Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστηριακές αγορές VS Bitcoin

Οι πενιχρές αποδόσεις στις παραδοσιακές αγορές και κατά πόσο η υπό φτωχοποίηση μεσαία τάξη μπορεί να «ακουμπήσει» στα κρυπτονομίσματα. Η τιμή του Bitcoin, το ανησυχητικό σημάδι και η ενθαρρυντική ένδειξη.

Χρηματιστηριακές αγορές VS Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Αν και οι επενδύσεις ποτέ δεν ήταν εύκολη υπόθεση, στην εποχή μας έχουν δυσκολέψει ακόμα περισσότερο, παρά την τεχνογνωσία που υπάρχει και την πληθώρα των πληροφοριών. Για να δραστηριοποιηθείς με επιτυχία, απαιτείται επενδυτική νοημοσύνη. Το ότι είσαι έξυπνος, μορφωμένος, μαθηματικό μυαλό, επιτυχημένος στην δουλειά σου, δεν σημαίνει πως έχεις ταυτόχρονα και τις απαραίτητες επενδυτικές δεξιότητες. Πως αποκτούνται; Σταδιακά μέσα από την μελέτη, τη συνεχή ενημέρωση και την εμπειρία. 

Ο Ρόμπερτ Σίλερ πήρε το Νόμπελ Οικονομικών στις αρχές του 1980, επειδή απόδειξε μαθηματικά κάτι που διαισθητικά γνωρίζουμε όλοι. Η μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που παρατηρείται στις αλλαγές των υποκείμενων οικονομικών συνθηκών και τη θεμελιώδη αξία των χρεογράφων. Συνεπώς και στις αποδόσεις των επενδυτών. 

Η πράξη έχει αποδείξει πως ακόμα και αν επενδύσεις στο «ασφαλές καταφύγιο» του χρυσού, μπορείς να χάσεις χρήματα. Το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύονταν την Παρασκευή κοντά στις 1.900 δολάρια. Όσο άξιζε και τον Αύγουστο του 2011! Από τότε και σε σχεδόν όλο αυτό το διάστημα, ήταν χαμένος όποιος είχε ποντάρει στην λάμψη του. Θα κέρδιζε μόνο αν είχε την εξυπνάδα, την αντοχή και την υπομονή να περιμένει μια ολόκληρη δεκαετία. 

Μήπως όμως σε βάθος δεκαετιών θα είμαστε κερδισμένοι; Όχι απαραίτητα. Αν είχες αγοράσει χρυσό στην κορυφή του Ιανουαρίου 1980, των 850 δολαρίων, για να έρθεις στα χρήματα σου αν υπολογίσεις την μείωση της αγοραστικής δύναμης λόγω της ανόδου των τιμών καταναλωτή, θα πρέπει να φτάσει τα 3.200 δολάρια

Αν η κατοχή χρυσού δεν αποτελεί ασφαλή διέξοδο, τότε μήπως η λύση βρίσκεται στην επένδυση στα ακίνητα; Και εκεί όπως γνωρίζουμε υπάρχει κίνδυνος να υποχωρήσει η αξία τους, με το επιπλέον μειονέκτημα πως δεν μπορούν να ρευστοποιηθούν άμεσα αν παραστεί ανάγκη και βέβαια χρειάζεται να διαθέτεις κάποιο σημαντικό ποσό. 

Προβληματική ωστόσο είναι η τοποθέτηση σε μετοχές ή ομόλογα. Ας μην πάμε μακριά. Τον Απρίλιο καταγράφηκε η μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρηση που έχει καταγραφεί από την κρίση του 2008 για τους αμερικάνικους δείκτες. Οι S&P και NASDAQ έχασαν 8,8% και 13,3% αντίστοιχα. Ο τεχνολογικός δείκτης καταγράφει απώλειες 22,5% από τα υψηλά του περσινού Νοεμβρίου. 

Μόνο την τελευταία εβδομάδα η κεφαλαιοποίηση όλων των μετοχών παγκοσμίως μειώθηκε κατά 2,7 τρισεκατομμύρια, υπό τους φόβους της ύφεσης και των αυξήσεων επιτοκίων. Πλέον η αξία τους είναι 105 τρισεκατομμύρια δολάρια ή ίση με το 124% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Στα ομόλογα τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Σημειώνεται η μεγαλύτερη υποχώρηση που έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία. Μέσα σε ελάχιστους μήνες «εξαφανίστηκαν» 8 τρισεκατομμύρια δολάρια. 

Υπό αυτές τις χρηματοοικονομικές συνθήκες, η τιμή του Bitcoin δεν θα μπορούσε να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή στιγμή της. Το ανησυχητικό σημάδι είναι ότι επιχειρεί να διασπάσει το ανοδικό κανάλι συσσώρευσης, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα. 

Από την άλλη έχουμε μια ενθαρρυντική ένδειξη που θα κρίνει τη βραχυπρόθεσμη πορεία. Εσωτερικά του καναλιού έχει σχηματιστεί μια «σφήνα» (μωβ τρίγωνο). Ένας σχηματισμός που συνήθως οδηγεί σε ένα ανοδικό ξέσπασμα, το οποίο αν συμβεί, υπό προυποθέσεις μπορεί να δώσει την απαραίτητη δυναμική στο Bitcoin, προκειμένου να προσεγγίσει την πράσινη γραμμή. 

Απαιτείται επενδυτική νοημοσύνη για να βρεις κερδισμένος

Είμαστε στην περίοδο που πολλοί χάνουν την υπομονή και την αυτοπεποίθηση τους. Σκέφτονται πως ο χώρος των κρυπτονομισμάτων ότι ήταν να δώσει, το έδωσε. Από εδώ και πέρα θα έχουμε μια περίοδο σταδιακής φθοράς, μέχρι την τελική του απαξίωση. Όνειρο ήταν και πάει.

Ίσως και να έχουν δίκιο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον με βεβαιότητα. Αν έχουν άδικο όμως θα έχουν εγκαταλείψει μια αγορά που μέχρι τώρα έχει προσφέρει τις μεγαλύτερες ευκαιρίες που μπορεί να υπάρξουν. Όχι μόνο τα τελευταία χρόνια, αλλά ενδεχομένως τις καλύτερες που έχουν υπάρξει ποτέ. 

Οι επενδύσεις είναι το συναρπαστικότερο και δημοκρατικότερο παιχνίδι που έχει εφευρεθεί. Βασίζεται στις δεξιότητες του μυαλού. Όχι στη μυϊκή δύναμη. Άλλα σπορ χρειάζονται ταχύτητα, να είσαι ψηλός, να έχεις χαμηλό κέντρο βάρους, να είσαι άντρας, να είσαι γυναίκα, να είσαι νέος, να αντέχεις το ξύλο. Εδώ οι απαιτήσεις είναι πνευματικές και ψυχολογικές.

Έχετε δύο τύπους κεφαλαίων που διαχειρίζεστε: τα οικονομικό κεφάλαιο και το διανοητικό κεφάλαιο. Δεν βγαίνετε εκτός παιχνιδιού μόνο αν χάσετε χρήματα. Συνήθως προηγείται το στάδιο όπου η αβεβαιότητα και το άγχος σας αποστραγγίζουν από τις πνευματικές σας δεξιότητες. 

Γιατί μέχρι τώρα έχουν βγει κάποιοι κερδισμένοι από τα κρυπτονομίσματα; Η διαφορά του χώρου των crypto με τις παραδοσιακές αγορές είναι πως δεν ευνοεί όποιον έχει τα περισσότερα χρήματα ή τις καλύτερες διασυνδέσεις. 

Έχει ανταμείψει όσους κατέβαλαν μια μεγάλη προσπάθεια κατανόησης των τεχνολογικών και οικονομικών συνθηκών της σύγχρονης εποχής. Οσους απόδειξαν πως έχουν επάρκεια στις δεξιότητες που απαιτούνται στον νέο ψηφιακό κόσμο. Όσους είχαν την πεποίθηση και την αποφασιστικότητα να ενεργήσουν νωρίτερα. Αυτό σημαίνει θάρρος: να προβληματίζεσαι από μια κατάσταση, να συνειδητοποιείς τι πρέπει να κάνεις και να λες «Είμαι πρόθυμος να δεχτώ τις συνέπειες.» 

Όπως ισχυρίζεται χαρακτηριστικά ο Alex Mashinski, ο ουκρανικής καταγωγής αμερικάνος ιδρυτής της Celsius Network «Αν δεν κοιμάσαι καλά το βράδυ, τότε έχεις μεγάλο ποσοστό τοποθετημένο στα κρυπτονομίσματα. Περισσότερο από όσο μπορείς να διαχειριστείς, σίγουρα ψυχολογικά και πιθανότατα οικονομικά. Αν κοιμάσαι μια χαρά, τότε μάλλον δεν έχεις αρκετή έκθεση σε αυτή την αγορά.»   

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

α) Το βιβλίο «Επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία, το Cryptoverse.gr και πλέον από το site μας. Περιγράφει τη φιλοσοφία, τον τρόπο λειτουργίας του Bitcoin και πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε επενδυτικά τη νέα, συναρπαστική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων των κρυπτονομισμάτων. Τον λόγο που από το μηδέν, σε μία δεκαετία, κατάφερε να ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Τι το καθιστά ανθεκτικό στις κυβερνητικές επιθέσεις και γιατί ενθαρρύνει την αξιοκρατία. Τα χαρακτηριστικά που σαγηνεύουν τους ανθρώπους. Το όραμα που τους έχει συνεπάρει, μετατρέποντάς τους σε φανατικούς πιστούς.

β) Για εκείνους που προτιμούν την προσωπική επαφή, δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούν από τα ανανεωμένα on-line σεμινάρια με τον κ. Βασίλη Παζόπουλο, ζωντανά. Δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 9 ωρών σε ολιγομελή γκρουπ. Στο πρώτο, μαθαίνετε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και τη διαφορά του με το ευρώ και τον χρυσό. Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum, σε μικρότερα νομίσματα και στα NFTs. Τη δεύτερη ημέρα, μαθαίνετε πώς να αγοράσετε και πώς να μεταφέρετε τα νομίσματά σας με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο.

γ) Τα πιο εξειδικευμένα σεμινάρια που αφορούν την αποτελεσματική προστασία των δεδομένων σας από τους κακόβουλους. Θα μάθετε τρόπους με τους οποίους θα μπορείτε να περιηγείστε άφοβα και με ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. Επίσης πώς να φυλάξετε με μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τα κρυπτονομίσματά σας και πώς μπορείτε να τα μεταβιβάσετε στους οικείους σας, σε περίπτωση ατυχήματος. Εισηγητής είναι ο κ. Αχιλλέας Βιέννας, διακεκριμένος ειδικός ερευνητής και πιστοποιημένος σύμβουλος σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο ή αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars
Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε και το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v