Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι πρέπει να ξέρουν οι επενδυτές για το νέο ETF στο Bitcoin

Τι είναι και πώς λειτουργούν τα futures στα οποία επενδύει το ETF που τίθεται σε διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο της Wall Street. Το ιστορικό ρεκόρ του κρυπτονομίσματος έναντι του ευρώ και οι προσδοκίες για διεύρυνση της επενδυτικής βάσης.

Τι πρέπει να ξέρουν οι επενδυτές για το νέο ETF στο Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Πριν από λίγες ώρες, στις 6 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, η τιμή του Bitcoin σε σχέση με το ευρώ έπιασε το προηγούμενο υψηλό του Απριλίου. Συγκεκριμένα τις 54.252 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο που να έχει αγοράσει Bitcoin με ευρώ, σε οποιαδήποτε τιμή και να το έχει αποκτήσει, και να βρίσκεται ανάμεσα στους χαμένους. Κανείς στον κόσμο, με μία προϋπόθεση: να πίστεψε σε αυτό που είχε στα χέρια του και να μην το είχε πουλήσει ποτέ.

Νέο υψηλό δεν υπήρξε μόνο στο ευρώ αλλά και σε μια σειρά άλλων νομισμάτων, όπως το ιαπωνικό γεν. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει σε μια σειρά από νομίσματα αναδυόμενων χωρών που διαθέτουν πιο αδύναμο νόμισμα. Άραγε το Bitcoin έχει γίνει πιο πολύτιμο ή τα κρατικά νομίσματα έχουν υποτιμηθεί εξαιτίας των πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης και της απειλητικής εμφάνισης του πληθωρισμού; Πιθανότατα να συμβαίνουν και τα δύο.

Όποια και να είναι η απάντηση, γεγονός είναι πως το ταξίδι… στο φεγγάρι με όχημα το Bitcoin συνεχίζεται. Θυμίζουμε πως στην αρχή του 2021, η τιμή του Bitcoin ήταν 23.000 ευρώ, ενώ το 2020 είχε ξεκινήσει στις 6.500 ευρώ.

Πώς δουλεύουν τα futures

Όπως έχουμε αναφέρει, το νέο ETF της Proshares που θα αρχίσει να τελεί υπό διαπραγμάτευση σήμερα στη Wall Street δεν θα αγοράζει πραγματικά Bitcoin, αλλά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures). Τι ακριβώς όμως είναι τα futures που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο (Chicago Mercantile Exchange ή CME);

Είναι τυποποιημένα χρηματοπιστωτικά συμβόλαια, των οποίων η αξία εξαρτάται από την αξία ενός υποκείμενου προϊόντος -στην περίπτωσή μας, του Bitcoin. Με άλλα λόγια, είναι μία συμφωνία, αγοράς ή πώλησης Bitcoin σε προκαθορισμένη τιμή, σε συγκεκριμένο χρόνο στο μέλλον. Πρόκειται για ένα είδος παραγώγου, επειδή το Bitcoin δεν βρίσκεται στην κατοχή κανενός. Οι επενδυτές μπορούν να επιλέξουν να πουλήσουν τις συμβάσεις τους σε άλλο μέρος πριν λήξουν ή να περιμένουν μέχρι την ημερομηνία λήξης.

Ο αγοραστής (που παίρνει θέση long) και ο πωλητής (που λαμβάνει θέση short) έχουν αντικρουόμενες εκτιμήσεις για το πώς θα εξελιχθεί η αξία των συμβολαίων. Το κέρδος του αγοραστή επιτυγχάνεται όταν η τιμή του συμβολαίου διαμορφώνεται υψηλότερα από την τιμή αγοράς του. Αντίθετα, ο πωλητής κερδίζει όταν η τιμή υποχωρεί.

Μια βασική παράμετρος είναι πως με το future λαμβάνεις μοχλευμένη έκθεση στη διακύμανση του Bitcoin. Όταν πραγματοποιείτε συναλλαγές σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, δεν χρειάζεται να καταβάλλετε ολόκληρο το ποσό τη στιγμή της αγοράς. Καταθέτετε ένα αρχικό περιθώριο για να συνάψετε τη σύμβαση. Αν υποθέσουμε ότι το ποσοστό του περιθωρίου είναι 20% και το ένα Bitcoin έχει 50.000 δολάρια, αρκεί να καταβάλετε μόλις 10.000 (το 20% του συνολικού ποσού).

Αν η τιμή του Bitcoin future ανέβει 10% και έχεις long θέση, τότε κερδίζεις 50% επί του κεφαλαίου σου. Πώς; Το future με 10% αύξηση της τιμής του γίνεται 55.000. Συνεπώς το κέρδος σου είναι 5.000 (50.000 Χ 10%). Εσύ όμως έχεις βάλει 10.000 δολάρια. Έχεις κερδίσει 5.000, με μόλις 10.000. Αυτό όμως είναι το καλό σενάριο. Αν η τιμή υποχωρήσει 10%, εσύ δεν θα έχεις χάσει 10%, αλλά 50%.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Bitcoin ETF

Το βασικότερο πλεονέκτημα είναι πως θα μπορεί να αποκτήσει επενδυτική έκθεση στα κρυπτονομίσματα ακόμα και κάποιος αδαής πολύ εύκολα. Χωρίς να απαιτείται να αγοράζει ή να κρατάει ο ίδιος τα νομίσματά του. Συνεπώς θα προσέλθουν πολλοί που μέχρι τώρα διστάζουν ή δεν ενδιαφέρονται να μάθουν για ηλεκτρονικά πορτοφόλια ή να ανοίξουν κωδικό σε κάποιο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων.

Για να ανέβει σε αξία το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων, ο δρόμος περνάει αναγκαστικά από την προσέγγιση ευρύτερου κοινού. Αυτό επιτυγχάνεται με το ETF, που εκτός από όλα τα άλλα οδηγεί και στη νομιμοποίησή του στα μάτια όλων. Ακόμα και των σκεπτικιστών. Επιπλέον θα έχουν κίνητρο να το προωθούν οι επενδυτικοί σύμβουλοι και χρηματιστές. Πριν το ETF δεν τους συνέφερε να το κάνουν, γιατί θα έστρεφαν τα κεφάλαια των πελατών τους σε περιοχές όπου δεν κέρδιζαν προμήθεια επί των συναλλαγών. Αυτό αλλάζει σήμερα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως οι Interactive Brokers, μια από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές με εκατομμύρια πελάτες από όλο τον κόσμο, θα καθοδηγήσουν τους συμβούλους επενδύσεων να επενδύσουν σε Bitcoin και κρυπτονομίσματα.

Το βασικό μειονέκτημα για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι πως κατά πάσα πιθανότητα θα διαπραγματεύονται με premium στις ανοδικές φάσεις της αγοράς και discount στις υποχωρήσεις. Συνεπώς δεν θα δράσουν ως σταθεροποιητικός παράγοντας, όπως θα γινόταν αν το ETF είχε στην κατοχή του πραγματικά νομίσματα.

Επίσης είναι εκτός της νοοτροπίας που εμφυσούν τα κρυπτονομίσματα. Είναι προϊόν του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος, με όλα τα μειονεκτήματα που συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Θα υπάρξουν πολλοί μεσάζοντες που θα απομυζούν ένα μερίδιο από τον συναλλασσόμενο. Είναι πολλοί αυτοί που ωφελούνται. Από τον πάροχο του ETF, το εκκαθαριστικό γραφείο, τον χρηματιστή, τον διαχειριστή, τον ελεγκτή, το δικηγορικό γραφείο, το CME και τα hedge funds. Ο μηχανισμός της Wall Street βγαίνει ωφελημένος και πάλι σε βάρος του μικροεπενδυτή.

Αυτή τη φορά όμως οι ιδιώτες έχουν μια τεράστια ευκαιρία να κερδίσουν αυτοί. Δεν είναι πετρέλαιο ή οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα, για να χρειάζονται ειδικούς τεράστιους χώρους για να το αποθηκεύσουν. Δεν είναι χρυσός, που απαιτεί έξοδα φύλαξης. Το Bitcoin είναι άυλο, άοσμο, αόρατο, χωρίς μάζα και βάρος. Μεταφέρεται άμεσα σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη χωρίς περιορισμούς.

Αυτή είναι η «αχίλλειος πτέρνα» του συστήματος. Όσο περισσότεροι ενημερωθούν για τις ιδιότητές του τόσο περισσότεροι θα έχουν την ευκαιρία να βγουν εκτός συστήματος. Να μην τους έχουν ανάγκη. Η «μπάλα» είναι στο γήπεδό τους. Αρκεί να θελήσουν να ενημερωθούν, να μην επαναπαυτούν.

Δεν θα είναι εύκολο. Οι πολίτες είναι σαν τα μικρά παιδιά. Επιθυμούν να είναι προστατευμένοι απέναντι στις τράπεζες και τις κυβερνήσεις, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχουν αρχές για να τους προστατεύουν. Αυτό τους μπερδεύει. Γι' αυτό θεωρούν πως χρειάζονται μια οικονομική ελίτ. Να τους φροντίζει. Και μια πνευματική να τους υποδεικνύει το σωστό από το λάθος. Το Bitcoin είναι σε αντίθετη τροχιά. Εμφυσά τη νοοτροπία της αμφισβήτησης της «αυθεντίας».

Από την οπτική του Bitcoiner

Η αλήθεια είναι πως δεν προβληματιζόμαστε για τα μειονεκτήματα του παραδοσιακού τρόπου συναλλαγών. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάτι έχουμε συνηθίσει να υπάρχει, που το νιώθουμε οικείο. Που δεν το αμφισβητούμε γιατί το θεωρούμε φυσιολογικό. Εξάλλου δεν υπήρχε κάτι διαφορετικό για να το συγκρίνουμε. Μέχρι την εμφάνιση και εξάπλωση του Bitcoin.

Αν τα κρυπτονομίσματα επιτύχουν, σημαίνει πως το παραδοσιακό τραπεζικό κατεστημένο θα έχει αποτύχει. Θα διαταράξει το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Αν σας φαίνεται υπερβολικό, σκεφτείτε πως το διαδίκτυο διέλυσε ή μεταμόρφωσε τα μέσα ενημέρωσης. Το ηλεκτρονικό εμπόριο διέλυσε ή μεταμόρφωσε τα καταστήματα λιανικής. Τα κρυπτονομίσματα θα έχουν παρόμοια επίπτωση στις τράπεζες και στην έκδοση νομισμάτων. Η αποκέντρωση των υπηρεσιών είναι μια αναπόφευκτη συνέχεια του αποκεντρωμένου χρήματος. 

Το Bitcoin είναι η πρώτη αυτοκρατορία με τόσο διευρυμένα σύνορα, χτισμένη εξ ολοκλήρου σε ειρηνική επανάσταση. Το Bitcoin θα κερδίσει αυτή τη μάχη, χωρίς να ρίξει ούτε μια σφαίρα. Η υπέρτατη τέχνη του πολέμου είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς να πολεμήσεις, είχε ισχυριστεί ο Sun Tzu, στο βιβλίο «Η τέχνη του πολέμου». Είχε δίκιο. Πριν περάσει πολύς καιρός δεν θα αγοράζουμε Bitcoin. Θα το κερδίσουμε.

Έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε το Bitcoin από την οπτική των κρατικών νομισμάτων που μας είναι πιο οικεία. Για να δούμε πώς βλέπει τα παραστατικά νομίσματα ένας Bitcoiner:

Το δολάριο έχει 27 τρισεκατομμύρια σε κυκλοφορία. Δεν έχει ανώτατο όριο δημιουργίας νομισμάτων, μπορεί να επεκταθεί μέχρι το άπειρο. Έχει μόνο έναν node. Το 1% κατέχει το 30% της ποσότητας. Το 25% δημιουργήθηκε τον τελευταίο χρόνο, χωρίς να υπάρχει στο πρόγραμμα. Δεν υπάρχει πρόγραμμα με ρυθμό δημιουργίας. Καθημερινά βγαίνουν δεκάδες εκατομμύρια κομμάτια. Χάνει την αγοραστική του δύναμη εσκεμμένα από τους δημιουργούς του, για το «καλό» των κατόχων του. Αυτός είναι ο ορισμός του shitcoin.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξανάρχισαν. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v