Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το success story των «βαριεστημένων πιθήκων»

Το token που σε 1,5 μήνα έφτασε να πουλιέται πάνω από 26 δολάρια το ένα, ξεπερνώντας σε αξία τα 6 δισ. δολάρια. Το κυνήγι του θησαυρού και πώς ξεκίνησαν όλα.

Το success story των «βαριεστημένων πιθήκων»

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Σε σχετικά στενά όρια κινείται τους τελευταίους μήνες η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. Όπως βλέπουμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, αυτή τη στιγμή η αξία όλων των κρυπτονομισμάτων βρίσκεται κοντά στο 1,8 τρισεκατομμύριο δολάρια. Σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία είναι αυξημένη κατά 7%, αλλά 20% πιο κάτω από την αρχή του 2022.

Ωστόσο το κυνήγι του θησαυρού συνεχίζεται ακάθεκτο στον χώρο των crypto. Κάποια από αυτά τα πολύτιμα διαμάντια έχουν τη μορφή… βαριεστημένου πιθήκου. Αναφερόμαστε βέβαια στο Bored Ape Yacht Club (BAYC), τη γνωστή πλέον συλλογή NFTs, η οποία βρίσκεται πίσω από την έκδοση του ApeCoin (APE).

Το συγκεκριμένο token που βασίζεται στο Ethereum δεν χρειάστηκε πάνω από 1,5 μήνα προκειμένου να εκτοξευτεί στην 25η θέση της λίστας των κρυπτονομισμάτων με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση. Έφτασε να πουλιέται πάνω από 26 δολάρια το ένα, ξεπερνώντας σε αξία τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το CoinGecko.

Και αυτό επειδή η εταιρεία που βρίσκεται από πίσω, η Yuga Labs, ανακοίνωσε το λανσάρισμα του Otherside metaverse, του οποίου το νόμισμα συναλλαγών θα είναι το APE. Η προσδοκία για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι τόσο δυνατή, που το APE ξεπέρασε όλα τα παλαιότερα νομίσματα της κατηγορίας Metaverse, όπως το MANA της Decentraland, το SAND του Sandbox και το AXS του Axie Infinity. Όπως εικάζεται, το APE σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθεί για να αγοραστούν αγροτεμάχια στο Otherside με τη μορφή NFTs.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Η πορεία της συλλογής των 10.000 NFTs Bored Ape Yacht Club είναι από μόνη της μια ιστορία επιτυχίας. Εμφανίστηκαν πριν από ένα χρόνο ακριβώς να διαπραγματεύονται στο marketplace του Opensea, με τιμή 200 δολαρίων (0.08 ether) το καθένα. Από τότε, το κόστος απόκτησής τους έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Το φθηνότερο που μπορούμε να βρούμε σήμερα κοστίζει σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ ή 150 Ethereum.

Δεν είναι υπερβολή να θεωρήσουμε πως πλέον έχουν γίνει status symbols, καθώς όχι μόνο τα έχουν αποκτήσει πολλές διασημότητες, όπως οι τραγουδιστές Justin Bieber και Eminem, ο ποδοσφαιριστής Neyman, η Paris Hilton και άλλοι, αλλά τα έχουν τοποθετήσει στην εικόνα τους ως προφίλ στον λογαριασμό τους στο Twitter. Επιπλέον η Yuga Labs έχει συνάψει συνεργασίες με φίρμες όπως η Adidas και η Gucci. Πριν λίγους μήνες, ένας βαριεστημένος πίθηκος κοσμούσε το εξώφυλλο του περιοδικού Rolling Stone!

Η αξία του οικοσυστήματος Bored Ape Yacht Club, όπως οτιδήποτε εκτοξεύει την αξία του σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι αμφιλεγόμενη. Εκείνοι που κατέχουν ένα από τις 10.000 κομμάτια της συλλογής νιώθουν περήφανοι για το απόκτημά τους, ενώ οι σκεπτικιστές το αντιμετωπίζουν με καχυποψία, θεωρώντας τους κορόιδα που πετάνε τα χρήματά τους σε… ζωγραφιστές μαϊμούδες. Ότι πρόκειται για μια ευκαιριακή μόδα από την οποία κάποιοι θα πλουτίσουν πίνοντας το μοχίτο τους στην υγεία των κορόιδων.

Πρόκειται για μία από τις σπάνιες φορές που η αλήθεια δεν βρίσκεται κάπου στη μέση. Μόνο μία από τις δύο κατηγορίες θα έχει δίκιο. Είτε κάποιοι θα επιβραβευτούν πλουσιοπάροχα για τη διορατικότητά τους διαψεύδοντας τους επικριτές, είτε θα διαπιστώσουν πως έχασαν μια περιουσία, έχοντας πέσει θύματα ενός έξυπνα στημένου marketing. Ποιοι θα δικαιωθούν τελικά μετά από αρκετά χρόνια είναι δύσκολο να προβλέψουμε, αλλά προς το παρόν η τάση ευνοεί την πρώτη οπτική.

Η αξία των NFTs

Για να αντιληφθούμε τη μανία με τα NFTs θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο 2017. Τότε που δημιουργήθηκαν τα πρώτα CryptoPunks, τα οποία θεωρήθηκαν κάτι σαν ψηφιακές κάρτες Pokemon. Ήταν και αυτά 10.000, χωρισμένα σε πολλές κατηγορίες φιγούρων που η καθεμία διαθέτει διαφορετικά χαρακτηριστικά που την καθιστούν μοναδική. Τότε τα πρώτα κομμάτια μοιράστηκαν δωρεάν και πλέον πολλά από αυτά αξίζουν εκατομμύρια. Δεν εκτιμούνται βέβαια με βάση την αισθητική τους ποιότητα, αλλά επειδή πλέον έχουν ιστορική αξία.

Πώς στο καλό μπορεί ένα ψηφιακό αντικείμενο, μια ψηφιακή εικόνα, όπως ένα jpeg ή gif, που δεν αντιπροσωπεύει ένα φυσικό αντικείμενο και το οποίο μπορεί να αντιγραφεί, να αξίζει εκατομμύρια; Αξιολογείται ως πολύτιμο για τον ίδιο λόγο που έχει αξία οτιδήποτε άλλο: είναι σπάνιο και οι άνθρωποι ενδιαφέρονται να το αποκτήσουν.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το πρώτο tweet του Jack Dorsey, το οποίο μετέτρεψε σε NFT και πουλήθηκε στον πρώτο πλειοδότη 2,9 εκατομμύρια δολάρια. Με μια πρώτη ματιά, όποιος το αγόρασε είναι τρελός που πέταξε τα χρήματά του. Έδωσε μια περιουσία για να αποκτήσει κάτι που μπορεί να το διαβάσει ο καθένας και να το αντιγράψει.

Πού βρίσκεται η σπανιότητα; Στο ότι είναι ένα ψηφιακό αρχείο που ούτε ο ίδιος ο δημιουργός δεν μπορεί να φτιάξει ένα ίδιο. Μπορεί να φτιάξει αντίγραφα κι αυτός, πανομοιότυπα. Σχεδόν ίδια, όχι ακριβώς ίδια. Ο αριθμός πιστοποιητικού, η ημερομηνία κ.λπ. θα είναι διαφορετικά. Για πολλούς ακούγεται χαζό, όμως είναι αρκετοί οι συλλέκτες που ενδιαφέρονται για τέτοιες λεπτομέρειες. Απόδειξη για αυτό είναι πως μέσα σε ένα χρόνο, το ίδιο ακριβώς NFT πουλήθηκε για 48 εκατομμύρια δολάρια!

Άραγε ποιος είναι ο τρελός; Αυτός που έδωσε το εξωφρενικό ποσό των 2,9 εκατομμυρίων δολαρίων για να το αποκτήσει πρώτος; Αυτός που δαπάνησε 48 εκατομμύρια για να το αγοράσει τελευταίος; Μήπως αποδειχθεί στο μέλλον πως το απέκτησε σε… τιμή ευκαιρίας;

Η συλλογή των πιθήκων

Στην περίπτωση των BAYC, υπάρχουν 10.000 πίθηκοι, χωρισμένοι σε διαφορετικές κατηγορίες. Η κάθε κατηγορία απεικονίζεται με διαφορετικές εκφράσεις προσώπου, ρούχα, αξεσουάρ και άλλα. Κάθε χαρακτηριστικό έχει ένα στοιχείο σπανιότητας, το οποίο καθιστά κάποια πιο πολύτιμα από άλλα. Οι ιδιότητές τους αναγράφονται στο OpenSea, καθώς και το ποσοστό εκείνων που μοιράζονται μια συγκεκριμένη ιδιότητα. Συνήθως, οτιδήποτε βρίσκεται κάτω από 1% θεωρείται σπάνιο. Για παράδειγμα, μόνο 46 έχουν μασίφ χρυσό γούνα.

Στη σελίδα τους, καθώς και σε κάθε συλλογή που διατίθεται από αγορές όπως το OpenSea, αναγράφεται η κατώτερη τιμή που μπορεί να διαθέσει κάποιος για να αποκτήσει τα NFTs και πόσοι είναι οι ιδιοκτήτες. Στην περίπτωση των BAYC υπάρχουν 6.400 ιδιοκτήτες (που σημαίνει πως χιλιάδες έχουν πάνω από ένα τεμάχιο στην κατοχή τους) και η ελάχιστη τιμή που απαιτείται να δώσει κάποιος για να το αποκτήσει είναι 150 Ethereum.

Γιατί τα NFTs των Bored Ape Yacht Club είναι τόσο πολύτιμα; Για ποιο λόγο ελπίζουν κάποιοι ότι θα ανέβουν σε αξία; Το σκεπτικό όσων τα αγοράζουν, είναι πως χρησιμεύουν ως ένδειξη ανώτερου κοινωνικού στάτους, όπως λειτουργούν για παράδειγμα τα Rolex ρολόγια. Μάλιστα τα θεωρούν πολύ ανώτερα, γιατί μπορούν να τα επιδείξουν σε δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter ή το Instagram. Ενώ ακόμα και αν φοράς ένα φυσικό ρολόι, πόσοι θα το δούνε σε ολόκληρη τη ζωή σου; Εκατοντάδες ή στην καλύτερη περίπτωση, αν είσαι εξαιρετικά κοινωνικός τύπος, κάποιες χιλιάδες άτομα.

Τα BAYC αντλούν και από ένα άλλο χαρακτηριστικό αξία. Χρησιμεύουν ως ψηφιακή ταυτότητα, της οποίας ο ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει εμπορικά δικαιώματα χρήσης. Επίσης προσφέρουν στους ιδιοκτήτες τους πρόσβαση σε μια κλειστή λέσχη προνομιούχων, όπου μέλη είναι αποκλειστικά όσοι διαθέτουν κάποιον από τους βαρεμένους πιθήκους. Το Bored Ape Yacht Club για την ώρα έχει οργανώσει συναντήσεις στη Νέα Υόρκη, στην Καλιφόρνια, στο Χονγκ Κονγκ και στην Αγγλία.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η κοινότητά του απαριθμεί αρκετούς πλούσιους και διάσημους. Κάτι μειώνει τους λόγους να πουλήσεις, καθώς έχεις το επιπλέον κίνητρο πρόσβασης μαζί τους. Εκτός από κοινωνική αξία, υπάρχει οικονομικό συμφέρον. Οι επενδυτές που συγκεντρώνονται σε αυτό το club συζητάνε και ανταλλάσσουν πληροφορίες, οι οποίες μπορεί να αποβούν εντυπωσιακά πολύτιμες.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

α) Το βιβλίο «Επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία, το Cryptoverse.gr και πλέον από το site μας. Περιγράφει τη φιλοσοφία, τον τρόπο λειτουργίας του Bitcoin και πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε επενδυτικά τη νέα, συναρπαστική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων των κρυπτονομισμάτων. Τον λόγο που από το μηδέν, σε μία δεκαετία, κατάφερε να ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Τι το καθιστά ανθεκτικό στις κυβερνητικές επιθέσεις και γιατί ενθαρρύνει την αξιοκρατία. Τα χαρακτηριστικά που σαγηνεύουν τους ανθρώπους. Το όραμα που τους έχει συνεπάρει, μετατρέποντάς τους σε φανατικούς πιστούς.

β) Για εκείνους που προτιμούν την προσωπική επαφή, δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούν από τα ανανεωμένα on-line σεμινάρια με τον κ. Βασίλη Παζόπουλο, ζωντανά. Δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 9 ωρών σε ολιγομελή γκρουπ. Στο πρώτο, μαθαίνετε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και τη διαφορά του με το ευρώ και τον χρυσό. Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum, σε μικρότερα νομίσματα και στα NFTs. Τη δεύτερη ημέρα, μαθαίνετε πώς να αγοράσετε και πώς να μεταφέρετε τα νομίσματά σας με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο.

γ) Τα πιο εξειδικευμένα σεμινάρια που αφορούν την αποτελεσματική προστασία των δεδομένων σας από τους κακόβουλους. Θα μάθετε τρόπους με τους οποίους θα μπορείτε να περιηγείστε άφοβα και με ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. Επίσης πώς να φυλάξετε με μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τα κρυπτονομίσματά σας και πώς μπορείτε να τα μεταβιβάσετε στους οικείους σας, σε περίπτωση ατυχήματος. Εισηγητής είναι ο κ. Αχιλλέας Βιέννας, διακεκριμένος ειδικός ερευνητής και πιστοποιημένος σύμβουλος σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v