Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η έκθεση-στροφή της BofA υπέρ των crypto

Γιατί εκτιμά η αμερικανική τράπεζα ότι τα κρυπτονομίσματα θα μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι αγορές, οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες. Το Bitcoin ως μέσο πληρωμών και ο ρόλος του Ethereum.

Η έκθεση-στροφή της BofA υπέρ των crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων γίνεται με άλματα πλέον. Ακόμα και μεγάλες διεθνείς τράπεζες όχι μόνο τα έχουν αποδεχτεί ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, αλλά έχουν φτάσει στο σημείο να εκθειάζουν την τεχνολογία τους! Την προηγούμενη εβδομάδα, η Bank of America (BofA), η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα στις ΗΠΑ, έδωσε στην δημοσιότητα μια ενδελεχή έρευνα 141 σελίδων για τα crypto, με τίτλο «Digital Assets Primer: Only the first inning».

Όπως αναφέρουν, πρόκειται για μια αγορά που υπερβαίνει σε αξία τα 2 τρισεκατομμύρια και έχει 200 εκατομμύρια χρήστες, οι οποίοι αυξάνονται συνεχώς. Το βασικότερο όμως είναι ότι έχουν την δυνατότητα να μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι αγορές, οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες, στον ίδιο βαθμό που το κατάφερε το Internet. 

«Το Bitcoin είναι σημαντικό», ισχυρίζεται ο Alkesh Shah, επικεφαλής της Παγκόσμιας Στρατηγικής Ψηφιακών Περιουσιακών Στοιχείων, «αλλά το οικοσύστημα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων είναι πολύ περισσότερο».  

Οι πιο υποσχόμενοι τομείς για τις επόμενες δύο δεκαετίες είναι οι αποκεντρωμένοι αυτόνομοι οργανισμοί (DAOs), τα μη ανταλλάξιμα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία (NFTs) και ο κλάδος της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi). Ενδεικτικά, παραθέτουν ένα διάγραμμα από την επισκεψιμότητα του μεγαλύτερου marketplace για NFTs, το οποίο αναδεικνύει την σπουδαιότητα και την δυναμική του χώρου.

Οι αναλυτές της τράπεζας θεωρούν πως σε 5 με 10 χρόνια αρκετά από αυτά θα έχουν εξελιχθεί σε ώριμες, mainstream οντότητες. Ποιο πρόβλημα λύνουν; Του κεντρικοποιημένου κλάδου της τραπεζικής. Δηλαδή του τρόπου που είναι διαμορφωμένο το τωρινό τραπεζικό σύστημα! Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, ακριβώς αυτό ισχυρίζονται! 

Η έκθεση επισημαίνει κάτι που έχουμε ισχυριστεί και εμείς αρκετές φορές. Οι επιχειρήσεις και οι διαχειριστές κεφαλαίων, κατευθύνονται από τις αρχές της εταιρικής ηθικής (ESG - Environmental-Social-Governance). Μόλις αποσαφηνιστούν τα νομικά θέματα και τα περιβαλλοντολογικά ζητήματα (ένα ζήτημα που βελτιώνεται καθημερινά, σύμφωνα με την BofA) ο δρόμος για να τοποθετήσουν ένα μέρος από τον τεράστιο όγκο των κεφαλαίων τους, θα είναι ανοικτός. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι το πόσες φορές έχουν αναφερθεί στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία οι αμερικάνικες εισηγμένες κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου.

Η έρευνα δεν μένει όμως μόνο εκεί. Αναφέρει πως το ζήτημα της κατανάλωσης ενέργειας είναι πρόβλημα μόνο εφόσον κάποιος θεωρεί πως το Bitcoin δεν έχει αξία. Στην πραγματικότητα το Bitcoin είναι το πιο ασφαλές δίκτυο πληρωμών που υπάρχει αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τους αναλυτές της BofA. 

Όσο αφορά στην κατηγορία που εκτοξεύεται συχνά, ότι το Bitcoin διευκολύνει τις παράνομες ενέργειες και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η BofA ισχυρίζεται πως πρόκειται για μια υπερβολή που δεν ευσταθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει, οι συναλλαγές που συνδέονται με παράνομες δραστηριότητες έχουν υποχωρήσει στο 1%. Μάλιστα αναφέρουν ως το νόμισμα που προτιμούν οι παράνομοι, είναι το αμερικάνικο δολάριο! 

Ειδική αναφορά γίνεται στο Ethereum, το οποίο οι αναλυτές χαρακτηρίζουν ως ψηφιακό πετρέλαιο (το Bitcoin αντιμετωπίζεται ως ψηφιακός χρυσός). Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι τα «έξυπνα συμβόλαια», ένας τομέας όπου κατέχει ηγετική θέση. Θεωρούν πως τα stablecoins μπορούν να φτάσουν το 5% της ποσότητας των δολαρίων που υπάρχουν, μέχρι το 2025. Θα φτάσουν το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε αξία. Για αυτό και οι νομοθέτες είναι λογικό να επικεντρωθούν εκεί.

Τι οδηγεί στην άνοδο ή την πτώση της αξίας των κρυπτονομισμάτων; Οι ερευνητές δίνουν την προφανή απάντηση πως εξαρτάται από την προσφορά και τη ζήτηση. Αυτά τα στοιχεία καθοδηγούνται από 3 κυρίως παράγοντες. Χρησιμότητα, υιοθέτηση (εδώ θα παίξουν σημαντικό ρόλο οι θεσμικοί), τους προγραμματιστές που δραστηριοποιούνται. 

Συμπεράσματα από την έκθεση  

Είναι γεγονός πως η συγκεκριμένη έκθεση εκθειάζει τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, όσο καμία άλλη που έχει εκπονηθεί από τραπεζικό ίδρυμα. Τουλάχιστον από όσες έχουν υποπέσει στην αντίληψη μας. Και έχουμε διαβάσει πολλές. 

Αυτό που κάνει την έρευνα και τα συμπεράσματα της ακόμα πιο εντυπωσιακά, είναι πως μόλις φέτος τον Ιανουάριο, είχε προηγηθεί άλλη μια έρευνα, υπό τον επικεφαλή του σχεδιασμού επενδύσεων της τράπεζας, Michael Hartnett, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι η άνοδος του Bitcoin είναι η «μητέρα όλων των φουσκών».     

Η BofA δεν είναι η μοναδική οντότητα του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος που πραγματοποιεί θεαματική μεταστροφή υπέρ των κρυπτονομισμάτων. Δείτε το εξώφυλλο του Barron’s που μέχρι πολύ πρόσφατα ήταν πολύ επιφυλακτικό έως και εχθρικό στα κρυπτονομίσματα. 

Όλοι συνθηκολογούν αποδεχόμενοι την ανωτερότητα και τις δυνατότητες των κρυπτονομισμάτων. Είναι μόνο θέμα χρόνου να το αντιληφθούν και να εμπλακούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Όπως ακριβώς έγινε και με το Internet. Πριν 2-3 δεκαετίες οι σκεπτικιστές ή όσοι δεν το γνωρίζανε αποτελούσαν την πλειοψηφία. Και τώρα απλά δεν υπάρχουν. 

Η Walmart εισχωρεί στα crypto

Πριν λίγο καιρό η τιμή του Litecoin εκτοξεύτηκε, επειδή βγήκε η φήμη πως η Walmart, το μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ του κόσμου, θα αποδεχόταν το κρυπτονόμισμα ως μέθοδο πληρωμής. Η είδηση διαψεύστηκε γρήγορα από την εταιρία, με αποτέλεσμα η τιμή του Litecoin να προσγειωθεί γρήγορα εκεί που βρισκόταν. 

Ωστόσο η εμπλοκή της Walmart με τα κρυπτονομίσματα δεν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Πιλοτικά η Walmart εγκατέστησε 200 Bitcoin ΑΤΜ σε καταστήματα της και σχεδιάζει να εγκαταστήσει 7800 ακόμη, σύμφωνα με το Bloomberg. Τα ΑΤΜ είναι ένας ακριβός τρόπος απόκτησης Bitcoin, καθώς έχουν υψηλότερη προμήθεια σε σχέση με τα ανταλλακτήρια, αλλά πολύ προσιτός κυρίως για εκείνους που επιθυμούν να αποκτήσουν για πρώτη φορά κρυπτονομίσματα. 

Τέλος, να κλείσουμε με μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση του Plan B και το μοντέλο Stock to Flow  που έχει εκπονήσει. Όταν το Bitcoin βρίσκεται σε νέο υψηλό (το χρώμα γίνεται κόκκινο), συνήθως παραμένει σε ανοδική τάση για μερικούς μήνες. Μένει να δούμε αν θα ισχύσει και αυτή τη φορά. 

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξανάρχισαν. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και τα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v