Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μεγάλο debate για την τιμή του Bitcoin

Δύσκολο να μην είσαι θετικός για τα crypto στο τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον, τονίζει ο Paul Tudor Jones, τη στιγμή που ο Warren Buffett δεν θέλει ούτε να τα βλέπει. Τα στοιχήματα, οι κινήσεις της Fed και οι αναταράξεις.

Το μεγάλο debate για την τιμή του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Έχουν περάσει δύο χρόνια ακριβώς, από ένα γεγονός που αποτελεί ιστορικό ορόσημο για το Bitcoin. Για πρώτη φορά ένας mainstream fund manager, ένας θρύλος της Wall Street, ανακοίνωσε ότι το ίδρυμα που διευθύνει «αγοράζει Bitcoin ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού».

Αναφερόμαστε βέβαια στον Paul Tudor Jones, έναν από τους πιο διάσημους, πλούσιους και επιτυχημένους διαχειριστές της ιστορίας. Ο Jones άρχισε να αποκτά τη μεγάλη φήμη του όταν προέβλεψε τη μεγάλη πτώση της Wall Street το 1987, πραγματοποιώντας μια από τις πιο θρυλικές κερδοσκοπικές κινήσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ήταν μια δήλωση που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, καθώς μέχρι εκείνη τη στιγμή το Bitcoin θεωρούνταν το νόμισμα των περίεργων, των περιθωριακών. Σε καμία περίπτωση των αξιοσέβαστων ιδρυμάτων και διαχειριστών κεφαλαίων της Wall Street, του μεγέθους του Tudor Jones.

Στο 10 σελίδων σημείωμα προς τους πελάτες του, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tudor Investment ισχυρίστηκε πως αγοράζει Bitcoin ως διέξοδο έναντι του πληθωρισμού που προβλέπει να προέρχεται εξαιτίας της χωρίς όρια «εκτύπωσης» χρημάτων στις Κεντρικές Τράπεζες. Δικαιολογώντας την απόφασή του, ανέφερε ότι του θυμίζει τον ρόλο που έπαιξε ο χρυσός στη δεκαετία του 1970. Κατέληξε με το συμπέρασμα πως «η καλύτερη στρατηγική μεγιστοποίησης κέρδους είναι να κατέχεις το γρηγορότερο άλογο. Αν είμαι αναγκασμένος να προβλέψω ένα, στοιχηματίζω ότι θα είναι Bitcoin».

Ναι, αλλά ο Μπάφετ έχει αρνητική άποψη, θα αντικρούσουν οι σκεπτικιστές των κρυπτονομισμάτων. Δεν θα δαπανούσε ούτε 25 δολάρια για όλα τα Bitcoin στον κόσμο, ισχυρίστηκε προχθές. Ποιος από τους δύο έχει δίκιο; Δεν είναι και τόσο δύσκολο να αποφασίσουμε. Μας το αποδεικνύουν τα νούμερα. Ο Paul Tudor Jones απέδειξε τη διορατικότητά του αποκτώντας Bitcoin στο ¼ της αξίας που διαπραγματεύεται σήμερα. Την ημέρα που εξέδωσε το ενημερωτικό προς τους πελάτες του, το διάσημο κρυπτονόμισμα άξιζε 9.500 δολάρια. 

Η τωρινή μακροοικονομική κατάσταση

Για ποιο λόγο κάνουμε την ιστορική αναδρομή; Διότι ο Paul Tudor Jones προειδοποίησε στο οικονομικό κανάλι CNBC πως η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δοκιμασία της μετά τη δεκαετία του 1970. Δεν ξέρω αν έχουμε πλοηγηθεί ποτέ σε κάτι τέτοιο, ανέφερε χαρακτηριστικά. Είναι πραγματικά αχαρτογράφητα νερά. Η συμβουλή μου στον Jerome Powell είναι να ψάξει για άλλη δουλειά, αστειεύτηκε

Συνέκρινε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με πλοίο που αντιμετωπίζει φουρτούνα σε ανοιχτά νερά. Κανονικά στον ωκεανό, συναντάμε ένα κύμα που κινείται προς μία κατεύθυνση. Σε πάρα πολύ σπάνιες περιπτώσεις τα πλοία έρχονται αντιμέτωπα με δύο διαφορετικής κατεύθυνσης κύματα ταυτόχρονα. Αυτό έχουμε τώρα. Τον συνδυασμό του αυξανόμενου πληθωρισμού και της συρρίκνωσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Τις προηγούμενες φορές, τις τελευταίες δεκαετίες, που είχαμε συνθήκες κρίσης, η Fed σχεδόν ακαριαία αντιδρούσε μειώνοντας τα επιτόκια. Αυτή τη φορά καλείται να τα αυξήσει τουλάχιστον 200 μονάδες βάσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο. Σαφώς δεν θέλεις να κατέχεις ομόλογα και μετοχές σε τέτοιο αρνητικό κλίμα, συνέχισε. Δεν υπάρχει χειρότερο μακροοικονομικό περιβάλλον από το τωρινό για τον μέσο επενδυτή. Σε τόσο δύσκολες περιόδους, το πιο σημαντικό πράγμα που θα πρέπει να αγωνιστούμε να πετύχουμε, είναι η διατήρηση του κεφαλαίου μας. Όχι να κερδίσουμε χρήματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται οι τελευταίες δηλώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία προειδοποίησε ότι «οι καθοδικοί κίνδυνοι στην ανάπτυξη έχουν αυξηθεί σημαντικά». Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε την απόφασή της να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «το ταξίδι ξεκίνησε».

Η θέση του Paul Tudor Jones και τι μας αποκαλύπτει το διάγραμμα του Bitcoin

Ας γυρίσουμε όμως στον Paul Tudor Jones, ο οποίος αναφέρθηκε και στα κρυπτονομίσματα. Ισχυρίστηκε πως είναι δύσκολο να μη θέλεις να είσαι θετικά προσκείμενος σε αυτό τον χώρο. Αρκεί να σκεφτείς την τεράστια ποσότητα του πνευματικού κεφαλαίου που κατευθύνεται σε αυτό τον χώρο. Είναι πάρα πολλοί οι έξυπνοι και μορφωμένοι νέοι που ασχολούνται με τη νέα βελτιωμένη έκδοση του Internet, το Web 3.0, που δεν γνωρίζει σύνορα. Την εποχή όπου η παγκοσμιοποίηση χάνει έδαφος, αυτό το χαρακτηριστικό καθιστά τα crypto ελκυστικά.

Οι δυνατότητες αξιοποίησης της συνδεσιμότητας από την τεχνολογία του blockchain είναι τεράστιες, παρότι οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις δύσκολα θα την αγκαλιάσουν. Ιδιαίτερα αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τα κρυπτονομίσματα ως μέσο συναλλαγών. Εξαιτίας τους χάνουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τη δημιουργία και την προσφορά του χρήματος.

Όσον αφορά την επενδυτική του τακτική στα κρυπτονομίσματα, δήλωσε πως διαφοροποιείται ανάλογα τις συνθήκες. Έχει αφιερώσει ένα μέρος του κεφαλαίου του, του οποίου η κατανομή εναλλάσσεται από πλήρη τοποθέτηση έως το μηδέν. Οι κινήσεις του εξαρτώνται από τις αποφάσεις της Fed και το πόσο προσηλωμένη θα είναι στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Το πιο ενδιαφέρον σημείο της συνέντευξής του του αφορούσε στη μακροχρόνια οπτική των crypto. Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή είναι μέτρια επενδυμένος, όμως πιστεύει πως τα κρυπτονομίσματα έχουν μπροστά τους ένα λαμπρό μέλλον, το οποίο θα αποκαλυφθεί όταν θα περάσουμε την περίοδο της αύξησης των επιτοκίων. Με άλλα λόγια, διαφοροποιεί τη βραχυχρόνια κατεύθυνση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, η οποία όπως και οι υπόλοιπες θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της Fed και τη μακροχρόνια πορεία της.

Παρά τις μακροοικονομικές αντιξοότητες, στο 4ωρο διάγραμμα βλέπουμε πως η τιμή του Bitcoin μάχεται σθεναρά να αποφύγει τα χειρότερα. Για άλλη μία φορά δεν υποχώρησε κάτω από την κρίσιμη μπλε γραμμή τάσης. Αντίθετα διέσπασε προς τα πάνω τον τριγωνικό σχηματισμό συσσώρευσης (μοβ σφήνα).

Μένει να δούμε αν θα αποδειχθεί ότι όντως θα κρατήσει, καθώς έχουμε μαζικές εισροές στα ανταλλακτήρια ενόψει των ανακοινώσεων της Fed για τα επιτόκια. Σήμερα το βράδυ αναμένεται να υπάρξουν αναταράξεις στις αγορές, καθώς το πιθανότερο είναι να ανακοινωθούν αυξήσεις επιτοκίων της τάξης του 0,75 με 1%!

Μια άλλη ένδειξη ότι αναμένουμε συγκινήσεις είναι πως η μεταβλητότητα του Bitcoin έχει να βρεθεί σε τόσο χαμηλή τιμή από τον Νοέμβριο του 2020. Τι έγινε τότε; Ξεκίνησε η άνοδος από τις 10.000 δολάρια προς τις 65.000. Δύσκολα τα βαρεθούμε το επόμενο διάστημα.

Θα κλείσουμε τη σημερινή μας παρέμβαση με άλλη μία ιστορική αναφορά. Πριν από 10 χρόνια εκδόθηκε το πρώτο τεύχος του Bitcoin Magazine. Η τιμή του; Ένα Bitcoin! Το μήνυμά του όμως παρέμεινε το ίδιο διαχρονικά: Οι διεφθαρμένοι μάς φοβόνται, οι ειλικρινείς μάς υποστηρίζουν, οι ηρωικοί συμμετέχουν μαζί μας.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

α) Το βιβλίο «Επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία, το Cryptoverse.gr και πλέον από το site μας. Περιγράφει τη φιλοσοφία, τον τρόπο λειτουργίας του Bitcoin και πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε επενδυτικά τη νέα, συναρπαστική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων των κρυπτονομισμάτων. Τον λόγο που από το μηδέν, σε μία δεκαετία, κατάφερε να ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Τι το καθιστά ανθεκτικό στις κυβερνητικές επιθέσεις και γιατί ενθαρρύνει την αξιοκρατία. Τα χαρακτηριστικά που σαγηνεύουν τους ανθρώπους. Το όραμα που τους έχει συνεπάρει, μετατρέποντάς τους σε φανατικούς πιστούς.

β) Για εκείνους που προτιμούν την προσωπική επαφή, δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούν από τα ανανεωμένα on-line σεμινάρια με τον κ. Βασίλη Παζόπουλο, ζωντανά. Δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 9 ωρών σε ολιγομελή γκρουπ. Στο πρώτο, μαθαίνετε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και τη διαφορά του με το ευρώ και τον χρυσό. Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum, σε μικρότερα νομίσματα και στα NFTs. Τη δεύτερη ημέρα, μαθαίνετε πώς να αγοράσετε και πώς να μεταφέρετε τα νομίσματά σας με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο.

γ) Τα πιο εξειδικευμένα σεμινάρια που αφορούν την αποτελεσματική προστασία των δεδομένων σας από τους κακόβουλους. Θα μάθετε τρόπους με τους οποίους θα μπορείτε να περιηγείστε άφοβα και με ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. Επίσης πώς να φυλάξετε με μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τα κρυπτονομίσματά σας και πώς μπορείτε να τα μεταβιβάσετε στους οικείους σας, σε περίπτωση ατυχήματος. Εισηγητής είναι ο κ. Αχιλλέας Βιέννας, διακεκριμένος ειδικός ερευνητής και πιστοποιημένος σύμβουλος σε θέματα κυβερνοασφάλειας.
Σε όσους κάνουν το σεμινάριο ή αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε και το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v