Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Bitcoin ως... ασφαλιστήριο συμβόλαιο για «ατυχήματα»

Οι πρωτοφανείς συνθήκες που βιώνουμε, οι μεγάλες αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και ως πού μπορούν να φτάσουν οι συνέπειες από το «άλμα» στον πληθωρισμό. Κατά πόσο τα κρυπτονομίσματα μπορούν να αποτελέσουν «καταφύγιο».

Το Bitcoin ως... ασφαλιστήριο συμβόλαιο για «ατυχήματα»

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Από την εμπειρία μας γνωρίζουμε πως οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου. Όταν οι τιμές αυξάνονται, το φαινόμενο ονομάζεται πληθωρισμός. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις. Η τεχνολογική πρόοδος έχει ωθήσει τις τιμές κάποιων προϊόντων να υποχωρούν συνεχώς, όπως οι υπολογιστές. 

Ωστόσο, στην πλειοψηφία των αγαθών αυτό δεν ισχύει. Τα τρόφιμα είναι ακριβότερα, παρά την αυξημένη παραγωγικότητα και την βελτίωση των μεθόδων καλλιέργειας. Το να αγοράσεις σπίτια χωρίς δάνειο, μόνο με τον μισθό σου, συντηρώντας ταυτόχρονα μια πολυμελή οικογένεια, αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Κι όμως πριν κάποιες δεκαετίες ήταν κάτι συνηθισμένο. 

Η γενικευμένη άνοδος των τιμών εξαιτίας των δυνάμεων της προσφοράς και της ζήτησης, μόνο ως ένα μικρό μέρος εξηγεί το φαινόμενο. Ο βασικότερος παράγοντας είναι η συνεχής και εκτεταμένη παροχή ρευστότητας στην αγορά. Όταν ένα νόμισμα δεν καλύπτεται από τίποτα, τι μπορεί να εμποδίσει τις αρχές να δημιουργήσουν περισσότερα; Τίποτα απολύτως.  

Αυτό ακριβώς συμβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες. Ο πληθωρισμός είναι το τίμημα που πληρώνουμε για τη νομισματική πολιτική που εφαρμόζεται. Αν η αύξηση του μισθού σου είναι μικρότερη από αύξηση της ποσότητας χρήματος που κυκλοφορεί, τότε χάνεις αγοραστική δύναμη. Με τα ίδια χρήματα αγοράζεις λιγότερα αγαθά.  

Οι αιτίες

Για ποιο λόγο εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός το τελευταίο διάστημα; Δυο είναι οι βασικές αιτίες:

α) Οι μαζικές ενέσεις ρευστότητας μετά το covid διαταράσσουν όλες τις μετρήσεις της αξίας.

Η «εκτύπωση» δεν θα αυξήσει απαραίτητα τον πληθωρισμό. Εξαρτάται από την κυκλοφοριακή ταχύτητα του χρήματος και από τον βαθμό που θα αντισταθμίσει τη μείωση της πίστωσης. Η ανασφάλεια που νιώθει ο κόσμος σε ένα επιβαρυμένο οικονομικό περιβάλλον οδηγεί πολλά από τα χρήματα που προηγουμένως κατευθύνονταν στην κατανάλωση, να λιμνιάζουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς. 

Όταν οι άνθρωποι ξοδεύουν λιγότερα και οι τιμές μειώνονται, το αποκαλούμε αποπληθωρισμό. Η οικονομική δραστηριότητα μειώνεται, με αποτέλεσμα την πρόκληση ύφεσης. Εάν η ύφεση γίνει πολύ σοβαρή, η ΚΤ μειώνει τα επιτόκια. Με χαμηλά επιτόκια, οι αποπληρωμές χρέους μειώνονται, ο δανεισμός και οι δαπάνες αυξάνονται, άρα και το διαθέσιμο εισόδημα. 

Στην παρούσα φάση, λόγω της πανδημίας υπήρξε ευρεία εκτύπωση, αλλά ο ρυθμός που ξοδευόταν ήταν χαμηλός. Ωστόσο αργά ή γρήγορα αυτή η περιπέτεια θα λάβει τέλος. Η κυκλοφοριακή ταχύτητα θα επανέρθει, έστω και αν αλλάξουν οι καταναλωτικές συνήθειες και ευνοήσουν άλλους κλάδους. Μόνο που τότε η ποσότητα των χρημάτων που θα κυκλοφορεί, θα είναι πολλαπλάσια της προ της Covid-19 περιόδου. 

β) Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, που σε μεγάλο βαθμό ξεκινάνε από την Ασία, κυρίως από την Κίνα. Εκεί η παραγωγή έχει διαταραχθεί για αρκετούς λόγους, αλλά αυτή τη στιγμή ο σπουδαιότερος είναι τα προβλήματα που σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας.  Αν ο πρόεδρος Xi δεν ανεβάσει πάλι τους διακόπτες του ρεύματος, τα πράγματα μπορεί να είναι όντως δύσκολα. 

Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Η επίσημη θέση είναι πως επιθυμούν να μην επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα. Πράγματι, πολύ θα ήθελαν οι κινέζοι αξιωματούχοι κατά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο, να δείξουν στους ξένους επισκέπτες τους ένα γαλάζιο ουρανό. Ωστόσο το πρόβλημα είναι αρκετά πιο πολύπλοκο. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ενέργειας στην Κίνα γίνεται από άνθρακα, ο οποίος προέρχεται κυρίως από την Αυστραλία. 

Το πρόβλημα για τους κινέζους είναι πως η κόντρα μεταξύ των δύο χωρών έχει ενταθεί, μετά τις κατηγορίες του Αυστραλού πρωθυπουργού σχετικά με την πανδημία. Αποτέλεσμα; Απαγορεύτηκε στα αυστραλέζικα πλοία να ξεφορτώσουν άνθρακα, παρόλο που πολλά βρίσκονται ήδη εδώ και ένα χρόνο στα λιμάνια της Κίνας. Σαν να μην έφτανε αυτό, πολλά ορυχεία σε Κίνα και Ινδονησία έχουν πλημυρίσει από τις βροχές και δεν μπορούν να προμηθευτούν ούτε από εκεί. 

Το ζήτημα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από την στρατιωτική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας, με σκοπό την απομόνωση της Κίνας. Κάτι που έστρεψε τους κινέζους σε Ρωσία και Γερμανία. 

Το θέμα είναι πως όλα αυτά έχουν επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα, κάτι που επιβαρύνει και τους ίδιους τους Δυτικούς. Ακόμα και κάτι φαινομενικά πολύ απλό, όπως η παραγωγή ενός γυναικείου σουτιέν, αποτελείται από 38 διαφορετικά κομμάτια. Κάποια από αυτά όμως φτιάχνονται μόνο στην Κίνα, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το κόστος παραγωγής.  

Η λύση του Bitcoin

Ο δισεκατομμυριούχος Peter Thiel, συνιδρυτής της PayPal και πρώτος εξωτερικός επενδυτής στην Facebook, είναι ένας αναμφίβολα έξυπνος άνθρωπος. Στην πρόσφατη συγκέντρωση της Federalist Society, μιας συντηρητικής νομικής ομάδας, ανάφερε: «Δεν ξέρω αν θα πρέπει να βάλετε όλα τα χρήματά σας στο Bitcoin αυτή τη στιγμή, στις 60.000 δολάρια. Όμως σίγουρα το γεγονός ότι είναι στις 60.000 είναι ένα εξαιρετικά ελπιδοφόρο σημάδι. Είναι το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο. Η πιο τίμια αγορά που έχουμε στη χώρα, και μας αποκαλύπτει ότι αυτό το εξαθλιωμένο καθεστώς πρόκειται να ανατιναχθεί».

Δεν γνωρίζουμε αν τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά, αυτό όμως που μας διδάσκει η νομισματική ιστορία είναι πως για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα απαιτείται δομικός μετασχηματισμός, που συνήθως έρχεται με το τέλος ενός μεγάλου κύκλου χρέους. Θα φτάσουμε μέχρι την ανάγκη ενός νέου Breton Woods, όπως έχει ισχυριστεί η επικεφαλής του ΔΝΤ; Θα απαιτηθεί δηλαδή και πάλι από τα παραστατικά νομίσματα να κάνουν ένα είδους επανασύνδεση με τον χρυσό; Ποιον χρυσό όμως; Το φυσικό μέταλλο ή τον ψηφιακό;

Η αλλαγή των κανόνων και η κατανόηση του λόγου που τα σκληρά χρήματα είναι κρίσιμα για την κοινωνία, οδηγούν την υιοθέτηση του Bitcoin. Αν συνεχιστεί η τάση του τελευταίου 1,5 χρόνου, θα συνεχίσει να ανεβαίνει στην συνείδηση του κόσμου ως ανώτερο μέσο διαφύλαξης αξίας. Μπορεί στην αρχή της πορείας του να διακινούνταν μόνο μεταξύ «περιθωριακών», όμως πλέον εκτός από ιδιώτες, έχουν ξεκινήσει ήδη να το υιοθετούν, εταιρείες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα,  συνταξιοδοτικά ταμεία, μέχρι και κράτη. 

Το Bitcoin για κάποιους, όπως ο κορυφαίος venture capitalist της Silicon Valley, Chamath Palihapitiya, είναι ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Αυτή τη στιγμή αποτελεί την καλύτερη επιλογή εκτός συμβατικού νομισματικού συστήματος. Αγοράζοντας 1% ή 2% του χαρτοφυλακίου σας, είναι σαν να πληρώνεις ασφαλιστήριο συμβόλαιο για περίπτωση ατυχήματος. Αν δεν συμβεί, αν το σύστημα αντέξει όπως έχει, θα έχεις κερδίσει από το 98-99% των υπόλοιπων τοποθετήσεων σου. Αν όμως υπάρξει μια μεγάλη ανατροπή, τότε θα σε αποζημιώσει. Το Bitcoin, όχι ο χρυσός.

Σύμφωνα με τον Palihapitiya, το Bitcoin είναι επένδυση δύο αποτελεσμάτων. Είτε θα πάει στο μηδέν είτε θα αξίζει εκατομμύρια σε μια δεκαετία. Γιατί αυτός είναι ο χρονικός ορίζοντας για το Bitcoin. Όχι τι θα κάνει σε μία ώρα ή μια ημέρα ή μια εβδομάδα. Αυτό είναι αδιάφορο. Δεν έχει σημασία αν το αγοράσεις στα 1.000 ή στις 5.000 ή στις 50.000.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξαναρχίσανε. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και τα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πως δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα 

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν θα έχουν οι VIP πελάτες του. 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v