Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπορεί το γουάν να επικρατήσει του δολαρίου;

Η αμφισβήτηση για πρώτη φορά του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος και οι κινήσεις του Πεκίνου για εκτοπισμό του. Σε ρόλο «Ελβετίας» το Βitcoin στον νομισματικό πόλεμο.

Μπορεί το γουάν να επικρατήσει του δολαρίου;

Στο χθεσινό άρθρο αναφερθήκαμε στη μεγάλη νομισματική, και όχι μόνο, ανατροπή που διαφαίνεται με την ανάδυση του παράγοντα της Κίνας, με αφορμή τα γεγονότα στην Ουκρανία. Ισχυριστήκαμε πως οι αλλαγές θα συντελεστούν γρήγορα για δύο λόγους:

Ο ένας είναι πως η απόφαση για δέσμευση των μέχρι χθες «ιερών» συναλλαγματικών διαθεσίμων μιας μεγάλης κεντρικής τράπεζας θα γυρίσει μπούμερανγκ στους Αμερικανούς. Κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί ούτε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι διακανονισμοί μεταξύ κεντρικών τραπεζών και οι διεθνείς πληρωμές στην περίοδο του πολέμου συνεχίζονται απρόσκοπτα.

Πλέον όμως αμφισβητείται για πρώτη φορά το δολάριο ως ασφαλές νόμισμα και τα αμερικάνικα ομόλογα ως ασφαλής τοποθέτηση. Αν αμφισβητείται για πρώτη φορά η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, άρα αχρηστεύονται έστω και προσωρινά, τι θα εμποδίσει αύριο την κατάσχεση τους από κάποια εχθρική δύναμη; Οι χώρες που θα νιώσουν ότι απειλούνται από τις ΗΠΑ ή θα προτιμήσουν τον δρόμο της διπλωματικής ανεξαρτησίας, θα φοβούνται να χρησιμοποιήσουν το αμερικανικό νόμισμα.

Οι χώρες που θα νιώσουν ότι απειλούνται από τις ΗΠΑ ή θα προτιμήσουν τον δρόμο της διπλωματικής ανεξαρτησίας, θα φοβούνται να χρησιμοποιήσουν το αμερικανικό νόμισμα.

Βλέποντας πόση δύναμη ασκούν οι δυτικές χώρες, χρησιμοποιώντας την κυριαρχία του δολαρίου ως όπλου, η Κίνα θα επιταχύνει την ανάπτυξη του ψηφιακού γουάν ως εναλλακτικού νομίσματος για διασυνοριακές εκκαθαρίσεις πληρωμών. Εδώ να σημειωθεί πως το εγχείρημα δεν είναι στα χαρτιά. Ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από πάνω από 260 εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα.

Από εκεί θεωρούμε πως θα αναδειχθεί ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του Bitcoin και της ουδετερότητας που πρεσβεύει. Γιατί; Επειδή δεν απαιτεί οποιασδήποτε μορφής τραπεζικού τύπου θεματοφυλακή, άρα δεν μπορεί να δεσμευτεί. Επιπλέον αποτελεί τη μοναδική παγκόσμια αναγνωρισμένη νομισματική μορφή, που διαθέτει τη διευκόλυνση της άμεσης μεταφοράς, της δωρεάν και εύκολης φύλαξης οπουδήποτε.

Ο δεύτερος λόγος αφορά τις τεχνολογικές δυνατότητες των νέων ψηφιακών νομισμάτων των Κεντρικών Τραπεζών (CBDCs). Τα πλεονεκτήματά τους έναντι των παλαιού τύπου κρατικών νομισμάτων θα κάνουν πολύ πιο εύκολη την ανάπτυξη και διείσδυσή τους.

Μια διαφορετική οπτική

Ένας φίλος της στήλης, ο Αντώνης Κακοσαίος, έχει διαφορετική οπτική όσον αφορά τον χρόνο που θα συμβούν οι αλλαγές. Την παραθέτουμε, μια που το σκεπτικό του όχι μόνο έχει λογική αλλά και ιστορική βάση:

Υπάρχει τελευταία μια έξαψη και ίσως μια προσδοκία για ενίσχυση του γουάν έναντι του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Βλέπουμε προσπάθειες αποδολαριοποίησης κάποιων συναλλαγών για το πετρέλαιο, τις οποίες όμως θα τις χαρακτήριζα μάλλον αμυντικές, μετά το σοκ των κυρώσεων στη Ρωσία. Όχι τόσο επιθετικές για την κυριαρχία του γουάν.

Η κυριαρχία ενός νομίσματος είναι μια μακρά διαδικασία και δεν αφορά μόνο στο νόμισμα. Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε τη σταδιακή αποδυνάμωση της στερλίνας σε όφελος του δολαρίου. Οι ΗΠΑ είχαν ξεπεράσει τη Μεγάλη Βρετανία σε όρους ΑΕΠ ήδη από το 1870-80. Όμως, το δολάριο έγινε κυρίαρχο μετά το 1955, πάνω από εβδομήντα χρόνια μετά. Χρειάστηκαν δύο καταστροφικοί παγκόσμιοι πόλεμοι και ένας ισχυρός ανταγωνιστής. Ακόμη και έτσι όμως, πέρασαν δεκαετίες.

Αν το γουάν πρόκειται να γίνει το κυρίαρχο παγκόσμιο νόμισμα, δεν θα είναι μέσα στο βεληνεκές της δικής μας ζωής. Αυτοί που θα το δουν, δεν διαβάζουν ακόμη αυτές τις γραμμές. Η ηγεμονία δεν είναι ένα δομικό στοιχείο του κόσμου μας, εξαρτάται τι κάνεις με αυτή. Την κατακτάς, την επιβεβαιώνεις και την αναπαράγεις σε περιόδους κρίσης, ενεργώντας γρήγορα και σε μεγάλη κλίμακα.

Η Fed έχει αποκτήσει δικαιολογημένα τη φήμη ενός γενναιόδωρου ηγεμόνα του παγκόσμιου συστήματος που βασίζεται στο δολάριο. Από το 2008, έχει επανειλημμένα ενεργήσει για να εξασφαλίσει επαρκή ρευστότητα. Εάν αυτό είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα ή αν οδηγεί σε προοδευτική υποτίμηση του δολαρίου σε έναν κόσμο γεμάτο πιστώσεις, πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα αλλά δεν είναι της παρούσης.

Η νομισματική ηγεμονία είναι η μία μόνο πλευρά της εξίσωσης. Προϋποθέτει πολιτική κυριαρχία. Ο ηγεμόνας πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κρατήσει το παγκόσμιο σύστημα σε τάξη και να εξομαλύνει γρήγορα όλες τις αποκλίσεις. Αν δεν μπορέσει να το κάνει, τότε κάποιος άλλος ανταγωνιστής θα τον αντικαταστήσει σε αυτόν τον ρόλο.

Όπως έχει δείξει η ιστορία, η μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο δεν είναι ποτέ μια ειρηνική διαδικασία. Αν βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι τέτοιο, αν ο Πούτιν είναι ο επαναστάτης που ανατρέπει την προηγούμενη τάξη για να εμφανιστεί ο αυτοκράτορας Σι να εγκαθιδρύσει μια νέα, μένει να το δούμε. Δεν θα είναι ευχάριστο πάντως.

Κατά την άποψή μου, καταλήγει ο Αντώνης Κακοσαίος, ο Σι Τζιπίνγκ θα μεσολαβήσει στην ουκρανική κρίση μόνο όταν τα πράγματα φτάσουν σε οριακό σημείο και πριν μια μεγάλη καταστροφική κλιμάκωση. Στόχος του θα είναι να δείξει αυτό που προανέφερα: ότι η ηγεμονία των ΗΠΑ δεν μπορεί να εγγυηθεί πια την παγκόσμια ασφάλεια.

Σεμινάρια για τα κρυπτονομίσματα

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 8 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4,5 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (4,5 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Σε όσους κάνουν το σεμινάριο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars.

Το Σάββατο η ελληνική κοινότητα των κρυπτονομισμάτων διοργανώνει άλλο ένα meet-up σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Λεπτομέρειες για την ώρα και την τοποθεσία θα βρείτε στα παρακάυτω link. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Αθήνα: https://www.meetup.com/Greek-Cryptocurrency-community/events/284363846/
Θεσσαλονίκη: https://www.meetup.com/Greek-Cryptocurrency-community/events/284363773/

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v