Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερευνα στην Binance ξεκίνησαν οι αμερικανικές αρχές

Γιατί η αμερικανική επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βάζει στο στόχαστρο το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Η εσωτερική πληροφόρηση και το προηγούμενο της Ripple Labs.

Ερευνα στην Binance ξεκίνησαν οι αμερικανικές αρχές

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) άρχισε να διερευνά, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, εάν η Binance Holdings, η οποία θεωρείται το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο παγκοσμίως, παραβίασε τους κανόνες που σχετίζονται με την πώληση κινητών αξιών.

Η έρευνα εξετάζει τόσο την δραστηριότητα της εταιρείας όσο και τη διάθεση στο κοινό του κρυπτονομίσματος Binance Coin (BNB) που εκδίδει. Συγκεκριμένα οι άνθρωποι της SEC εξετάζουν εάν η αρχική δημόσια προσφορά του 2017 ισοδυναμούσε με πώληση μετοχικών τίτλων. Αν καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, τότε υπήρξε παράβαση των κανόνων.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ερευνήσει δεκάδες υποθέσεις ICOs (δημόσιες εγγραφές κρυπτονομισμάτων), οι οποίες είχαν εκδώσει ψηφιακούς τίτλους προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα. Μια διαδικασία που ουσιαστικά είναι παρόμοια με την έκδοση μετοχών και αποτελούσε τότε μια δημοφιλή μέθοδο crowdfunding.

Πράγματι, πολλές μικρές τεχνολογικές startups άντλησαν χρηματοδότηση εκδίδοντας νομίσματα αντί για μετοχές. Προτίμησαν τις ICOs και όχι την εισαγωγή με δημόσια εγγραφή στον Nasdaq ή κάποιο άλλο χρηματιστήριο (IPOs), για δύο κυρίως λόγους.

Κατ’ αρχάς, τους ερχόταν πιο φθηνά. Το κόστος της αναδοχής αποτελεί σημαντικό κομμάτι επί του κεφαλαίου που επιδιώκουν να συγκεντρώσουν. Εκτός από τα τραπεζικά έξοδα, υπάρχουν οι δαπάνες φακέλου χρηματιστηρίου, λογιστές, δικηγόροι και ένα σωρό άλλα. Εξίσου σημαντικός λόγος, αν όχι σημαντικότερος, ήταν η ελαστικότητα των κανονισμών, καθώς δεν απαιτούνταν οι αυστηρές προϋποθέσεις της εισαγωγής στο χρηματιστήριο. Οι ICOs έδωσαν ευκαιρίες χρηματοδότησης και ανάπτυξης σε ελπιδοφόρες ιδέες, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να δοκιμαστούν. Και γιατί όχι να ανθίσουν!

Από την άλλη, όμως, έχει αφήσει σχετικά ελεύθερο πεδίο σε ανέντιμους, των οποίων η μοναδική «δημιουργική» ιδέα είναι η εξαπάτηση. Σύμφωνα με τον νόμο, ένα κρυπτονόμισμα εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, εάν τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από τους επενδυτές χρηματοδοτήσουν μια εταιρεία ή ένα έργο με σκοπό να επωφεληθούν από αυτές τις προσπάθειες. Ο προσδιορισμός αυτός βασίζεται σε απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ του 1946, που ορίζει επενδυτικές συμβάσεις.

Σχετικά με το BNB, το 2017 η Binance παρουσίασε τα σχέδιά της σε μια λευκή βίβλο (white paper). Το έγγραφο ανέφερε ότι η κυκλοφορία του θα περιοριστεί στα 200 εκατομμύρια, με τα μισά από αυτά να πωλούνται μέσω μιας ICO. Άλλα 80 εκατομμύρια διατέθηκαν στην ιδρυτική ομάδα της Binance, υπό την καθοδήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της, Changpeng Zhao (γνωστός ως CZ). Προκειμένου να προσελκύσει τους επενδυτές, η Binance πρόσφερε χαμηλότερες προμήθειες για τους traders που πλήρωναν με BNB.

Η Binance συγκέντρωσε 15 εκατομμύρια δολάρια από την ICO πριν από πέντε χρόνια, όταν πούλησε τα BNB προς 0,15 δολάρια. Σήμερα το BNB διαπραγματεύεται στα 282 δολάρια το ένα και βρίσκεται στην πέμπτη θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης, με αποτίμηση 46 δισεκατομμύρια. Ουσιαστικά πρόκειται για το τρίτο σε μέγεθος κρυπτονόμισμα μετά τα Bitcoin και Ethereum, καθώς παραπάνω βρίσκονται δύο stablecoins. Τα Tether και USD Coin.

Πέρα από τη διαδικασία της δημόσιας εγγραφής, η SEC διερευνά πιθανά αδικήματα που σχετίζονται με εσωτερική πληροφόρηση και αν η αμερικανική θυγατρική της Binance, που ιδρύθηκε το 2019, είναι επαρκώς διαχωρισμένη από την παγκόσμια μητρική της. Πληροφορίες από το Bloomberg αναφέρουν πως η έρευνα δεν σημαίνει αναγκαστικά πως θα οδηγήσει σε μηνύσεις ή κυρώσεις. Πιθανότατα να βρίσκεται μήνες μακριά από οποιοδήποτε συμπέρασμα.

Υπάρχει περίπτωση η Binance να βρεθεί σε παρόμοια θέση με τη Ripple Labs, η οποία είναι ακόμα μπλεγμένη σε μια δικαστική διαμάχη με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από τον Δεκέμβριο του 2020. Η ρυθμιστική αρχή μήνυσε την εταιρεία και δύο από τα στελέχη της για παράβαση των κανόνων κατά την πώληση του XRP.

Σε απλά λόγια, το ζητούμενο και στις δύο περιπτώσεις (ή σε οποιαδήποτε μελλοντική) είναι αν το νόμισμα που εκδίδουν οι εταιρείες λειτουργεί ως μετοχή ή ως μέσο ανταλλαγής. Στην πρώτη περίπτωση, βρίσκεται υπό τις αρμοδιότητες της SEC και οφείλει να τηρεί συγκεκριμένους κανόνες και περιορισμούς που ισχύουν για όλες τις δημόσιες εγγραφές.

Το Reuters παράλληλα δημοσίευσε μια άλλη έρευνα, στην οποία ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον 2,35 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν ξεπλυθεί από την Binance μεταξύ 2017 και 2021.

Εκπρόσωπος της Binance δήλωσε ότι «δεν θα ήταν σωστό να σχολιάσουμε τις συνομιλίες που διεξάγουμε αυτό το διάστημα με τις ρυθμιστικές αρχές». Πρόσθεσε πως θα συνεχίσουν να συνεργάζονται και να πληρούν όλες τις απαιτήσεις που θέτουν.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για το ζήτημα. Γνωρίζουμε όμως πως ο πρόεδρός της Gary Gensler έχει ισχυριστεί ότι σχεδόν όλες οι ICOs πρέπει να ρυθμίζονται από την υπηρεσία του.

* Να ευχαριστήσω το κοινό της Ρόδου για τη φιλοξενία του, στην πρώτη ζωντανή παρουσίαση του βιβλίου «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Δεν ξέρω αν σπάσαμε το παγκόσμιο ρεκόρ αλλά κάποιο ρεκόρ έσπασε σίγουρα. Δόθηκαν 30 βιβλία με 45 παρευρισκόμενους! Αν υπολογίσουμε πως αρκετοί το είχαν προμηθευτεί πιο πριν και τη συγκυρία στην αγορά, πώς γίνεται να μην είσαι αισιόδοξος για την ανάπτυξη του Bitcoin;

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Τα εξειδικευμένα σεμινάρια που διοργανώνει το euro2day.gr αφορούν την αποτελεσματική προστασία των δεδομένων σας από τους κακόβουλους. Θα μάθετε τρόπους με τους οποίους θα μπορείτε να περιηγείστε άφοβα και με ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. Επίσης πώς να φυλάξετε με μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τα κρυπτονομίσματά σας και πώς μπορείτε να τα μεταβιβάσετε στους οικείους σας, σε περίπτωση ατυχήματος.

Εισηγητής είναι ο κ. Αχιλλέας Βιέννας, διακεκριμένος ειδικός ερευνητής και πιστοποιημένος σύμβουλος σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε και το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v