Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «κερί» που ρίχνει φως στο πού οδεύει η τιμή του Bitcoin

Τι σήμα στέλνει ο δείκτης τεχνικής ανάλυσης RSI, που πετυχαίνει τις κορυφές και τους πυθμένες του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος την τελευταία δεκαετία. Οι κινήσεις των Banco Santander και Mastercard.

Το «κερί» που ρίχνει φως στο πού οδεύει η τιμή του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Για τις απαιτούμενες ενέργειες που θα οδηγήσουν στην αναζωογόνηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχουν ξοδευτεί χιλιάδες ώρες περισυλλογής, συσκέψεων, διαβουλεύσεων. Κι όμως, ο δρόμος είναι (ήταν) μπροστά τους. Αν ήταν λίγο πιο διορατικοί, πιο εργατικοί -και σίγουρα πιο ανοικτόμυαλοι- οι άνθρωποι που εμπλέκονται στον χώρο, θα έβλεπαν πως τα κρυπτονομίσματα τους πρόσφεραν στο πιάτο τη μεγάλη ευκαιρία να γίνουν χρηματιστηριακός προορισμός στην Ευρώπη.

Να γίνουν το επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων. Να δώσουν έναν αέρα φρεσκάδας που τόσο πολύ λείπει στο εγκαταλειμμένο χρηματιστήριο, που βρίσκεται σε μια παρατεταμένη περίοδο παρακμής. Δεν ήταν ανάγκη να πιστεύουν σε αυτά. Ωστόσο, θα μπορούσαν να είχαν πιάσει τον επενδυτικό παλμό, την παγκόσμια τάση. Και αυτή δεν είναι άλλη από την ελκυστικότητα των crypto, που συνεχώς διευρύνεται.

Κατόπιν ίσως διαπίστωναν και πως η αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι το μέλλον. Ότι το Bitcoin, το Ethereum και η τεχνολογία αιχμής που φέρνουν θα αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της. Όπως αναφέραμε όμως, δεν ήταν ανάγκη να ασπαστούν αυτή την άποψη.

Δυστυχώς, από ό,τι φαίνεται, το πουλάκι πέταξε. Τους πρόλαβαν οι Ισπανοί. Συγκεκριμένα η ισπανική Banco Santander σχεδιάζει να ετοιμάσει και να βγάλει σε κυκλοφορία το δικό της Bitcoin ETF (αμοιβαία κεφάλαια που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο σαν μετοχή). Κάτι που τελευταία απόκτησαν στις ΗΠΑ, αλλά είχε προηγηθεί ο Καναδάς, η Βραζιλία και άλλες χώρες.

Η Banco Santander βρίσκεται στα τελικά στάδια, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει. Από ό,τι φαίνεται, έκαμψαν την απροθυμία των ρυθμιστικών αρχών να εγκρίνουν ένα ETF που να βασίζεται στο Bitcoin. Οι υπεύθυνοι προφανώς πείστηκαν βλέποντας την επιτυχία που έχουν όπου έχουν εμφανιστεί και αρχίσει να διαπραγματεύονται σε όλο τον κόσμο.

Μιλώντας πρόσφατα στο Bloomberg, η πρόεδρος της Banco Santander Ana Botin δήλωσε πως «είμαστε σε ηγετική θέση όσον αφορά τα crypto. Εκδίδουμε το πρώτο μας ομόλογο στο blockchain. Έχουμε μια ισχυρή ομάδα που εργάζεται σε αυτό. Οι πελάτες μας επιθυμούν να αγοράσουν Bitcoin, αλλά έχουμε αργήσει σε αυτό το θέμα, εξαιτίας των νομικών και κανονιστικών ζητημάτων. Τώρα είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε ETFs κρυπτονομισμάτων.

Δεν είναι όμως μόνο το συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα που έχει απλώσει τα πλοκάμια του στην αγορά των crypto. Το ενδιαφέρον του κοινού έχει κεντρίσει την προσοχή και άλλων ιδρυμάτων που ετοιμάζονται να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και εξετάζουν πώς να εκμεταλλευτούν την αυξανόμενη ζήτηση για τους τίτλους που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσατα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας είχε ζητήσει από τις χρηματοπιστωτικές οντότητες της χώρας να αποκαλύψουν τα σχέδιά τους γύρω από τον χώρο των κρυπτονομισμάτων για την επόμενη τριετία. Επίσης απαίτησε να αναφέρουν τις επιχειρηματικές τους σχέσεις με τους παρόχους υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων και την έκθεσή τους σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Το θέμα μάς θυμίζει πως κάτι ανάλογο είχαμε προτείνει από το καλοκαίρι του 2020 στην Τράπεζα της Ελλάδος. Να αφιερώσει ένα μέρος των συναλλαγματικών διαθεσίμων που έχει σε χρυσό, στην απόκτηση Bitcoin. Τότε το ένα Bitcoin είχε 8.000€. Αν είχαμε εισακουστεί, σήμερα θα άξιζαν 7,5 φορές περισσότερο από την τιμή απόκτησης.

Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Η επίπτωση που θα είχε, αν είχε προβεί σε κάτι τέτοιο, θα ήταν καταλυτική όσο αφορά τη φήμη της, καθώς θα είχε καθιερωθεί ως πρωτοπόρα. Επίσης μια τέτοια ενέργεια θα είχε και άλλα πλεονεκτήματα, όπως το ότι το Bitcoin έχει απειροελάχιστα έξοδα φύλαξης και σε αντίθεση με τον χρυσό μπορεί να το διατηρεί στη χώρα της. Περισσότερα για το σκεπτικό και τα πλεονεκτήματά του, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Η τάση είναι ξεκάθαρη. Το Bitcoin «καταπίνει» τον χρυσό. Ακολουθεί με εκπληκτική ακρίβεια το μοντέλο S2F που έχουμε παρουσιάσει πολλές φορές και στηρίζεται στον ρυθμό της νέας παραγωγής, σε σχέση με την υφιστάμενη ποσότητα. Το Bitcoin όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο σπάνιο γίνεται σε σχέση με τον χρυσό. Το παρακάτω διάγραμμα είναι διαφωτιστικό. Πριν από 10 χρόνια, η αξία του ενός Bitcoin ισοδυναμούσε με λιγότερο από 0,01 της ουγγιάς του χρυσού και τώρα αξίζει όσο 37! Αν συνεχιστεί το ίδιο μοτίβο, πολύ σύντομα το ένα Bitcoin θα αξίζει όσο 100 ουγγιές χρυσού.

Η Mastercard προχωράει στα crypto

Η απόπειρα της Mastercard να διεισδύσει στον χώρο των κρυπτονομισμάτων συνεχίζεται με πυρετώδη ρυθμό. Ανακοίνωσε νέες συνεργασίες σε Αυστραλία (CoinJar ) και Ταϊλάνδη (Amber Group και το Bitkub). Σε λίγο καιρό θα μπορούν οι κάτοικοι αυτών των χωρών να χρησιμοποιούν την κάρτα τους για να αγοράζουν εμπορεύματα κι υπηρεσίες στο τοπικό νόμισμα, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με τον λογαριασμό τους σε κρυπτονομίσματα

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις από τον δείκτη Mastercard New Payments, το 45% των ερωτηθέντων της περιοχής ισχυρίστηκε ότι είναι πιθανό να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης κρυπτονομισμάτων το επόμενο έτος. Πρόκειται για μια τεράστια αύξηση, καθώς μόλις το 12% τα χρησιμοποίησε φέτος.

Παρόλο που η Mastercard δεν διευκρίνισε ποια κρυπτονομίσματα θα υποστηριχθούν, ξεχώρισε τα Bitcoin και Ethereum. Θυμίζουμε πως τον Οκτώβριο, η Mastercard ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επιτρέψει στους συνεργαζόμενους με αυτήν εμπόρους να προσφέρουν ανταμοιβές σε crypto. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά και μέσω της Bakkt, θα παρέχει υπηρεσίες θεματοφυλακής. Οι πολίτες των ΗΠΑ θα μπορούν να αγοράζουν, να πουλάνε και να φυλάνε τα crypto τους από εκεί.

Τεχνική ανάλυση

Ένα εντυπωσιακό εύρημα μας αποκαλύπτει ο γνωστός δείκτης τεχνικής ανάλυσης RSI. Αν τον εφαρμόσουμε σε ένα διάγραμμα όπου το κάθε κερί είναι δύο εβδομάδες, τότε πετυχαίνει με απόλυτη σχεδόν ακρίβεια την κορυφή και τον πυθμένα της τιμής του Bitcoin την τελευταία δεκαετία. Αν όντως συνεχίσει να έχει την ίδια επιτυχία και στο άμεσο μέλλον, αυτό σημαίνει πως παρά το νέο υψηλό που σημείωσε το Bitcoin, η κορυφή απέχει πολύ ακόμα.

Μια άλλη διαγραμματική ανάλυση που βγάζει το ίδιο συμπέρασμα, είναι από μια μεθοδολογία εκτίμησης του ρίσκου. Οι παράμετροι που χρησιμοποιούνται αφορούν την εκροή νομισμάτων από τα ανταλλακτήρια, τη συσσώρευση, τη διανομή και, τέλος, τη μακροχρόνια τάση. Όταν θα αρχίσουν οι κουκκίδες να γίνονται πορτοκαλί ή κόκκινες, σημαίνει πως έχουμε φτάσει στην υπεραγορασμένη φάση. Ακόμα όμως, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, υπάρχει σημαντικό περιθώριο προς τα πάνω, όπως και προς τα κάτω.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξανάρχισαν. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και τα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.



* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v