Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίθεση επενδυτών crypto σε Μπάφετ μετά την αιρετική άποψη για το Bitcoin

«Του πήρε δεκαετίες για να επενδύσει στην Apple», τονίζουν οι υποστηρικτές των ψηφιακών νομισμάτων. «Δεν θα έδινα ούτε 25 δολάρια για όλα τα Bitcoin του κόσμου», δήλωσε προηγουμένως ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής.

Επίθεση επενδυτών crypto σε Μπάφετ μετά την αιρετική άποψη για το Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Σκληρή κριτική στο Bitcoin άσκησαν ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Τσάρλι Μάνγκερ στην ετήσια συνάντηση των μετόχων της Berkshire Hathaway το Σάββατο, με τους λάτρεις των κρυπτονομισμάτων να δείχνουν ωστόσο να μην επηρεάζονται.

Ο Μπάφετ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire, επανέλαβε την άποψή του ότι τοΒitcoin δεν είναι παραγωγικό περιουσιακό στοιχείο και δεν συνδέεται με τίποτα απτό. «Αν θα ανέβει ή θα κατέβει τον επόμενο χρόνο, ή σε 5 ή 10 χρόνια, δεν ξέρω. Αλλά το μόνο πράγμα για το οποίο είμαι αρκετά σίγουρος είναι ότι δεν παράγει τίποτα», είπε ο Μπάφετ.

Οπως θυμίζει το CBS, ο Μπάφετ είπε ότι θα πλήρωνε 25 δισ. δολάρια για να κατέχει το 1% όλων των γεωργικών εκτάσεων στις ΗΠΑ ή άλλα 25 δισ. για το 1% όλων των διαμερισμάτων και σπιτιών στη χώρα. Αλλά «αν μου έλεγες ότι κατέχεις όλα τα Βitcoin του κόσμου και μου τα πρόσφερες για 25 δολάρια, δεν θα τα έπαιρνα, γιατί τι θα τα έκανα; Θα έπρεπε να σου τα πουλήσω πίσω με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Δεν κάνει τίποτα. Τα διαμερίσματα θα παράγουν ενοίκιο και οι φάρμες θα παράγουν τρόφιμα», είπε ο Μπάφετ.

Ο Μάνγκερ προχώρησε περαιτέρω επικρίνοντας το περιουσιακό στοιχείο. «Στη ζωή μου, προσπαθώ να αποφεύγω πράγματα που είναι ανόητα, κακά και με κάνουν να δείχνω άσχημα σε σύγκριση με κάποιον άλλο… και το Βitcoin κάνει και τα τρία», είπε.

Πρόσθεσε ότι το Βitcoin είναι ανόητο επειδή είναι πιθανό να πάει στο μηδέν, κακό επειδή υπονομεύει τον ρόλο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και του χρηματοπιστωτικού συστήματος και κάνει τη χώρα να φαίνεται ανόητη «σε σχέση με τον κομμουνιστή ηγέτη της Κίνας», ο οποίος ουσιαστικά κινήθηκε για να απαγορεύσει το Βitcoin.

Οι απόψεις τους είναι «κατανοητές από τη σκοπιά τους», δήλωσε ο Eric Chen, συνιδρυτής της Injective Labs. «Σε τελική ανάλυση, δεν είναι ακριβώς οι πιο τεχνολογικοί επενδυτές στον χώρο και σίγουρα έχουν ζήσει με τις περισσότερες από τις στρατηγικές ανάπτυξης που βασίζονται στην παραδοσιακή προσέγγιση όσον αφορά τις επενδύσεις», είπε.

«Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι αυτό πηγαίνει περισσότερο προς την επιβεβαίωση ότι ο χώρος πραγματικά διαταράσσει κάτι», σύμφωνα με τον Chen. «Από την κατανόηση της χρηματοπιστωτικής αγοράς και της χρηματοοικονομικής υποδομής συνολικά, τα νομίσματα fiat, ειδικά το δολάριο, είναι πιθανώς αυτό στο οποίο βασίζονται τα πάντα».

Ο Chen υποστήριξε επίσης ότι το οικοσύστημα των crypto είναι πολύ ευρύτερο από το Bitcoin. «Η τεχνολογία Blockchain συνολικά παρέχει πολλές θεμελιώδεις υποδομές για να οικοδομήσουμε τα πράγματα», είπε ο Chen.

Ο David Tawil, πρόεδρος και συνιδρυτής του fund κρυπτονομισμάτων ProChain Capital, συνέκρινε την άποψη του Μπάφετ για το Βitcoin με τον δισταγμό του όσον αφορά τις μετοχές τεχνολογίας. Ο Μπάφετ χρειάστηκε «δεκαετίες προτού αποφασίσουν να προχωρήσουν και να επενδύσουν στην Apple», είπε ο Tawil. Η Berkshire Hathaway Inc. ξεκίνησε να επενδύει στην Apple Inc. το 2016, ενώ ήταν η μεγαλύτερη συμμετοχή της επενδυτικής εταιρείας στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

Ένας εκπρόσωπος της Berkshire Hathaway δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Αν και το Βitcoin έπεσε στις 37.438 δολάρια το Σάββατο, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου, ο Tawil δεν πιστεύει ότι έχει να κάνει πολύ με τις παρατηρήσεις των Μπάφετ και Μάνγκερ, οι οποίες ήταν σε μεγάλο βαθμό επανάληψη των προηγούμενων απόψεών τους. «Οι άνθρωποι που ακούνε για τα σχόλιά τους σχετικά με το Βitcoin είναι άνθρωποι που δεν πρόκειται ποτέ να επενδύσουν σε Βitcoin», είπε ο Tawil.

Σύμφωνα με τον Chen, η πτώση θα μπορούσε να αποδοθεί περισσότερο σε μακροοικονομικές αβεβαιότητες, καθώς οι επενδυτές πωλούν ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, ενώ αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκαι κατά μισή μονάδα την Τετάρτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v