Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τι κριτήρια αγοράζουμε NFTs

Τι είναι τα Non-Fungible Tokens και ποιος είναι ο λόγος που πολλοί επενδύουν πακτωλό χρημάτων σε κάτι άυλο, όπως ένα παιχνίδι; Πώς μπορούμε να κρίνουμε την αξία ενός ψηφιακού αντικειμένου.

Με τι κριτήρια αγοράζουμε NFTs

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Πριν λίγο καιρό, δεν θα ακουγόταν ούτε ως ανέκδοτο. Σε ένα παιχνίδι, το Axie Infinity, πριν από δύο εβδομάδες πουλήθηκε ένα κομμάτι ψηφιακής γης με τη μορφή NFT (Non-Fungible Tokens - ψηφιακά πιστοποιητικά ιδιοκτησίας και αυθεντικότητας) δύο εκατομμύρια ευρώ (550 Ethereum). Δηλαδή δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές ακριβότερα από ένα φυσικό οικόπεδο.

Τι οδήγησε κάποιους να προτιμήσουν να αποκτήσουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα ψηφιακής γης, πληρώνοντάς την πανάκριβα, και όχι ένα πραγματικό καλλιεργήσιμο χωράφι όπου μπορούσαν να παράγουν αληθινούς καρπούς (που σε χορταίνουν) ή να μπορούν να χτίσουν σπίτια (που σε στεγάζουν). Αυτό θα εξετάσουμε σήμερα, ξεκινώντας με το τι είναι το παιχνίδι Axie Infinity.

Το Axie Infinity είναι ένα παιχνίδι όπου κάποιες φιγούρες-τερατάκια μάχονται κάποια άλλα. Η έμπνευση για τις φιγούρες έχει προέλθει από τα Pokémon της Nintendo, όπως βλέπετε από τη φωτογραφία. Τι το κάνει τόσο ξεχωριστό; Αυτή τη στιγμή θεωρείται το πιο επιτυχημένο από όλα τα παιχνίδια του είδους του, στην κατηγορία play to earn, δηλαδή τα on-line παιχνίδια που βασίζονται στο blockchain και οι χρήστες του επιβραβεύονται με πραγματικά χρήματα για τον χρόνο συμμετοχής τους.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Παρόμοιες περιπτώσεις έχουμε και σε άλλα παιχνίδια, σε άλλους ψηφιακούς κόσμους, όπως το Decentraland ή το The Sandbox, που και πάλι πουλήθηκαν κομμάτια ψηφιακής γης αξίας εκατομμυρίων.

Σε πρόσφατη έκθεση της Grayscale, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, με τίτλο: «The Metaverse. Web 3.0 Virtual Cloud Economies» στο Metaverse (στα ελληνικά μπορεί να αποδοθεί ως υπερπέραν), υποστηρίζεται πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια αγορά με ετήσια έσοδα ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Οι ερευνητές διερεύνησαν τις ευκαιρίες που θα προκύψουν από την αυξανόμενη τάση συμμετοχών στα παιχνίδια και τη δυνατότητα του blockchain να παρέχει υποδομή για ψηφιακούς κόσμους.

Μόλις χθες ανακοίνωσε ο γαλλικός κολοσσός βιντεοπαιχνιδιών Ubisoft πως θα εντάξει NFTs στα παιχνίδια της σε συνεργασία με την πλατφόρμα του Tezos. Κάτι που ανέβασε τη μετοχή της Ubisoft, αλλά και την τιμή του Tezos κατά 46% μέσα σε ένα 24ωρο. Ωστόσο, όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα, το Tezos δεν μπόρεσε να ξεφύγει από την πτωτική τάση, καθώς δεν πέρασε την προηγούμενη κορυφή.

Ποιος είναι ο λόγος όμως που επενδύουν τόσα χρήματα σε κάτι άυλο, όπως ένα παιχνίδι; Κατ' αρχάς δεν θα πρέπει να υποτιμούμε τον κλάδο των ψηφιακών παιχνιδιών. Το τελευταίο διάστημα το μέγεθός του υπολογίζεται να είναι μεγαλύτερο από τον κλάδο του κινηματογράφου και της μουσικής!

Το κίνητρο δεν είναι άλλο από τη δυνατότητα κέρδους. Είτε ευελπιστούν να το πουλήσουν ακριβότερα, αν το παιχνίδι ανέβει σε δημοτικότητα, είτε να το μισθώσουν σε άλλους που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την εκμετάλλευσή του αλλά δεν έχουν χρήματα για να το αγοράσουν. Συχνά αυτός είναι ένας τρόπος παθητικού εισοδήματος που αποφέρει μεγάλες αποδόσεις.

Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας, οτιδήποτε διεξάγεται σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας εκτοξεύτηκε σε αξία. Όσο διολισθαίνει η ποιότητα ζωής στον φυσικό κόσμο τόσο μεγαλώνει η ανάγκη να αποδράσουμε προς έναν καλύτερο, έστω και φανταστικό κόσμο. Τα παιχνίδια ήταν η αρχή, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσει η τάση εκεί. Το επόμενο στάδιο της κοινωνικοποίησης θα είναι μέσα από τον ψηφιακό κόσμο, το metaverse. Μια μετεξέλιξη του «καφενείου» της Facebook. Δεν είναι τυχαίο που έσπευσε πρώτη η Facebook να διεκδικήσει την προνομιακή ηγετική θέση στον νέο κόσμο.

Κριτήρια αξιολόγησης των NFTs

Πώς μπορεί να αξιολογηθεί η αξία ενός ψηφιακού αντικειμένου, ενός τεχνουργήματος (artifact); Σίγουρα δεν μπορεί να υπολογιστεί με παραδοσιακές μεθόδους. Τα φυσικά, τα απτά αντικείμενα είναι πιο εύκολα αντιληπτά. Τα πιάνεις, τα χαϊδεύεις, τα νιώθεις. Ένα ψηφιακό αντικείμενο είναι δύσκολο ακόμα και να οριστεί.

Ο ψηφιακός κόσμος είναι πολύ διαφορετικός από τον απτό. Διαφοροποιούνται ακόμα και στα δομικά τους στοιχεία. Από τη μια, έχουμε τα άτομα και από την άλλη, τα bits. Από την κυριαρχία της ύλης, φτάσαμε στην κυριαρχία της πληροφορίας. Ένα bit δεν έχει χρώμα, βάρος, μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητα φωτός. Αυτό που εκφράζει είναι μια κατάσταση ύπαρξης. Για πρακτικούς λόγους, θεωρούμε πως έχει την τιμή 1 ή 0. Ανοιχτό ή κλειστό, αληθές ή ψευδές, άσπρο ή μαύρο.

Οτιδήποτε υπάρχει σε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό ιδιοκτησίας ή NFT δεν σημαίνει πως έχει αξία. Τα περισσότερα από αυτά που υπάρχουν σήμερα δεν θα αξίζουν τίποτα στο μέλλον. Αρκετά όμως θα είναι ιδιαίτερα πολύτιμα, ακόμα και αν είναι άυλα. Όπως ένας πίνακας ζωγραφικής δεν αξιολογείται από το κόστος δημιουργίας. Δεν είναι αυτό το κριτήριο. Μπορεί ο καμβάς και οι μπογιές να αξίζουν 20 ευρώ και να πουλιέται 20 εκατομμύρια. Η διαφορά είναι η καλλιτεχνική αξία, η πιστοποίηση της αυθεντικότητας και η σπανιότητα.

Με τι κριτήρια αγοράζουμε NFTs; Παρακάτω έχουμε διαμορφώσει μια μικρή λίστα από δεδομένα που επηρεάζουν την τιμή και κυρίως την προοπτική της. Τη δυνατότητα να αποκτήσει μεγαλύτερη αξία στο μέλλον.

α) Φήμη. Να έχει φτιαχτεί από κάποιον διάσημο δημιουργό ή οργανισμό, όπως του NBA (σχετικά εύκολο) ή από κάποιον που ΘΑ γίνει διάσημος (πολύ πιο δύσκολο).

β) Πρώτο. Να είναι το πρώτο του δημιουργού ή το πρώτο στο είδος του ή το πρώτο σε κάποιο συγκεκριμένο κλάδο.

γ) Απτό. Να έχει από πίσω του κάποιο φυσικό αντικείμενο που αντιπροσωπεύει. Να μην είναι σκέτο ψηφιακό είδωλο. Δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση, αλλά σίγουρα βοηθάει. Ακόμα και μια συνάντηση με τον δημιουργό ή πνευματικά δικαιώματα περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία.

δ) Σπάνιο. Μπορεί να είναι μοναδικό, μπορεί ένα από χιλιάδες περιορισμένα αντίτυπα. Αυτό εξαρτάται από τα προηγούμενα κριτήρια, εκτός φυσικά από το ίδιο το αντικείμενο. Τη φήμη του δημιουργού, τη σειρά και τη σπουδαιότητα εμφάνισης, αν έχει κάποιο φυσικό αντικείμενο που αντιπροσωπεύει. Τα γάντια του Muhammed Ali από τον αγώνα με τον Fraser αξίζουν πολλά χρήματα, λόγω της ιστορικής τους σημασίας. Αντίστοιχη αξία ίσως έχει σε λίγο καιρό το ψηφιακό ένδυμα που χρησιμοποίησε ο νικητής του παγκόσμιου πρωταθλήματος στο παιχνίδι Fortnite.

Κάποιοι έχουν συνειδητοποιήσει τη νέα πραγματικότητα. Μελετώντας τις εξελίξεις, η οπτική τους προσαρμόστηκε στα καινούργια δεδομένα. Είναι αυτοί που βρίσκονται σήμερα ή θα βρεθούν αύριο με την πλευρά των κερδισμένων. Όλοι οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν να κοιτάζουν με απορία, ανίκανοι να αντιληφθούν γιατί τα ψηφιακά αντικείμενα αξίζουν περισσότερο από τα φυσικά περιουσιακά στοιχεία, του παλιού κόσμου με τον οποίο είναι εξοικειωμένοι.

Είναι πέρα από τις δυνατότητες οποιουδήποτε να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί ο κλάδος των NFTs, καθώς οι εφαρμογές είναι άπειρες. Εκείνο που το κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό, είναι πως όλα αυτά που περιγράψαμε δεν υπήρχαν καν ως σκέψη μέχρι πριν λίγο καιρό.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξανάρχισαν. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v