Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερουσιαστής της Αριζόνα θέλει να κάνει «νόμιμο χρήμα» το Bitcoin

Νομοσχέδιο στο οποίο θα ανακηρύξει το Bitcoin «νόμιμο μέσο πληρωμής» ετοιμάζεται να καταθέσει γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων. Το προηγούμενο του Ελ Σαλβαδόρ και οι εξελίξεις στην Γηραιά Ηπειρο.

Γερουσιαστής της Αριζόνα θέλει να κάνει «νόμιμο χρήμα» το Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Απίστευτο νέο! Η Γερουσιαστής της Πολιτείας της Αριζόνα με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων Wendy Rogers (φωτ. κάτω), σκοπεύει να καταθέσει ένα νομοσχέδιο στο οποίο θα ανακηρύξει το Bitcoin νόμιμο μέσο πληρωμής (legal tender).

Τι σημαίνει «νόμιμο χρήμα»; Οι επιχειρήσεις, οι πολίτες αλλά και το δημόσιο, υποχρεούνται να το αποδεχτούν εάν προσφέρεται ως πληρωμή σε αντάλλαγμα για την παράδοση περιουσίας, προϊόντων, υπηρεσιών. Με άλλα λόγια δεν μπορεί να μην το δεχτεί κάποιος ως μέσο πληρωμής για να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του αντισυμβαλλόμενου.

Για παράδειγμα, αν ζητήσεις εμπόρευμα από κάποιον έμπορο έναντι του τιμήματος που αναγράφεται στην βιτρίνα, εκείνος δεν είναι υποχρεωμένος να δεχτεί τα χρήματα που του προσφέρεις. Από τη στιγμή όμως που παραδώσει το εμπόρευμα, έχει δημιουργηθεί μια υποχρέωση, ένα χρέος. Τότε υποχρεούται βάση νόμου να τα αποδεχτεί προκειμένου να εξοφληθεί το χρέος.

Όπως είναι γνωστό, το πρώτο κυρίαρχο κράτος που αναγνώρισε την ιδιότητα του legal tender για το Bitcoin είναι το Ελ Σαλβαδόρ, παράλληλα με το ήδη επίσημο νόμισμα της χώρας, το δολάριο των ΗΠΑ. Επί 20 χρόνια χρησιμοποιούσαν ως νόμισμα το πλέον δυνατό στον κόσμο. Αποδείχτηκε λίγο, όσο αφορά την οικονομική τους πρόοδο, οπότε θέλησαν να δοκιμάσουν κάτι πιο εξελιγμένο.

Η σημασία του νομοσχεδίου

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το νομοσχέδιο της Wendy Rogers; Επειδή από τότε που δημιουργήθηκε το Bitcoin, κινείται συχνά σε μια νομικά γκρίζα ζώνη. Οι αρχές ουδέποτε το αντιμετώπισαν ως πραγματικό νόμισμα. Η αναγνώριση του αποτελεί ένα κρίσιμο σημείο, επειδή το χρήμα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια υπόσχεση πληρωμής. Ο λόγος που ένα νόμισμα γίνεται αποδεκτό είναι η εμπιστοσύνη. Εάν κάποιος από τους συναλλασσόμενους δεν έχει εμπιστοσύνη σε ένα συγκεκριμένο μέσο πληρωμής, απλά δεν θα δεχθεί την εξόφλησή του.

Αυτός είναι ο λόγος που η ιστορία είναι γεμάτη με χιλιάδες νομίσματα, τα οποία απλώς έπαψαν να υπάρχουν κάποια στιγμή. Με το χρήμα δεν είναι αναγκαία η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης για να γίνει μια εμπορική συναλλαγή. Η προτεραιότητα δεν βρίσκεται στη συμφωνία με τον πιο έντιμο άνθρωπο, αλλά στην εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής.

Η φιλοσοφία του χρήματος έχει αλλάξει από τότε που έπαψε να χρησιμοποιείται ο χρυσός ως αντίκρισμα. Το μόνο αντίκρισμα του κρατικού παραστατικού νομίσματος, είναι η υποχρέωση των πολιτών να πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις αποκλειστικά με αυτό.

Γι αυτό το βασικό εργαλείο που διαθέτει ένα κράτος ώστε να επιβάλλει το εθνικό του νόμισμα είναι η υποχρέωση των πολιτών να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους προς αυτό με το συγκεκριμένο νόμισμα. Απαγορεύεται να πληρώσουν την εφορία με συνάλλαγμα ή χρυσό. Από τη στιγμή που αποτελεί αποκλειστικό και υποχρεωτικό μέσο εξοφλήσεως υποχρεώσεων προς το κράτος, οι ιδιώτες αναγκαστικά το αποδέχονται στις μεταξύ τους συναλλαγές.

Αν περάσει το νομοσχέδιο που έχει συντάξει η Wendy Rogers, το οποίο αποσκοπεί να τροποποιήσει τη λίστα των legal tender, έτσι ώστε να συμπεριλάβει σε αυτά το Bitcoin, διαρρηγνύεται αυτή η αυστηρή υποχρέωση. Όπως αναφέρει το νομοσχέδιο στο κεφάλαιο 9, θα μπορεί το Bitcoin να χρησιμοποιηθεί για «πληρωμή χρεών, υποχρεώσεις προς το δημόσιο, φόρους και τέλη»

Η μεταστροφή που συντελείται υπέρ του Bitcoin από τους πολιτικούς είναι εντυπωσιακή. Συνειδητοποιούν πως είναι καλό για την ανάπτυξη, το εμπόριο, τις δουλειές, την καριέρα τους. Είναι φανερό ακόμα και για τον πιο δύσπιστο ή σκεπτικιστή, πως βρίσκεται σε εξέλιξη η θεωρία παιχνίων. Αντιλαμβάνονται πως οι πρώτοι που θα αναγνωρίσουν, θα υιοθετήσουν, θα εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες της αποκεντρωμένης οικονομίας θα έχουν το πλεονέκτημα. Είναι αναπόφευκτο να συμβεί. Και για αυτό βιάζονται να βρεθούν στις πρώτες θέσεις της κούρσας.

Είμαστε περίεργοι να δούμε ποια θα είναι η θέση του ΔΝΤ αν τελικά ψηφιστεί το νομοσχέδιο και το Bitcoin γίνει νόμιμο μέσο πληρωμής στην Αριζόνα. Θα συνεχίσουν να ισχυρίζονται τα ίδια που λένε τώρα στο Ελ Σαλβαδόρ;

Άλλοι υποστηρικτές

Δεν είναι οι πρώτοι. Στο καντόνι Zug στην Ελβετία, οι κάτοικοι του ήδη μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους χρησιμοποιώντας Bitcoin και Ethereum. Το Zug έχει χαρακτηριστεί ως «crypto valley», καθώς φιλοξενεί πολλές εταιρείες που σχετίζονται με τον κλάδο του blockchain και τα κρυπτονομίσματα. Βέβαια εκεί δεν το έχουν αναγνωρίσει ως legal tender

Και δεν πρόκειται να είναι οι τελευταίοι. Υποψήφιοι γερουσιαστές σε Οχάιο και Τέξας, έχουν ως κεντρικό σύνθημα στην προεκλογική τους εκστρατεία την αναγνώριση του Bitcoin ως νόμιμο μέσο πληρωμής! Δεν γνωρίζουμε αν θα εκλεγούν ή αν θα πραγματοποιήσουν την υπόσχεση τους ακόμα και αν εκλεγούν. Ωστόσο δεν υπάρχει περίπτωση να το ανακοινώνανε αν δεν ήξεραν πως θα τύχει ευνοϊκής αντιμετώπισης από τους ψηφοφόρους τους.

Ίσως βέβαια να είναι νωρίς για πανηγυρισμούς. Σύμφωνα με την Caitlin Long δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα. Όπως ανάφερε σε ένα tweet δεν υπάρχει τίποτα αντισυνταγματικό για τη θέσπιση ενός αντισυνταγματικού νόμου, αλλά είναι χάσιμο νομοθετικού χρόνου. Είχαν διερευνήσει το ζήτημα στο Wyoming και διαπίστωσαν πως μπορούσαν να δηλώσουν μόνο ως το χρυσό νόμιμο χρήμα, παράλληλα με το δολάριο.

Όσο αφορά στο πόσο θετικά βλέπουν πολλοί Αμερικάνοι το Bitcoin, χθες βρήκε η είδηση ότι ο θρύλος του NBA James Lebron, ξεκινάει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να διδαχθούν τα παιδιά για το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Επίσης ο David Portnoy, ιδρυτής του Barstool Sports, διέθεσε κάτι περισσότερο από ένα εκατομμύριο δολάρια, προκειμένου να αποκτήσει 29 Bitcoin. Τον Αύγουστο του 2020 είχε ανακοινώσει πως είχε πουλήσει όσα Bitcoin είχε στην κατοχή του και τώρα επανήλθε. Από ότι δήλωσε του πήρε χρόνο για να το καταλάβει και τώρα εμφανίζεται στο Twitter έχοντας διαμαντένια χέρια, μια ένδειξη που χαρακτηρίζει εκείνους που δεν σκοπεύουν να τα πουλήσουν ποτέ.

Υποστήριξη από πολιτικούς έχουμε και στην Ευρώπη. Ο Christophe De Beukelaer, μέλος του Κοινοβουλίου των Βρυξελλών, δήλωσε στην προσωπική του ιστοσελίδα ότι θα μετατρέψει όλες τις βουλευτικές αποζημιώσεις του 2022 σε Bitcoin. Όπως εξήγησε, βρισκόμαστε στην αυγή μιας τεχνολογικής επανάστασης, παρόμοιας με εκείνη που βιώσαμε με το Διαδίκτυο πριν από 30 χρόνια. Ο ρόλος των πολιτικών είναι να ενημερώσουν τον κόσμο για τις κοινωνικές αλλαγές που έρχονται.

Περιττό να αναφέρουμε πως οι δικοί μας βουλευτές συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους απάθειας, όπως αποδεικνύεται από το ρεσιτάλ θλιβερής εσωστρέφειας που έδωσαν χθες στην βουλή. Η οικονομική, τεχνολογική και κοινωνική ανατροπή που θα επιφέρει η έλευση και ανάπτυξη των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και του blockchain δεν βρίσκεται ούτε καν στο πάτο της λίστας των ζητημάτων που τους απασχολούν. Ωστόσο το κακό με την εξέλιξη είναι πως πρόκειται για μια αδίστακτη κυρία. Δεν θα μας περιμένει.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v