Βύθιση Bitcoin κάτω από τις $40.000, τα νέα σενάρια

Σε κρίσιμο σημείο η τιμή του Bitcoin μετά την ελεύθερη πτώση 11% σε μία ημέρα, συμπαρασύροντας χαμηλότερα και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Τι σηματοδοτεί η «βουτιά» και η αντίδραση που το επανέφερε πάνω από τις $40.000.

Βύθιση Bitcoin κάτω από τις $40.000, τα νέα σενάρια

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Επιβαρυμένη είναι η ψυχολογία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, καθώς το Bitcoin έχασε 11% μέσα σε 24 ώρες, πέφτοντας προσωρινά κάτω από τις 40.000 δολάρια για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν ένα μήνα (σ.σ. λίγο αργότερα ανέκαμψε στις 40.190 δολάρια). Όπως βλέπουμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο.

Για την ώρα, έχει αναπηδήσει την κάτω μπλε γραμμή του παράλληλου σχηματισμού συσσώρευσης, αλλά τυχόν υποχώρησή του κάτω από αυτό το επίπεδο τιμών, ίσως δώσει το έναυσμα για ακόμα μεγαλύτερη και πιο έντονη πτώση.

Ανάλογο ποσοστό πτώσης έχουμε και στο Ethereum, το οποίο βρέθηκε κάτω από τις 3.000 δολάρια, έστω και για λίγες ώρες. Η βασική διαφορά με το Bitcoin είναι πως απέχει αρκετά από την αντίστοιχη μπλε γραμμή τάσης.

Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μεγαλύτερη δυναμική ανόδου, αλλά αν συνεχίσει το κλίμα να είναι επιβαρυμένο, υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο για διόρθωση.

Τα αίτια της πτώσης

Για την ώρα, η εκτίμηση αρκετών αναλυτών ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν γίνουν καλύτερα, επιβεβαιώνονται. Δεν αφορά μόνο την αγορά των κρυπτονομισμάτων αλλά και των μετοχών. Σύμφωνα με αυτή την άποψη, θα προηγηθεί ένας χειμώνας πριν ανθίσουν οι αγορές. Όταν περάσουμε από την περίοδο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις και οι υφεσιακές συνθήκες, στην εξομάλυνση και τις πιο χαλαρές πολιτικές από πλευράς κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων.

Στο παρακάτω ωριαίο διάγραμμα βλέπουμε τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq με τη μοβ γραμμή σε σχέση με το Bitcoin, από την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Τον Μάρτιο, η συσχέτιση της τιμής του Bitcoin με του δείκτης S&P 500 ήταν 0,49, το υψηλότερο ποσοστό από τον Οκτώβριο του 2020. Αν είχαν απόλυτη ταύτιση θα ήταν 1, ενώ αν κινούνταν αντίθετα θα ήταν -1, κάτι που σημαίνει πως η αγορά των κρυπτονομισμάτων παρακολουθεί από πολύ κοντά την αγορά των μετοχών.

Για ποιο λόγο; Επειδή τα γεγονότα που εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα είναι σημαντικά και καθοριστικής σημασίας για όλους τους επενδυτικούς τίτλους. Δύο είναι τα δεδομένα που ξεχωρίζουν ως κρίσιμα: οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και ο ρυθμός του πληθωρισμού που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών όσον αφορά την πολιτική των επιτοκίων.

Δεν είναι τυχαίο που οι αγορές άρχισαν να υποχωρούν έντονα, όταν χθες το βράδυ η Jen Psaki, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, προειδοποίησε πως ο πληθωρισμός του Μαρτίου θα είναι εξαιρετικά αυξημένος, εξαιτίας της αναστάτωσης στην αγορά τροφίμων και ενέργειας. Αν η αύξηση είναι μεγάλη, ανάλογα αυξάνονται οι πιθανότητες για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

Οι επενδυτικές τακτικές

Τι να αναμένουμε και κυρίως πώς να συμπεριφερθούμε από εδώ και πέρα; Υπάρχουν δύο επενδυτικές σχολές όσον αφορά την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Αυτές οι σχολές αφορούν γενικότερα τις επενδύσεις, αλλά ειδικά σε αυτόν τον χώρο η εφαρμογή τους ταιριάζει «γάντι».

Η πρώτη είναι του μακροχρόνιου «hodler», που επιλέγει αυτή τη στάση καθοδηγούμενος από την πεποίθησή του ότι είναι απλά θέμα χρόνου και ωρίμανσης των συνθηκών, η αγορά των crypto να γνωρίσει εκρηκτική άνοδο. Αν όντως επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις και το Bitcoin φτάσει ή και ξεπεράσει την κεφαλαιοποίηση του χρυσού, δηλαδή να αξίζει πάνω από 500.000 δολάρια το ένα, τότε λίγη σημασία θα έχει αν το έχεις αποκτήσει στις 30.000 ή 50.000. Όπως μικρή σημασία έχει σήμερα, αν είχες αποκτήσει Bitcoin στην τιμή των 3.000 ή 5.000 δολαρίων.

Αυτή η τακτική δεν σημαίνει πως οπωσδήποτε θα δικαιωθεί. Αν όντως έχει διαβλέψει καλά ο hodler, τότε τα κέρδη του θα είναι μεγάλα -και όχι μόνο οικονομικά. Θα έχει την ικανοποίηση της προσωπικής επιβεβαίωσης, ενώ όσοι τον λοιδορούσαν, θα αισθανθούν όπως πιθανώς αισθάνθηκαν όσοι γέλασαν στη θέα του πρώτου αυτοκινήτου στον αλογοκρατούμενο κόσμο. Επαναλαμβάνουμε, αν επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις του.

Η δεύτερη είναι του trader, που εστιάζει στο βραχυπρόθεσμο όφελος. Εκείνου που επιχειρεί να ανιχνεύσει τις διαθέσεις τις αγοράς, με σκοπό να πουλήσει σε μια υψηλή τιμή και να αγοράσει ξανά σε μια χαμηλότερη.

Δεν σημαίνει πως δεν πιστεύει στις προοπτικές του χώρου, αλλά προσπαθεί να αξιοποιήσει όσο μπορεί καλύτερα τους περιορισμένους πόρους που διαθέτει. Αυτός έχει πιο δύσκολο έργο. Θα πρέπει όχι μόνο να επιβεβαιωθούν οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις του, αλλά και οι βραχυπρόθεσμες.

Ποια τακτική είναι η καλύτερη; Σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει μια απάντηση, καθώς εξαρτάται από τον χαρακτήρα και την εμπειρία του κάθε συμμετέχοντα στον επενδυτικό στίβο. Ο κάθε επενδυτής οφείλει να ξεχωρίσει σε ποια κατηγορία ανήκει. Δεν μπορείτε να δραστηριοποιηθείτε επενδυτικά, χωρίς να έχετε σκεφτεί τους προσωπικούς σας στόχους, την ανοχή στον κίνδυνο, τον χρονικό ορίζοντα. Ούτε επενδυτικές συμβουλές δεν μπορείτε να πάρετε χωρίς αυτά.

Σύμφωνα με τον Αργύρη Ξάφη, από τους Έλληνες με την πιο μακρά ιστορία στον χώρο των crypto, υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων οι οποίοι κατέχουν Bitcoin.

α) Αυτοί που τα χρησιμοποιούν ως δικλίδα ασφαλείας απέναντι στο τρέχον χρηματοπιστωτικό σύστημα.

β) Αυτοί που τα θεωρούν προϊόντα υψηλού ρίσκου, άρα ευκαιρίας, με τα οποία τζογάρουν.

Η αύξηση στην τιμή του Bitcoin προέρχεται από τη διαδικασία πώλησης των Β προς τους Α μέσα στον χρόνο.

Έτσι υπάρχουν πάντα αυτά τα δύο αντίθετα μέτωπα. Το μέτωπο Α χτίζεται αργά και σταθερά και το μέτωπο Β που επιταχύνει, επιβραδύνει και αλλάζει κατεύθυνση πολύ γρήγορα, παραμένοντας ασταθές. Κάποια στιγμή δεν θα υπάρχουν πωλητές στο μέτωπο Β, γιατί δεν θα έχει μείνει και τίποτα να πουλήσουν. Αντιθέτως, στο μέτωπο Α, δεν υπάρχει ταβάνι, μιας και όλο και περισσότεροι αναζητούν την ασφάλεια. 

Με άλλα λόγια χωρίζονται σε 2 κατηγορίες. Αυτοί που αγοράζουν Bitcoin, αποσκοπώντας να αυξήσουν τα ευρώ ή τα δολάρια τους και εκείνοι που βάζουν ευρώ για να τα κάνουν Bitcoin. Αν έχεις ακούσει για το Bitcoin, ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, ενώ αν έχεις μάθει για αυτό, ανήκεις στην δεύτερη, όπως επισημαίνει ένα άλλο ιδρυτικό μέλος της ελληνικής κοινότητας των κρυπτονομισμάτων, ο Δημήτρης Προβατάς.

 

Σεμινάρια για τα κρυπτονομίσματα

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 8 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4,5 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (4,5 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v