Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι δείχνουν οι κύκλοι της αγοράς για την τιμή του Bitcoin

Τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα, οι τετραετείς κύκλοι και η σημασία του υποδιπλασιασμού. Απλά μαθηματικά και ολίγη... «αντισυστημικότητα» προβλέπουν την τιμή του στο μέλλον. Πότε μπορεί να ξεπεραστεί το υψηλό των $69.000.

Τι δείχνουν οι κύκλοι της αγοράς για την τιμή του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Αν εξετάσουμε το παρελθόν και την πορεία του Bitcoin, βρίσκουμε ενδιαφέροντα μοτίβα που δείχνουν να επαναλαμβάνονται. Σήμερα θα εξετάσουμε δύο απ' αυτά, τα οποία βασίζονται στη χρονική περιοδικότητα.

Α) Την κορυφή του 2013 στα 1.170 δολάρια ακολούθησαν 60 εβδομάδες μέχρι να βρεθεί το χαμηλότερο σημείο. Αμέσως μετά ακολούθησαν 162 εβδομάδες για να ξαναφτάσει στο προηγούμενο ιστορικό υψηλό.

Κάτι ανάλογο έγινε στην επόμενη κορυφή των 20.000 δολαρίων το 2017. Χρειάστηκαν 53 εβδομάδες για να πιάσει το χαμηλό της περιόδου, στις 3.200 δολάρια, και 157 εβδομάδες για να ακουμπήσει ξανά τις 20.000 και πάλι.

Αν επαναληφθεί σχεδόν το ίδιο μοτίβο, τότε το χαμηλότερο σημείο θα έρθει περίπου φέτος τον Νοέμβρη, ενώ για να ξαναδούμε τις 69.000 δολάρια θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το τέλος του 2024. Συνεπώς, δεν θα πρέπει να περιμένουμε μια γρήγορα επιστροφή σε νέα υψηλά.

Β) Ένα άλλο ενδιαφέρον μοτίβο αφορά τους 4ετείς κύκλους. Από τις αρχές του 2011, που ουσιαστικά απέκτησε τιμή το Bitcoin, μέχρι τον Νοέμβρη του 2013, σκαρφάλωσε στα 1.280 δολάρια. Κατόπιν υποχώρησε για σχεδόν ένα χρόνο, μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, κατά 85%.

Μέσα σε μόλις τρία χρόνια, ξεκινώντας από την αρχή του 2015 μέχρι το τέλος του 2017, η τιμή του Bitcoin πολλαπλασιάστηκε x 100 φορές. Κορύφωσε κοντά στις 20.000 δολάρια και κατόπιν υποχώρησε 85% μέσα σε ένα χρόνο.

Μέσα και πάλι σε τρία χρόνια πολλαπλασίασε την τιμή του x 20 μέχρι τον Νοέμβρη του 2021, για να ακολουθήσει η υποχώρηση που βιώνουμε αυτή την περίοδο. Αν για άλλη μια φορά υπάρξει ένας παρόμοιος κύκλος, η πτώση θα διαρκέσει περίπου 6 μήνες ακόμα (πάλι κοντά στον Νοέμβρη, όπως στο προηγούμενο σενάριο) και η τιμή μπορεί να φτάσει μέχρι τις 11.000.

Αποτελεί σύμπτωση ότι οι κύκλοι είναι 4ετείς; Μάλλον όχι. Στο Bitcoin κάθε κύκλος οριοθετείται από το φαινόμενο του halving (υποδιπλασιασμός). Κάθε 210.000 blocks (σχεδόν τέσσερα χρόνια) η προσφορά χρήματος από την παραγωγή νέων νομισμάτων μειώνεται στο μισό.

Τα νέα Bitcoin δημιουργούνται κατά μέσο όρο κάθε 10 λεπτά, όσο χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα μπλοκ. Η ανταμοιβή εκείνων που τα παράγουν ξεκίνησε με 50 Bitcoin ανά μπλοκ και μειώνεται κατά το ήμισυ κάθε φορά που εμφανίζεται το φαινόμενο του halving. Από 7.200 Bitcoin τη μέρα που παράγονταν την πρώτη περίοδο της δημιουργίας του, περάσαμε στις 3.600, αργότερα στα 1.800 και πλέον στα 900, που παράγονται από τον Μάιο του 2020. Σε δύο χρόνια περίπου από τώρα θα γίνουν 450. Κατόπιν 225 και αυτό θα συνεχίζεται επί δεκαετίες, μέχρι να φτάσουν τα 21 εκατομμύρια.

Για να αντιληφθείτε τι σημαίνει αυτό, φανταστείτε κάθε τέσσερα χρόνια να κλείνουν ταυτόχρονα τα μισά ορυχεία χρυσού στον κόσμο. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με το Bitcoin. Δεν μειώνεται η ποσότητα νομισμάτων όσο περνάει ο καιρός. Αυξάνεται, αλλά -σε αντίθεση με τα συμβατικά κρατικά νομίσματα- αυξάνεται σε μειωμένο και, κυρίως, αυστηρά προκαθορισμένο ρυθμό.

Μέχρι τώρα το halving έχει αποδειχθεί καταλύτης που ωθεί την τιμή προς τα πάνω, εξαιτίας του σοκ της μειωμένης προσφοράς. Ωστόσο, από εδώ και πέρα, η επιρροή του φαινομένου αναμένεται να γίνεται όλο και μικρότερη. Δύο είναι βασικοί λόγοι γι' αυτό.

Ο πρώτος αφορά την ποσοστιαία συμβολή στην υφιστάμενη ποσότητα. Όσο γυρνάμε πίσω στον χρόνο, τόσο πιο καθοριστική επίδραση είχε το halving. Η συνολική ποσότητα των νομισμάτων ήταν μικρότερη και η αλλαγή της ποσότητας των νέων ήταν σημαντικότερη. Είναι άλλο να προστίθενται νομίσματα στα 10 εκατομμύρια και άλλο στα σημερινά 19 εκατομμύρια. Όπως, επίσης, επιδρά διαφορετικά να πέφτει η προσφερόμενη ποσότητα από 3.600 σε 1.800 νομίσματα την ημέρα και άλλο από 900 σε 450.

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με τη σύνθεση των κατόχων Bitcoin. Μέχρι πριν από δύο χρόνια, σχεδόν αποκλειστικά αποτελούνταν από ιδιώτες και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό «αντισυστημικούς». Τώρα οι θεσμικοί και παραδοσιακοί επενδυτές αποτελούν ένα καθοριστικό τμήμα του συνόλου των ενδιαφερόμενων. Αυτοί όμως παρακολουθούν τα μακροοικονομικά δεδομένα που μελετούν και οι επενδυτές μετοχών και ομολόγων. Δίνουν βαρύνουσα σημασία στην ανάπτυξη, στο ΑΕΠ, στα επιτόκια κ.λπ.

Τελικές σκέψεις

Αυτή η περίοδος των αρκούδων είναι το αποτέλεσμα της αύξησης επιτοκίων και της μειωμένης ρευστότητας. Η αγορά δεν αναμένεται να ανακάμψει, τουλάχιστον θεαματικά, μέχρι να αναστραφούν τα δεδομένα.

Τα σενάρια που περιγράψαμε, δείχνουν πως θα περάσουν 2-3 χρόνια μέχρι το Bitcoin να ξεπεράσει το προηγούμενο υψηλό των 69.000 δολαρίων. Αυτή η εκτίμηση ταιριάζει με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Και γι' αυτή, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, το επικρατέστερο σενάριο είναι πως θα χρειαστεί αρκετό καιρό για να ανακάμψει.

Σ' αυτό το ενδεχόμενο, μακροχρόνιοι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων θα παραμείνουν όσοι έχουν ενημερωθεί για τις ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματά τους, ενώ θα απομακρυνθούν όσοι είχαν εισέλθει ευκαιριακά στον χώρο για το γρήγορο και εύκολο κέρδος. Πώς το γνωρίζουμε; Πάντα έτσι γίνεται μέχρι τώρα.

Τι μπορούν να κάνουν οι επενδυτές υπ' αυτές τις συνθήκες; Να μελετήσουν, να ενημερωθούν για τις ιδιαιτερότητες, τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που παρουσιάζει ο χώρος. Αν πειστούν πως ο χώρος έχει μέλλον, έχοντας τις γνώσεις, θα μπορούν να παρακολουθούν και να αξιολογήσουν την εξέλιξη της κρίσης. Να επιχειρήσουν να ανιχνεύσουν τις τιμές που ενδεχομένως να αποτελέσουν αγοραστική ευκαιρία. Και τα σημεία που θα αξίζει να αποκτηθούν ποιοτικά κρυπτονομίσματα, χωρίς την ανάληψη μεγάλου ρίσκου. Τονίζουμε το «ποιοτικά».

Αν το επιτύχουν, με την προϋπόθεση πως θα επιβεβαιωθούν οι φίλοι των crypto και ο κλάδος συνεχίσει την ίδια δυναμική ανάπτυξης, θα έχουν καταφέρει σε βάθος χρόνου να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Τα σεμινάρια θα συνεχίσουν ξανά από Σεπτέμβρη. Μπορείτε όμως να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars και στα βιβλιοπωλεία. Οι κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να το παραγγείλουν από το Amazon.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v