Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι πουλάνε τώρα Bitcoin

Πού βλέπουν οι αναλυτές να σταματάει η πτώση του. Οι τέσσερις κατηγορίες επενδυτών που σπεύδουν στο... ταμείο, τα προβλήματα του stablecoin UST και η «μεγάλη εικόνα».

Ποιοι πουλάνε τώρα Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Για κάποιον αδαή που κοιτάζει τον ουρανό το βράδυ, τα άστρα μοιάζουν κατανεμημένα άναρχα. Αντίθετα οι αστρονόμοι δεν δυσκολεύονται να αναγνωρίζουν τους σχηματισμούς, όπως η Μεγάλη και η Μικρή Άρκτος.

Αντίστοιχα οι τεχνικοί αναλυτές, βλέποντας τα διαγράμματα, δεν τα αντιλαμβάνονται ως ένα τυχαία διαμορφωμένα «καρδιογραφήματα». Αναγνωρίζουν κάποια μοτίβα, με τα οποία επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν τις διαθέσεις της αγοράς. Η αναγνώριση προτύπων και σχηματισμών τούς δίνει ένα πλεονέκτημα, συχνά καθοριστικό.

Ο σχηματισμός που είχε διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα ήταν από τους πιο εμφανείς. Δεν ήμασταν οι μόνοι πονηροί που είχαμε αντιληφθεί πως η πορεία της τιμής του Bitcoin κινούνταν μέσα σε ένα παράλληλο σχηματισμό που οριοθετείται από τις μπλε παράλληλες γραμμές που βλέπετε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα.

Όπως είχαμε αναφέρει, το κακό σενάριο θα ήταν να διασπάσει το Bitcoin την κάτω γραμμή τάσης. Σε αυτή την περίπτωση, το πιθανότερο θα ήταν να κατευθυνθεί έντονα προς τα κάτω. Όπως και έγινε. Να λοιπόν που ανακαλύψαμε την πρώτη κατηγορία πωλητών. Είναι οι βραχυπρόθεσμοι συνήθως traders, των οποίων οι αποφάσεις καθοδηγούνται από τις ενδείξεις που προσφέρει η μελέτη των διαγραμμάτων. Ήταν πολύ εμφανής η ευκαιρία για να αγνοηθεί.

Πού βλέπουν οι τεχνικοί αναλυτές να σταματάει η πτώση; Το πρώτο επίπεδο στήριξης βρίσκεται στις τιμές που διαπραγματεύεται τις τελευταίες ώρες. Πρόκειται για τις τιμές που είχε σταματήσει η πτώση του φετινού Ιανουαρίου. Αν δεν κρατήσει, τότε η επόμενη ζώνη όπου θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους οι αγοραστές βρίσκεται κοντά στις 30.000 δολάρια, όπως φαίνεται στο 4ωρο διάγραμμα.

Η δεύτερη κατηγορία πωλητών ήταν εκείνοι που φοβήθηκαν ότι έχει πρόβλημα το UST. Το UST είναι το αλγοριθμικό stablecoin του οικοσυστήματος Terra, το οποίο έχει κλειδωμένη ισοτιμία με το αμερικανικό δολάριο. Σε αντίθεση με τα άλλα stablecoins, εκείνα που εκδίδονται από το Terra, δεν έχουν κάλυψη σε δολάρια ή οποιοδήποτε άλλο κρατικό νόμισμα όπως το Tether ή το USDC, αλλά σε Luna και σε έξυπνους αλγόριθμους που επιτυγχάνουν τη σταθερότητα στην ισοτιμία.

Μέχρι τώρα ο αλγόριθμος έχει αποδειχθεί αξιόπιστος, παρόλο που υπήρξαν ανάλογα εγχειρήματα στο παρελθόν τα οποία είχαν αποτύχει, με πιο εμφατική περίπτωση εκείνη του Titan. Ωστόσο ο μηχανισμός του Terra φαίνεται να είναι ανώτερος ποιοτικά. Πέρα από αυτό, για να διασφαλιστεί ότι η ισοτιμία θα παραμείνει σταθερή ακόμα και σε σφοδρές υποχωρήσεις της αγοράς όπου η ζήτηση για UST ίσως πέσει απότομα, το Ίδρυμα Luna (LFG) δημιούργησε ένα αποκεντρωμένο αποθεματικό ταμείο. Το ταμείο, που διαθέτει κυρίως Bitcoin, λειτουργεί ως «βαλβίδα εκτόνωσης» υπό ακραία δυσμενείς συνθήκες, προσφέροντας ένα δεύτερο επίπεδο προστασίας της ισοτιμίας. Να υπάρξει κάλυψη σε τυχόν «bank run», στην οποία όλοι θα θέλουν να πουλήσουν τα UST τους.

Γιατί τότε υπήρξε φόβος ότι θα καταρρεύσει η ισοτιμία; Επειδή υπήρξε συντονισμένη επίθεση προς το UST τόσο με άνοιγμα short θέσεων όσο και με δημοσιεύματα στο Twitter που παρακινούσαν τους κατόχους του να το εγκαταλείψουν, επειδή κινδυνεύουν τα χρήματ;a τους. Πράγματι, σημειώθηκαν αναλήψεις αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Anchor, την κυριότερη εφαρμογή που κατέχει τα περισσότερα UST.

Με αποτέλεσμα, να υποχωρήσει η ισοτιμία σχεδόν στο 0,98. Κατόπιν επανήλθε όπως βλέπουμε στο ωριαίο διάγραμμα, όταν ο Do Kwon, συνιδρυτής του Terra, επενέβη με ένα καθησυχαστικό tweet. Από ό,τι ισχυρίστηκε, το ποσό που απαιτήθηκε να διατεθεί για να επανέλθει η ισοτιμία ήταν τόσο μικρό, που δεν χρειάστηκε να διαθέσουν ούτε ένα από τα Bitcoin που έχουν ως κάλυψη. Το UST πέρασε το πρώτο σοβαρό τεστ με επιτυχία.

Μια τρίτη κατηγορία πωλητών ήταν για άλλη μία φορά οι καινούργιοι κάτοχοι Bitcoin, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών CryptoQuant. Εκείνοι που δεν έχουν προλάβει να ενημερωθούν για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κρυπτονομισμάτων. Που δεν έχουν εξοικειωθεί με τη μεταβλητότητα που παρουσιάζουν κατά καιρούς. Αυτοί που δεν έχουν προλάβει να μάθουν τι αξία έχει αυτό που έχουν στα χέρια τους.

Τελικά εκείνοι που μέχρι τώρα έχουν χάσει από τα κρυπτονομίσματα είναι ακριβώς αυτοί. Όσοι νόμιζαν πως θα βγάλουν γρήγορα χρήματα. Που δεν έκατσαν να μάθουν, να αντιληφθούν τις ανατρεπτικές ιδιαιτερότητες του ψηφιακού χώρου, την εξέλιξη του ίδιου του χρήματος. Το έχουμε αναφέρει άπειρες φορές. Η ιστορία του Bitcoin έχει δείξει πως εκείνοι που ωφελούνται, είναι μόνο όσοι το κρατάνε μακροχρόνια. Και για να το καταφέρεις αυτό, μόνο ένας τρόπος υπάρχει. Να έχεις πειστεί βαθιά μέσα σου.

Εάν δεν σκοπεύετε να το διατηρήσετε στο πορτοφόλι σας τα επόμενα 5-10 χρόνια, δεν θα μπορέσετε να το κρατήσετε για τα επόμενα 5-10 λεπτά. Αν ανέβει λίγο, θα το πουλήσετε ευχαριστημένοι για τα κέρδη που καταφέρατε να επιτύχετε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν υποχωρήσει λίγο, θα το πουλήσετε έντρομοι, για να προστατέψετε το κεφάλαιό σας.

Τέλος, στην τέταρτη μεγάλη κατηγορία όσων πούλησαν, ανήκουν εκείνοι που ανησυχούν για τη γενικότερη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Όσοι θεωρούν πως έχουν μαζευτεί πολλά μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα και ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν αρκετά, πριν αρχίσουν να καλυτερεύουν. Αυτή η κατηγορία των επενδυτών πιστεύει πως η διαμάχη στην Ουκρανία δεν είναι περιορισμένης σημασίας και θα αποτελέσει τον καταλύτη κατακλυσμιαίων ανατροπών.

Τους προβληματισμούς μας για τις μακροοικονομικές εξελίξεις έχουμε αναφέρει εκτεταμένα σε προηγούμενα άρθρα. Δεν θα τα επαναλάβουμε σήμερα, καθώς μια ματιά στην αγορά των μετοχών και των ομολόγων αρκεί για να διαπιστώσει κάποιος πως ο φόβος υπάρχει διάχυτος παντού. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι μετοχές παγκόσμια έχασαν ακόμα 2 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση. Πλέον η αξία τους είναι 103 τρισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό που ισούται με το 122% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Θα ήταν παράλογο να περιμένουμε ότι η αγορά των κρυπτονομισμάτων θα μείνει ανεπηρέαστη από τις διεθνείς οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις. Ο ισχυρισμός του Paul Tudor Jones ότι μακροχρόνια τα crypto έχουν λαμπρό μέλλον αλλά βραχυπρόθεσμα η χρηματιστηριακή πορεία τους θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της Fed και τις μακροοικονομικές συνθήκες, ακούγεται πολύ λογική.

Όποιοι και να είναι οι λόγοι ή οι κατηγορίες των επενδυτών που πουλάνε τα κρυπτονομίσματά τους, γεγονός είναι πως έκλεισαν 6 συνεχόμενες εβδομάδες υποχώρησης. Κάτι που είχε να συμβεί από το 2014. Τον Αύγουστο εκείνου του έτους, είχε 510 δολάρια και μέσα σε 6 εβδομάδες έφτασε τα 280 δολάρια. Τους επόμενους μήνες έφτασε να υποχωρεί μέχρι τα 160 δολάρια. Τον Ιανουάριο του 2015, ήταν το χαμηλότερο σημείο που βρέθηκε, καθώς από τότε ξεκίνησε μία νέα 3ετής φάση ανόδου, μέχρι την κορυφή των 20.000 δολαρίων.

Το βασικό μέγεθος που θα κρίνει τη μακροχρόνια πορεία του Bitcoin είναι η υιοθεσία. Και αυτή δεν δείχνει, τουλάχιστον για την ώρα, σημάδια αναστροφής της τάσης.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

α) Το βιβλίο «Επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία, το Cryptoverse.gr και πλέον από το site μας. Περιγράφει τη φιλοσοφία, τον τρόπο λειτουργίας του Bitcoin και πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε επενδυτικά τη νέα, συναρπαστική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων των κρυπτονομισμάτων. Τον λόγο που από το μηδέν, σε μία δεκαετία, κατάφερε να ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Τι το καθιστά ανθεκτικό στις κυβερνητικές επιθέσεις και γιατί ενθαρρύνει την αξιοκρατία. Τα χαρακτηριστικά που σαγηνεύουν τους ανθρώπους. Το όραμα που τους έχει συνεπάρει, μετατρέποντάς τους σε φανατικούς πιστούς.

β) Για εκείνους που προτιμούν την προσωπική επαφή, δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούν από τα ανανεωμένα on-line σεμινάρια με τον κ. Βασίλη Παζόπουλο, ζωντανά. Δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 9 ωρών σε ολιγομελή γκρουπ. Στο πρώτο, μαθαίνετε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και τη διαφορά του με το ευρώ και τον χρυσό. Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum, σε μικρότερα νομίσματα και στα NFTs. Τη δεύτερη ημέρα, μαθαίνετε πώς να αγοράσετε και πώς να μεταφέρετε τα νομίσματά σας με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο.

γ) Τα πιο εξειδικευμένα σεμινάρια που αφορούν την αποτελεσματική προστασία των δεδομένων σας από τους κακόβουλους. Θα μάθετε τρόπους με τους οποίους θα μπορείτε να περιηγείστε άφοβα και με ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. Επίσης πώς να φυλάξετε με μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τα κρυπτονομίσματά σας και πώς μπορείτε να τα μεταβιβάσετε στους οικείους σας, σε περίπτωση ατυχήματος. Εισηγητής είναι ο κ. Αχιλλέας Βιέννας, διακεκριμένος ειδικός ερευνητής και πιστοποιημένος σύμβουλος σε θέματα κυβερνοασφάλειας.
Σε όσους κάνουν το σεμινάριο ή αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε και το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v