Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bitcoin: Η αιτία της αρχής της πτώσης, πού είναι ο πυθμένας

Το memo της SEC, τα carbon credits και η ενεργειακή στροφή της νέας γενιάς των miners. Πόσο καθοριστικές θεωρούνται οι πρόσφατες χρεοκοπίες στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Bitcoin: Η αιτία της αρχής της πτώσης, πού είναι ο πυθμένας

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές τελευταία στον ρόλο που έχουν παίξει οι miners στην πορεία της τιμής του Bitcoin. Συγκεκριμένα ότι πολλοί έλαβαν δανειακά κεφάλαια προκειμένου να αναπτυχθούν, ενθαρρυμένοι από τα μοντέλα κερδοφορίας του 2021.

Ωστόσο η σημαντική αλλαγή που έχει επέλθει στην τιμή του Bitcoin, έχει αχρηστέψει τα φιλόδοξα σχέδιά τους. Ειδικά οι miners που έχουν να αντιμετωπίσουν υψηλό λειτουργικό κόστος ταυτόχρονα με τις δανειακές επιβαρύνσεις θα κλονιστούν. Είτε πρόκειται για εισηγμένες εταιρείες είτε για ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ένα στοιχείο που εμφανίστηκε πρόσφατα και δεν ήταν ευρέως γνωστό, αποκαλύφθηκε από τον Kevin O’Leary. Yπήρξε ένας από τους πιο διάσημους επικριτές του Bitcoin. Μέχρι πριν από 2-3 χρόνια, είχε φτάσει στο σημείο να υποστηρίζει πως είναι ντροπή να κατέχεις Bitcoin! Μελετώντας το όμως σε βάθος, όπως παραδέχεται ο ίδιος, πραγματοποίησε μια θεαματική μεταστροφή και πλέον έχει γίνει από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του.

Παρά τη θετική του πλέον στάση έναντι των κρυπτονομισμάτων, είχε ανακοινώσει πριν μήνες πως αποσύρει τα κεφάλαιά του από τις εισηγμένες εταιρείες mining. Το πλεονέκτημα που έχουν αυτές οι μετοχές έναντι στην απευθείας απόκτηση Bitcoin είναι ότι αποτελούν διέξοδο στους θεσμικούς να τοποθετηθούν έστω και έμμεσα στο κρυπτονόμισμα.

Η αξία τους, όπως είναι φυσικό, έχει μεγάλη συσχέτιση με την τιμή του Bitcoin. Όποτε αυτό ανέβαινε, ανέβαιναν οι τιμές των μετοχών και το αντίστροφο. Ως αποτέλεσμα έχουμε να έχουν υποστεί υποχώρηση που φτάνει μέχρι και 80% από τα υψηλά τους.

Το memo της SEC

Εκείνο που μας ενδιαφέρει όσον αφορά τον Kevin, είναι οι γνώσεις, οι γνωριμίες και οι προσβάσεις που έχει στους θεσμικούς επενδυτές, καθώς θεωρείται ένα από τα πιο επιφανή μέλη της συγκεκριμένης κατηγορίας. Η φήμη του Καναδού «Mr. Wonderful» όπως είναι το παρατσούκλι του, οφείλεται στη δραστηριότητά του ως επιχειρηματία, επενδυτή, συγγραφέα και στην τηλεοπτική του παρουσία γύρω από οικονομικά ζητήματα.

Σύμφωνα με τον O’Leary, όλα ξεκίνησαν πριν από πέντε μήνες, από ένα υπόμνημα (memo) της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), το οποίο υποχρέωνε τις εισηγμένες εταιρείες mining να δηλώνουν τις μονάδες άνθρακα (carbon credits). Η SEC θεώρησε ότι όπως έχουν την υποχρέωση να δημοσιοποιούν τα οικονομικά τους στοιχεία, θα έπρεπε να ελέγχονται για το επίπεδο των ρύπων που προκαλούν. 

Μέχρι τότε, καμία ελεγκτική αρχή δεν είχε ενδιαφερθεί για την πηγή της ενέργειας που χρησιμοποιούσαν. Το memo τι έλεγε; Ότι από τη στιγμή που είστε εισηγμένη εταιρεία και κάθε δήλωση που καταθέτετε πρέπει να πιστοποιείται από ανεξάρτητους ελεγκτές, αν χρησιμοποιείτε carbon credits, χρειαζόμαστε την υπεύθυνη δήλωσή σας και για αυτά.

Πριν συνεχίσουμε, να διευκρινίσουμε τι είναι και πώς λειτουργούν τα carbon credits. Όλα ξεκίνησαν από τη συμφωνία που υπογράφηκε στο Κιότο της Ιαπωνίας το 1997, η οποία αποσκοπούσε στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τα μέλη συμφώνησαν πως από το 2012, αν μια χώρα δεν εκπέμψει το ανώτατο όριο που της αναλογεί, μπορεί να πουλήσει το αχρησιμοποίητο μέρος των εκπομπών της σε κάποια άλλη χώρα που έχει υπερβεί το επιτρεπτό ανώτατο όριο.

Μονάδα μέτρησης του νέου «εμπορεύματος» ήταν οι μονάδες άνθρακα των οποίων οι τιμές καθορίζονταν από ένα ειδικού τύπου χρηματιστήριο, βάσει προσφοράς και ζήτησης. Οι ρυπογόνες εταιρείες για να αποφύγουν τα πρόστιμα, έχουν τρεις λύσεις. Είτε αναλαμβάνουν το κόστος τοποθέτησης αντιρρυπαντικών φίλτρων, είτε χρησιμοποιούν εναλλακτικές μορφές ενέργειας που δεν μολύνουν, είτε αντισταθμιστικά επενδύουν σε δάση των οποίων τα δέντρα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα.

Όσοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτούς τους τρόπους σε ικανοποιητικό βαθμό, αγοράζουν carbon credits από άλλες εταιρείες που διαθέτουν περισσευούμενες άδειες άνθρακα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Tesla, η οποία κερδίζει περισσότερα από την πώληση carbon credits από ό,τι από τα αυτοκίνητα που κατασκευάζει.

Κάποιοι από τους miners που χρησιμοποιούσαν κάρβουνο, πετρέλαιο ή οποιαδήποτε άλλη μορφή που μολύνει, ως αντιστάθμισμα για τη μόλυνση που προκαλούσαν, αγόραζαν κάποια δασική έκταση. Το πρόβλημα ήταν πως όλα αυτά θα έπρεπε να υπογραφούν από κάποιον ορκωτό λογιστή. Όμως καμία από τις μεγάλες και αναγνωρισμένες λογιστικές εταιρείες δεν ήταν πρόθυμη να βάλει την υπογραφή της, καθώς δεν υπάρχει αξιόπιστη βάση δεδομένων που να διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για ακριβή στοιχεία.

Αντιλαμβανόμενοι την αδυναμία τήρησης των κανόνων και προκειμένου να διαφυλάξουν την εταιρική τους εικόνα, άρχισαν να πουλάνε τα ασφαλιστικά ταμεία και οι θεσμικοί που είχαν στην κατοχή τους μετοχές εταιρειών mining.

Η νέα γενιά των miners

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι miners δεν μπορούν να προβούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα αποτελούσε σωτηρία. Κι αυτό επειδή δεν είναι εύκολο να βρουν πρόθυμους επενδυτές να τοποθετήσουν κεφάλαια σε μια επιχείρηση που δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι είναι «πράσινη».

Ποια είναι η μορφή ενέργειας που πέρα από κάθε αμφιβολία θεωρείται πράσινη; Η υδροηλεκτρική. Αν ένας miner χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό αποκλειστικά παραγόμενο από υδροηλεκτρική ενέργεια, τότε δεν χρειάζεται πίστωση ρύπων. Εκείνη η επιχείρηση θα βρει άφθονα κεφάλαια από πρόθυμους επενδυτές, αν θελήσει να αναπτυχθεί.

Πολλά υδροηλεκτρικά εργοστάσια στη Νορβηγία δεν χρησιμοποιούνται. Για αυτό τον λόγο είναι καλοδεχούμενοι εκεί. Δημιουργούν πρόσθετη αξία, πλούτο, δουλειές. Αυτοί που εκδιώχθηκαν από την Κίνα, πρόσφατα από τη Νέα Υόρκη, βρίσκουν καταφύγιο στη Νορβηγία.

Οι περισσότερες εισηγμένες χρησιμοποιούν ένα μίγμα πηγών ενέργειας. Στην πραγματικότητα, ούτε οι ίδιες δεν γνωρίζουν το ακριβές μίγμα, σύμφωνα με τον O’Leary. Εκείνες θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες και ορισμένες από αυτές θα πληγούν τόσο πολύ, που ίσως δεν ανακάμψουν ποτέ.

Η νέα γενιά των miners όμως εξοπλίζεται και στρέφεται σε καθαρή υδροηλεκτρική ενέργεια. Τα μηχανήματα εξόρυξης ανανεώνονται τεχνολογικά κάθε τρία χρόνια. Τα νέα που θα βγουν, θα είναι προσαρμοσμένα σε αυτή την πραγματικότητα. Το αποτύπωμα άνθρακα που θα αφήνουν, θα είναι μηδενικό.

Δεν εννοούμε πως απαραίτητα θα υποχρεούνται βάσει νόμου να χρησιμοποιούν πράσινη ενέργεια. Η οικονομική πραγματικότητα θα τους εξαναγκάσει. Αν δεν χρησιμοποιούν φτηνή καθαρή ενέργεια, δεν θα είναι ανταγωνιστικοί. Για αυτό μέχρι τώρα χρησιμοποιούν περισσευούμενη ενέργεια που διαφορετικά θα χανόταν. Επειδή είναι φτηνότερη.

Ο πάτος στην τιμή

Σύμφωνα με τον Kevin O’Leary, ο πάτος δεν έχει φανεί ακόμα. Θα έρθει μετά από κάποιο συμβάν που θα προκαλέσει πανικό. Οι χρεοκοπίες που εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα είναι σημαντικές, αλλά μικρές. Δεν έχουμε δει ακόμα μαζικές και πανικόβλητες πωλήσεις, πιστοί να συνθηκολογούν μέσα σε υψηλή μεταβλητότητα.

Όπως ισχυρίζεται ο γνωστός αναλυτής, οι τωρινές συνθήκες θα επιδράσουν ευεργετικά στο μέλλον. Όσοι τοποθετούσαν κεφάλαια στην αγορά των κρυπτονομισμάτων δεν γνώριζαν πώς να τα διαχειριστούν από πλευράς risk management. Δεν είχαν εμπειρία. Βίωσαν με τον σκληρό τρόπο τι δεν πρέπει να κάνουν ποτέ ξανά. Αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τίτλους αυτής της κατηγορίας με μεγάλη μόχλευση. Η πρώτη σοβαρή άσχημη στιγμή θα σε πετάξει εκτός αγοράς.

Τώρα όμως ξέρουν. Πήραν το μάθημά τους. Από εδώ και πέρα θα χτίζουν σε πιο γερή βάση τα εγχειρήματά τους. 

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Τα σεμινάρια θα συνεχίσουν ξανά από Σεπτέμβρη. Μπορείτε όμως να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars και στα βιβλιοπωλεία. Οι κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να το παραγγείλουν από το Amazon.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v