Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κρυπτονόμισμα που ξεχωρίζει τις τελευταίες ημέρες

Μέσα στην ταλαιπωρία των τελευταίων συνεδριάσεων για την αγορά crypto, υπάρχει ένα νόμισμα που καταγράφει αιφνίδια άνοδο 20% σε λίγα 24ωρα. Οι αιτίες πίσω από την έντονη ανοδική κίνηση.

Το κρυπτονόμισμα που ξεχωρίζει τις τελευταίες ημέρες

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Οι πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης άρχισαν να διαφαίνονται στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, μετά την ταλαιπωρία του τελευταίου διαστήματος. Όπως παρατηρούμε στο 4ωρο διάγραμμα της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς, η έντονα πτωτική τάση διακόπηκε από τη στιγμή που διασπάστηκε η μοβ γραμμή. Επόμενα σημεία αντίστασης θα υπάρξουν στο 1,76 τρισεκατομμύριο και κατόπιν στο επίπεδο του 1,83 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Από τα πιο δημοφιλή κρυπτονομίσματα εκείνο που ξεχωρίζει είναι το Terra (LUNA). Το Luna από χθες τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας έχει πραγματοποιήσει άνοδο σχεδόν 20%, φτάνοντας τα 57 δολάρια, όπως φαίνεται στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα. Ακόμα πιο ενθαρρυντικό είναι πως διέσπασε τον τριγωνικό σχηματισμό συσσώρευσης που οριοθετείται από τις μοβ γραμμές. Η δυναμική του είναι εμφανής, σύμφωνα με την οπτική της τεχνικής ανάλυσης.

Τα αίτια της ανόδου

Η εντυπωσιακή πορεία του Luna δεν πραγματοποιήθηκε χωρίς αιτία. Το Ίδρυμα Luna (LFG) έκλεισε μια συμφωνία για ιδιωτική πώληση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, προκειμένου να δημιουργηθεί αποκεντρωμένο αποθεματικό για το UST (το stablecoin του Terra, που έχει κλειδωμένη ισοτιμία με το αμερικανικό δολάριο)

Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται σε σημαντικό βαθμό η διατήρηση της σταθερότητας της ισοτιμίας, ακόμη και αν η ζήτηση για UST πέσει απότομα. Σύμφωνα με τους ανθρώπους του LFG, το νέο αποθεματικό του ενός δισεκατομμυρίου ουσιαστικά θα λειτουργήσει ως «βαλβίδα εκτόνωσης» σε ενδεχόμενες σφοδρές πωλήσεις που ίσως πραγματοποιηθούν υπό ακραία δυσμενείς συνθήκες στην αγορά.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων, καθοδηγούμενη από την Jump Crypto, τη Three Arrows Capital και άλλους επενδυτές. Η Φρουρά του Ιδρύματος Luna, που είναι το πλήρες όνομα για το LFG (Luna Foundation Guard), είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εδρεύει στη Σιγκαπούρη, ο οποίος ιδρύθηκε τον Ιανουάριο για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος Terra.

Ο Kanav Kariya, πρόεδρος της Jump Crypto, δήλωσε ότι ο μηχανισμός του αποθεματικού είναι παρόμοιος με τον τρόπο που οι κεντρικές τράπεζες χρησιμοποιούν και κατέχουν ξένα νομίσματα για να υποστηρίξουν τις νομισματικές υποχρεώσεις και να προστατευτούν από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις.

Το ποσό που συγκεντρώθηκε σε πρώτη φάση θα είναι σε Bitcoin, επειδή η LFG θεωρεί ότι προσφέρει διαφοροποίηση, μια που συσχετίζεται λιγότερο με το οικοσύστημα Terra. Υπάρχουν σχέδια για να συμπεριληφθούν στο ταμείο και άλλοι, μη συσχετισμένοι τίτλοι με την πάροδο του χρόνου, αν και δεν είναι ακόμη σαφές ποια περιουσιακά στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν.

Το οικοσύστημα Terra

Τι είναι το Terra; Πρόκειται για ένα πρωτόκολλο που εκδίδει αποκεντρωμένα stablecoins, δηλαδή κρυπτονομίσματα που διατηρούν σταθερή ισοτιμία με το δολάριο, το ευρώ και άλλα περιουσιακά στοιχεία, με τη βοήθεια της τεχνολογίας των έξυπνων συμβολαίων. Το Terra διαθέτει μια ομπρέλα από δώδεκα stablecoins και η ιδιαιτερότητά τους βρίσκεται στο ότι είναι με τέτοιο τρόπο δομημένο, ώστε η τιμή τους σταθεροποιείται αυτόματα με έναν ευέλικτο μηχανισμό που προσαρμόζεται αυτόματα στις διακυμάνσεις των τιμών της αγοράς.

Με άλλα λόγια, σε αντίθεση με τα άλλα stablecoins, αυτά που εκδίδονται από το Terra δεν έχουν κάλυψη σε δολάρια ή οποιοδήποτε άλλο κρατικό νόμισμα όπως το Tether ή το USDC, αλλά σε Luna και έξυπνους αλγόριθμους που επιτυγχάνουν τη σταθερότητα στην ισοτιμία. Ακούγεται επικίνδυνο, αλλά διαθέτει ένα πλεονέκτημα: δεν υπάρχει κάποια κεντρική αρχή από πίσω, όπως τα υπόλοιπα. Όσα εκδίδονται από κάποια εταιρεία, αυτή έχει τη δύναμη που έχουν οι παραδοσιακές τράπεζες πάνω στα κεφάλαιά μας, όπως να τα παγώσει, να τα κατασχέσει ή ακόμα και να χαθούν από πτώχευση. Αυτά τα ρίσκα αποφεύγονται σε αποκεντρωμένα σχήματα.

Πράγματι, οι φίλοι των crypto βλέπουν με μεγάλη συμπάθεια την προσπάθεια του Terra, καθώς ασπάζονται την άποψη των ιδρυτών του, ότι μια αποκεντρωμένη οικονομία για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται αποκεντρωμένο χρήμα. Το UST είναι ένα από τα πιο δημοφιλή stablecoins που παρουσιάζει τεράστια ανάπτυξη. Η κεφαλαιοποίησή του ανέρχεται στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό που έχει τριπλασιαστεί από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v