Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταρρίπτονται ένας προς έναν οι μύθοι για το Bitcoin

Είκοσι συν μία απαντήσεις στα ερωτήματα και στην κριτική που ασκείται στο κρυπτονόμισμα. Τι είναι, πώς λειτουργεί και πόσο κινδυνεύει από τις επιθέσεις κυβερνήσεων. Είναι τώρα καλή στιγμή να επενδύσει κάποιος;

Καταρρίπτονται ένας προς έναν οι μύθοι για το Bitcoin
  • Του Αργύρη Ξάφη*

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το άρθρο έχει εκπονηθεί από τον jbourneBTC, σε μετάφραση και εμπλουτισμό του κειμένου από τον Αργύρη Ξάφη.

Υπάρχει απίστευτη παραπληροφόρηση γύρω από το Bitcoin. Στην κοινότητα του Bitcoin, ονομάζεται FUD, από τα αρχικά των λέξεων Fear, Uncertainty και Doubt, που σημαίνουν Φόβος, Αβεβαιότητα και Αμφιβολία.

Τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, οι δημοσιογράφοι, οι τράπεζες, όλοι συχνά διαδίδουν ψευδείς, ανακριβείς ή παραπλανητικές πληροφορίες, μερικοί με την ελπίδα να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους να υιοθετήσουν το Bitcoin, επειδή απλά δεν θέλουν να πετύχει, ενώ άλλοι σαφώς δεν έχουν επενδύσει τον χρόνο που απαιτείται για να κατανοήσουν το Bitcoin και τι φέρνει στον κόσμο.

Η αλήθεια, ωστόσο, επικρατεί πάντα και οι πλάνες αυτών των ανθρώπων θα έρθουν στο φως με τον καιρό. Για όσους αφιερώνουν χρόνο για να μάθουν και να κατανοήσουν πραγματικά το Bitcoin, είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις στον κόσμο. Ένα γεγονός που συμβαίνει μια φορά στα χρονικά. Απλά ο κόσμος δεν έχει ξυπνήσει ακόμα και δεν έχει κατανοήσει το γεγονός, αλλά αυτό είναι μόνο θέμα χρόνου.

Παρακάτω, αναφέρομαι σε όλα τα FUD και την παραπληροφόρηση που έχω συναντήσει από τότε που μπήκα βαθιά στην κουνελότρυπα του Bitcoin πριν από ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου έχω ξοδέψει 1.000+ ώρες μελετώντας το. Τώρα θέλω να ανταποδώσω στην κοινότητα με τον δικό μου τρόπο.

Τελευταία σημείωση, στέκομαι στους ώμους γιγάντων και είμαι πραγματικά ευγνώμων σε ολόκληρη την κοινότητα του Bitcoin. Η προσωπική μου ανακάλυψη και κατανόηση του φαινομένου έγινε δυνατή από όλους τους ανθρώπους που συμβάλλουν στην κοινότητα με απίστευτα υψηλής ποιότητας περιεχόμενο, από άρθρα και podcast έως βιβλία. Ειλικρινά ευχαριστώ τους: Preston Pysh, Croesus_BTC, Plan B, Jeff Booth, Lyn Alden, Michael Saylor, Robert Breedlove, Adam Back, Parker Lewis, Vijay Boyapati, Saifedean Ammous, Gigi και Alex Gladstein, για να αναφέρουμε μερικούς. Σας ενθαρρύνω θερμά να τους ακολουθήσετε και πολλούς άλλους ακόμα στο Twitter.

Μη διστάσετε να αφήσετε ένα σχόλιο, εάν μπορώ να κάνω προσαρμογές σε οποιαδήποτε από τις παρακάτω ενότητες.

1. «Το Βitcoin είναι πολύ ευμετάβλητο»: Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι το Bitcoin είναι πολύ ασταθές για να χρησιμοποιηθεί ως αποθήκευση αξίας, μέσο ανταλλαγής και λογιστική μονάδα, προκειμένου να συμπεριληφθεί στο χαρτοφυλάκιο ενός επενδυτή.

• Πρώτα απ' όλα, η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin έχει αυξηθεί από το 0 σε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, σε 12 χρόνια. Κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο ή εταιρεία δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο στην ιστορία. Τέτοιες αποδόσεις δεν έρχονται σε ευθεία γραμμή. Η μεταβλητότητα είναι το τίμημα που πληρώνετε για τις ακραίες αποδόσεις. Για παράδειγμα, η Amazon σε όλη την ιστορία της είχε αρκετές σημαντικές μειώσεις και παρά τη σχετική αστάθεια, παραμένει μία από τις καλύτερες επενδύσεις που έγιναν ποτέ για αυτούς που δεν πούλησαν ποτέ.

• Το Bitcoin είναι ασταθές τώρα επειδή είναι ένα νομισματικό περιουσιακό στοιχείο ακόμα στις πρώτες του μέρες. Αν και υπάρχει εδώ και 12 χρόνια, είναι ακόμα σχετικά νεαρό σε σύγκριση με άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός. Επομένως, οι άνθρωποι βρίσκονται ακόμη στην πρώιμη φάση ανακάλυψης των τιμών αυτού του νέου νομισματικού φαινομένου. Στο μέλλον, η μεταβλητότητα θα μειωθεί καθώς το περιουσιακό στοιχείο ωριμάζει και η κεφαλαιοποίηση αυξάνεται.

Η αστάθεια της τιμής του Bitcoin είναι μια λειτουργία που υπάρχει εκ γενετής. Στα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του, συμπεριφέρθηκαν στο Bitcoin σαν μια μικρο-μετοχή και κάθε μεγάλος αγοραστής -όπως π.χ. οι δίδυμοι Winklevoss- μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλη άνοδο στην τιμή του. Καθώς η υιοθέτηση και η ρευστότητα έχουν αυξηθεί με τα χρόνια, η αστάθεια του Bitcoin μειώθηκε αναλόγως. Όταν επιτύχει την κεφαλαιοποίηση αγοράς του χρυσού, θα εμφανίσει παρόμοιο επίπεδο μειωμένης μεταβλητότητας. Όταν το Bitcoin θα ξεπεράσει την κεφαλαιοποίηση του χρυσού, η αστάθειά του θα μειωθεί σε επίπεδο που θα το κάνει κατάλληλο ως ευρέως χρησιμοποιούμενο μέσο συναλλαγής. […] Κάθε κύκλος του Bitcoin (πολλοί ταυτίζουν τους αγοραστικούς κύκλους με το ανά τετραετία halving που αναγκάζει ο κώδικας στην απομείωση του ρυθμού παραγωγής των νομισμάτων) έχει χαμηλότερη μεταβλητότητα από τους προηγούμενους, επειδή η ρευστότητα της αγοράς έχει αυξηθεί. - Vijay Boyapati, The Bullish Case for Bitcoin.

• Ο χρυσός ήταν επίσης πολύ ασταθής κατά την περίοδο ανακάλυψης της τιμής του, παρόμοια με το Bitcoin σήμερα.

Το Bitcoin είναι επίσης ασταθές επειδή είναι μια πραγματικά ελεύθερη και ανοιχτή αγορά. Παρατηρείται λιγότερη αστάθεια σε άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όπως ομόλογα και μετοχές, επειδή χειραγωγούνται πλήρως από τις ενέργειες των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο. Όπως φαίνεται αργότερα σε αυτό το άρθρο, αυτή η χειραγώγηση έχει μακροπρόθεσμες καταστροφικές συνέπειες για τις παγκόσμιες οικονομίες και τους ανθρώπους μέσα σε αυτές, από τον πληθωρισμό, τη διάσπαση του κόστους κεφαλαίου, τις λάθος επενδύσεις, την κερδοσκοπία, την απάτη, τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού κ.λπ.

• Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να διαχειριστούν την αστάθεια του Bitcoin προσαρμόζοντας απλώς την κατανομή του χαρτοφυλακίου τους. Για παράδειγμα, ακόμη και μια κατανομή τόσο μικρή όσο 1% μπορεί να αυξήσει τις αναμενόμενες αποδόσεις ενός χαρτοφυλακίου, χωρίς να αυξήσει δραματικά τη μεταβλητότητά του.

• Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να μειώσουν το άγχος που σχετίζεται με τη μεταβλητότητα και το «πώς θα αγοράσω τη σωστή στιγμή», καθιερώνοντας και ακολουθώντας μια απλή στρατηγική, τον Μέσο όρο Κόστους Δολαρίου (DCA), για παράδειγμα αγοράζοντας Bitcoin σε καθημερινή, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση. Πολλά ανταλλακτήρια προσφέρουν τώρα αυτή τη λειτουργία.

• Τέλος, οι άνθρωποι συχνά μετρούν τον κίνδυνο με μεταβλητότητα. Με το Bitcoin, δεν υπάρχει κίνδυνος αντισυμβαλλόμενου.

Θα πρέπει λοιπόν να αναρωτηθεί κανείς: προτιμώ να κατέχω ένα περιουσιακό στοιχείο που είναι ασταθές στην τιμή αλλά ταυτόχρονα αντιπροσωπεύει την καλύτερη επένδυση ασύμμετρου κινδύνου στην ιστορία του ανθρώπινου είδους, χωρίς κίνδυνο αντισυμβαλλόμενου (Bitcoin), ή ένα περιουσιακό στοιχείο που έχει υποστεί χειραγώγηση κι είναι λιγότερο ασταθές, με περιορισμένη ανοδική δυναμική και έχοντας τον κίνδυνο ο αντισυμβαλλόμενος να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του;

(Εδώ θέλει να πει ο συγγραφέας πως ναι μεν το ευρώ θεωρείται σχετικά ασφαλές, αλλά όταν αυτό βρίσκεται μέσα σε μια τράπεζα, δεν είναι και τόσο σίγουρο πως μπορείς να το αποσύρεις κάθε στιγμή, όπως είδαμε με όλη του τη μεγαλοπρέπεια εμείς στην Ελλάδα το 2015 και στην Κύπρο το 2013).

2. «Το Bitcoin καταναλώνει πάρα πολύ ενέργεια» και «Το Bitcoin είναι κακό για το περιβάλλον»: Πολλοί επικριτές δείχνουν τη χρήση ενέργειας του Bitcoin, αλλά αφήνουν εκτός εξίσωσης τα οφέλη που φέρνει στην κοινωνία.

• Πρώτα απ' όλα, οι άνθρωποι καταναλώνουν ενέργεια. Έτσι ζούμε και εξελισσόμαστε ως είδος. Τα αυτοκίνητα καταναλώνουν ενέργεια, πρέπει να επιστρέψουμε στην ιππασία; Οι υπολογιστές χρησιμοποιούν ενέργεια, πρέπει να πάμε πίσω στην εποχή πριν τους υπολογιστές; Η χρήση υψηλής ενέργειας συσχετίζεται με τις πολύ ανεπτυγμένες κοινωνίες.

• Ναι, είναι αλήθεια, το Bitcoin καταναλώνει ενέργεια, αλλά αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί. Η χρήση ενέργειας του Bitcoin προέρχεται από το Proof of Work, που διασφαλίζει ολόκληρο το δίκτυο χωρίς την ανάγκη ύπαρξης κεντρικού συντονιστή ή εξουσίας, χωρίς κανένα μοναδικό επισφαλές σημείο. Το Proof of Work είναι αυτό που απαιτείται για να διατηρηθεί ολόκληρο το δίκτυο ασφαλές για όλους τους συμμετέχοντες, ανεξάρτητα από το ποσό των Bitcoin που κατέχουν. Σας ενθαρρύνω να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τις διαφορές και τα πλεονεκτήματα του Proof of Work έναντι άλλων πρωτοκόλλων όπως το Proof of Stake.

• Τώρα, σκεφτείτε όλο το τεράστιο κόστος που σχετίζεται με τη λειτουργία των σημερινών συστημάτων fiat σε όλο τον κόσμο (fiat ορίζουμε το χρήμα στη σημερινή του, κρατικά και κεντρικά εκδιδόμενη ύπαρξη): όλη την ενέργεια και τον χρόνο που σχετίζεται με όλους τους ανθρώπους, τα κτίρια, τη γραφειοκρατία, τους απαραίτητους στρατούς και τις επενδύσεις που γίνονται για την αντίστοιχη εξασφάλιση όλων των νομισμάτων fiat σε όλο τον πλανήτη. Το Bitcoin αντικαθιστά όλα αυτά με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο, εκτελώντας ανοιχτό και δημόσιο κώδικα 24/7/365 σε αποκεντρωμένους υπολογιστές, σε όλο τον κόσμο, χωρίς σφάλματα και χωρίς κανένα μοναδικό σημείο αποτυχίας. Το Δίκτυο του Bitcoin εξοικονομεί στον κόσμο μια τεράστια ποσότητα ενέργειας και εξοικονομεί απίστευτη ποσότητα χρόνου, το οποίο μπορεί να επανεπενδυθεί σε παραγωγικές δράσεις προς όφελος της κοινωνίας και της ανθρωπότητας.

• Επομένως, η χρήση ενέργειας του Bitcoin πρέπει να αξιολογηθεί λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη που φέρνει στον κόσμο: ένα αποκεντρωμένο νομισματικό δίκτυο, προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες του κόσμου, που δεν μπορεί να υποτιμηθεί, να χειραγωγηθεί, να σταματήσει ή να λογοκριθεί και που εκτιμάται με την πάροδο του χρόνου. Το Bitcoin είναι η καλύτερη μορφή χρημάτων που έχει δει ποτέ ο κόσμος και διορθώνει πολλά από τα προβλήματα του κόσμου. Διορθώστε τα χρήματα, φτιάξτε τον κόσμο.

• Δεδομένου ότι το Bitcoin είναι ένα τεράστιο καθαρό θετικό για τον πλανήτη μας, είναι σαφές ότι το Bitcoin δεν σπαταλά ενέργεια. Και η ομορφιά του είναι ότι, παρόλο που παρέχει όλα αυτά τα οφέλη στην ανθρωπότητα, η χρήση ενέργειας του Bitcoin εξακολουθεί να παραμένει ένα απειροελάχιστο ποσοστό της συνολικής χρήσης ενέργειας στον κόσμο.

• Επιπλέον, δεδομένου ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι το κύριο κόστος για την εξόρυξη Bitcoin, οι εξορύκτες έχουν ένα τεράστιο κίνητρο να αναζητήσουν το φθηνότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που υπάρχει: ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική, η ηλιακή ενέργεια, η υδροηλεκτρική και η γεωθερμία. Μια πρόσφατη δημοσίευση από την Square και την ARK έδειξε ότι το Bitcoin είναι το κλειδί για ένα άφθονο, καθαρό μέλλον ενέργειας.

• Το Bitcoin μπορεί επίσης τώρα να εξορυχθεί σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές, επιτρέποντας την πρόσβαση σε λανθάνουσα ενέργεια για πρώτη φορά, καθώς δεν ήταν οικονομικά εφικτό πριν από το Bitcoin. Ο Alex Gladstein έχει γράψει ένα εξαιρετικό άρθρο που επεξηγεί αυτό το θέμα.

Το Bitcoin μπορεί να καταστήσει απομονωμένες πηγές ενέργειας με δυνατότητα δημιουργίας εσόδων σε όλο τον κόσμο -όπως καταρράκτες, τρεχούμενα ποτάμια ή φράγματα- τώρα εντελώς αναξιοποίητες, επειδή θα ήταν απαγορευτικό κόστος για τη σύνδεση σε ηλεκτρικά δίκτυα αρκετά κοντά σε κατοικημένες ή βιομηχανικές περιοχές. Με αυτόν τον τρόπο, το Bitcoin μπορεί να αλλάξει θεμελιωδώς τα οικονομικά της ενέργειας εισάγοντας μια εξαιρετικά κερδοφόρα χρήση ηλεκτρικής ενέργειας που είναι ανεξάρτητη από την τοποθεσία. Ο κόσμος δεν είχε ποτέ μια κερδοφόρα χρήση ενέργειας που να είναι ανεξάρτητη από την τοποθεσία. Τώρα έχει.   - Επιστολή μετόχων StoneRidge 2020

3. «Το Bitcoin δεν είναι επεκτάσιμο»: Οι επικριτές συχνά συγκρίνουν το Bitcoin με επεξεργαστές πληρωμών όπως η Visa και η MasterCard και ισχυρίζονται ότι το Bitcoin δεν είναι επεκτάσιμο, επειδή δεν μπορεί να επεξεργαστεί τόσες συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο.

• Η τρέχουσα κύρια περίπτωση χρήσης του Bitcoin είναι ως αποθήκης αξίας. Σχεδιαστικά, το Βασικό Επίπεδο (ονομάζεται επίσης Επίπεδο 1) του Bitcoin μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό συναλλαγών που διευθετούνται στο blockchain περίπου κάθε 10 λεπτά. Όμως το Βασικό Επίπεδο δεν σχεδιάστηκε για να φιλοξενεί έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό συναλλαγών που διακανονίζονται ακαριαία, όταν χρησιμοποιείται ως μέσο ανταλλαγής για συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο σε όλο τον κόσμο. Αυτό δεν είναι σφάλμα, είναι χαρακτηριστικό.

• Η ικανότητα του Bitcoin να κλιμακώνει και να χειρίζεται εξαιρετικά μεγάλο αριθμό συναλλαγών συμβαίνει στο δεύτερο επίπεδο (Επίπεδο 2) και σε πρόσθετα επίπεδα παραπάνω.

• Το Lightning Network είναι ένα Layer 2 «αποκεντρωμένο δίκτυο που χρησιμοποιεί λειτουργία έξυπνων συμβολαίων στο blockchain, για να επιτρέψει άμεσες πληρωμές σε ένα δίκτυο συμμετεχόντων». Αξιοποιεί όλα τα πλεονεκτήματα του Δικτύου του Bitcoin, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει έναν απίστευτα υψηλό αριθμό συναλλαγών (πολύ υψηλότερος από τη Visa και τη MasterCard) στιγμιαία σε όλο τον κόσμο με σχεδόν μηδενικές χρεώσεις. Το Επίπεδο 2 μόλις ξεκινάει και ο αριθμός των Lightning Nodes καθώς και η συνολική χωρητικότητα του δικτύου αυξάνεται εκθετικά.

• Άλλες εφαρμογές όπως το LN Strike αξιοποιούν με τη σειρά τους το Lightning Network για να επιτρέψουν στους ανθρώπους να στέλνουν χρήματα άμεσα σε όλο τον κόσμο και να αγοράζουν Bitcoin σχεδόν χωρίς χρέωση.

• Συνολικά, το πρωτόκολλο του Bitcoin, με τον συνδυασμό του Base Layer και πρόσθετων στρωμάτων που είναι χτισμένα πάνω του, αποτελούν το πιο επεκτάσιμο δίκτυο χρημάτων που έχει δει ποτέ ο κόσμος.

4. «Το Bitcoin είναι πολύ περίπλοκο για να το κατανοήσουν και να το χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι»: Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η κατανόηση του Bitcoin δεν είναι απλή και μπορεί να είναι χρονοβόρα, επομένως οι άνθρωποι δεν θα το χρησιμοποιήσουν.

• Αναρωτηθείτε: Πόσοι άνθρωποι καταλαβαίνουν πραγματικά πώς λειτουργεί το Διαδίκτυο; Ποιος πραγματικά καταλαβαίνει πώς το TCP/IP μεταφέρει πληροφορίες από το ένα μέρος στο άλλο; Ή πώς λειτουργεί το smartphone, η κάμερα ή το WIFI ή το Bluetooth ή ο φούρνος μικροκυμάτων τους; Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να καταλάβουν ακριβώς πώς λειτουργούν τα πράγματα για να τα χρησιμοποιήσουν. Αρκεί να δουν την αξία που τους φέρνει. Η ίδια ακριβώς αρχή ισχύει και για το Bitcoin. Μόλις οι άνθρωποι δουν την αξία που τους φέρνει (όπως: χρήμα που εκτιμάται με την πάροδο του χρόνου, που δεν μπορεί να υποτιμηθεί, δεν μπορεί να κατασχεθεί, μπορεί να σταλεί -ασταμάτητο- παντού κ.λπ.), αρχίζουν να το υιοθετούν και να το χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο.

• Το δίκτυο του Bitcoin και οι εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί πάνω του γίνονται επίσης συνεχώς καλύτερα και πιο εύκολα στη χρήση. Παρόμοια με το πόσο δύσκολο και αργό ήταν να συνδεθείς στο Διαδίκτυο το 1996 σε σχέση με το πόσο εύκολο και πανταχού παρόν είναι σήμερα, έτσι με τον καιρό το Bitcoin θα γίνεται πιο εύκολο στη χρήση και πιο προσιτό σε όλο τον κόσμο.

• Για παράδειγμα, τα εύχρηστα πορτοφόλια υλικού (hardware wallets) όπως το Ledger και το Trezor μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν με εξαιρετικές εφαρμογές πολλαπλών ειδών που έχουν μεγάλη εμπειρία χρήστη (Casa, Unchained Capital, κ.λπ.), η NYDIG δουλεύει πάνω στο να προσφέρει λύσεις ώστε τα άτομα να έχουν πρόσβαση σε Βitcoin απευθείας μέσω της τράπεζάς τους, οι Square και PayPal ενσωματώνουν το Bitcoin στις εφαρμογές και στα πορτοφόλια τους και το Umbrel επιτρέπει σε οποιονδήποτε να τρέξει εύκολα τον δικό του κόμβο από το σπίτι χωρίς καμία τεχνική εμπειρία. Αυτή η τάση θα επιταχυνθεί με την πάροδο του χρόνου και η χρήση του Bitcoin θα γίνει εξίσου εύκολη με τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου σήμερα. Φυσικά αυτό δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά όπως και με το Διαδίκτυο, θα φτάσουμε εκεί.

5. «Λίγοι άνθρωποι χρησιμοποιούν Bitcoin, είναι καθαρή κερδοσκοπία»: Οι επικριτές λένε ότι πολύ λίγοι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Bitcoin ώστε να πετύχει. Αυτοί που το ισχυρίζονται, αδυνατούν να αναγνωρίσουν πως έτσι ακριβώς λειτουργεί η καμπύλη υιοθέτησης οποιασδήποτε τεχνολογίας, ειδικά στην ψηφιακή εποχή.

• Η υιοθέτηση οποιασδήποτε τεχνολογίας ξεκινά πάντα από έναν μικρό αριθμό ατόμων που τη χρησιμοποιούν. Το Διαδίκτυο χρησιμοποιήθηκε αρχικά από λίγους μόνο ανθρώπους, μετά από μερικά εκατομμύρια και μετά από όλο τον κόσμο. Έτσι υιοθετείται πάντα μια νέα τεχνολογία. Ξεκινάει σε μικρή έκταση, αλλά μετά μεγαλώνει εκθετικά.

• Οι άνθρωποι σκέφτονται περισσότερο γραμμικά και δυσκολεύονται στην κατανόηση της εκθετικής ανάπτυξης. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού είναι όταν το 1998, ο νικητής του βραβείου Νόμπελ Πολ Κρούγκμαν είπε: «Μέχρι το 2005 περίπου, θα γίνει σαφές ότι ο αντίκτυπος του Διαδικτύου στην οικονομία δεν ήταν μεγαλύτερος από αυτόν της συσκευής φαξ». Το έλεγε αυτό με βάση το γεγονός ότι το 1998 η χρήση του Διαδικτύου περιοριζόταν σε μερικά εκατομμύρια άτομα, ήταν αργή και δύσκολη η σύνδεση και οι περιπτώσεις χρήσης του ήταν περιορισμένες. Σήμερα, το Διαδίκτυο προσεγγίζει δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας σε πολύ χαμηλό κόστος, στο σπίτι τους και στα smartphone τους, ενώ πάνω σε αυτό υπάρχουν πια εκατομμύρια εφαρμογές.

• Ναι, είναι αλήθεια, μόνο ένα μικρό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί Bitcoin σήμερα, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό για οποιαδήποτε καμπύλη εκθετικής υιοθέτησης. Η ιστορία θα αποδείξει ότι οι σκεπτικιστές κάνουν λάθος για άλλη μια φορά: το Bitcoin θα συνεχίσει να υιοθετείται με εκθετικό τρόπο και στο εγγύς μέλλον, ολόκληρος ο κόσμος θα έχει υιοθετήσει το Bitcoin.

• Οι PrestonPysh και Croesus_BTC έχουν ένα εξαιρετικό επεισόδιο podcast για αυτό το θέμα.

6. «Το Bitcoin θα απαγορευτεί από τις κυβερνήσεις»: Αυτό έχει ακουστεί πολλές φορές, ωστόσο η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

• Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλές πολιτείες όπως το Τέξας, το Ουαϊόμινγκ και η Φλόριντα έχουν υιοθετήσει νόμους για την προστασία του Bitcoin ως ιδιοκτησίας, την προσέλκυση κεφαλαίων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας κ.λπ. Ο Jerome Powell της FED και ο Gary Gensler της SEC επιβεβαίωσαν πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πρόθεση να απαγορεύσουν το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Και η SEC ενέκρινε πρόσφατα τα ETF του Bitcoin Futures. Η γερουσιαστής του Ουαϊόμινγκ Cynthia Lummis είπε πρόσφατα: «Ευχαριστώ τον Θεό για το Bitcoin» κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στη Γερουσία σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους.

• Στον Καναδά, υπάρχουν Bitcoin ETF που έχουν ήδη εγκριθεί και διαπραγματεύονται δημόσια, όπως το Purpose Bitcoin ETF και το 3IQ. Υπάρχουν επίσης σαφείς φορολογικές οδηγίες που δημοσιεύονται στον ιστότοπο της Canada Revenue Agency.

• Στο Ελ Σαλβαδόρ, το Bitcoin είναι πλέον νόμιμο χρήμα. Πολλές άλλες χώρες έχουν προχωρήσει ή βρίσκονται στη διαδικασία νομιμοποίησης του Bitcoin. Δεν θα ήταν περίεργο να δούμε και άλλες χώρες να το υιοθετήσουν ως νόμιμο χρήμα στο εγγύς μέλλον.

• Συνολικά, το Bitcoin είναι ένα παγκόσμιο ανοιχτό δίκτυο που δεν μπορεί να σταματήσει. Ακριβώς όπως το Διαδίκτυο. Τα κράτη και τα έθνη που θα το συνειδητοποιήσουν πρώτα θα είναι αυτά που θα αποκομίσουν τα μεγαλύτερα οφέλη, ενώ αυτά που θα διστάσουν ή θα αντισταθούν, θα είναι οι αργοπορημένοι που θα μετανιώσουν για την απόφαση ή μάλλον για την αναποφασιστικότητά τους.

7. «Το Bitcoin χρησιμοποιείται από εγκληματίες»: Οι επικριτές ισχυρίζονται ότι οι πρώτες περιπτώσεις χρήσης του Bitcoin ήταν από άτομα που έκαναν συναλλαγές στον παράνομο ιστότοπο Silk Road.

• Η ιστορία έχει δείξει ότι οι πρώτοι που υιοθετούν τη νέα καινοτομία είναι συχνά για παράνομες/σκιώδεις δραστηριότητες.

Mark Yusko, CEO & Chief Investment Officer, MorganCreek, 30 Απριλίου 2019:

Εάν σκέφτεστε τη νέα τεχνολογία, οι πρώτοι χρήστες είναι πάντα οι κακοί. Ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος με τηλεειδοποιητή; Βαποράκι. Ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος με κινητό τηλέφωνο; Βαποράκι. Ποιος είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε το Διαδίκτυο; Βιομηχανία πορνό. 

 • Επιπλέον, το Διαδίκτυο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα για πολλές παράνομες δραστηριότητες. Ωστόσο, κανείς δεν θα ονειρευόταν να επιστρέψει σε έναν κόσμο χωρίς Διαδίκτυο, δεδομένου ότι φέρνει τέτοια τεράστια αξία στον κόσμο. Το ίδιο ισχύει και για το Bitcoin. Ναι, μερικοί άνθρωποι μπορεί να το χρησιμοποιούν για παράνομες δραστηριότητες, αλλά είναι ένα απειροελάχιστο ποσοστό σε σύγκριση με όλους τους χρήστες του που το υιοθετούν παγκοσμίως, σε σύγκριση με τα απίστευτα οφέλη που φέρνει στον κόσμο.

• Ένα άλλο σημαντικό σημείο εδώ είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία του εγκλήματος στον κόσμο εξακολουθεί να γίνεται με μετρητά. Γιατί; Γιατί δεν είναι ανιχνεύσιμα. Από την άλλη πλευρά, το Bitcoin είναι απολύτως ανιχνεύσιμο επειδή το καθολικό blockchain είναι ανοιχτό και δημόσια προσβάσιμο από οποιονδήποτε. Επομένως, οποιοσδήποτε μπορεί να δει και να παρακολουθήσει συναλλαγές στο καθολικό (ledger), καθιστώντας το πολύ κακή επιλογή μέσου για τη διεξαγωγή παράνομων δραστηριοτήτων.

• Πρόσφατα η Bank of America δημοσίευσε ένα report στο οποίο δείχνει ξεκάθαρα πως η χρήση του Bitcoin σε παράνομες δραστηριότητες είναι μόλις το 1% του συνόλου των συναλλαγών και τονίζει πως το αγαπημένο μέσο στην παράνομη δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι το δολάριο.

 8. «Το Βitcoin ωφελεί μόνο τους πλούσιους»: Οι επικριτές λένε ότι το Bitcoin επιτρέπει μόνο στους πλούσιους να επωφεληθούν από αυτό, είτε επειδή έχουν καλύτερη πρόσβαση στα ανταλλακτήρια είτε απλώς επειδή η τιμή είναι πολύ υψηλή.

• Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, το ανοιχτό δίκτυο του Bitcoin τοποθετεί στην πραγματικότητα όλους, από τους πλούσιους έως τους φτωχούς, στους ίδιους ακριβώς όρους ανταγωνισμού αφού το δίκτυο Bitcoin είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σε όλο τον κόσμο, δεν κάνει διακρίσεις, δεν λογοκρίνει, δεν αρνείται ή μπλοκάρει κανέναν. Ο καθένας είναι ελεύθερος να συμμετάσχει ή όχι. Και το πρωτόκολλο Bitcoin και οι κανόνες του είναι γνωστοί εκ των προτέρων, η νομισματική πολιτική δεν έχει αλλάξει από την αρχή και δεν θα αλλάξει ποτέ, όσο και να προσπαθούν διάφορες κυβερνήσεις ή πλούσιοι και συνδεδεμένοι άνθρωποι να το κάνουν.

Tomer Strolight, Γιατί οι κανόνες του Bitcoin επιβάλλονται από τη φυσική

Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να παραβιάσει αυτούς τους μηχανισμούς -ούτε νομοθέτης, ούτε χάκερ, ούτε διαδηλωτής, ούτε τραπεζίτης, ούτε κυβέρνηση, ούτε εταιρεία, ούτε στρατός. Τίποτα. Είναι τόσο ωμό και πραγματικό όσο και η ίδια η πραγματικότητα.

• Το Bitcoin υιοθετείται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο σε ανεπτυγμένες χώρες, αλλά και σε μέρη όπως η Νότια Αμερική, η Αφρική και η Ασία. Ο Alex Gladstein έχει γράψει πολύ ισχυρά άρθρα που δείχνουν πώς η υιοθέτηση Bitcoin αλλάζει τη ζωή προς το καλύτερο σε διάφορα μέρη του κόσμου όπου αρχίζουν να το υιοθετούν.

• Όσον αφορά το επιχείρημα της υψηλής τιμής, στην πραγματικότητα δεν έχει σημασία αν έχετε 10$, 100$ ή 1.000.000$ για να επενδύσετε, καθώς το Bitcoin μπορεί να διαιρεθεί σε 100 εκατομμύρια μονάδες (περισσότερα γι' αυτό αργότερα). Επομένως, ο καθένας μπορεί να επενδύσει το ποσό που θέλει και αναλογικά, το κέρδος που έχει ο καθένας στην εκτίμηση της τιμής είναι το ίδιο (μια αύξηση τιμής κατά 20% είναι η ίδια ποσοστιαία αύξηση εάν έχετε 100 $ ή 100.000 $).

Το Bitcoin δεν ξεχωρίζει πλούτο, καταγωγή, φύλο, χρώμα, μόρφωση. Είναι για όλους. Η αγορά των crypto είναι οικονομικά δίκαια. Δεν έχει τόσο σημασία το ύψος των κεφαλαίων. Δεν ευνοεί όποιον έχει τα περισσότερα χρήματα ή τις καλύτερες διασυνδέσεις. Ανταμείβει τους πιο έξυπνους, τους πιο θαρραλέους, τους πιο διορατικούς. Όσους κάνουν έγκαιρα τη σωστή εκτίμηση.

9. «Το Βitcoin είναι συγκεντρωμένο επειδή μερικοί άνθρωποι κατέχουν μεγάλες ποσότητες από αυτό»: Μερικοί επικριτές προσπαθούν να υποστηρίξουν ότι μεγάλοι κάτοχοι Bitcoin ελέγχουν το δίκτυο.

• Στην πραγματικότητα, κανείς και όλοι ελέγχουν το Bitcoin. Το Bitcoin διέπεται από κανόνες, όχι από κυβερνήτες. Ο κώδικας του πρωτοκόλλου είναι ανοιχτός, ελεύθερα προσβάσιμος σε όλους. Κανείς δεν μπορεί να κάνει αλλαγές στον κώδικα, χωρίς τη συναίνεση ολόκληρης της κοινότητας, ολόκληρου του οικοσυστήματος.

• Η ιδιοκτησία διανέμεται όλο και περισσότερο σε όλο τον κόσμο. Και όπως πάντα, οποιοσδήποτε είναι ελεύθερος να συμμετάσχει ή να εξαιρεθεί ανά πάσα στιγμή.

Στις Φάλαινες (whales) περιλαμβάνονται και εισηγμένες εταιρείες, όπου σε πολλές περιπτώσεις τα νομίσματα δεν ανήκουν σε έναν αλλά στους μετόχους (WillyWoo).

• Η εξόρυξη κατανέμεται επίσης ολοένα και περισσότερο γεωγραφικά. Τα άτομα μπορούν ακόμη και να εξορύξουν Bitcoin στο σπίτι τους, συμμετέχοντας σε ομάδες εξόρυξης (pools).

• Συνολικά, το Bitcoin είναι το πρώτο πραγματικά αποκεντρωμένο δίκτυο χρημάτων που έχει δει ποτέ ο κόσμος και οι κανόνες είναι οι ίδιοι για όλους.

10. «Το Bitcoin ωφελεί τους ανθρώπους που μπήκαν νωρίς». Ναι, οι άνθρωποι που μπήκαν νωρίς και κράτησαν τα Bitcoin τους έχουν ανταμειφθεί πολύ για την υπομονή και την πεποίθησή τους. Αλλά είναι εύκολο σήμερα να πούμε ότι ήταν προφανές τότε ή να σκεφτούμε ότι «θα κρατούσα και τα Βitcoin μου αν ήξερα ότι υπήρχε όταν ξεκίνησε». Η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τα πούλησαν στην πορεία, χωρίς να κατανοήσουν πλήρως το μέγεθος και τις δυνατότητες αυτής της νέας τεχνολογίας.

• Σε 10 χρόνια, οι άνθρωποι θα λένε το ίδιο πράγμα για τα άτομα που αγοράζουν Bitcoin σήμερα. Οποιοσδήποτε μπορεί να είναι εκείνο το άτομο που αγοράζει σήμερα και το διατηρεί υπομονετικά για 10 χρόνια+. Ακούγεται απλό, αλλά δεν έχουν όλοι την υπομονή να κάνουν αυτό το απλό. Να περιμένουν. Να είναι υπομονετικοί και ταπεινοί. Όσοι το κάνουν, θα ανταμειφθούν πολύ.

Μην περιμένετε να αγοράσετε Βitcoin, αγοράστε Βitcoin και περιμένετε. - Michael Saylor, 18 Ιουλίου 2021

11. «Άργησα πολύ να αγοράσω Bitcoin. Η τιμή έχει ανέβει τόσο πολύ»: Είναι αστείο αλλά και γεγονός ότι όλοι έχουν την αίσθηση ότι έχασαν την ευκαιρία όταν έμαθαν για πρώτη φορά για το Bitcoin. Αγοράζουν ελάχιστα στην αρχή, επειδή πάντα φαίνεται ότι η τιμή είναι υπερεκτιμημένη. Το Twitter, το Reddit και τα online φόρουμ είναι γεμάτα παραδείγματα ανθρώπων που πίστευαν ότι άργησαν όταν το Bitcoin ήταν στα 10 $, 100 $, 1.000 $ και μετά…

• Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η υιοθέτηση του Bitcoin μόλις ξεκινάει. Διάφορες εκτιμήσεις λένε ότι λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει σημαντική έκθεση στο Bitcoin. Δεδομένου ότι η Συνολική Διευθυνσιοδοτήσιμη Αγορά είναι ολόκληρος ο κόσμος, είναι σαφές ότι είμαστε ακόμη πολύ νωρίς και ότι η απίστευτη ανάπτυξη είναι ακόμη μπροστά μας.

Όπως και να κοιτάξετε τους αριθμούς, είναι πολύ νωρίς ακόμα για το Bitcoin. Εξετάζοντας την αποτίμηση του Bitcoin ως ποσοστού του πλήρους δυναμικού του, βλέπουμε ότι η τρέχουσα αξία του Bitcoin είναι κάπου μεταξύ 0,2% και 3% της τελικής του κατάστασης, που σημαίνει ότι παραμένει 30x έως 500x ανοδική. Εξετάζοντας την πρόοδο υιοθέτησης του Bitcoin, βλέπουμε ότι η τρέχουσα διείσδυση υιοθέτησης του Bitcoin είναι κάπου μεταξύ 0,01% και 8,5%, ανάλογα με το όριο υιοθέτησης που εξετάζετε. - Croesus_BTC, Είμαι πολύ αργά για το Bitcoin;

12. «Το Bitcoin είναι ένα σχήμα Ponzi»: Στους σκεπτικιστές αρέσει να αποκαλούν το Bitcoin σχήμα Ponzi, αλλά δεν πληροί κανένα από τα κριτήρια για να κατηγοριοποιηθεί ως τέτοιο.

• Η Lyn Alden έχει γράψει ένα εξαιρετικό άρθρο σχετικά με αυτό το θέμα, αποδεικνύοντας ότι το Bitcoin σαφώς δεν πληροί τον ορισμό ενός σχήματος Ponzi. Εν ολίγοις: Το Bitcoin δεν υπόσχεται καμία ανταμοιβή ή κέρδος στην επένδυση, ο κώδικας είναι ανοιχτός και είναι ελεύθερα προσβάσιμος σε οποιονδήποτε για να αξιολογήσει (το αντίθετο του απορρήτου, κρυφού, στα σχήματα πόνζι), δεν υπήρχαν προκατασκευασμένα Βitcoin και δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος ή επικεφαλής. Σας ενθαρρύνω να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο της σχετικά με αυτό το θέμα.

• Ναι, είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι αγοράζουν Bitcoin επειδή πιστεύουν ότι η τιμή θα αυξηθεί με τον καιρό. Αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα γιατί οι άνθρωποι αγοράζουν σπίτια, μετοχές, έργα τέχνης κ.λπ.; Είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα και φυσικό ένστικτο αυτοσυντήρησης που επιδιώκει να αποθηκεύσει, να διατηρήσει και να προστατεύσει τον δικό του πλούτο. Περισσότερα γι' αυτό αργότερα.

13. «Υπάρχουν τόσα άλλα κρυπτονομίσματα, σίγουρα ένα άλλο καλύτερο θα το αντικαταστήσει». Πρώτα απ' όλα, το Bitcoin είναι το μόνο κρυπτονόμισμα που έχει όλα τα χαρακτηριστικά και την αποστολή να γίνει το καλύτερο μέσο αποθήκευσης αξίας, μέσο ανταλλαγής, λογιστική μονάδα και παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Το Bitcoin είναι το μόνο κρυπτονόμισμα πραγματικά αποκεντρωμένο, χωρίς κανένα άτομο ή οντότητα να είναι υπεύθυνο και ξεκίνησε χωρίς καμία προεξόρυξη. Στην αντίθετη πλευρά, όλα τα άλλα κρυπτονομίσματα (altcoins) έχουν κάποια μορφή κεντροποίησης και πολλά είχαν προεξορύξει νομίσματα τα οποία δόθηκαν στους ιδρυτές τους όταν ξεκίνησαν, και οι στόχοι και οι περιπτώσεις χρήσης τους είναι πολύ διαφορετικοί: DeFi, έξυπνα συμβόλαια κ.λπ.

• Επομένως, η σύγκριση του Bitcoin με άλλα κρυπτονομίσματα είναι σαν το παλιό καλό ρητό της σύγκρισης μήλων και πορτοκαλιών. Το Bitcoin είναι μόνο του στην κατηγορία του.

• Η επίδραση του δικτύου του Bitcoin είναι ασταμάτητη και συνεχίζει να ενισχύεται καθημερινά καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εντάσσονται στο δίκτυο. Ενώ τα δίκτυα είναι συνήθως μονόπλευρα (παράδειγμα: τηλέφωνο, Facebook, κ.λπ.) ή διπλής όψης (παράδειγμα: eBay, Amazon, κ.λπ.), το Bitcoin έχει ένα απίστευτα μοναδικό και ισχυρό αποτέλεσμα δικτύου 4 όψεων με χρήστες, επενδυτές, προγραμματιστές και εξορύκτες. Τα κίνητρα για όλους τους συμμετέχοντες όλων των τομέων να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του δικτύου καθιστούν το Bitcoin το πιο ισχυρό δίκτυο στον κόσμο στην ιστορία της ανθρωπότητας και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται εκθετικά και να ενισχύεται τα επόμενα χρόνια. Το άρθρο της Lyn Alden "Analyzing's Network Effect" πρέπει να διαβαστεί σε αυτό το θέμα.

Η ανακάλυψη της ψηφιακής σπανιότητας από τον Satoshi με το Bitcoin είναι κάτι που έχει συμβεί μόνο μια φορά στο ανθρώπινο είδος. Άλλα κρυπτονομίσματα ισχυρίζονται ότι φέρνουν μικροβελτιώσεις (για παράδειγμα: λίγο πιο γρήγορα, πιο ιδιωτικά), αλλά συχνά εις βάρος άλλων σημαντικών χαρακτηριστικών όπως η αποκέντρωση ή η ασφάλεια. Συνολικά, κανένα άλλο κρυπτονόμισμα δεν έχει μια πρόταση αξίας αρκετά καλύτερη ώστε να ξεπεραστεί η ολοένα αυξανόμενη επίδραση δικτύου του Bitcoin.

14. «Το Bitcoin είναι κώδικας, επομένως θα χακαριστεί κάποια μέρα». Το Bitcoin λειτουργεί συνεχώς από το 2009 χωρίς ποτέ να έχει χακαριστεί. Χρησιμοποιεί κρυπτογραφική τεχνολογία και Proof of Work για την ασφάλεια ολόκληρου του δικτύου. Καθώς όλο και περισσότεροι εξορύκτες εντάσσονται στο δίκτυο, η συνολική επεξεργαστική ισχύς του (Συνολικός ρυθμός κατακερματισμού - Hashrate) συνεχίζει να αυξάνεται και το δίκτυο γίνεται συνεχώς πιο ασφαλές και πιο ανθεκτικό στις επιθέσεις.

Το Bitcoin είναι μια σχετικά νέα τεχνολογία, αλλά στα δώδεκα χρόνια ύπαρξής του, έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο ασφαλές ψηφιακό σύστημα στον κόσμο και το πιο αξιόπιστο νομισματικό σύστημα που εφευρέθηκε ποτέ. Το blockchain του Bitcoin δεν έχει ποτέ χακαριστεί και ποτέ δεν έχει παραχθεί οποιοδήποτε πλαστό νόμισμα στο δίκτυο. - River Financials

• Ο ιδιοφυής σχεδιασμός του Bitcoin ευθυγραμμίζει επίσης τα κίνητρα όλων των συμμετεχόντων στο δίκτυο (χρήστες, κόμβους, εξορύκτες, κ.λπ.) που διασφαλίζει ότι όλοι όσοι δρουν πάνω σε αυτό δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν προσπαθώντας να εξαπατήσουν και ότι μπορούν να κερδίσουν με τον σεβασμό και την επιβολή των κανόνων. Αυτή είναι η πιο εύγλωττη εφαρμογή της θεωρίας παιγνίων που έχει δει ποτέ ο κόσμος, όλα υποστηριζόμενα από κώδικα.

15. «Το Bitcoin δεν υποστηρίζεται από τίποτα, δεν υποστηρίζεται από καμία κυβέρνηση». Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα νόμιμα χρήματά τους υποστηρίζονται από την κυβέρνησή τους. Η πικρή αλήθεια είναι όμως πως στην πραγματικότητα υποστηρίζονται από το δημόσιο χρέος. Οι σημερινές κοινωνίες έχουν υπερβολική μόχλευση, χτισμένες με πίστωση και χρέος λόγω του τρόπου λειτουργίας του συστήματος. Και με την κλασματική τραπεζική, εάν όλοι οι άνθρωποι ενός πληθυσμού ήθελαν πρόσβαση στα χρήματά τους ταυτόχρονα, οι τράπεζες θα κατέρρεαν αφού τα χρήματα πολλαπλασιάζονται τεχνητά.

• Το Bitcoin το διορθώνει αυτό. Το Bitcoin υποστηρίζεται από την αξιοπιστία των νομισματικών ιδιοτήτων του, οι οποίες επιβάλλονται από τον ανοιχτό του κώδικα, που διανέμεται παγκοσμίως, ο οποίος δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς τη συναίνεση του δικτύου. Αυτό είναι πολύ πιο έγκυρο και αξιόπιστο από τα χρήματα που εκδίδονται από μια κυβέρνηση που μπορεί να τα κατασχέσει εάν το θέλει, να τα υποτιμήσει εκτυπώνοντας τόνους χρήματος με μηδενικό κόστος κ.λπ. Ανά πάσα στιγμή, τα άτομα που κρατούν τα ιδιωτικά τους κλειδιά μπορούν να έχουν πλήρη πρόσβαση στα Bitcoin τους, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται στον κόσμο. Οι συνέπειες αυτού για την ανθρωπότητα δεν μπορούν να τονιστούν εμφατικότερα.

• Ειδική σημείωση που αξίζει να αναφερθεί: τα χρήματα fiat είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο στην ιστορία του κόσμου και δεν επιλέχθηκε ελεύθερα από την αγορά, επιβλήθηκε από τις κυβερνήσεις στους πληθυσμούς τους.

Η θεωρία του Mises για το χρήμα είναι ελπιδοφόρα. Η κοινωνία είναι υπεύθυνη, όχι οι κεντρικοί τραπεζίτες. Η κοινωνία θα αποφασίσει ποια χρήματα προτιμά και πώς θα χρησιμοποιηθούν. Η ελεύθερη αγορά είναι οικονομικά κυρίαρχη και αυτόνομη, όχι το κράτος. Η νομισματική μεταρρύθμιση, όταν έρθει, θα επιβληθεί από κάτω προς τα πάνω. - Mises on Money

16. «Το Bitcoin δεν δημιουργεί καμία ταμειακή ροή, επομένως δεν έχει εγγενή αξία»: Το να μη δημιουργεί ταμειακές ροές ένα περιουσιακό στοιχείο δεν σημαίνει ότι δεν έχει αξία. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι αγοράζουν διάφορα περιουσιακά στοιχεία που δεν δημιουργούν ταμειακές ροές για να αποθηκεύσουν τον πλούτο τους, όπως ακίνητα, τέχνη, χρυσό, διαμάντια κ.λπ. Ένα πολύ υψηλό ποσοστό του συνολικού χρυσού στον κόσμο δεν προορίζεται για βιομηχανική/μεταποιητική χρήση, αλλά χρησιμοποιείται ως αποθήκη αξίας.

VijayBoyapati, Η ανοδική περίπτωση για το Bitcoin

• Το Bitcoin είναι η καλύτερη τεχνολογία εξοικονόμησης που έχει δει ποτέ ο κόσμος, καθώς είναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο με αυξανόμενη σπανιότητα. Αυτή η σημαντική ανακάλυψη έγινε σήμερα δυνατή με την αξιοποίηση της δύναμης των μαθηματικών και της τεχνολογίας, που δεν υπήρχαν προηγουμένως.

• Η «Number Go Up Technology» (NGU) του Bitcoin αναφέρεται στη λειτουργία προσαρμογής της δυσκολίας του Bitcoin, στους κύκλους του Halving (απομείωσης στο μισό του ρυθμού παραγωγής Bitcoin) περίπου κάθε 4 χρόνια (210000 blocks) και στην αυστηρά περιορισμένη προσφορά 21 εκατομμυρίων Βitcoin. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εντάσσονται στο δίκτυο, η ζήτηση για Bitcoin συνεχίζει να αυξάνεται. Ταυτόχρονα, λόγω της μείωσης στο μισό κάθε 4 χρόνια, η προσφορά νέου Bitcoin συνεχίζει να μειώνεται. Ένας συνδυασμός αυξανόμενης ζήτησης με μειωμένη προσφορά οδηγεί σε εκθετική αύξηση των τιμών και η επιθυμία αυτής της αύξησης με τη σειρά της συνεχίζει να προσελκύει περισσότερους ανθρώπους.

• Ο πρώην θεσμικός επενδυτής PlanB δημιούργησε το μοντέλο αποτίμησης Bitcoin Stock-to-Flow για να προβλέψει την τιμή του Bitcoin με βάση τον λόγο υφιστάμενης ποσότητας και νέας παραγόμενης ποσότητας, αφού το είχε διαβάσει στο The Bitcoin Standard. Link για τα εξαιρετικά άρθρα του PlanB στα οποία παρουσιάζει τη μεθοδολογία του θα βρείτε εδώ. Μέχρι σήμερα, τα μοντέλα του έχουν προβλέψει την τιμή του Bitcoin με εξαιρετικά αποτελέσματα.

• Τέλος, αναδύονται νέες επιχειρήσεις και πλατφόρμες όπως το BlockFi και το Hodl Hodl που επιτρέπουν στους ανθρώπους να κερδίσουν επιπλέον απόδοση στα Bitcoin τους.

17. «Το Βitcoin είναι πολύ ακριβό». Το Bitcoin μπορεί να αναλυθεί σε 100 εκατομμύρια μονάδες, που ονομάζονται Satοshis (Sats), που είναι ακριβώς το ίδιο περιουσιακό στοιχείο. Επομένως, ενώ είναι αλήθεια ότι η κατοχή ενός πλήρους Bitcoin γίνεται όλο και πιο ακριβή καθώς η τιμή συνεχώς αυξάνεται, ο καθένας μπορεί να αγοράσει κλάσματα ενός Bitcoin για οποιοδήποτε ποσό επιλέξει, για ποσά μικρότερα από 1 $, 5 $, 10 $.

«Παραμείνετε ταπεινοί. Stack Sats». - Ματ Όντελ.

• Όπως δείχθηκε προηγουμένως, η τιμή του Bitcoin θα συνεχίσει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και η σημερινή τιμή θα μοιάζει με ευκαιρία, αν κοιτάξουμε πίσω σε λίγα χρόνια.

18. «Το Bitcoin δεν είναι σπάνιο επειδή μπορεί να διαιρεθεί και ο καθένας μπορεί να αντιγράψει τον κώδικα». Ακριβώς επειδή μπορεί να χωριστεί σε 100 εκατομμύρια Sats δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο σπάνιο. Αν κάποιος κόψει ένα μήλο στα τέσσερα, αυτό κάνει 4 μήλα; Όχι, απλώς κάνει 4 κλάσματα ενός μήλου. Μόνο όποιος διαθέτει 4 τέταρτα του μήλου μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει 1 πλήρες μήλο. Το ίδιο ισχύει και για το Bitcoin. Ναι, 1 Bitcoin διαιρείται σε 100 εκατομμύρια μονάδες, αλλά 0,1 Bitcoin θα είναι πάντα 0,1 Bitcoin, 0,25 Bitcoin θα είναι πάντα 0,25 Bitcoin, όπως 1 Bitcoin θα είναι πάντα 1 Bitcoin.

• Δεδομένου ότι ο κώδικας είναι ανοιχτός (open source), ορισμένοι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο κώδικας του Bitcoin μπορεί να αντιγραφεί και ως εκ τούτου δεν είναι σπάνιος ή μοναδικός. Αν και είναι αλήθεια ότι ο κώδικας μπορεί να αναπαραχθεί από οποιονδήποτε, το ίδιο άτομο πρέπει στη συνέχεια να πείσει τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν κόμβους για να εκτελέσουν τον κώδικα, εξορύκτες για εξόρυξη, ανταλλακτήρια για να τον αποδεχτούν, επενδυτές να επενδύσουν σε αυτόν, υπηρεσίες στη θεματοφυλακή του, πορτοφόλια για την υποστήριξή του, κ.λπ. Πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν πράγματι να κλωνοποιήσουν/κάνουν φορκ (διαδικασία αντίστοιχη της κλωνοποίησης κώδικα όπου εμφανίζονται συνήθως και διαφοροποιήσεις από τον αρχικό) τον κώδικα του Bitcoin την περασμένη δεκαετία, αλλά κανένας δεν κατάφερε να προσελκύσει κόσμο και οι περισσότεροι είτε έχουν ξεθωριάσει σήμερα, είτε αντιπροσωπεύουν ένα απειροελάχιστο ποσοστό της συνολικής αγοραίας αξίας του Bitcoin.

• Λόγω της αέναης αυξανόμενης επίδρασης δικτύου του Bitcoin, είναι πλέον αδύνατο για οποιοδήποτε άλλο κρυπτονόμισμα να υπερνικήσει το Bitcoin στην κατηγορία του.

19. «Ζω σε μια σταθερή χώρα και το νόμισμά μας λειτουργεί καλά, γιατί να με νοιάζει το Bitcoin;». Συγχαρητήρια, κερδίσατε στη γεωγραφική λοταρία με το να γεννηθήκατε σε μια χώρα με σταθερό χρηματοοικονομικό σύστημα. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για την πλειοψηφία του κόσμου στον οποίο ζούμε. Δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρες με υψηλό πληθωρισμό, όπου τα χρήματά τους χάνουν ή έχουν χάσει όλη τους την αξία, είναι χωρίς τραπεζικούς λογαριασμούς, διοικούνται από διεφθαρμένες κυβερνήσεις κ.λπ. Για αυτούς, η πρόσβαση στο Bitcoin μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Σας ενθαρρύνω να διαβάσετε άρθρα του Alex Gladstein, που δείχνουν πώς το Bitcoin είναι η ελπίδα για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

• Ακόμη όμως και για ανθρώπους που ζουν σε μια «οικονομικά σταθερή» χώρα, το Bitcoin είναι η καλύτερη τεχνολογία εξοικονόμησης που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Όλες οι ανεπτυγμένες χώρες παρουσιάζουν μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, τυπώνουν ασύλληπτα χρηματικά ποσά και βρίσκονται σε έναν ατελείωτο αγώνα υποτίμησης των νομισμάτων τους. Ως αποτέλεσμα, τα νομίσματα fiat σε όλο τον κόσμο χάνουν την αξία τους σταθερά κάθε χρόνο.

• Ο πληθωρισμός είναι ένας κρυφός φόρος που επηρεάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους και τιμωρεί την εξοικονόμηση χρημάτων ενώ τους ενθαρρύνει να χρεωθούν ή να καταναλώσουν. Ο πληθωρισμός ωφελεί επίσης άμεσα τους πλούσιους που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία εις βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας, με αποτέλεσμα να διευρύνεται συνεχώς το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών. Σας ενθαρρύνω να πάτε να διαβάσετε για το φαινόμενο Cantillon.

• Τα δολάρια των Ηνωμένων Πολιτειών αποσυνδέθηκαν από τον χρυσό το 1971 και έκτοτε υπήρξαν καταστροφικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για τους πολίτες της χώρας. Ο ιστότοπος wtfhappenedin1971.com έχει υπέροχα παραδείγματα τέτοιων επιπτώσεων.

• Αυτή την εξαιρετική παρουσίαση από τον Jörg Guido Hülsmann που εξηγεί τις Πολιτιστικές Συνέπειες του Fiat Money πρέπει να παρακολουθήσετε.

20. «Το Central Bank Digital Currency (CBDC) θα αντικαταστήσει το Bitcoin». Όλο και περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν το Bitcoin σε όλο τον κόσμο για τα χαρακτηριστικά του που το καθιστούν την καλύτερη μορφή χρημάτων που υπήρξε ποτέ, όπως: το ότι είναι πλήρως αποκεντρωμένο, ότι η αξία του εκτιμάται με τον χρόνο, μπορεί να μεταφερθεί και να σταλεί οπουδήποτε στον κόσμο χωρίς να μεσολαβήσει καμία κεντρική εξουσία, είναι ανθεκτικό στη λογοκρισία, δεν μπορεί να χειραγωγηθεί, δεν μπορεί να υποτιμηθεί και δεν μπορεί να κατασχεθεί.

• Τα CBDC είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που αντιπροσωπεύει το Bitcoin. Είναι κεντρικά νομίσματα που ελέγχονται από τις κεντρικές αρχές. Επομένως, αυτά τα νομίσματα μπορούν εύκολα να χειραγωγηθούν, να υποβαθμιστούν, να πληθωριστούν και να ελεγχθούν, με ακόμη μεγαλύτερη ευκολία από τα σημερινά νομίσματα fiat.

Με τα CBDCs, οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν για παράδειγμα να επιβάλουν περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να δαπανηθεί το ψηφιακό τους νόμισμα. Το ανέφερε εξάλλου πρόσφατα ένας από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Κοιτάξτε όμως πόσο γλυκά πάνε να μας το φέρουν: Οι γονείς θα μπορούν να δίνουν άφοβα στα παιδιά τους χαρτζιλίκι, χωρίς να φοβούνται πως θα τα ξοδέψουν σε παγωτά ή άλλα γλυκίσματα. Τι εννοούν; Ότι θα μπορούν να προγραμματιστούν για να τα ξοδεύουμε όπου εκείνοι επιθυμούν!

Επίσης μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερες νομισματικές μονάδες, μια που δεν θα τους κοστίζει τίποτα ή να επιβάλλουν αρνητικά επιτόκια εάν δεν δαπανηθούν τα χρήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Πιστεύω ότι είναι λογικό οι κεντρικές τράπεζες να εισάγουν ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας. […]. Θα ελέγχουν την προσφορά χρήματος. Άρα δεν θα είναι σπάνιο όπως το Bitcoin. Θα είναι ευκολότερο για τις κεντρικές τράπεζες να κάνουν ποσοτική χαλάρωση, ακόμη πιο εύκολο από ό,τι σήμερα. […] Είναι [CBDCs] κάτι εντελώς διαφορετικό από το Bitcoin και δεν αποτελεί καθόλου απειλή για το Bitcoin. - Σχέδιο Β

• Καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να εισαγάγουν, να επιβάλουν και να ελέγξουν τα CBDCs, θα ρίξει ακόμη περισσότερο φως και ευαισθητοποίηση στο κοινό ότι τα νομίσματα που εκδίδονται από την κυβέρνηση δεν διαθέτουν καμία από τις ιδιότητες που κάνουν το Bitcoin να είναι υγιές χρήμα και θα αυξήσει επίσης την εμπιστοσύνη του κοινού ότι μπορεί να υπάρχουν χρήματα σε καθαρά ψηφιακή μορφή. Για αυτούς τους λόγους, το μόνο που θα κάνουν τα CBDCs είναι να αυξήσουν την πρόταση αξίας του Bitcoin και να επιταχύνουν την εκθετική υιοθέτησή του.

«Τα CBDCs επιταχύνουν την υιοθέτηση του Bitcoin». - Preston Pysh

21. «Το δίκτυο εξόρυξης ελέγχεται από την Κίνα». Με τις πρόσφατες εξελίξεις (που η Κίνα απαγόρευσε τα κρυπτονομίσματα για 100ή φορά), αυτό το επιχείρημα εξαφανίζεται. Τον Μάιο του 2021, η Κίνα ανακοίνωσε (ξανά) ότι απαγορεύει την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και πιο πρόσφατα ανακοίνωσε (ξανά) ότι απαγορεύει όλες τις ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων και τις σχετικές υπηρεσίες. Παρ' όλες αυτές τις κινεζικές ανακοινώσεις απαγορεύσεων και τη μαζική μετανάστευση εξόρυξης που ακολούθησε, το δίκτυο λειτούργησε χωρίς καμία διακοπή και οι Κινέζοι εξορύκτες μετεγκαταστάθηκαν σε άλλες περιοχές όπως οι ΗΠΑ, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πόσο ανθεκτικό είναι το δίκτυο.

Εξέλιξη του hashrate του δικτύου Bitcoin (BTC), σύμφωνα με το έργο του Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI).

• Συμπερασματικά, καμία χώρα ή μεμονωμένη οντότητα δεν ελέγχει το Bitcoin και κανείς δεν μπορεί να το κλείσει. Είναι καθαρά αποκεντρωμένο, διέπεται από κανόνες, όχι από κυβερνήτες. Παρά τις διάφορες προσπάθειες να το σταματήσουν παγκοσμίως, το Bitcoin δεν μπορεί να εμποδιστεί. Οποιαδήποτε προσπάθεια να σταματήσει στην πραγματικότητα το κάνει πιο ανθεκτικό και το δίκτυο συνεχίζει να μεγαλώνει, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν να το υιοθετούν παγκοσμίως.

Εν κατακλείδι, το Bitcoin είναι μια από τις πιο ουσιαστικές εφευρέσεις της ανθρωπότητας και στο τέλος ολόκληρος ο κόσμος θα φτάσει σε αυτή τη συνειδητοποίηση. Μέχρι τότε, κάποιοι θα συνεχίσουν αναμφίβολα να διαδίδουν FUD και παραπληροφόρηση. Ελπίζω ότι το παρόν άρθρο θα σας βοηθήσει να δείτε μέσα από όλο τον θόρυβο, καθώς συνεχίζετε να μαθαίνετε πόσο ισχυρή τεχνολογία είναι το Bitcoin και τι αντιπροσωπεύει πραγματικά για τον κόσμο.

Σας εύχομαι τα καλύτερα στο ταξίδι σας προς την κατανόηση του Bitcoin.

Αργύρης Ξάφης: Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Bitcoin Enthousiast, Πάτερ :)

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v