Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Οι δισεκατομμυριούχοι αγκαλιάζουν τα κρυπτονομίσματα

Οι «βαθιές τσέπες» εξακολουθούν να αγοράζουν το Bitcoin παρά τη μεγάλη πτώση από τα υψηλά. Ποια μεγάλα ονόματα επενδυτών αναγκάστηκαν να αλλάξουν στάση. Η πρόβλεψη της Goldman Sachs για τον νέο χρυσό.

Bloomberg: Οι δισεκατομμυριούχοι αγκαλιάζουν τα κρυπτονομίσματα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Καθώς το Bitcoin σημειώνει υποχώρηση της τάξης του 40% από το ιστορικό υψηλό του πριν δύο μήνες, η ανησυχία είναι έκδηλη μεταξύ των επενδυτών, όπως αποτυπώνεται από τον δείκτη Fear and Greed (Φόβος και απληστία).

Ο δείκτης έφτασε στο χαμηλότερο σημείο του από τις 21 Ιουλίου 2021, δηλαδή εδώ και 171 ημέρες.

Το μεγαλύτερο από τα κρυπτονομίσματα, όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα, βρήκε στήριξη στο προηγούμενο χαμηλό των 40.800 δολαρίων. Το ερώτημα είναι αν αυτό το επίπεδο τιμών αποτελέσει τον πυθμένα ή αν πρόκειται για μια στάση στην πορεία του για περαιτέρω υποχώρηση.

Ανεξάρτητα πάντως από την βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση της τιμής του Bitcoin που επηρεάζει ολόκληρη την αγορά των κρυπτονομισμάτων, οι θεμελιώδεις αρχές και οι λόγοι που έχουν οδηγήσει τον χώρο σε μια δεκαετία από το μηδέν σε αποτίμηση τρισεκατομμυρίων, δεν έχουν αλλάξει. Οι «βαθιές τσέπες» εξακολουθούν να αγοράζουν.

Δεν είναι τυχαίο πως το Bloomberg ξεκίνησε τη χρονιά όσο αφορά στα κρυπτονομίσματα με τον εντυπωσιακό τίτλο «Οι δισεκατομμυριούχοι αγκαλιάζουν τα κρυπτονομίσματα για την περίπτωση που το δολάριο πάει κατά διαόλου (goes to hell)».

Η αναφορά τους στο θέμα ξεκίνησε με τον ουγγρικής καταγωγής δισεκατομμυριούχο Thomas Peterffy, ιδρυτή της πλατφόρμας συναλλαγών Interactive Brokers. Πριν 4 χρόνια ο Peterffy ήταν τόσο πολύ ενάντια στα κρυπτονομίσματα, που πλήρωσε μια ολοσέλιδη καταχώρηση στην Wall Street Journal, προειδοποιώντας πως η δημιουργία των Bitcoin futures θα αποσταθεροποιήσει τις κεφαλαιαγορές διεθνώς!

Τώρα, πραγματοποιώντας μια θεαματική μεταστροφή, όχι μόνο παραδέχεται ότι κατέχει κάποια ποσότητα Bitcoin, αλλά συμβουλεύει τους επενδυτές να αγοράσουν ένα μικρό ποσό της τάξης του 2-3% του χαρτοφυλακίου τους σε κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin ή το Ethereum. Είναι μια συνετή κίνηση όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Προέβλεψε μάλιστα πως η τιμή Bitcoin θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και το ένα εκατομμύριο δολάρια ή να κατρακυλήσει μέχρι το μηδέν. Δεν έχω ιδέα ποιο από τα δύο θα συμβεί, ισχυρίζεται.

Αυτό που τον παρακίνησε να αλλάξει γνώμη, ήταν η επιμονή των πελατών του στη θέληση τους να αποκτήσουν κρυπτονομίσματα. Κάτι που τελικά ώθησε τους Interactive Brokers να αρχίσουν να προσφέρουν στους εκατομμύρια χρήστες τους, Bitcoin, Ethereum, Litecoin και Bitcoin Cash. Από ότι αποκάλυψε θα προστεθούν στην πλατφόρμα τους ακόμα 5 έως 10 νομίσματα, ξεκινώντας από αυτό το μήνα.

Ο Paul Tudor Jones ήταν ο πρώτος γνωστός και σεβάσμιος διαχειριστής που αποκάλυψε τον Μάιο του 2020 ότι έχει επιλέξει να επενδύσει στο Bitcoin ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού. Ακολούθησαν κι άλλοι, με τους Ray Dalio και Thomas Peterffy να αποτελούν τρανταχτά παραδείγματα της μεταστροφής απέναντι στα κρυπτονομίσματα από διάσημους ή λιγότερο γνωστούς επενδυτές, που κάποτε τα περιφρονούσαν.

Ο Ray Dalio αποκάλυψε πρόσφατα ότι έχει αποκτήσει κάποια Bitcoin και Ethereum στο χαρτοφυλάκιό του, παρόλο που δεν είχαν περάσει παρά μήνες από τις δημόσιες τοποθετήσεις του όπου αμφισβητούσε την χρησιμότητας τους. Πλέον ο ιδρυτής της Bridgewater Associates τα θεωρεί ως εναλλακτικό χρήμα σε έναν κόσμο όπου ο πληθωρισμός διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των μετρητών.

Οι λόγοι της μεταστροφής

Τι στο καλό έγινε και αλλάξανε γνώμη; Ο λόγος είναι αφοπλιστικά απλός: αναγκαστήκανε να ενημερωθούν και να το μελετήσουν. Η πορεία των τιμών των κρυπτονομισμάτων αφηγείται μια ιστορία που δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί από κανέναν συνετό διαχειριστή κεφαλαίων ή ιδιώτη επενδυτή. Αν συνεχιστεί η ίδια δυναμική, θα γίνει η κινητήριος δύναμη που θα αναδείξει νέους ισχυρούς παίκτες με σημαντική περιουσία. Ορισμένοι ήδη προβλέπουν πως θα αναγνωριστεί ως μια καινοτομία των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που όμοια της, όσο αφορά το μέγεθος, έχει να συμβεί εδώ και δεκαετίες.

Δεν είναι καθόλου απίθανο η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς να φτάσει να κοστολογείται δεκάδες τρισεκατομμύρια δολάρια, ισχυρίζονται τώρα οι αναλυτές της Goldman Sachs, από εκεί που μέχρι πριν δυο χρόνια διαβεβαίωναν τους πελάτες τους πως δεν τα θεωρούν καν ως περιουσιακά στοιχεία, αποτρέποντας τους να ασχοληθούν. Σε πρόσφατη έρευνα τους αναφέρουν ότι τα κρυπτονομίσματα είναι μόνο η αρχή. Το blockchain από ότι ισχυρίζονται θα εξαπλωθεί πέρα από τον στενό τραπεζικό ή νομισματικό χώρο, σε πιο ευρεία γκάμα εφαρμογών, όπως η επικοινωνία, τα ΜΜΕ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα ακίνητα.

Στην τελευταία έρευνα που στάλθηκε στους πελάτες της, αναφέρει πως θα συνεχίσει το Bitcoin να κερδίζει μερίδιο από το χρυσό στον ανταγωνισμό τους ως μέσο διαφύλαξης αξίας. Η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin είναι 700 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η κατοχή χρυσού για επένδυση αξίζει περίπου 2,6 τρισεκατομμύρια.

Πιθανότατα το σημερινό μερίδιο του 20% θα διευρυνθεί μέσα στο 2022.

Εάν το Bitcoin φτάσει να έχει την μισή αξία του χρυσού τα επόμενα πέντε χρόνια, η τιμή του θα ανέβαινε πάνω από τα 100.000 δολάρια, σημειώνοντας μια μέση ετήσια απόδοση της τάξης του 17-18%, αναφέρει η μελέτη που συντάχθηκε υπό τον Zach Pandl.

Τα νέα της αγοράς

*Η μεταστροφή δεν πραγματοποιείται μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη. Η ιταλική τράπεζα Banca Generali που εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο πελάτες με περιουσιακά στοιχεία άνω του ενός εκατομμυρίου (HNWIs), το επόμενο διάστημα θα προσφέρει υπηρεσίες θεματοφυλακής σε κρυπτονομίσματα. Μέσω της συνεργασίας της με την πλατφόρμα Conio, η οποία θα ενσωματωθεί στην εφαρμογή Home Bank της Bance Generali, θα παρέχει τη δυνατότητα στους πελάτες της να αγοράσουν κρυπτονομίσματα. Ο Riccardo Renna, ο COO της Banca Generali, δήλωσε ότι η εφαρμογή πρόκειται να είναι διαθέσιμη στους 300.000 πελάτες της τράπεζας από τις αρχές του 2022. Η Banca Generali είναι μέλος του Ομίλου Generali, μιας από τις δέκα κορυφαίες ασφαλιστικές στον κόσμο.

*Παρά το επιβαρυμένο κλίμα στην αγορά, κάποια κρυπτονομίσματα σημείωσαν άνοδο, όπως το FLUX. Ο λόγος είναι η συνεργασία τους με την Nvidia (σύμβολο NVDA) στο πρόγραμμα Inception, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει την νεοφυείς τεχνολογικές επιχειρήσεις να εξελιχθούν γρηγορότερα. Από τις 8.500 startups που συνεργάζονται, μόνο 90 έχουν premier status και σε αυτή την μικρή λίστα υπάρχει μόνο ένα κρυπτονόμισμα, το FLUX.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v