Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακόμη ένα κράτος υιοθετεί ως επίσημο νόμισμα το Bitcoin

Μετά το Ελ Σαλβαδόρ, και η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής υιοθετεί το δημοφιλές κρυπτονόμισμα. Τι κρύβει η σταθερή διολίσθηση της τιμής του στις παρυφές των 40.000 δολαρίων.

Ακόμη ένα κράτος υιοθετεί ως επίσημο νόμισμα το Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Άλλο ένα κυρίαρχο κράτος μετά το Ελ Σαλβαδόρ, σκοπεύει να αναγνωρίσει το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα του: η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής. Την είδηση μετέδωσε πρώτος προχθές το βράδυ στο Twitter o Changpeng Zhao, γνωστός και ως CZ, διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου Binance. 

Σύμφωνα με την wikipedia, πρόκειται για ένα κράτος με έκταση 620.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (5 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα) και πληθυσμό κοντά στα 4,7 εκατομμύρια. Η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής είναι πρώην Γαλλική αποικία, η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε το 1960.

Κανονικά αυτά θα έπρεπε να είναι εξαιρετικά νέα, καθώς αποτελούν σαφή ένδειξη της αυξανόμενης παγκόσμιας υιοθέτησης του Bitcoin. Παρόλα αυτά η τιμή του δεν έδειξε να συμμερίζεται τον ενθουσιασμό. Για την ακρίβεια τη δημοσίευση της είδησης ακολούθησε η υποχώρηση, επιβεβαιώνοντας την αδυναμία που δείχνει εδώ και ένα μήνα, διολισθαίνοντας αργά αλλά σταθερά από τις 48.000.

Το Bitcoin έχει επηρεαστεί από την αρνητική ατμόσφαιρα που επικρατεί στις παγκόσμιες αγορές μετοχών και ομολόγων. Η Ευρώπη έχει καταβληθεί από την ενεργειακή κρίση, η Κίνα δεν διστάζει να εφαρμόσει αυστηρούς περιορισμούς αδιαφορώντας για το οικονομικό κόστος προκειμένου να εκμηδενίσει τα κρούσματα του ιού, η Ιαπωνία χειραγωγεί το νόμισμα της επιχειρώντας να το υποτιμήσει, ενώ στις ΗΠΑ οι υπεύθυνοι δεν δείχνουν να κάνουν πίσω στην νομισματική πολιτική σύσφιξης.

Η αντίδραση που φαίνεται στο παραπάνω 4ωρο διάγραμμα, προήρθε από χθες το βράδυ, όταν ανακοινώθηκε η είδηση της εξαγοράς του Twitter από τον Elon Musk. Οι επενδυτές το εξέλαβαν ως ενθαρρυντικό σημάδι, καθώς ο νέος ισχυρός άντρας του δημοφιλούς κοινωνικού μέσου είναι ένθερμος υποστηρικτής των κρυπτονομισμάτων.

Η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής

Πού οφείλεται ότι δεν επέδρασε θετικά η είδηση του πρώτου αφρικανικού κράτους που υιοθετεί το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα, άρα και ως νόμιμο μέσο πληρωμών; Δεν πρόκειται για κάποιου είδους πρόθεση ή υπόσχεση. Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε -και μάλιστα ομόφωνα- το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο αποσκοπεί στην οικοδόμηση της ειρήνης, θέτοντας το Bitcoin στο επίκεντρο της οικονομικής ανάκαμψης.

Όπως ανάφεραν στην βουλή οι αρμόδιοι υπουργοί «θα ανοίξει το δρόμο για τη μετατροπή της ψηφιακής υποδομής της χώρας, δίνοντας σημαντική ώθηση στην εφαρμογή της τεχνολογικής καινοτομίας blockchain που είναι απαραίτητη για την υλοποίηση του έργου.»

Πριν αναφέρουμε περισσότερα για αυτό, να διευκρινίσουμε τι σημαίνει «νόμιμο χρήμα» (legal tender). Ότι οι επιχειρήσεις, οι πολίτες και το κράτος υποχρεούνται να το αποδεχτούν εάν προσφέρεται ως πληρωμή σε αντάλλαγμα για την παράδοση περιουσίας, προϊόντων, υπηρεσιών ή για την πληρωμή φόρων. Με άλλα λόγια ως μέσο πληρωμής έχει την ίδια νομική ισχύ που απολαμβάνει το ευρώ στην Ελλάδα.

Το ότι η είδηση δεν προκάλεσε ενθουσιασμό, οφείλεται στο εκτόπισμα που έχει η συγκεκριμένη χώρα, η οποία παρόλο που διαθέτει σημαντικά κοιτάσματα ορυκτών και άλλους πόρους, όπως αποθέματα ουρανίου, αργό πετρέλαιο, χρυσό, διαμάντια, κοβάλτιο, ξυλεία, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δέκα φτωχότερες του κόσμου. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 είναι η πιο ανθυγιεινή χώρα), ενώ σε μια άλλη του 2017 αναδείχθηκε η χειρότερη χώρα για να ζει ένας νέος. Το χειρότερο από όλα είναι πως μαστίζεται από ένα εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί σχεδόν 10 χρόνια.

Υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο που κρατάει επιφυλακτική την κοινότητα των crypto. Δεν έχει γίνει γνωστό αν θα υπάρξει οργανωμένη υποδομή από πλευράς κράτους, όπως έγινε στο Ελ Σαλβαδόρ με τη δημιουργία του ηλεκτρονικού πορτοφολιού Chivo.

Όπως και στην περίπτωση του Ελ Σαλβαδόρ, η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής δεν διαθέτει αποκλειστικά δικό της νόμισμα. Το επίσημο νόμισμα είναι το CFA franc, το οποίο είναι ένα κοινό νόμισμα 14 κρατών της κεντρικής και δυτικής Αφρικής (κυρίως πρώην γαλλικές αποικίες) και έχει κλειδωμένη ισοτιμία με το ευρώ. Κάθε 100 CFA franc ισοδυναμούν με ένα ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021, αθροιστικά αυτές οι δεκατέσσερις χώρες έχουν πληθυσμό 193 εκατομμυρίων ανθρώπων και ΑΕΠ 283 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ίσως αυτό να είναι και το κρίσιμο σημείο. Αν η υιοθέτηση του Bitcoin αποβεί προς όφελος της Δημοκρατίας της Κεντρικής Αφρικής, ποιος ο λόγος να μην προβούν σε ανάλογες ενέργειες τα υπόλοιπα κράτη του κοινού αφρικανικού νομίσματος;

Σεμινάρια για τα κρυπτονομίσματα

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 8 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4,5 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (4,5 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars.

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε και το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v