Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η είδηση της χρονιάς για το Bitcoin

Η κίνηση της BlackRock και γιατί μπορεί να σημαίνει πολλά για τον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Ποια σήματα στέλνει η χρονική στιγμή που επέλεξε ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο.

Η είδηση της χρονιάς για το Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Αν και απομένουν αρκετοί μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί το 2022, η χθεσινή ανακοίνωση της BlackRock θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για να αποτελέσει την είδηση της χρονιάς στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, έχοντας υπό διαχείριση 8,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg, ξεκινάει ένα «spot bitcoin private trust» που επιτρέπει την άμεση έκθεση Bitcoin στους θεσμικούς πελάτες του.

Από τον τρόπο που το περιγράφει η BlackRock, ουσιαστικά πρόκειται για ένα ETF του Bitcoin, αλλά μόνο για θεσμικούς! Η Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Για άλλη μία φορά μεροληπτεί και υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εταιριών και όχι των ιδιωτών μικροεπενδυτών. Αυτά που σε έναν ιδανικό κόσμο (προφανώς όχι αυτόν που ζούμε) θα έπρεπε να υπερασπίζεται. Πως αλλιώς να εξηγήσεις πως στις ΗΠΑ υπάρχουν όλων των ειδών τα ETFs του Bitcoin σε futures, αλλά όχι σε spot.

Με ποιο σκεπτικό τα ETFs που βασίζονται στα fututes είναι πιο ασφαλή από εκείνα που θα υποχρεώνονταν να αγοράζουν πραγματικά Bitcoin και η τιμή τους θα παρακολουθούσε την πραγματική τιμή διαπραγμάτευσης και όχι την πιο εύκολα χειραγωγήσιμη των futures; Για ποιο λόγο να έχουν μόνο οι θεσμικοί τη δυνατότητα να αγοράζουν κάποιο ETF που παρακολουθεί την spot τιμή; Για να έχει το μονοπώλιο η BlackRock;

Η μέχρι τώρα συμπεριφορά της SEC μπορεί να είναι απογοητευτική, ωστόσο η πραγματικότητα και ο ανταγωνισμός από το εξωτερικό δεν θα της αφήσουν για πολύ καιρό περιθώρια να καθυστερήσει την παραχώρηση άδειας ενός κανονικού, φιλικού προς τον μικροεπενδυτή, ETF του Bitcoin.

Γιατί τώρα

Γιατί εισέρχεται τώρα τόσο δυναμικά στον χώρο των crypto η BlackRock; Όπως παραδέχονται από την εταιρία «παρά την απότομη υποχώρηση της αγοράς των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, εξακολουθούμε να βλέπουμε σημαντικό ενδιαφέρον από ορισμένους θεσμικούς πελάτες για τον τρόπο αποτελεσματικής και οικονομικά αποδοτικής πρόσβασης σε αυτά». Πράγματι, η ιδιαιτερότητα του Bitcoin στο ζήτημα της θεματοφυλακής ήταν αποτρεπτικός παράγοντας ως προς το να το αποκτήσουν οι θεσμικοί διαχειριστές. Όπως βλέπουμε όμως, τα εμπόδια αρχίζουν και καταρρίπτονται με μάλλον γοργούς ρυθμούς.

Η κίνηση αυτή της BlackRock, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Το ενδιαφέρον και η ζήτηση για κρυπτονομίσματα είναι πολύ μεγάλη για να μπορεί να αγνοηθεί. Ακόμα και τώρα που η τιμή τους έχει υποχωρήσει σε ποσοστό που ορισμένοι το ερμηνεύουν ως απαξίωση για τον χώρο.

Η ανακοίνωση του Bitcoin Trust είναι η δεύτερη σημαντική κίνηση από πλευράς BlackRock. Υπενθυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε η συνεργασία της με το ανταλλακτήριο Coinbase, χάρη στην οποία οι πελάτες της BlackRock, θα έχουν άμεση πρόσβαση σε Bitcoin μέσω της πλατφόρμας διαχείρισης επενδύσεων Aladdin. Η πλατφόρμα συνδυάζει εξελιγμένες αναλύσεις κινδύνου με ολοκληρωμένα εργαλεία διαχείρισης χαρτοφυλακίου και συναλλαγών.

Η μεταστροφή του Larry Fink, CEO της BlackRock υπέρ του Bitcoin είναι θεαματική. Πριν τέσσερα χρόνια είχε αναφέρει ότι δεν είχε ακούσει από κανέναν πελάτη να αναζητά έκθεση σε κρυπτονομίσματα. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, δήλωσε ότι η εταιρεία μελετά την αυξανόμενη σημασία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και των stablecoins και πώς μπορούν βοηθήσουν τους πελάτες τους να αποκτήσουν πρόσβαση. Στο παρακάτω βίντεο τον ακούμε να αναφέρει πως τα χτυπήματα στον ιστότοπο της εταιρίας ήταν 3.000 για τον Covid, 3.000 για τη νομισματική πολιτική και 600.000 για το Bitcoin! Το Bitcoin, συνεχίζει, έχει τραβήξει την προσοχή και τη φαντασία των ανθρώπων.

Η σημασία

Η Blackrock δεν είναι απλά ένας θεσμικός επενδυτής. Στους πελάτες της περιλαμβάνονται δημόσιοι συνταξιοδοτικοί οργανισμοί, ασφαλιστικές εταιρίες, κρατικά ταμεία, άλλοι θεσμικοί επενδυτές και τράπεζες, εισηγμένες εταιρίες. Δεν δίνουν απλά πρόσβαση στην αγορά των κρυπτονομισμάτων σε κάποιους εύπορους ιδιώτες επενδυτές, όπως κάνουν μέχρι τώρα κάποιες μεγάλες αμερικάνικες τράπεζες.

Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, η Blackrock έχει πολύ στενή συνεργασία με την Fed. Έχει αναλάβει σε μεγάλο βαθμό (μεγαλύτερο από όσο θα έπρεπε ισχυρίζονται οι κακές γλώσσες) να υλοποιεί τις αποφάσεις της. Με αυτή την κίνηση, αναβιώνουν τα σενάρια που θέλανε την Fed να κατευθύνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ή ακόμα και τρισεκατομμύρια δολάρια προς το Bitcoin, με σκοπό να παραμείνουν εκεί προκειμένου να αποστραγγίξει με ομαλό τρόπο την ρευστότητα, βγάζοντας την εκτός συστήματος.

Κάποιοι ρομαντικοί των κρυπτονομισμάτων απογοητεύονται από αυτή την εξέλιξη. Ωστόσο δεν θα έπρεπε. Σήμερα υπάρχει μεγάλη καχυποψία έναντι των κρυπτονομισμάτων. Δικαιολογημένη ή όχι, δεν έχει σημασία. Με την είσοδο αξιοσέβαστων ιδρυμάτων όπως η Blackrock, ο μέσος πολίτης θα νιώσει ότι πρόκειται για ασφαλείς, νόμιμους τίτλους περιουσιακών στοιχείων. Κι αυτό θα επιδράσει καταλυτικά στην υπόθεση της αποδοχής και κατανόησής τους.

Η βασική ιδιότητα που έχει το Bitcoin να λειτουργεί εκτός τραπεζικού συστήματος, παραμένει. Δεν έχει γίνει καμία υποχώρηση σε αυτή τη θεμελιώδη αρχή. Μόνο εθελοντικά κάποιος μπορεί να επιλέξει τη λύση της θεματοφυλακής σε κάποιο τραπεζικό ίδρυμα. Δεν είναι ό,τι καλύτερο, δεν συνάδει με τη φιλοσοφία του Bitcoin, αλλά για να περάσουμε στη φάση της ευρείας υιοθέτησης, είναι απαραίτητο να περάσουμε από αυτό το στάδιο. Είναι πολλοί αυτοί που δεν έχουν αγοράσει γιατί τους μπερδεύει η διαδικασία ή αγνοούν τον τρόπο με τον οποίο θα αγοράσουν Bitcoin ή κάποιο άλλο κρυπτονόμισμα.

Τελικές σκέψεις

Πριν από δύο χρόνια, η MicroStrategy υπό τον Michael Saylor, ήταν η πρώτη εισηγμένη που ξεκίνησε να αγοράζει Bitcoin, ως κύριο αποθεματικό στοιχείο του ενεργητικού της, αποκτώντας 21.454 νομίσματα διαθέτοντας συνολικά 250 εκατομμύρια.

Οι εξελίξεις από τότε ήταν ραγδαίες. Το Bitcoin άρχισε να αναγνωρίζεται και να νομιμοποιείται στη συνείδηση του κόσμου. Δεν είναι πια στο περιθώριο. Δημιουργήθηκαν ETFs του Bitcoin σε πολλές χώρες, μεγάλες τράπεζες οργάνωσαν ολόκληρα τμήματα για να προσφέρουν κρυπτονομίσματα στους πελάτες τους, εισηγμένες το ενέταξαν στους ισολογισμούς τους. Μέχρι και χώρες βρέθηκαν για να το υιοθετήσουν ως επίσημο νόμισμα.

Κι έπεται συνέχεια όπως φαίνεται…

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Τα σεμινάρια θα συνεχίσουν ξανά από Σεπτέμβρη. Μπορείτε όμως να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars και στα βιβλιοπωλεία. Οι κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να το παραγγείλουν από το Amazon.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v