Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρέθηκε και αντιμετωπίστηκε ένα bug σε layer 2 του Ethereum από το οποίο τύπωνες άπειρα νομίσματα

Το κρίσιμο σφάλμα επισημάνθηκε από χάκερ που έλαβε αμοιβή ύψους 2 εκατ. δολαρίων! Ανοδική ξανά η τάση για το Ethereum καθώς επανέρχεται η αισιοδοξία. Η επόμενη κρίσιμη αντίσταση.

Βρέθηκε και αντιμετωπίστηκε ένα bug σε layer 2 του Ethereum από το οποίο τύπωνες άπειρα νομίσματα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ο μηχανικός λογισμικού Jay Freeman, πριν λίγες ημέρες, ανακάλυψε ένα κρίσιμο σφάλμα στο Optimism, μια δεύτερου επιπέδου εφαρμογή (layer 2) για το Ethereum, που θα επέτρεπε σε έναν εισβολέα να δημιουργήσει απεριόριστη ποσότητα νομισμάτων.

Ο Freeman δεν εκμεταλλεύτηκε αυτό που είχε βρει για να προκαλέσει πρόβλημα. Προτίμησε να αναφέρει το θέμα στην ομάδα προγραμματιστών της Optimism, η οποία του έδωσε αμοιβή 2 εκατομμύρια δολάρια.

Όπως αναφέρει ο ίδιος στο Twitter, oι άνθρωποι της Optimism κινήθηκαν άμεσα για να διορθώσουν το σφάλμα στους κόμβους και την υποδομή τους, το οποίο πλέον έχει επιδιορθωθεί πλήρως.

Από ό,τι ισχυρίζεται ο Freeman, το σφάλμα ανακαλύφθηκε σε μια ακραία αλλά κρίσιμη όπως αποδείχτηκε λεπτομέρεια.

Η αμοιβή που έδωσε η Optimism δεν αποτελεί κάποια πρωτότυπη τακτική. Πολλές εφαρμογές επιβραβεύουν με σημαντικά χρηματικά έπαθλα όποιον ανακαλύψει κάποια «τρύπα» στο σύστημά τους και την αποκαλύψει. Με αυτόν τον τρόπο θωρακίζουν τα συστήματα ασφαλείας.

Ο Freeman είναι γνωστός στο Διαδίκτυο ως «saurik» για τη δουλειά του στο Cydia, ένα εναλλακτικό App store για σπασμένες (jailbroken) συσκευές iOS, μιας που το αυθεντικό App store της Apple δεν λειτουργεί σε αυτές τις συσκευές.

Το Optimism είναι ένα πρωτόκολλο πληρωμής nano. Επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν μικρές ποσότητες κρυπτονομισμάτων με μειωμένο κόστος συναλλαγών. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα σύστημα πληρωμών που λειτουργεί ως οικοσύστημα πάνω από ένα άλλο σύστημα πληρωμών. Οι χρήστες κλειδώνουν πρώτα τα Ether τους μέσα σε ένα έξυπνο συμβόλαιο ως εγγύηση, τα οποία διπλασιάζονται με τη μορφή IOUs. Αυτά τα νομίσματα μπορούν στη συνέχεια να διεκπεραιώνονται ταχύτερα και φθηνότερα σε σύγκριση με τις συναλλαγές επί της αλυσίδας.

Τέτοιου τύπου εφαρμογές είναι σημαντικές, καθώς απελευθερώνουν τις δυνατότητες του Ethereum.

Προσφέρουν μια εναλλακτική λύση στο πρόβλημα της επεκτασιμότητάς του, που το καθιστά πιο αργό και πιο ακριβό. Κάτι που ευνοεί ανταγωνιστικά δίκτυα όπως των Solana, Polkadot, Terra, Cardano κ.λπ. Είναι τόσο σημαντικές που ο ίδιος ο Vitalik Buterin, ο ιδρυτής του Ethereum, έχει χαρακτηρίσει το 2022 ως το έτος που θα αναδειχθούν οι Layer 2 εφαρμογές.

Το διάγραμμα του Ethereum

Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, η αισιοδοξία έχει επανέλθει το τελευταίο 24ωρο.

Προχθές η τιμή του Ethereum υποχώρησε προσωρινά κάτω από την μπλε γραμμή ανοδικής τάσης, χωρίς όμως να κινηθεί έντονα προς τα κάτω. Και αυτό γιατί λειτούργησε ως ισχυρή στήριξη η πορτοκαλί οριζόντια γραμμή στο επίπεδο των 2.820 δολαρίων.

Η επάνοδος της τιμής πάνω από την μπλε γραμμή σηματοδοτεί τη μετατροπή της τάσης ξανά σε ανοδική. Αν δεν διακοπεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία ή οποιαδήποτε άλλη αφορμή, η επόμενη σημαντική αντίσταση όπου θα βρει εμπόδιο βρίσκεται στις 3.600 δολάρια.

Ένας επιπλέον λόγος αισιοδοξίας είναι πως το Hash Rate του Ethereum βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών, όπως βλέπουμε από τα δεδομένα της εταιρείας ερευνών Glassnode. Κάτι που σημαίνει πως το δίκτυο είναι πιο ασφαλές από ποτέ. 

Άλλο ένα ενθαρρυντικό στοιχείο είναι πως ο αριθμός των διευθύνσεων που κατέχουν τουλάχιστον 0,1 Ethereum βρίσκεται και αυτός σε νέο ιστορικό υψηλό. Με βάση αυτό το στατιστικό δεδομένο, είναι λογικό να υποθέσουμε πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να έχουν στην κατοχή τους έστω και μια μικρή ποσότητα Ethereum.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 8 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (4 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

 
* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v