Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H αδυναμία των crypto και η μεγάλη εικόνα

Πτωτική παραμένει η εικόνα της αγοράς κρυπτονομισμάτων, με τα διαγράμματα να δείχνουν ότι «χρωστάει» μια αντίδραση. Η μακροπρόθεσμη προοπτική και η απάντηση σε όσους θεωρούν το Bitcoin... βαρετό.

H αδυναμία των crypto και η μεγάλη εικόνα

Παγωμένη παραμένει η διάθεση των επενδυτών στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, καθώς έχουν περάσει 69 ημέρες από το ιστορικό ρεκόρ των 69.000 δολαρίων στο Bitcoin και η τάση συνεχίζει να είναι πτωτική.

Όπως βλέπουμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα του συνόλου της κεφαλαιοποίησης των crypto, τις τελευταίες ημέρες απέτυχε 4 φορές να διαπεράσει την αντίσταση (μπλε οριζόντια γραμμή) των 2,085 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Σαν να μην έφτανε αυτό, δεν κράτησε ούτε τη στήριξη των 2 τρισεκατομμυρίων (θαλασσί οριζόντια γραμμή).

Το επόμενο διάγραμμα είναι του Bitcoin. Ξεκινώντας από την κορυφή των 20.000 δολαρίων πριν από τέσσερα χρόνια μέχρι και σήμερα, θα διαπιστώσουμε πως ποτέ δεν είχαν υπάρξει τόσο πολλές ημέρες υποχώρησης της τιμής, χωρίς να έχει σημειωθεί έστω και μια ανοδική αντίδραση. Δεν είναι παράλογο λοιπόν να σκεφτούμε πως η αγορά «χρωστάει» μια αναπήδηση. Μικρή ή μεγαλύτερη.

Η μεγάλη εικόνα

Αυτές τις παρατηρήσεις έχουμε να κάνουμε όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα χρηματιστηριακά δεδομένα. Όμως αυτά αφορούν τους traders. Για όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, σημασία έχει η μεγάλη εικόνα. Η μακροχρόνια τεχνολογική προοπτική και ο ρυθμός υιοθέτησης, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές.

Αν εξετάζαμε επιφανειακά την πορεία των τιμών στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, θα βγάζαμε το συμπέρασμα ότι τα πράγματα όσο πάνε και δυσκολεύουν. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει το αντίθετο. Όπως σε κάθε τεχνολογία αιχμής που έχει μέλλον, η κινητικότητα είναι έντονη. Το αφήγημα είναι πολύ δυνατό για να χαλαρώσει από τώρα. Υπάρχει πολύ ταλέντο μαζεμένο στον χώρο. Ισχυρή θέληση, αποφασιστικότητα, ενθουσιασμός.

Πώς βγάζουμε αυτό το συμπέρασμα; Επειδή η απασχόληση στον χώρο του blockchain και των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

Το LinkedIn, ο δημοφιλής ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης για επαγγελματίες, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ο αριθμός των αγγελιών εργασίας που σχετίζονται με τον κλάδο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων παρουσίασε εκρηκτική αύξηση το 2021.

Συγκεκριμένα, οι δημοσιεύσεις που εμπεριέχουν τις λέξεις Bitcoin, blockchain και Ethereum αυξήθηκαν κατά 395% μεταξύ 2020 και 2021. Συγκριτικά, ο ευρύτερος τεχνολογικός κλάδος παρουσίασε αύξηση 98% στις καταχωρίσεις κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές, όποιος τρομάζει με τις έντονες διακυμάνσεις και το ποσοστό πτώσεων στις φάσεις της διόρθωσης, δεν πρέπει να βρίσκεται στην αγορά των crypto. Κυρίως εάν ο χρονικός του επενδυτικός ορίζοντας είναι η ημέρα, η εβδομάδα ή ο μήνας. Τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις είναι πολύ δύσκολο να τις μαντέψεις. Με μακροπρόθεσμη οπτική όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα και καθαρά. Ποιος μπορεί να θεωρηθεί ο βασικότερος δείκτης υγείας ενός κλάδου, αν όχι το ενδιαφέρον των ανθρώπων να εργαστούν εκεί και η θέληση των επιχειρήσεων να προσλάβουν όλο και περισσότερους;

Το Bitcoin είναι βαρετό

Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που ισχυρίζεται ότι «το Bitcoin είναι ανιαρό» επειδή είναι χρήμα, δηλαδή στηρίζεται σε βαρετές οικονομικές θεωρίες. Είναι φανερό πως αυτή η εντύπωση τους έχει αποτρέψει από το να ανακαλύψουν τι κρύβεται από πίσω. Το Bitcoin, πέρα από χρήμα, είναι ο πιο ασφαλής μηχανισμός καταγραφής ανταλλαγών και μετάδοσης πληροφορίας που έχει εφεύρει ο άνθρωπος μέχρι τώρα. Δεν μπορεί μια πληροφορία να εμποδιστεί να μεταφερθεί, να αλλοιωθεί, να διαγραφεί. Αν αυτό δεν έχει ενδιαφέρον στην εποχή της πληροφορίας, τότε τι μπορεί να έχει;

Η πιο ασφαλής, η πιο αξιόπιστη μετάδοση πληροφορίας αποτελεί ταυτόχρονα ένα συναρπαστικό περιουσιακό στοιχείο. Αν αναζητούσαμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να επιτύχουμε ευημερία σε 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους, μόνο μία λύση είναι εφικτή: Να τους προσφέρουμε δικαιώματα ψηφιακής ιδιοκτησίας. Η ευημερία είναι ταυτόσημη με την ιδιοκτησία. Όλοι θέλουν να κατέχουν κάτι δικό τους, να διαθέτουν περιουσία.

Συνεπώς, εάν ο σκοπός είναι να παράσχουμε ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε 8 δισεκατομμύρια άτομα, απαιτούνται ψηφιοποιημένα μερίδια ιδιοκτησίας. Όπως, αν θέλουμε να δώσουμε χαρά σε 8 δισεκατομμύρια άτομα, χρειαζόμαστε ψηφιακή μουσική. Αν επιθυμούμε να μεταδώσουμε άμεσα γνώση σε 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους, χρειαζόμαστε ψηφιακά βιβλία, όπως έχει ισχυριστεί και ο Michael Saylor, CEO της MicroStrategy.

Αντί για κάποιο άυλο περιουσιακό στοιχείο, πολύ πιθανό είναι να προτιμούν ένα κομμάτι γης ή ένα σπίτι στην περιοχή τους. Όμως αυτές οι προτιμήσεις είναι τοπικές. Γίνονται για λόγους εγγύτητας ή συναισθηματικούς. Ένα σπίτι στο Πήλιο μπορεί να συγκινήσει κάποιον που ζει στην Ελλάδα, αλλά είναι απίθανο να προσελκύσει το ενδιαφέρον κάποιου που ζει στη Νότια Αφρική ή την Αυστραλία, όσο όμορφο και να είναι.

Αν θελήσουμε κάτι παγκόσμιο, κάτι με κοινή πρόσβαση σε όλους, τότε αυτόματα και αυθόρμητα αναδύεται η λύση του Bitcoin. Ένα σπάνιο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να κατέχει ο καθένας όπου και να βρίσκεται. Χωρίς να φοβάται πως θα του το κατασχέσει κάποια διεφθαρμένη ή αυταρχική εξουσία, χωρίς κάποια κυβέρνηση να μπορεί να υποτιμήσει την αξία του δημιουργώντας ανεξέλεγκτα επιπλέον ποσότητες. Χωρίς καν να απαιτείται τραπεζικός λογαριασμός. Μόνο ένα κινητό τηλέφωνο.

Η αποταμίευση δεν μπορεί να γίνει σε ένα κρατικό νόμισμα, όταν γνωρίζεις πως εσκεμμένα υποτιμάται η αξία του. Ειδικά στις υπό ανάπτυξη χώρες πραγματοποιείται με ταχύ ρυθμό. Πρέπει να επενδυθεί σε ένα περιουσιακό στοιχείο.

Τι άλλο μπορούν να αποκτήσουν; Μετοχές. Ναι, αλλά πόσοι άνθρωποι στον κόσμο μπορούν να αγοράσουν μετοχές μεγάλων εταιρειών του S&P 500; Μόνο ένα μικρό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού διαθέτει πρόσβαση σε τέτοιες επιλογές. Μπορούν να αγοράσουν κάποιο ακίνητο. Ναι, αλλά για αυτό απαιτείται κάποιο σχετικά μεγάλο ποσό. Δεν μπορείς να αγοράσεις σπίτι ή γη με 10 ή 100 ή 1.000 €. Επιπλέον δεν μπορείς να το πουλήσεις άμεσα, αν έχεις ανάγκη, ή να το μεταφέρεις στο εξωτερικό αν εσύ χρειαστεί να πας εξαιτίας έκτακτων δυσμενών συνθηκών, όπως πόλεμος ή φυσική καταστροφή ή επειδή έχεις βρει μια καλή δουλειά σε άλλη χώρα.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, οι οποίοι κατέχουν αυτή τη στιγμή τον πλούτο, έχουν μεγαλώσει με τον χρυσό ή τα χαρτονομίσματα. Για να ακούσουμε μουσική παλαιότερα χρειαζόμασταν δίσκους βινυλίου, κασέτες και τώρα CDs. Οι νεότεροι δεν γνωρίζουν καν τι είναι αυτά. Είναι η γενιά του YouTube, του Spotify. Αντιλαμβάνονται ευκολότερα ότι κάτι άυλο έχει αξία. Αποτελεί μόνο θέμα χρόνου να παραλάβουν τη σκυτάλη από τους μεγαλύτερους.

Πριν λίγα χρόνια, ελάχιστοι είχαν αντιληφθεί την προοπτική των μετοχών που σχετίζονται με την ανάπτυξη της ψηφιακής εποχής, όπως η Google, η Amazon, η Facebook. Πλέον γνωρίζουμε την κατάληξη. Ο νέος οικονομικός μετασχηματισμός θα συμβεί από την ευρεία πρόσβαση στην ψηφιακή ιδιοκτησία. Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία μπορούν να παραχωρηθούν τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους τους κατοίκους του πλανήτη. Το στοίχημα δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλο. Ούτε τόσο ενδιαφέρον. Και σίγουρα κάθε άλλο παρά βαρετό.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

Βασίλης Παζόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v