Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η σημασία της συνεργασίας BlackRock-Coinbase και η παραίτηση Saylor

Γιατί είναι κομβική για την αγορά crypto η συνεργασία του μεγαλύτερου διαχειριστή ενεργητικού στον κόσμο με το γνωστό ανταλλακτήριο. Πώς σχετίζεται με τον κλάδο η παραίτηση του CEO της MicroStrategy.

Η σημασία της συνεργασίας BlackRock-Coinbase και η παραίτηση Saylor

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Οι ενάντιοι του Bitcoin, εκείνοι που προβλέπουν συνέχεια τον αναπόφευκτο θάνατο του, αναθάρρησαν και πάλι το τελευταίο διάστημα βλέποντας πως η τιμή έχει υποχωρήσει. Λες και είναι το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που δοκιμάζεται σε αυτή τη οικονομική συγκυρία. Όπως και να έχει, το θέμα είναι πως συνεχώς διαψεύδονται.

Η επιδίωξη να πείσουν για την ορθότητα των επιχειρημάτων τους, θυμίζει τον Ζήνων τον Ελεάτη, ο οποίος προσπαθούσε να αποδείξει στον Αντισθένη με περίπλοκα επιχειρήματα και σοφιστείες ότι δεν υπάρχει κίνηση. Τότε ο Αντισθένης άρχισε να βαδίζει, ενώ συγχρόνως ρωτούσε τον Ζήνωνα: «Δεν νομίζεις ότι τα γεγονότα είναι πιο ισχυρά από τα επιχειρήματά σου;»

Αυτό το περιστατικό μας θύμισε η χθεσινή είδηση της συνεργασίας του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Coinbase, με την BlackRock τον μεγαλύτερο διαχειριστή στοιχείων ενεργητικού στον κόσμο. Πλέον οι πελάτες της BlackRock, θα έχουν άμεση πρόσβαση σε κρυπτονομίσματα, μέσω της πλατφόρμας διαχείρισης επενδύσεων Aladdin. 

Η πλατφόρμα συνδυάζει εξελιγμένες αναλύσεις κινδύνου με ολοκληρωμένα εργαλεία διαχείρισης χαρτοφυλακίου και συναλλαγών, επιτρέποντας στους χρήστες της να διαχειρίζονται απευθείας τις τοποθετήσεις τους σε crypto, ξεκινώντας από το Bitcoin.

Θυμίζουμε πως πριν λίγους μήνες ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Larry Fink είχε εκτιμήσει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ευνοήσει την υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων και ότι ερευνώνται τρόποι με τους οποίους θα δίνεται η δυνατότητα να παρέχονται στους πελάτες τους. Και όταν αναφέρεται σε πελάτες, εννοεί τα «μεγάλα παιδιά» που συνεργάζονται μαζί τους.

Ο Larry Fink δεν έχει μόνο το ειδικό βάρος του επικεφαλής του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, καθώς έχει υπό τη εποπτεία του σχεδόν 10 τρισεκατομμύρια δολάρια. Κάποιοι ισχυρίζονται πως πρόκειται για τον πιο ισχυρό άντρα στις ΗΠΑ. Εκείνον που κινεί τα νήματα της οικονομικής πολιτικής, ανεξάρτητα από το ποιος είναι Πρόεδρος ή Κεντρικός Τραπεζίτης. Όσο και αν εκείνοι εναλλάσσονται στην εξουσία, ο μόνος που μένει σταθερά δίπλα στον νικητή είναι ο Larry Fink.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η Fed γνωρίζει πως η υλοποίηση των αποφάσεων της περνάει από την Blackrock. Για παράδειγμα, στην κρίσιμη περίοδο της πανδημίας, η Blackrock είχε αναλάβει το Secondary Market Corporate Credit Facility (SMCCF). Το όχημα ειδικού σκοπού (SPV) που δανειζόταν από την Fed, προκειμένου να αγοράζει από την δευτερογενή αγορά αμερικάνικα ομόλογα.

Η απόφαση της Blackrock είναι κομβικής σημασίας για την αγορά των κρυπτονομισμάτων, καθώς ανοίγει τη δίοδο σε τεράστια ποσά που διαχειρίζονται οι θεσμικοί επενδυτές. Αποτελεί μια ξεκάθαρη ένδειξη του ενδιαφέροντος τους για τον χώρο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Αν όχι άμεσα, τουλάχιστον στο επόμενο διάστημα.

Εξαιτίας της ιδιομορφίας του Bitcoin, το ζήτημα της θεματοφυλακής υπήρξε αρκετά περίπλοκο και αποτρεπτικός παράγοντας στο να αποκτήσουν κρυπτονομίσματα οι θεσμικοί διαχειριστές. Πέρα βέβαια από το ομιχλώδες κανονιστικό τοπίο.

Όποιος γνωρίζει το παρελθόν της Blackrock, αντιλαμβάνεται πως δεν κινείται χωρίς διαβεβαίωση ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες συμβαδίζουν με τα σχέδια τους. Είναι λογικό να αναμένουμε σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί από τους αρμόδιους φορείς, το οποίο θα αποσαφηνίζει τα νομικά και φορολογικά ζητήματα. Με ότι και αν σημαίνει αυτό για τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Η Coinbase ήταν η προφανής λύση για την Blackrock, καθώς πρόκειται για ένα αμερικάνικο ανταλλακτήριο που από τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους άρχισε να διαπραγματεύεται στον Nasdaq και μεγάλο μέρος του πελατολογίου είναι θεσμικοί επενδυτές. Η συνεργασία με τον κολοσσό Blackrock εκτιμάται πως θα ανεβάσει τον κύκλο εργασιών της, για αυτό και οι επενδυτές εκτίναξαν χθες την τιμή της μέχρι και 44%, αν και έκλεισε τη συνεδρίαση με άνοδο «μόνο» 10, 01%. Με σχεδόν διπλάσιο όγκο συναλλαγών σε σύγκριση με αυτόν που σημειώνει κατά μέσο όρο το τελευταίο διάστημα.

Η τιμή της μετοχής είχε φτάσει στο κατώτατο σημείο της στις 12 Μαίου 2022, 89% κάτω από τα υψηλά της. Από τότε και μέσα σε διάστημα δύο μηνών κατέγραψε άνοδο μέχρι και 180%, όπως φαίνεται στο παρακάτω ημερήσιο διάγραμμα.

H παραίτηση του Saylor

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τριμήνου από την MicroStrategy δεν έκρυβε κάποια δυσάρεστη είδηση. Όπως είχαμε προβλέψει, δεν επιβεβαιώθηκαν οι φήμες που αφορούσαν στην ρευστοποίηση μέρους των Bitcoin που κατείχε η εταιρία, όπως έκανε η Tesla. Ωστόσο είχαμε μια μεγάλη έκπληξη. Ο Michael Saylor παραιτήθηκε από Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας και από εδώ και πέρα θα κατέχει την τιμητική θέση του εκτελεστικού προέδρου. Θυμίζουμε πως ήταν ο μακροβιότερος CEO εισηγμένης στον Nasdaq και ιδρυτής της εταιρίας.

Ποιος είναι ο λόγος της παραίτησης; Ο Saylor επιθυμεί να επικεντρωθεί στο Bitcoin! Από ότι αναφέρει ο ίδιος, σκοπεύει να εστιάσει περισσότερο στη στρατηγική απόκτησης Bitcoin και σε σχετικές πρωτοβουλίες υπεράσπισης του. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, πιθανότατα θα προβεί σε περισσότερες αγορές Bitcoin στο μέλλον και κυρίως θα έχει ελεύθερο χρόνο για να ενημερώνει τον κόσμο σχετικά με το κρυπτονόμισμα.

Είναι γεγονός πως το Bitcoin διεγείρει έντονα συναισθήματα. Για αυτό έχει φανατικούς φίλους, όπως και εχθρούς. Υπάρχει μια μαγεία στον κόσμο του Bitcoin. Μόλις ασχοληθείς και αντιληφθείς τον μηχανισμό λειτουργίας του σε βάθος, ξεκινά μια μεταμόρφωση. Σου δημιουργείται μια έντονη επιθυμία να το μεταδώσεις. Όχι με τον τρόπο που το έκαναν οι επενδυτές του ελληνικού χρηματιστηρίου το 1999, αλλά με τον ενθουσιασμό που ανακαλύπτει κάποιος το Internet, το e-mail. Ο Saylor είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου ανθρώπου. Όχι όμως και ο μόνος.

Τελικά η απόφαση του να εμπλακεί η MicroStrategy τόσο ενεργά με το Bitcoin βγήκε σε καλό για την εταιρία ή τη ζημίωσε; Πέρα από την υποκειμενική άποψη που μπορεί να έχει κανείς για το θέμα, υπάρχει και η αντικειμενική. Τα νούμερα. Όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα από την αναλύτρια Lyn Alden, από τότε που έγινε η πρώτη αγορά Bitcoin η μετοχή της εταιρίας απέδιδε πάντα περισσότερο από τον S&P 500. Τον περισσότερο καιρό εντυπωσιακά παραπάνω. Ακόμα όμως και στις χειρότερες στιγμές του Bitcoin, απλά έφτασε την απόδοση του δείκτη.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Τα σεμινάρια θα συνεχίσουν ξανά από Σεπτέμβρη. Μπορείτε όμως να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars και στα βιβλιοπωλεία. Οι κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να το παραγγείλουν από το Amazon.

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v