Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται ρυθμιστικό πλαίσιο για τα crypto εντός του 2022

Ορατή βλέπει ο Benoît Cœuré τη συμφωνία για το πλαίσιο που θα ρυθμίσει την αγορά των κρυπτονομισμάτων, και ειδικά των DeFi. Ποιες είναι οι βασικές κατευθύνσεις. Ο πονοκέφαλος του κατακερματισμού και οι αποφάσεις των κρατών.

Ερχεται ρυθμιστικό πλαίσιο για τα crypto εντός του 2022

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να συμφωνήσουν για ένα παγκόσμιο πλαίσιο που αφορά τα κρυπτονομίσματα το επόμενο έτος, αφού η ταχεία ανάπτυξη της αποκεντρωμένης οικονομίας αποτέλεσε καμπανάκι, δήλωσε στους Financial Times ο Benoît Cœuré, επικεφαλής του κόμβου καινοτομίας της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι επικεφαλής του κόμβου καινοτομίας BIS τα τελευταία δύο χρόνια, έχοντας έτσι «πρώτη θέση» όσον αφορά τις συζητήσεις για το θέμα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες χρησιμοποιούν την BIS για να μοιράζονται πληροφορίες και να θέτουν παγκόσμιες κατευθυντήριες γραμμές.

Ο Cœuré, ο οποίος ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ορίστηκε ως επικεφαλής της γαλλικής αρχής ανταγωνισμού, είπε ότι «δεν ήταν απαραίτητα λάθος απόφαση» για τις ρυθμιστικές αρχές να επιτρέψουν στην αγορά να αναπτυχθεί, ώστε να κατανοήσουν «πώς λειτουργούν τα κρυπτονομίσματα».

«Αλλά τώρα που αναπτύσσεται πραγματικά πολύ γρήγορα και… γίνονται mainstream με διάφορους τρόπους, έχει έρθει η ώρα για συνεπή ρύθμιση», είπε στη συνέντευξή του.

Ο Cœuré είπε ότι η «αφύπνιση» είναι αποτέλεσμα της αποκεντρωμένης τεχνολογίας -μιας ταχέως αναπτυσσόμενης τάσης στην αγορά κρυπτονομισμάτων, η οποία χρησιμοποιεί τα λεγόμενα «έξυπνα συμβόλαια» για την πραγματοποίηση συναλλαγών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς έναν κεντρικό κόμβο όπως ένα ανταλλακτήριο.

Η αποκεντρωμένη οικονομία ή DeFi, όπως είναι γνωστή, «ανοίγει νέους δρόμους»… για διασύνδεση με την παραδοσιακή χρηματοδότηση που δημιουργούν δυνητικά νέες μορφές συστημικού κινδύνου», τις οποίες οι ρυθμιστικές αρχές δεν μπορούν πλέον να αγνοήσουν, είπε ο Cœuré, επισημαίνοντας ότι οι DeFi συνδέθηκαν τόσο με stablecoins που χρησιμοποιούνται ευρέως ως μέσο διακανονισμού σε πλατφόρμες DeFi όσο και με παραδοσιακή χρηματοδότηση.

«Αυτές οι [νέες] υπηρεσίες θα ανταγωνίζονται την παραδοσιακή χρηματοδότηση και τα χρήματα θα ρέουν μέσα και έξω από το ένα «σύμπαν» στο άλλο. Αυτό δημιουργεί επιτακτική ανάγκη για να ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με τις αρχές που θα διέπουν σε παγκόσμιο επίπεδο τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων».

Ο ρυθμός με τον οποίο αναπτύσσονται οι κανόνες σε επιμέρους γωνιές του πλανήτη ενισχύει επίσης την επείγουσα ανάγκη για ένα παγκόσμιο πλαίσιο. «Ο κίνδυνος το 2022 είναι ότι περιοχές όπως η Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Κίνα, θα συνεχίζουν να προχωρούν αλλά σε διαφορετικούς δρόμους και να δημιουργήσουν ένα σύστημα που δεν έχει συνέπεια σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Cœuré.

«Αυτός είναι ένας κίνδυνος που πρέπει να αποφευχθεί και υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφευχθεί», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι διαφορετικές προσεγγίσεις θα δημιουργήσουν την ευκαιρία για «ρυθμιστικό αρμπιτράζ» στο οποίο εταιρείες και ιδιώτες θα μπορούσαν να επιλέγουν τις περιοχές που τους συμφέρει να εγκατασταθούν.

Ο Cœuré δήλωσε ότι το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μια ομάδα υπουργών Οικονομικών και στελεχών των ρυθμιστικών αρχών που φιλοξενείται από την BIS, θα ήταν το πιο λογικό φόρουμ για να συμφωνηθεί ένα συνεπές πλαίσιο και αυτό είναι δυνατό να γίνει το 2022. Προειδοποίησε, όμως, ότι «είμαστε πιθανώς τουλάχιστον δύο ή τρία χρόνια μακριά από το να έχουμε ένα σταθερό τοπίο σε παγκόσμια κλίμακα», καθώς θα χρειαστεί χρόνος για να υιοθετήσουν οι χώρες τα μέτρα.

Πρόσθεσε ότι το πλαίσιο για τα crypto θα μπορούσε να περιλαμβάνει συμφωνίες για την κατηγοριοποίηση διαφορετικών δραστηριοτήτων και να καθορίσει εάν ένα stablecoin -μια μορφή κρυπτονομίσματος που υποστηρίζεται από παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία όπως το δολάριο- είναι ηλεκτρονικό χρήμα, fund ή τίτλος. Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει καθοδήγηση, ώστε «οι πάροχοι υπηρεσιών σε αυτά τα οικοσυστήματα και τις πλατφόρμες να υπάγονται σε ρυθμίσεις σύμφωνα με τις υπηρεσίες που παρέχουν».

Ο Cœuré τάχθηκε υπέρ των «ισχυρών κανόνων προστασίας των καταναλωτών» και «προσωπικά δεν θα πείραζε αν απαγορευόταν στα συνταξιοδοτικά ταμεία να επενδύουν σε κρυπτογράφηση… φαίνεται να είναι αντίθετο με το είδος της ασφάλειας που περιμένεις από ένα συνταξιοδοτικό ταμείο». Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι παρά τα ισχυρά επιχειρήματα για παγκόσμια συνεργασία, οι προσεγγίσεις διαφορετικών χωρών σε ό,τι αφορά την ιδιωτικότητα θα περιόριζαν το πεδίο εφαρμογής ενός παγκόσμιου πλαισίου, όπως και η απροθυμία ορισμένων χωρών να μοιραστούν λεπτομέρειες σχετικά με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα οικοσυστήματά τους, καθώς η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα χρηματοοικονομικά συχνά επικαλύπτεται με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για άλλους στρατηγικούς σκοπούς.

«Οι τελικές αποφάσεις των κρατών θα είναι… μια ισορροπία μεταξύ στρατηγικών εκτιμήσεων από τη μια πλευρά και εκτιμήσεων για την καλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος από την άλλη», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v