Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το νέο που μπορεί να στείλει το Bitcoin στις 100.000 δολάρια

Γιατί ενδεχόμενη έγκριση του πολυαναμενόμενου ETF στο δημοφιλές κρυπτονόμισμα αναμένεται να εκτινάξει τη ζήτηση. Οι κρίσιμες ημερομηνίες και η πιθανότητα για... τζακπότ. Η θέση των Bitcoiners.

Το νέο που μπορεί να στείλει το Bitcoin στις 100.000 δολάρια

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το χρήμα είναι πίστη αλλά είναι ταυτόχρονα και εμπόρευμα. Υπακούει στον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Όταν η ζήτηση για οποιοδήποτε νόμισμα αυξάνεται, αυξάνεται και η αξία του. Όταν η ζήτηση πέφτει, πέφτει και η τιμή. Ειδικά για το Bitcoin, ίσως ο βασικότερος λόγος για την αύξηση του ενδιαφέροντος από το ευρύτερο κοινό αφορά στην πιθανότητα να εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ένα πολυαναμενόμενο ETF του Bitcoin (τα ETFs είναι αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία διαπραγματεύονται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σαν κανονική μετοχή). Οι αναλυτές εκτιμούν πως το παιχνίδι θα αλλάξει απότομα επίπεδο με το ETF.

Γιατί είναι τόσο κρίσιμο το θέμα των ETFs; Για πολλούς, ιδιώτες αλλά κυρίως θεσμικούς, είναι δύσκολο να αποκτήσουν έκθεση στο Bitcoin, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του όσον αφορά τη φύλαξη. Τα ETFs παρέχουν έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο πρόσβασης στον άγνωστο κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Επιτρέπουν στους επενδυτές να έχουν έκθεση σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, χωρίς απαραίτητα να τα αγοράζουν ή να τα κατέχουν.

Άρα η επίδρασή τους στην αγορά έχει δύο σκέλη. Πρώτον, απαιτεί την αγορά σημαντικών ποσοτήτων από κρυπτονομίσματα ως αντίκρισμα, με αποτέλεσμα η επίδραση στη ζήτηση να είναι ακαριαία. Ωστόσο ακόμα σημαντικότερο είναι πως θα φέρει σε επαφή πολύ κόσμο που για την ώρα είτε αγνοεί την ύπαρξή τους είτε δεν τα εμπιστεύεται.

Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι; Υπάρχουν ανάλογα παραδείγματα στο παρελθόν. Από τότε που άρχισε να διαπραγματεύεται το ETF του χρυσού τον Μάρτιο του 2003, εξαπλασιάστηκε η τιμή του μέχρι το 2011. Γιατί; Επειδή έκανε την απόκτησή του πολύ εύκολη, με ελάχιστο κόστος συναλλαγών και αποθήκευσης, ακόμα και σε μικρή ποσότητα.

Μετά από μια τέτοια απόφαση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα εισρεύσουν στον χώρο δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό συνεπάγεται ότι η κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων θα φτάσει γρήγορα στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, καθώς θα αποτελέσει το όχημα για θεσμικούς επενδυτές.

Τι πιθανότητες υπάρχουν για να ανακοινωθεί η έγκριση; Σύμφωνα με το Bloomberg, ποτέ δεν ήταν τόσο πολλές. Πιθανότερη να εγκριθεί πρώτη στις 18 Οκτωβρίου θα είναι η αίτηση της ProShare. Ο λόγος είναι πως είναι εξειδικευμένοι στα ETFs που περιλαμβάνουν futures.

Θυμίζουμε πως ο Gary Gensler, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), έχει εμφανιστεί θετικός στο να δώσει άδεια σε ένα ETF που να βασίζεται σε futures του Bitcoin. O Eric Balchunas του Bloomberg, αναλυτής εξειδικευμένος στα ETFs, δίνει 75% πιθανότητα να συμβεί.

Δεν είναι καθόλου άσχετο πως ο Gensler δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με μέλη του Κογκρέσου ότι «δεν έχει καμία πρόθεση» να απαγορεύσει τα κρυπτονομίσματα. Συγκεκριμένα ανέφερε πως η SEC δεν ενδιαφέρεται και δεν ασχολείται για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων που έχουν καθιερωθεί εδώ και καιρό χωρίς πωλήσεις νομισμάτων από δημόσια προσφορά, όπως το Bitcoin. Εκεί που εστιάζουν είναι στα stablecoins και σε εκείνα που εκδίδουν νομίσματα σαν να είναι μετοχές.

Το νέο ETF που περιέχει έμμεσα Bitcoin

Ίσως είναι ενδεικτικό των προθέσεων της SEC ότι ενέκρινε ένα ETF με την ονομασία «Volt Bitcoin Revolution». Αυτό το ETF θα παρέχει στους επενδυτές έμμεση έκθεση στο Bitcoin, καθώς θα αποτελείται από 30 εταιρείες που κατέχουν ένα σημαντικό μέρος του κρυπτονομίσματος στους ισολογισμούς τους.

Ποιες είναι αυτές; Πρώτα από όλες η MicroStrategy, η οποία θα αποτελεί το 20% περίπου της αξίας του χαρτοφυλακίου. Κατόπιν οι Tesla, Square, Coinbase, PayPal. Από ό,τι ανέφερε η Volt, η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που το εκδίδει, αποφάσισε να συμπεριλάβει και το Twitter, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να στέλνουν μικροποσά σε Bitcoin ο ένας στον άλλο.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το Bitcoin Revolution δεν θα ακολουθεί πιστά την πορεία της τιμής του Bitcoin. Η μεταβλητότητα στην τιμή του δεν θα επηρεάζει αποφασιστικά μετοχές εταιρειών όπως η Tesla και η PayPal. Παρ' όλα αυτά το ότι έλαβε έγκριση από τη SEC είναι μια ένδειξη πως έχει μετατοπιστεί η στάση της σε σχέση με παλαιότερα.

Εδώ θα πρέπει να κάνουμε μια διευκρίνιση. Οι τιμές των futures ή των ETFs δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά την τιμή του φυσικού χρυσού ή του πετρελαίου ή του Bitcoin. Δεν αποτελούν παρά ένα IOU. Ένα πιστοποιητικό κατοχής, όχι το ίδιο. Οι συνειδητοποιημένοι, παλαιότεροι στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, δεν θα αισθάνονται άνετα με αυτό. Το πλεονέκτημα της κατοχής φυσικού χρυσού ή Bitcoin στο προσωπικό σου πορτοφόλι είναι πως δεν έχεις το ρίσκο του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Είσαι απόλυτος κυρίαρχος της περιουσίας σου. Σε όλα τα υπόλοιπα, είσαι εκτεθειμένος στο ρίσκο του αντισυμβαλλόμενου.

Η αγορά ETF περισσότερο αφορά τους νεότερους που θέλουν να εισέλθουν στον χώρο αλλά δίσταζαν επειδή τους φαινόταν «εξωτικός» ή ακαταλαβίστικος. Αφορά επίσης και εκείνους που δυσκολεύονταν να το αποκτήσουν από νομικά ή λογιστικά εμπόδια, όπως οι εισηγμένες εταιρείες και οι θεσμικοί.

Η θέση των Bitcoiners

Ο Plan B μέχρι στιγμής έχει πέσει μέσα στην πρόβλεψή του. Είχε δηλώσει πως τον Αύγουστο η τιμή του Bitcoin θα είναι τουλάχιστον 47.000 δολάρια και τον Σεπτέμβρη 43.000. Οι επόμενοι ελάχιστοι στόχοι είναι για τον Οκτώβριο 63.000, τον Νοέμβριο 98.000 και τον Δεκέμβριο 135.000 δολάρια. Από ό,τι μάλιστα έχει αναφέρει σε πρόσφατο tweet, θεωρεί πως αυτή η ανοδική περίοδος θα διαρκέσει τουλάχιστον 6 μήνες ακόμη. Λέτε να πέσει μέσα;

Οι φανατικοί bitcoiners ισχυρίζονται πως όσο τα fiat νομίσματα έχουν οροφή το άπειρο, εκεί θα κατευθύνεται και το Bitcoin. Επειδή έχει μόνο 21 εκατομμύρια. Και τέλος. Ισχυρίζονται ακόμα πως ειδικά για την επένδυση στο Bitcoin «δεν βάζουμε τα χρήματα που αντέχουμε να χάσουμε, αλλά τα χρήματα που δεν αντέχουμε να χάσουμε.» Τι ξέρουν όμως αυτοί;

Καλύτερα να εμπιστευτούμε τους mainstream οικονομολόγους και υπεύθυνους πολιτικούς που συνέταξαν νομοσχέδιο 2.000 σελίδων, που προβλέπει εκτύπωση 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από κοπανιστό αέρα. Εν αναμονή του επόμενου, που θα δώσει εντολή στη FED να εκτυπώσει άλλα 5 τρισεκατομμύρια το 2022, από την ίδια πρώτη ύλη. Αυτοί ξέρουν. Ή μήπως όχι;



Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξανάρχισαν. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία από την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και τα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v