Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η Ομικρον έριξε και τις τιμές των crypto

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στην οικονομία μετά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης. Ο «κίνδυνος» να αρχίσει νέος γύρος εκτύπωσης χρήματος και πόσο μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Η εικόνα του bitcoin και μαθήματα από το παρελθόν.

Γιατί η Ομικρον έριξε και τις τιμές των crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης «Όμικρον» προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση σε ειδικούς, αλλά και απλούς ανθρώπους που ανησυχούν. Ορισμένοι φαντάζονται σενάρια αποκάλυψης, καθώς θεωρούν το νέο στέλεχος ιδιαίτερα φονικό. Άλλοι πάλι, θεωρούν τις έως τώρα περισσότερες περιπτώσεις αρκετά ήπιες, παρόλο που δεν γνωρίζουν την ηλικία και τα χαρακτηριστικά των ασθενών. Αρκετοί μάλιστα έχουν φτάσει στο σημείο να θεωρούν την νέα μετάλλαξη ευτύχημα, γιατί θα δώσει την ευκαιρία σε όσους νοσήσουν ελαφρά να αναπτύξουν αντισώματα για την πιο επικίνδυνη «Δέλτα».

Οι μέχρι τώρα αποκλίνουσες αντιδράσεις μας προσγειώνουν στην πεζή πραγματικότητα, η οποία είναι πως για το νέο στέλεχος ουσιαστικά δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα. Εκτός -και αυτό με επιφύλαξη- ότι είναι πολύ πιο μεταδοτικό. Θα πρέπει να περιμένουμε αρκετές ημέρες, πιθανότατα εβδομάδες, για να βγουν αξιόπιστα συμπεράσματα. Ότι χειρότερο δηλαδή για τις αγορές, οι οποίες περισσότερο από τα κακά νέα, απεχθάνονται την αβεβαιότητα.

Τελικά μάλλον θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Στο ορατό μέλλον, η διαβίωση (και η επιβίωση) μας, θα εξαρτάται από ένα μικρούλι, αόρατο διαβολάκο, που έχει την ιδιότητα να μεταμορφώνεται. Ακόμα και αν το στέλεχος της Μποτσουάνα ατονίσει, θα εμφανιστούν άλλα στελέχη. Ενώ κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος πού και πότε θα εμφανιστεί μια κυρίαρχη παραλλαγή, η πλειοψηφούσα επιστημονική γνώμη είναι πως η Δέλτα δεν θα συνεχίσει να έχει για πάντα την υπεροχή.

Η βασικότερη μεταβλητή αφορά στο αν τα υπάρχοντα εμβόλια αρκούν για να αντιμετωπιστεί η νέα απειλή. Όταν το μάθουμε, θα έχουμε και την ανάλογη αντίδραση των κυβερνήσεων, αν όχι νωρίτερα, προληπτικά. Ειδικά σε χώρες με επιβαρυμένα νοσοκομειακά συστήματα, η λήψη περιοριστικών μέτρων ίσως αποτελέσει μονόδρομο. Αν και δεν φαίνεται πιθανό για την ώρα ένα πλήρες lockdown, ακόμα και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις θα προκαλέσουν ζημιά στην οικονομία.

Ήδη κάποιες χώρες έχουν επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Νότια Αφρική, προκειμένου να προλάβουν την εισαγωγή κρουσμάτων. Εδώ όμως υπάρχει το εξής τραγελαφικό. Οι άνθρωποι της Νότιας Αφρικής παραπονούνται πως τιμωρούνται επειδή καταφέρανε να εντοπίσουν εγκαίρως την παραλλαγή Όμικρον. Έχοντας αυτό σαν προηγούμενο, μήπως το επόμενο στέλεχος που θα βρεθεί κάπου αλλού δεν δημοσιοποιηθεί επίτηδες, για να μην απομονωθεί η χώρα τους;

Οι οικονομικές προκλήσεις

Σήμερα, αρκετές από τις εφοδιαστικές αλυσίδες βρίσκονται ήδη στα όριά τους. Ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση, όπως ένα νέο κλείσιμο συνόρων και επιβολή αυστηρών ελέγχων, θα εκτόξευε τις δυσκολίες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν μόνο αυξήσεις τιμών αλλά και πιθανότατα ελλείψεις. Από ότι μας έδειξε το πρόσφατο παρελθόν, οι ταχύτερες αντιδράσεις όσο αφορά στους περιορισμούς μπορούν να μετριάσουν τον αντίκτυπο, όχι όμως να τον αποτρέψουν. Είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει κάποιος την εξάπλωση ενός στελέχους, ακόμα και εάν κλείσει τα σύνορά, προειδοποιεί η Capital Economics.

Τα προβλήματα στην οικονομία έχουν το κακό συνήθειο να διαχέονται. Αν μια γραμμή παραγωγής ξεμείνει από πρώτη ύλη, δεν θα μπορέσει να τροφοδοτήσει τις επόμενες. Αποτέλεσμα; Πολλές εταιρίες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις παραγγελίες και αρκετές από αυτές δεν θα είναι σε θέση να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους. Το πρόβλημα φερεγγυότητας με τη σειρά του θα δημιουργήσει αναστάτωση στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο από τις υποχωρήσεις στα χρηματιστήρια.

Προκειμένου να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, επιχειρήσεις και ιδιώτες, θα αναγκαστούν να πουλήσουν ότι έχουν. Πρώτα ρευστοποιούνται τα πιο ευμετάβλητα περιουσιακά στοιχεία, για αυτό είδαμε αμέσως να υποχωρούν σε έντονο βαθμό οι μετοχές και τα κρυπτονομίσματα. Αν οι ανησυχίες παραμείνουν, θα συνεχιστεί στα υπόλοιπα σε δεύτερο χρόνο. Ωστόσο είναι δύσκολο να δούμε σημαντική και παρατεταμένη υποχώρηση στις αγορές, όπως τον Μάρτη του 2020. Αυτή τη φορά οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες είναι προετοιμασμένες.

Αν τα πράγματα εξελιχθούν με βάση ακόμα και το «μέτρια κακό» σενάριο, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Θα αναγκαστούν οι κυβερνήσεις να ξεκινήσουν ένα νέο γύρο «τυπώματος», προκειμένου να ανεβάσουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, για να προλάβουν τα χειρότερα.

Το πρόβλημα βέβαια είναι πως τυπώνοντας χρήμα δεν δημιουργείς πλούτο. Αυτό γίνεται μόνο με την παραγωγή προϊόντων και προσφέροντας υπηρεσίες. Η επιπλέον ρευστότητα και μάλιστα σε σημαντικές ποσότητες, συνεπάγεται πληθωρισμό, δηλαδή διάβρωση της αγοραστικής δύναμης.

Λες και το έκανε επίτηδες η νέα μετάλλαξη, εμφανίστηκε ακριβώς την ώρα που ξεκίνησαν οι σκέψεις για πρόωρο περιορισμό της νομισματικής επέκτασης από πλευράς FED, μια που τα αποτελέσματα για την ανεργία ήταν ανέλπιστα ενθαρρυντικά. Οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν στις 199.000 την περασμένη εβδομάδα. Ο χαμηλότερος αριθμός από το Νοέμβριο του 1969!


Εδώ να κάνουμε μια διευκρίνηση. Γιατί ενώ ο μεγάλος φόβος είναι η αύξηση του πληθωρισμού, assets όπως το Bitcoin που θεωρούνται επενδυτικά οχήματα προστασίας από τον πληθωρισμό, υποχωρούν; Ο λόγος είναι πως το Bitcoin δεν έχει αποκτήσει ακόμα τη βαρύτητα του χρυσού. Ο καλύτερος χαρακτηρισμός είναι «αναδυόμενος χρυσός». Τα crypto είναι από τα πρώτα που πουλάνε οι επενδυτές και από τα πρώτα που αγοράζουν.

Το φυσικό μέταλλο είδαμε να δείχνει δύναμη, να ανεβαίνει η τιμή του. Σε αυτό συντελούν δύο λόγοι. Ο ένας είναι επειδή ο χρυσός είχε μείνει πολύ πίσω. Δεν έχει μεγάλα περιθώρια υποχώρησης. Για αυτό θεωρείται πιο ασφαλές καταφύγιο αυτή την ώρα. Ο άλλος έχει να κάνει με την αδυναμία παραγωγής. Αν εξαπλωθεί ο ιός, αρκετά ορυχεία θα διακόψουν την δραστηριότητα τους (πολλά από αυτά βρίσκονται στην Νότια Αφρική), με αποτέλεσμα τη μείωση της εξορυγμένης ποσότητας.

Συμπερασματικά, με δεδομένη την αβεβαιότητα και ανάλογα τα νέα που θα ανακοινώνονται, το επόμενο διάστημα από ότι φαίνεται οι αγορές θα ανεβοκατεβαίνουν σαν ασανσέρ.

Τα νέα από την αγορά των crypto

* Ένα πολύ ενδιαφέρον διάγραμμα αλιεύσαμε από το Twitter. Συγκρίνει την τωρινή περίοδο του Bitcoin, με τους προηγούμενους κύκλους που εμφανίζουν παρόμοια χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα βλέπουμε πως το 2013, όταν ξεπέρασε η τιμή του Bitcoin το προηγούμενο υψηλό, σημείωσε υποχώρηση της τάξης του 17%. Έκανε 12 ημέρες για να ανακάμψει και μετά ακολούθησε μια εκρηκτική άνοδος.

Το 2017, είχαμε ένα παρόμοιο pattern. Όταν ξεπέρασε το προηγούμενο ιστορικό υψηλό, σημειώθηκε υποχώρηση 34%. Έκανε 41 ημέρες να ανακάμψει, αλλά αμέσως μετά ακολούθησε η επική πορεία προς την κορυφή των 20.000 δολαρίων.

Πηγαίνοντας στο 2021, παρατηρούμε μια μεγάλη ομοιότητα. Συνεπώς η τωρινή υποχώρηση ίσως σημάνει τον πυθμένα. Αν, επαναλαμβάνουμε ΑΝ, υπάρξει ανάλογη συμπεριφορά των τιμών, δεν αποκλείεται να δούμε και πάλι μετά από λίγο να ακολουθήσει κάποια σημαντική άνοδος.

Φυσικά τίποτα δεν είναι βέβαιο. Το παρελθόν δεν προδικάζει το μέλλον, αν και δεν παύει να είναι το μοναδικό εργαλείο που διαθέτουμε για να προβλέψουμε τις εξελίξεις.

* Ο αριθμός των νέων projects (τελευταίες 60 ημέρες) που εμφανίστηκαν ανά blockchain, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τους φίλους του Solana:

  • Solana 31%
  • Luna 15%
  • Ethereum Layer 2 11%
  • Ethereum 7%
  • Polcadot & Kusama 7%
  • AVAX 6%
  • Cardano - 6%

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξαναρχίσανε. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και τα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πως δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν θα έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v