Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Crypto: Γιατί εκτοξεύεται η τιμή του Shiba Inu

Τι βλέπει η αγορά κρυπτονομισμάτων στο token και έχει στείλει την κεφαλαιοποίησή του στα 20 δισ. δολάρια, με άνοδο 80% την τελευταία εβδομάδα. Η διαφορά με τα coins, η παρέμβαση του Elon Musk, οι δυσκολίες και οι δυνατότητες.

Crypto: Γιατί εκτοξεύεται η τιμή του Shiba Inu

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Στις ανοδικές περιόδους της αγοράς, κάποια token συνηθίζουν να προσφέρουν στους κατόχους τους μεγαλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα. Ένα από αυτά είναι το Shiba Inu (SHIB). Πραγματικά μέσα σε μία εβδομάδα σκαρφάλωσε σαν αίλουρος, όχι σαν σκύλος, σε ποσοστό 80%. Αν και εφόσον η αγορά έχει μπει σε ανοδική τροχιά, θα έχει ενδιαφέρον να εξερευνήσουμε τι είναι αυτό που το ωθεί να κινείται με τόση ταχύτητα.

Όπως είναι γνωστό στους φίλους των crypto, ξεκίνησε ως ένα meme coin, έχοντας πάρει το όνομά του από μια σπάνια ράτσα σκύλου που προέρχεται από την Ιαπωνία. Πρόκειται για ένα αντίγραφο, ένα επίδοξο αντικαταστάτη του Doge Coin, που όμως δεν διέθετε το μεγάλο πλεονέκτημα: την υποστήριξη κάποιου ισχυρού όπως ο Elon Musk.

Επιπλέον είναι πολύ καινούργιο. Εμφανίστηκε μόλις τον Αύγουστο του 2020 από έναν ανώνυμο προγραμματιστή με το ψευδώνυμο Ryoshi (σας θυμίζει τίποτα;), ο οποίος ήθελε να πειραματιστεί πάνω σε ένα token του οποίου οι αποφάσεις όσον αφορά την κυβερνησιμότητά του, να καθορίζονται αποκλειστικά από την κοινότητα.

Είπαμε προηγουμένως πως δεν διέθετε κάποιον Elon Musk από πίσω. Αυτό δεν είναι απολύτως σωστό. Τον Μάρτιο του 2021, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος έκανε ένα tweet όπου ανέφερε το όνομά του και δίπλα έβαλε τρία θαυμαστικά. Αρκούσε για να εκτοξεύσει άμεσα την τιμή του κατά 300%.

Η μικρή εξιστόρηση της πορείας του Shiba Inu δεν θα ήταν πλήρης, αν δεν αναφέραμε και κάτι ακόμα αξιοπερίεργο. Οι προγραμματιστές του δώρισαν τη μισή ποσότητα νομισμάτων στον Vitalik Buterin, τον εφευρέτη του Ethereum. Κάποιοι ερμηνεύουν αυτή την κίνηση ως τακτική marketing. Για να ισχυριστούν πως ο Buterin τους εμπιστεύεται τόσο πολύ, ώστε απόκτησε μια σημαντική ποσότητα νομισμάτων. Στην πραγματικότητα, ο Buterin τα απόκτησε δωρεάν. Μάλιστα πούλησε το 10% από αυτά μόλις απόκτησαν κάποια αξία, για να τα δωρίσει έπειτα με τη σειρά του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς που σχετίζονται με τη θεραπεία των ασθενών με Covid. Τα υπόλοιπα τα έστειλε σε κάποιο πορτοφόλι που δεν έχει πρόσβαση κανείς, δηλαδή είναι σαν να μην υπάρχουν.

Γνωριμία με το SHIB

Τι είναι αυτό το Shiba Inu, του οποίου η κεφαλαιοποίηση κοντεύει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια; Κατ' αρχάς πρόκειται για ένα token, όχι coin. Τι σημαίνει αυτό; Πως δεν διαθέτει το δικό του blockchain, όπως το Bitcoin, το Ethereum ή ακόμα και το Dogecoin. Είναι ένα ERC-20 token που βασίζεται στο blockchain του Ethereum. Αυτό δεν αποτελεί απαραίτητα μειονέκτημα έναντι του Doge, επειδή το blockchain του Doge δεν διαθέτει έξυπνα συμβόλαια.

Από την άλλη, το Shiba εκμεταλλεύεται την υποδομή και τις δυνατότητες του Ethereum για να ανταλλάσσεται στα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια, να μπορείς να τα δανείσεις, έτσι ώστε να απολαμβάνεις παθητικό εισόδημα και άλλα.

Πράγματι, οι hodlers των Shiba αμείβονται εφόσον ανταλλάσσουν τα token τους. Το ShibaSwap, ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο που ξεκίνησε τον Ιούλιο λειτουργώντας ως θετικός καταλύτης, αμείβει τους κατόχους Shiba που δεσμεύουν εκεί τα token τους παρέχοντας ρευστότητα στο σύστημα, διευκολύνοντας τους traders. Όταν προσφέρεις ρευστότητα στο Uniswap, σου δίνουν κάποιο πιστοποιητικό που αποδεικνύει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα επί των token που δέσμευσες, τα liquidity pool (LP) tokens.Το ShibaSwap αμείβει εκείνους που καταθέτουν εκεί τα LP token τους, διασφαλίζοντας έτσι πως θα τα δεσμεύουν για κάποιο διάστημα. Η δέσμευση είναι κυρίως ψυχολογική, καθώς μπορείς να τα αποσύρεις όποτε θελήσεις.

Το staking στο οικοσύστημα του Shiba ονομάζεται burying (θάψιμο). Όταν «θάβεις» τα token σου, κερδίζεις «κόκαλα» (bones). Το bone είναι ένα άλλο token βασισμένο στο Ethereum, το οποίο είναι της κοινότητας του swibaswap. Κάθε bone ισοδυναμεί με μια ψήφο για τις αποφάσεις που καλείται να πάρει το Swibaswap. Οι περισσότεροι τα πουλάνε, αλλά όσοι επιλέγουν να γίνουν holders λαμβάνουν από το staking αμοιβές σε bones!

Αποδοχή από επιχειρήσεις

Μπορεί να ακούγονται περίεργα όλα αυτά και πώς συνδυάζεται η νομισματική κυκλοφορία με σκύλους και κόκαλα, αλλά κάποιες επιχειρήσεις δέχονται το SHIB ως μέσο πληρωμής!

Όπως η αλυσίδα κινηματογράφων AMC Entertainment θα αρχίσει να δέχεται SHIB για online πληρωμή κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, ενώ η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Newegg Commerce άρχισε να δέχεται το Shiba Inu από τον Δεκέμβριο. Χωρίς φυσικά να είναι οι μόνοι. Περισσότερες από 600 επιχειρήσεις έχουν επιλέξει να δώσουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να πληρώνουν με SHIB.

Θυμίζουμε πως κάτι ανάλογο ανακοίνωσε ο Elon Musk για τους πελάτες της Tesla, οι οποίοι μπορούν να αγοράζουν με Doge κάποια από τα προϊόντα της. 

 

Η ερώτηση προκύπτει αυθόρμητα για τις διοικήσεις αυτών των εταιρειών: Είναι τρελοί που δέχονται πληρωμές σε SHIB; Μη βιαστείτε να απαντήσετε ναι. Η κοινότητα των φίλων του Shiba, του Doge και άλλων memecoins αριθμεί εκατομμύρια. Ενδεικτικά, η κοινότητα του Shiba Inu αριθμεί 1,2 εκατομμύρια κατόχους και 2,7 εκατομμύρια ακόλουθους στο Twitter. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά αυξάνονται συνέχεια. Τι σημαίνει αυτό; Μια δυνητικά τεράστια αγορά-στόχο.

Για ποιο λόγο εκτιμάται ότι μάλλον θα αυξηθούν; Επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά φιλόδοξα σχέδια, που αν πραγματοποιηθούν (με έμφαση στο ΑΝ), θα υπάρξει ραγδαία ανάπτυξη. Συγκεκριμένα αναμένεται ότι το layer-two blockchain project Shibarium θα ξεκινήσει φέτος, όπως και ένα NFT based gaming.

Τα παιχνίδια που βασίζονται σε Blockchain και οτιδήποτε έχει να κάνει με το metaverse, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, βρίσκονται στο προσκήνιο. Προφανώς δεν πρόκειται για κάποια περαστική μόδα, όμως αυτό δεν σημαίνει πως ό,τι project βγει θα έχει επιτυχία. Για να έχει τύχη πάντως, η βασική μεταβλητή είναι η ύπαρξη πολυπληθούς κοινότητας. Ένα σημείο που το Shiba Inu διαθέτει ένα σαφές προβάδισμα.

Ήδη ανακοινώθηκαν τα σχέδια από τους προγραμματιστές του Shiba Inu για τη διεξαγωγή δημοπρασιών γης στο metaverse του. Στο Shiberse, όπως το ονόμασαν! Θα ξεκινήσουν από την πώληση ψηφιακών οικοπέδων, των «Shiba Lands». Με τι νόμισμα θα γίνουν αγοραπωλησίες; Με το Doge Killer (σύμβολο: LEASH), των οποίων οι κάτοχοι θα έχουν προτεραιότητα στην απόκτησή τους και ειδικά προνόμια!

Οι δυσκολίες

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με το Shiba Inu είναι η έλλειψη ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και διαφοροποίησης. Αναμφίβολα έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και στη δημιουργία μιας κοινότητας φανατικών πιστών. Ωστόσο, ότι είναι χτισμένο στο Ethereum συνεπάγεται πως θα έχει υψηλά τέλη συναλλαγών. Άλλα, όπως το Solana, προσφέρει πολύ ταχύτερες, φθηνότερες συναλλαγές.

Το ShibaSwap είναι μια άλλη περίπτωση χρήσης για το Shiba Inu, αλλά βρίσκεται σε μια αγορά με μεγάλο ανταγωνισμό. Υπάρχουν ήδη αρκετά αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια (DEXs) και οι ηγέτες της αγοράς, όπως τα Uniswap και PancakeSwap, είναι πολύ μεγαλύτερα.

Επίσης, η εκτίμηση ότι θα φτάσει το ένα δολάριο είναι ξεκάθαρα υπερβολική. Αυτό το ισχυρίζονται όσοι δεν έχουν επαφή με τον χώρο των crypto, με τις επιχειρήσεις γενικώς, θα έλεγα, και με την αριθμητική. Όσο και να λέμε ότι τα πάντα είναι πιθανά στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, αυτό αποκλείεται να συμβεί. Για να φτάσει το ένα δολάριο, θα πρέπει να πολλαπλασιάσει την αξία του 30.000 φορές. Δηλαδή η κεφαλαιοποίησή του να φτάσει τα 600 τρισεκατομμύρια. Πόσο είναι αυτό; Αθροιστικά όσο όλη η αξία όλων των ακινήτων του πλανήτη, μαζί με εκείνη των ομολόγων.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να γίνουν πλούσιοι οι κάτοχοί του. Όχι όμως τόσο πλούσιοι όσο νομίζουν. Βέβαια, με τόσα που έχουμε δει να συμβαίνουν στον χώρο των crypto, δεν βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά για τίποτα. Το Bloomberg εκτιμά ότι η αγορά του metaverse θα μπορούσε τελικά να φτάσει τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν το Shiberse κατακτήσει το 1% από αυτή την τεράστια δυνητική πίτα, θα φτάσει το ένα σεντ.

Ο Steven Cooper, ιδρυτής της Bigger Entertainment και ένθερμο μέλος της κοινότητας, ισχυρίζεται ότι έχει δυνατότητες να φτάσει το ένα σεντ, καθώς και ότι γνωρίζει τον τρόπο. Θεωρεί πως με συντονισμένη δράση όλων των μελών (όπως η «καύση» των tokens) μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος

Τελικές σκέψεις

«Παζόπουλε, χάλασες» θα σκεφτούν κάποιοι. Ασχολείσαι με token χωρίς χρησιμότητα. Κι όμως, οι αναλυτές, οι επενδυτές, οι οικονομολόγοι, οφείλουν να είναι πραγματιστές. Κατ' αρχάς να αναγνωρίζουν τα ζητήματα που αναδύονται, τα προβλήματα, τις παραμέτρους. Κατόπιν, με βάση τις ιδιαιτερότητες των συνθηκών που επικρατούν, να αναζητούν τις λύσεις που μπορούν να αποφέρουν αποδόσεις, με την καλύτερη δυνατή κατανομή των πόρων που έχουν στη διάθεσή τους.

Η δύναμη του Shiba και γενικά των memes αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο. Ένα υποπροϊόν της χαβαλεδιάρικης πτυχής της ιντερνετικής κουλτούρας και των κοινωνικών δικτύων. Κάποιοι το βλέπουν σαν λαχείο. Γιατί να πάρεις Dogecoin ή Shiba Inu και όχι λαχείο; Επειδή έχει πιο πολλή πλάκα. Ποιος διασκεδάζει αγοράζοντας λαχεία; Έχετε δει κανέναν να φιλονικεί με κάποιον άλλο για τον λήγοντα στο λαχείο του ή να τουιτάρει υπέρ του 24 στο Joker;

Κάνει λάθος όποιος υποτιμάει τη δυναμική του χώρου. Όσο πιο mainstream γίνεται κάποιο token τόσο περισσότερα χρήματα θα εισρέουν. Τόσο θα δυναμώνει και μπορεί να δούμε πράγματα που δεν θα πιστεύαμε ότι μπορούσαν να υπάρξουν. Κάποια από τα κρυπτονομίσματα θα πιάσουν μια τιμή που θα φαίνεται σε εμάς του χώρου απίστευτη. Όσο απίστευτη φαίνεται στους απέξω η πορεία του Bitcoin.

Το παιχνίδι άλλαξε και ελάχιστοι διαχειριστές κεφαλαίων το έχουν συνειδητοποιήσει. Για αυτό και ένας φοιτητής που ζει ακόμα με τους γονείς του, αν είχε επενδύσει από νωρίς σε meme coins θα τα είχε καταφέρει καλύτερα από τους επαγγελματίες. Όσοι παρέμειναν πεισματάρηδες, έχουν χάσει ευκαιρίες για αστρονομικές αποδόσεις. Αλήθεια, πόσες ελληνικές επιχειρήσεις με ιστορία δεκαετιών έχουν την κεφαλαιοποίηση του Shiba Inu;

Παρακολουθούμε έναν διαφορετικό τύπο περιουσιακού στοιχείου να δημιουργείται και να υιοθετείται ακριβώς μπροστά στα μάτια μας. Είτε μιλάτε για Βitcoin είτε για οποιαδήποτε άλλα ψηφιακά δικαιώματα ιδιοκτησίας. Οι παλιού τύπου επενδυτές θα αναγκαστούν να ενημερώσουν τα νοητικά μοντέλα που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν. Οι διαχρονικές επενδυτικές αρχές εξακολουθούν να ισχύουν, αλλά οι μέθοδοι προσδιορισμού της αξίας έχουν εξελιχθεί.

Οι παλιοί και συνειδητοποιημένοι επενδυτές των crypto γνωρίζουν τι αγοράζουν αποκτώντας Dogecoin ή Shiba Inu ή Floki ή οποιοδήποτε άλλο token αυτής της κατηγορίας. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τους καινούργιους, που ενθουσιασμένοι κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδίδοντας ότι βρήκαν τον τρόπο να γίνουν άκοπα και γρήγορα πλούσιοι. Θέλει τεράστια προσοχή από μέρους τους, γιατί εκείνοι είναι που θα χάσουν πρώτοι τα χρήματά τους. Ωραία είναι τα όνειρα, αλλά η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 8 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (4 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v