή που να ξεπερνάει την προηγούμενη. Δηλαδή δεν προσπαθούμε να αγοράσουμε στη χαμηλότερη δυνατή τιμή, αλλά να περιμένουμε να αγοράσουμε υψηλότερα; Ακριβώς αυτό.

Ποιο είναι το πλεονέκτημα σε αυτό τον τρόπο επένδυσης; Προστατεύεσαι από το καθόλου μικρό ενδεχόμενο των μεγάλων πτώσεων. Το να αγοράσω «φθηνά», δεν θα μου εξασφαλίσει το κέρδος. Κερδίζεις μόνο όταν πουλάς ακριβότερα από την τιμή που αγόρασες. Αν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος, δεν τον έχω ακούσει ποτέ μου.

Στην πράξη, όπως βλέπουμε στο ημερήσιο διάγραμμα, η προηγούμενη τοπική κορυφή ήταν στις 49.000 δολάρια. Κάτι που ξεπέρασε καθαρά η τιμή του Bitcoin προχθές. Η επιβεβαίωση της ανοδικής τάσης θα έρθει όταν ο επόμενος πυθμένας θα σχηματιστεί σε οποιαδήποτε τιμή πάνω από τις 40.000 δολάρια που ήταν ο προηγούμενος, από τις 22 Σεπτεμβρίου.

Αν είναι τόσο απλό, γιατί δεν το ακολουθούν όλοι; Κατ' αρχάς το διάγραμμα δεν είναι πάντοτε καθαρό. Σε περιόδους συσσώρευσης, δεν είναι ευκρινείς οι ενδείξεις. Τα μπλε και τα κόκκινα βελάκια εναλλάσσονται συχνά. Όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα.

Από την άλλη, αυτές οι περίοδοι έχουν ένα πλεονέκτημα. Η εκτόνωση της συμπίεσης συνήθως οδηγεί σε ένα εκρηκτικό ξέσπασμα. Δεν είναι απίθανο να βρισκόμαστε μπροστά σε μια τέτοια περίπτωση. Αν διασπαστεί ο τριγωνικός σχηματισμός, έτσι όπως οριοθετείται από τις μαύρες γραμμές, θα έχει τις προϋποθέσεις να κινηθεί έντονα υψηλότερα.

Ένα άλλο διάγραμμα που προέρχεται από τον Raoul Pal, CEO της Real Vision, μας δείχνει τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Οι τυπικές αποκλίσεις δείχνουν πως βρισκόμαστε σε υπερπωλημένη φάση, σύμφωνα πάντα με τον Raoul Pal. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν περιθώρια να ανέβει Χ3 έως το τέλος του έτους και Χ6 το 2022.

Απίθανο σενάριο; Όχι και τόσο. Φέτος, αρκούσαν 23 ημέρες για το Bitcoin να πάει από τις 20.000 δολάρια στις 41.000 και από τις 29.000 στις 58.000 δολάρια. Μέχρι το τέλος του χρόνου, έχουμε αρκετά 23ήμερα. Ο στόχος της προσέγγισης των 100.000 δολαρίων κανείς δεν γνωρίζει αν θα επιτευχθεί φέτος. Όλοι αντιλαμβανόμαστε όμως ότι δεν είναι και τόσο μακριά.

Οι προϋποθέσεις της επιτυχίας

Ο κυριότερος λόγος που δυσκολεύονται οι επενδυτές στην αποκρυπτογράφηση του διαγράμματος είναι ότι η αγορά έχει τη δική της τάση. Ποια είναι αυτή; Να ξεγελά τον trader. Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι θέλετε να ταιριάξετε τα γεγονότα με τα πιστεύω σας. Επηρεάζεστε από αυτό που επιθυμείτε να δείτε.

Αν είστε πεπεισμένοι ή απλά γέρνετε προς μια απόφαση, υποσυνείδητα ή ακόμα και ενσυνείδητα, αναζητάτε επιχειρήματα που να επιβεβαιώνουν τη γνώμη σας. Για παράδειγμα, πιστεύετε πως θα αυξηθεί η τιμή του Bitcoin. Οτιδήποτε διαβάζετε το εκλαμβάνετε θετικά. Παραμερίζετε τις αρνητικές ειδήσεις ως μη σημαντικές.

Ο χώρος των crypto είναι καινούργιος, επεκτείνεται και διαμορφώνεται συνεχώς. Δικαιολογημένα προκαλεί σύγχυση. Θα πρέπει να ξοδέψετε πολύ χρόνο και προσπάθεια για να τον κατανοήσετε. Δεν χρειάζεται να γίνετε γκουρού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένετε θεαματικά αποτελέσματα έχοντας ασχοληθεί επιφανειακά.

Το κυνήγι του θησαυρού είναι ανοικτό και συναρπαστικό. Ο χώρος των κρυπτονομισμάτων πραγματικά έχει τεράστιες δυνατότητες. Οι αποδόσεις στο παρελθόν αλλά και η προοπτική του δημιουργούν μια ρεαλιστική προσδοκία για εκθετική αύξηση του κεφαλαίου μας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο θα πρέπει πρώτα να περάσετε τον εαυτό σας από εξετάσεις αυτογνωσίας. Είστε πράγματι πρόθυμοι να ρισκάρετε; Μπορείτε να αντέξετε την οικονομική απώλεια; Δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα τα καταφέρετε αμέσως. Η επιτυχία είναι όπως όταν μένεις έγκυος. Όλοι σε συγχαίρουν, αλλά δεν γνωρίζουν πόσες φορές το προσπάθησες.

Οι επενδύσεις κοστίζουν. Όχι μόνο σε χρήμα αλλά και σε φόβο, αμφιβολία, αβεβαιότητα. Όλα αυτά δεν τα υπολογίζεις στην αρχή, μέχρι να κληθείς να τα αντιμετωπίσεις στην πράξη. Αν έχετε εισέλθει σε λάθος στιγμή και χρειάζεται να κάνετε υπομονή, δείτε το σαν ευκαιρία να μελετήσετε. Να είστε έτοιμοι να εκμεταλλευτείτε την επόμενη μεγάλη ανοδική τάση. Αν πειστείτε για την προοπτική τους, επενδύστε περισσότερα και περιμένετε. Αν όχι, πάρτε τις απώλειες ή τα κέρδη σας και αποχωρήστε.

Τα μακροοικονομικά δεδομένα

Η μοναδική τάση που δεν αλλάζει πρόσημο αλλά ολοένα εντείνεται, είναι αυτή του νομισματικού δείκτη κυκλοφορίας Μ2. Τι μετράει ο Μ2; Περιλαμβάνει τον Μ1, δηλαδή κέρματα και χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία, καταθέσεις όψεως, επιταγές, τα αποθεματικά των τραπεζών στην Κεντρική Τράπεζα κι άλλα ισοδύναμα χρήματος (π.χ. αποθεματικά συναλλάγματος). Επιπρόσθετα, κάθε περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να μετατραπεί σχετικά άμεσα σε μετρητά χωρίς να χάσει την αξία του, όπως οι βραχυπρόθεσμες προθεσμιακές καταθέσεις σε τράπεζες, οι καταθέσεις ταμιευτηρίου και τα αμοιβαία κεφάλαια της αγοράς χρήματος

Σας φαίνεται τρομακτικό; Όχι αδικαιολόγητα. Πάντοτε στην ιστορία, όταν οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να αντικαταστήσουν τον πραγματικό πλούτο με «τύπωμα» χρήματος, αυτό οδηγούσε σε παρακμή. Γιατί να δουλεύεις, να κουράζεσαι, να καινοτομείς, αφού μπορείς να τυπώνεις;

Τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα έχουν πλέον πραγματική (αποπληθωρισμένη) απόδοση -4,31%. Οι πραγματικές αποδόσεις είναι αρνητικές για 64 συνεχόμενους μήνες. Πόσο φυσιολογικό είναι να επενδύσεις κάπου τα χρήματά σου, όπου είναι βέβαιο πως χάνουν την αξία τους;

Παρόμοιες συνθήκες στο παρελθόν ήταν ιδανικές για τον χρυσό. Ωστόσο τι βλέπουμε; Πως εδώ και ένα χρόνο υποχωρεί! Τι έχει ανέβει στη θέση του; Το βρήκατε: το Bitcoin. Ο ψηφιακός χρυσός. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο πως ο Kevin O'Leary, μέχρι πριν ένα χρόνο από τους πιο γνωστούς φανατικούς επικριτές των κρυπτονομισμάτων και νυν υπέρμαχός τους, αποκάλυψε πως για πρώτη φορά η έκθεσή του σε crypto είναι μεγαλύτερη από αυτή σε χρυσό

Σύμφωνα με τον Mike McGlone, υπεύθυνο στρατηγικού σχεδιασμού για τα εμπορεύματα στο Bloomberg Intelligence, η συσσώρευση των 40.000 δολαρίων του Σεπτεμβρίου στο Bitcoin μοιάζει πολύ με την αντίστοιχη φάση της αγοράς όπου είχε δημιουργηθεί βάση στις 10.000 δολάρια. Η μείωση της προσφοράς συνδυάζεται με την αύξησης της υιοθέτησης, αναφέρει ο McGlone.

Τον περασμένο μήνα υπήρχαν περισσότερες από 4.000 ιστορίες στο τερματικό του Bloomberg που ανέφεραν τη λέξη στασιμοπληθωρισμός. Το υπερδιπλάσιο από τον Αύγουστο και βέβαια το υψηλότερο ρεκόρ από το 2012. Οι ειδικοί ανησυχούν. Εμείς; Δεν θα πρέπει να έχουμε κάποιο Plan B αντικατάστασης των μετρητών;

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξανάρχισαν. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία από την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 6 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και τα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v