Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνος ξεπουλήματος Bitcoin από τη MicroStrategy

Η κίνηση του κρυπτονομίσματος προς τα χαμηλά των 20.000 δολαρίων έχει ευρύτερες επιπτώσεις. Οι αγορές με δανεικά από τη MicroStrategy και ο «εφιάλτης» των αναγκαστικών ρευστοποιήσεων.

Κίνδυνος ξεπουλήματος Bitcoin από τη MicroStrategy

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ολοταχώς οδεύει προς το κρίσιμο σημείο των 20.000 δολαρίων το Bitcoin. Κρίσιμο για πολλούς λόγους και κυρίως γιατί ποτέ μέχρι τώρα σε μια καθοδική φάση της αγοράς, η τιμή του δεν έπεσε κάτω από το προηγούμενο ρεκόρ. Ούτε στην πτωτική περίοδο του 2013 ούτε του 2017. Βέβαια ποτέ δεν είχε πλησιάσει τόσο κοντά. Μέχρι τώρα.

Ένας βασικός λόγος που τρομάζει αυτό το ενδεχόμενο είναι επειδή διακινείται ευρέως η φήμη ότι με το Bitcoin κάτω από τις 21.000 δολάρια, η MicroStrategy θα αναγκαστεί να ρευστοποιήσει τα νομίσματά της, καθώς τα έχει αγοράσει με δάνειο. Ότι, με άλλα λόγια, θα ενεργοποιηθούν τα margin calls. Αυτό δεν ισχύει, όπως διαβεβαίωσε ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας Michael Saylor.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία από το πρώτο τρίμηνο του 2022, από τις 129.218 Bitcoin που κατέχει η εταιρεία, οι 95.643 (74%) δεν έχουν καμία απολύτως δανειακή επιβάρυνση. Από τα υπόλοιπα που επιβαρύνονται με δάνειο αξίας 205 εκατομμυρίων δολαρίων, απαιτείται ενέχυρο 410 εκατομμυρίων. Αυτά καλύπτονται και με το παραπάνω από την υποθήκη των Bitcoin που έχουν αποκτηθεί χωρίς δανεισμό.

Στην ουσία, από ό,τι ισχυρίζεται ο Saylor, για να υπάρξει πρόβλημα, θα πρέπει το κρυπτονόμισμα να υποχωρήσει μέχρι τις 3.562 δολάρια. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, όμως, η εταιρία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για υποθήκη άλλα περιουσιακά στοιχεία, για να μην υπάρξει πρόβλημα.

Η MicroStrategy είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος Bitcoin μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών. Αν συνέβαινε κάτι άσχημο εκεί και αναγκαζόταν σε ρευστοποίηση των νομισμάτων, είναι βέβαιο πως θα επηρέαζε όλο το οικοσύστημα των crypto. Ωστόσο, από όσο δείχνουν τα δεδομένα, ο Saylor είχε προβλέψει το ενδεχόμενο της σφοδρής υποχώρησης. Καθόλου αφύσικο, καθώς γνωρίζει το Bitcoin ίσως περισσότερο από τον καθένα.

Συνεπώς, για να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν ο Saylor τηρήσει την υπόσχεσή του να κρατήσει τα Bitcoin που απέκτησε, ακόμα και μετά το τέλος της βιολογικής του ζωής. Από ό,τι έχει αναφέρει, έχει σκοπό να ιδρύσει ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που να χρηματοδοτείται από τις επενδύσεις του, του οποίου η δραστηριότητα θα είναι να παρέχει εκπαίδευση πάνω στις ιδιότητες και τη φιλοσοφία του Bitcoin. Ωστόσο είναι γεγονός ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να το μετανιώσει και να πουλήσει σε όποια τιμή κρίνει σκόπιμο. Κάθε εισηγμένη μπορεί να πουλήσει τους επενδυτικούς τίτλους της όποτε το επιθυμεί. Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι ότι δεν είναι αναγκασμένη να το κάνει, αν η τιμή του Bitcoin υποχωρήσει κάτω από τις 21.000 δολάρια, όπως ισχυρίζονται κάποιοι.

Όσοι είναι από παλιά στον χώρο, έχουν δει ξανά και ξανά να σημειώνεται μεγάλη υποχώρηση στην ισοτιμία του Bitcoin. Όποιος έχει μακροχρόνιο ορίζοντα ίσως να μη νιώθει ευχάριστα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποθαρρύνεται. Κανείς συνειδητοποιημένος bitcoiner δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την ιδέα, επειδή υποχωρεί η τιμή τους τελευταίους μήνες.

Αυτό δεν αποτελεί προσωπική ή υποκειμενική εκτίμηση. Από ό,τι φανερώνουν τα on-chain δεδομένα, οι μακροχρόνιοι κάτοχοι Bitcoin αυξάνουν την ποσότητα των νομισμάτων τους. Ποιοι τα πουλάνε; Εκείνοι που αγόρασαν τους τελευταίους μήνες, αποθαρρυμένοι από τις απώλειες που σημειώνουν. Εκείνοι που δεν πρόλαβαν να γνωρίσουν σε βάθος τις ιδιότητες και τη φιλοσοφία του. Όσοι σαγηνεύτηκαν με την ιδέα ότι στα crypto βγαίνουν εύκολα και γρήγορα χρήματα.

Πράγματι, όπως έχουμε αναφέρει και εμείς πολλές φορές, σε αυτό τον χώρο είναι ρεαλιστικό να επιτύχεις εντυπωσιακές αποδόσεις. Ρεαλιστικό αλλά όχι εύκολο. Για την ακρίβεια, η πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι να σημειώνει σημαντικές πτώσεις από τα υψηλά του, όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Τα εξειδικευμένα σεμινάρια που διοργανώνει το euro2day.gr αφορούν την αποτελεσματική προστασία των δεδομένων σας από τους κακόβουλους. Θα μάθετε τρόπους με τους οποίους θα μπορείτε να περιηγείστε άφοβα και με ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. Επίσης πώς να φυλάξετε με μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τα κρυπτονομίσματά σας και πώς μπορείτε να τα μεταβιβάσετε στους οικείους σας, σε περίπτωση ατυχήματος.

Εισηγητής είναι ο κ. Αχιλλέας Βιέννας, διακεκριμένος ειδικός ερευνητής και πιστοποιημένος σύμβουλος σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε και το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

 

 

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v