Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί αλλάζει η «πολιτική γραμμή» για τα κρυπτονομίσματα

Τα διδάγματα από το παρελθόν, η μεταστροφή των πολιτικών και τι είδους νόμους ζητάνε από τους νομοθέτες οι Bitcoiners. Η πορεία προς την αναγνώριση, τα σκαμπανεβάσματα και οι προοπτικές.

Γιατί αλλάζει η «πολιτική γραμμή» για τα κρυπτονομίσματα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

- Θα μας επιτρέψετε σήμερα να ξεκινήσουμε με μία εξέλιξη που μας κάνει όλους υπερήφανους στο euro2day.gr. Μόλις δύο εβδομάδες έχει που κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία το «Επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» και ήδη γνωρίζει επιτυχία. Ενδεικτικά στα Public χαρακτηρίστηκε ως best seller, ενώ βρέθηκε στην πρώτη εικοσάδα στην κατηγορία οικονομία-πολιτική στην Πολιτεία. Σας ευχαριστούμε πολύ. Εκτιμάται δεόντως!

Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, από τους πιο αγαπημένους της στήλης και πηγή έμπνευσης είναι η Cathie Wood και o Michael Saylor. Η Wood είναι επικεφαλής της Ark, μιας εταιρείας με μπουκέτο από ETFs με ειδίκευση στην καινοτομία και ο Saylor, Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy. Και οι δύο είναι από τους μεγαλύτερους σε οικονομικό μέγεθος, όσο και σε ακτινοβολία, επενδυτές σε Bitcoin.

Πάντοτε κάτι μαθαίνουμε από αυτούς, όποτε τους ακούμε. Όταν μας μεταφέρουν τη διεισδυτική ματιά τους. Συνεπώς θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στην ομιλία που έδωσαν οι δυο τους στο πρόσφατο συνέδριο του Μαϊάμι, με θέμα το Bitcoin και τις προοπτικές του, υπό τον τίτλο «Το μέλλον είναι λαμπρό».

Η μεταστροφή των πολιτικών

Από ό,τι ισχυρίστηκε η Wood, η διάθεση των πολιτικών γύρω από το Bitcoin αλλάζει δραστικά.

  • Ένας λόγος είναι πως για κάποιους ανθρώπους αποτελεί το μόνο σημείο ενδιαφέροντός τους πολιτικά, το οποίο θα κρίνει την ψήφο τους.
  • Ο άλλος είναι πως έχουν ξεπεράσει την πρώτη εντύπωση, ότι πρόκειται για κερδοσκοπική μανία ή μέσο για ξέπλυμα χρημάτων ή οτιδήποτε παρόμοιο. Αντιλαμβάνονται πως δεν αφορά μια περαστική μόδα και πως έφτασε η ώρα να μάθουν γι' αυτό. Τι είδους νόμους ζητάνε από τους νομοθέτες οι Bitcoiners.

Ακόμα και η Yellen, ανέφερε η Wood, έχει πραγματοποιήσει μια θεαματική μεταστροφή. Φυσικά δεν έχει γίνει υποστηρικτής του Bitcoin, αλλά πλέον αρχίζει να αντιλαμβάνεται την τεχνολογική καινοτομία που συμπαρασύρει και ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να μείνουν πίσω. Επίσης, πολιτικοί από την Ονδούρα και το Μεξικό εμφανίζονται πλέον δεκτικοί στην υιοθέτηση του Bitcoin στη χώρα τους.

Ο Saylor ανέφερε πως η μεγαλύτερη επιφύλαξη που έχει συναντήσει στους ανθρώπους στους οποίους εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας του Bitcoin είναι ότι το θεωρούν πολύ καλό για να είναι αληθινό. Τους φαίνεται απίστευτο πως είναι καλύτερο από τον χρυσό και τις big tech. Για αυτό πιστεύουν πως κάτι τόσο αξιόλογο και ανατρεπτικό δεν αφήνει άλλο περιθώριο από την απαγόρευσή του.

Ωστόσο, σύμφωνα με την άποψη του Saylor, με το πρόσφατο εκτελεστικό διάταγμα ο πρόεδρος Biden έδωσε το πράσινο φως για το Bitcoin, εξαναγκάζοντας τις κυβερνητικές υπηρεσίες να εκπαιδευτούν γύρω από τα κρυπτονομίσματα και να βρουν πώς θα το ενσωματώσουν. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που Πρόεδρος των ΗΠΑ διέταξε την κυβέρνηση να αγκαλιάσει μία νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Πριν από ένα χρόνο, επικρατούσε ο φόβος ότι θεωρούνταν ασιατική τεχνολογία, πως θα το χρησιμοποιήσουν οι Κινέζοι εναντίον τους. Αντίθετα σήμερα οι Αμερικανοί πολιτικοί ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα εμφανιστεί στα μάτια των ψηφοφόρων ως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του Bitcoin. Η τάση ξεκάθαρα το ευνοεί, καθώς υπάρχει μια διμερής σύγκλιση νομοθετών και πολιτών.

Η πορεία προς την αναγνώριση

Ο δρόμος της αναγνώρισης και της υιοθέτησης του Bitcoin από τους παραδοσιακούς επενδυτές δεν θα είναι εύκολος ούτε σύντομος. Εκτός από το ότι υπάρχουν πολλές και ισχυρές κατεστημένες αντιλήψεις και συμφέροντα που το εμποδίζουν, επιδρά ο νόμος της αδράνειας. Τους βάζει να κάνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουν συνηθίσει και βολευτεί. Τους κάνει διστακτικούς αφού πρόκειται για μια νέα, διαφορετική σε αρκετά σημεία κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Τους κάνει επιφυλακτικούς επειδή δεν είναι εξοικειωμένοι, μια που δεν βρίσκεται μέσα στους δείκτες που μελετούν και γνωρίζουν. Τους φοβίζει η νομική και κανονιστική ασάφεια, όπως και η μεταβλητότητα.

Ωστόσο, όλα αυτά αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς. Πριν από δύο χρόνια, αν κάποιο στέλεχος έλεγε στις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες πως επιθυμεί να αγοράσει Bitcoin, το πιθανότερο ήταν να τον απέλυαν ως απερίσκεπτο.

Τώρα οι ίδιες τράπεζες, τα ίδια τμήματα ερευνών και ανάλυσης, πραγματοποιούν μελέτες που τις διανέμουν στους πελάτες τους ή τις δημοσιοποιούν στο επενδυτικό κοινό.

Πριν τη MicroStrategy καμία άλλη αμερικανική εισηγμένη δεν είχε εντάξει Bitcoin στα ταμειακά της διαθέσιμα. Σήμερα υπάρχουν 25, με πιο σημαντική από όλες την Tesla. Μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν υπήρχαν καθόλου και τώρα υπάρχουν 12 εισηγμένες που η κύρια δραστηριότητά τους είναι το mining κρυπτονομισμάτων. Ένα ανταλλακτήριο, η Coinbase, εισήχθη στο χρηματιστήριο του Nasdaq.

Δεν ανήκουν όλοι οι επικριτές στους άδολους αρνητές. Είναι δύσκολο να κάνεις κάποιον να αντιληφθεί κάτι, όταν ο μισθός, η καριέρα και η φήμη του εξαρτάται από το αν το καταλαβαίνει. Η μάθηση είναι κυρίως φυσική διαδικασία, όχι μόνο πνευματική. Έχουν εκπαιδεύσει το μυαλό τους να σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο που έχουν μάθει να χρησιμοποιούν το δεξί τους χέρι. Τους είναι άβολο, κουραστικό να σκέφτονται αλλιώς και απλά δεν το κάνουν.

Τα διδάγματα από το παρελθόν

Δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Ήταν αδύνατο για τους παλαιού τύπου επενδυτές να αξιολογήσουν σωστά την Amazon, την Google, τη Facebook. Να κατανοήσουν αυτή τη νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Μπορεί να θεωρούνται ορθολογικοί ερευνητές, αλλά είναι στον ίδιο βαθμό επιρρεπείς σε ανθρώπινα ελαττώματα, προκαταλήψεις, κοινωνική πίεση. Για να ξεπεραστούν αυτά τα νοητικά εμπόδια, απαιτείται κάτι παραπάνω από απλό ταλέντο στους υπολογισμούς.

Οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές δεν είναι απαλλαγμένοι από την κομφορμιστική νοοτροπία αγέλης που παρατηρούμε σε άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων ή κοινωνικών ομάδων. Υποτίθεται πως πρώτοι από όλους θα πρέπει να είναι πιο «υποψιασμένοι». Να αμφισβητούν την αυθεντία και την πεπατημένη. Να τολμούν να βγάζουν νέα συμπεράσματα, όταν υπάρχουν νέα ανατρεπτικά δεδομένα. Δεν συμβαίνει όμως.

Τα παραδοσιακά μοντέλα αξιολόγησης που χρησιμοποιούν, είναι σχεδιασμένα για άλλου τύπου περιουσιακά στοιχεία. Το ίδιο συνέβη με τις τεχνολογικές εταιρείες στην πρώιμή τους φάση. Με βάση τα παλιά μοντέλα εστίαζαν στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων, το μέρισμα και το P/E ratio. Αυτός ήταν ο λόγος που όλες οι αποτιμήσεις στο πρώτο τους στάδιο χαρακτηρίζονταν «φούσκες».

Τελικά όμως επικράτησε η δυναμική και η ανάπτυξη του δικτύου, υποβοηθούμενη από τις ψηφιακές διευκολύνσεις. Σύμφωνα με τους Bitcoiners, όσοι βρίσκονται έξω από την αγορά των κρυπτονομισμάτων, είναι σαν εκείνους που δεν είχαν αγοράσει μετοχές της Google ή Apple στα πρώιμά τους στάδια.

Κάθε νεότερη τεχνολογία επικοινωνίας υπόκειται σε δοκιμασία. Επιβιώνει ή χάνεται ανταγωνιζόμενη για την κάλυψη των αναγκών του καταναλωτή, όσον αφορά την ταχύτητα, την πιστότητα των μηνυμάτων, την αξιοπιστία. Το Bitcoin δεν είναι πια τόσο καινούργιο, έχει δοκιμαστεί τα τελευταία 12 χρόνια, χωρίς να χρειάζεται την υποστήριξη του κράτους ή την κυκλοφορία του μέσα από το τραπεζικό δίκτυο.

Έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια από τότε που ιδρύθηκε, για να διαπιστώσουμε πως δεν υπάρχει κάποιο λάθος στον μηχανισμό του. Τώρα όμως ξέρουμε. Επίσης οι πηγές γνώσης είναι πλέον άπειρες. Σίγουρα χρειάζεται μια επιλογή και προσοχή στην αξιολόγησή τους, να ξοδέψεις αρκετές ώρες μαθαίνοντας για αυτό, έτσι ώστε να αντιληφθείς τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας του. Αλλά εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από τον καθένα. Τα εμπόδια ανάμεσα στον ενδιαφερόμενο και στη γνώση είναι περισσότερο ψυχολογικά παρά πραγματικά.

Στην τελική, όπως ισχυρίζονται οι Bitcoiners, αν κάποιος ξεπεράσει τις προκαταλήψεις του, το μόνο που χρειάζεται είναι αριθμητική. Ο χρηματοοικονομικός κόσμος διαθέτει απεριόριστη προσφορά fiat νομισμάτων για να αγοράσει περιορισμένη προσφορά Bitcoin. Μόλις 21 εκατομμύρια προβλέπεται να παραχθούν, από τα οποία ήδη τα 19 εκατομμύρια βρίσκονται στην κυκλοφορία. Μόλις 2 εκατομμύρια μένουν ακόμα.

Σεμινάρια για τα κρυπτονομίσματα

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 8 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4,5 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (4,5 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v