Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι μπορεί να πάει άσχημα στο Merge του Ethereum

Όλα τα βλέμματα στην κρίσιμη αναβάθμιση του συστήματος. Οι κίνδυνοι τη στιγμή της μετάβασης και αργότερα. Οι δεσμεύσεις και οι προοπτικές για την τιμή του κρυπτονομίσματος αν διαψευστούν τα απαισιόδοξα σενάρια.

Τι μπορεί να πάει άσχημα στο Merge του Ethereum

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Αναμφισβήτητα, το γεγονός της χρονιάς στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, δεν είναι άλλο από το πολυαναμενόμενο Merge του Ethereum, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε περίπου δύο εβδομάδες. Έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα αναλυτικά τι σημαίνει αυτή η αλλαγή, οπότε δεν θα ασχοληθούμε ξανά. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για αυτό το θέμα εδώ  και εδώ.

Το ζήτημα που θα μας απασχολήσει σήμερα είναι τι θα μπορούσε να πάει στραβά και να μην ολοκληρωθεί ομαλά η αναβάθμιση και τα προβλήματα που πιθανόν να εμφανιστούν αργότερα.

Εισαγωγικά, θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως οι προγραμματιστές του Ethereum εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Είναι σίγουροι ότι το Merge δεν θα έχει καμία αρνητική επίδραση στην ασφάλεια των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο δίκτυο ή στη λειτουργία των εφαρμογών. Όταν θα φτάσει η ώρα μηδέν, για να ολοκληρωθεί η μετάβαση θα χρειαστούν 12 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα, ίσως είναι ευάλωτοι οι χρήστες του δικτύου και για να αποφευχθούν καλού κακού οι περιπτώσεις εξαπάτησης, πολλά ανταλλακτήρια και πλατφόρμες δανεισμού έχουν δηλώσει πως θα διακόψουν τις συναλλαγές. Μετά όμως τα πράγματα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Κατά τη διάρκεια αυτών των 12 λεπτών, περίπου 150 προγραμματιστές θα βρίσκονται επί ποδός πολέμου καθαρίζοντας το λογισμικό από τυχόν σφάλματα. Αυτά τα σφάλματα θα διορθωθούν γρήγορα εάν ανακαλυφθούν και δεν θα επηρεάσουν την ασφάλεια των περιουσιακών στοιχείων των χρηστών. Η μοναδική παρενέργεια, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι ίδιοι, θα είναι μια μικρή καθυστέρηση στις συναλλαγές.

Ωστόσο όταν ακόμα και σε ομαλές συνθήκες οι απατεώνες έχουν αποδειχθεί εφευρετικότατοι, εφαρμόζοντας κάθε πιθανό ή απίθανο κόλπο για να σε ξεγελάσουν, τότε μια περίοδος συγκεχυμένων πληροφοριών θα πρέπει να μας κάνει πιο επιφυλακτικούς. Η ανασφάλεια δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τους επιτήδειους. Τους διευκολύνει η έλλειψη ενημέρωσης όσο αφορά την μετάβαση στο νέο καθεστώς, κάνοντας πιο εύκολη τη χειραγώγηση και την ανέντιμη εκμετάλλευση. Συνεπώς απαιτούνται λίγο πιο αυξημένα αντανακλαστικά και εγρήγορση από πλευράς χρηστών.

Αυτοί οι κίνδυνοι αναμένεται εύκολα ή δύσκολα να αντιμετωπιστούν. Κατά πάσα βεβαιότητα ακόμα και αν εμφανιστούν σποραδικές ανωμαλίες, δεν πρόκειται να επηρεάσουν το σύστημα. Εκεί που εγείρονται σοβαροί προβληματισμοί, αφορά την πιθανότητα συγκέντρωσης της ισχύος σε λίγους. Η μετάβαση του μηχανισμού συναίνεσης από εκεί που απαιτεί εξειδικευμένο υλικό και πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια, πλέον το μόνο που χρειάζεται είναι κεφάλαιο. Υπάρχει λοιπόν ανησυχία μήπως κάποιος πολύ μεγάλος παίκτης καταλάβει την πλειοψηφία του δικτύου. Σε αυτή την περίπτωση η αποκέντρωση, η ουδετερότητα και η ιδιωτικότητα θα βρεθούν σε κίνδυνο.

Βέβαια για άλλη μια φορά, υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Οι μεγαλύτερες οντότητες που κάνουν staking, τουλάχιστον για την ώρα, είναι τα ανταλλακτήρια. Αυτά όμως δεν δεσμεύουν δικά τους χρήματα, αλλά κυρίως των πελατών τους. Πρόκειται για επενδυτικά οχήματα που δεν έχουν μια ολιγομελή ομάδα από πίσω τους, αλλά δεκάδες χιλιάδες ιδιώτες.

Παρόλα αυτά ελάχιστοι άνθρωποι, οι επικεφαλείς, ίσως να έχουν βαρύνοντα λόγο σε κρίσιμα ζητήματα. Για παράδειγμα τι θα συμβεί αν υπάρξει διχογνωμία μεταξύ των επικυρωτών σε περίπτωση αυστηρών περιορισμών από τους νομοθέτες όσο αφορά τη ιδιωτικότητα ή την ουδετερότητα; Κάποιοι θα θελήσουν να υπακούσουν και κάποιοι όχι. Τότε θα προχωρήσει το Ethereum σε νέο fork; Σε μια διάσπαση μεταξύ ενός εταιρικά συμμορφούμενου δικτύου και ενός ανθεκτικού στη λογοκρισία;

Ενθαρρυντική ήταν η δέσμευση του CEO του αμερικάνικου ανταλλακτηρίου Coinbase, ότι η εταιρία του θα σταματήσει το staking, αν τεθεί τέτοιο θέμα. Ωστόσο δεν παύουν να εγείρονται δύσκολες ερωτήσεις με τεχνολογικές και κοινωνικές αποχρώσεις, των οποίων δεν γνωρίζει κανείς την απάντηση. Ο προβληματισμός είναι έντονος τόσο σε επίπεδο χρηστών όσο και προγραμματιστών. Παρόλα αυτά είναι λογικό να υποθέσουμε πως όσο μεγαλώνει το οικοσύστημα, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να ελεγχθεί, με δεδομένη τη θέληση των συμμετεχόντων να διασφαλίσουν τα ελευθεριακά συστατικά του συστήματος.

Όπως έχει αναφερθεί χαρακτηριστικά και εκφράζει πάρα πολλούς στον χώρο: «Εάν επιτρέψουμε τη λογοκρισία των συναλλαγών, τότε ουσιαστικά αποτύχαμε. Αυτός είναι ο λόφος στον οποίο είμαι διατεθειμένος να πεθάνω. Αν επιτραπεί τότε δεν έχει νόημα τίποτα από αυτά που προσπαθούμε και θα αποχωρήσω από το οικοσύστημα».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα υπάρξει αν το Merge τελικά δεν πραγματοποιηθεί, από κάποιο απρόβλεπτο παράγοντα. Ας μην ξεχνάμε πως η δουλειά που έχουν αναλάβει οι προγραμματιστές δεν είναι καθόλου εύκολη. Όπως χαρακτηριστικά έχει αναφερθεί, είναι σαν να αλλάζουν βασικά κομμάτια της μηχανής από ένα αυτοκίνητο που κινείται. Είναι προφανές πως το ενδεχόμενο της αποτυχίας θα σκορπίσει την απογοήτευση. Όχι μόνο για το Ethereum αλλά για ολόκληρο τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Για την ώρα πάντως κυριαρχεί η αυτοπεποίθηση ότι το εγχείρημα θα στεφθεί από επιτυχία και θα οδηγήσει το Ethereum στο επόμενο επίπεδο. Η ποσότητα των νομισμάτων που έχουν δεσμευτεί έχει διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με την εταιρία ερευνών Arcane. Οι επενδυτές δεν αποθαρρύνθηκαν από την σημαντική πτώση της τιμής του Ethereum και το δείχνουν έμπρακτα.

Κάποιες σκέψεις για την προοπτική της τιμής του Ethereum. Ένα επιτυχημένο Merge είναι πολύ λογικό να δημιουργήσει μια θετική ανατροφοδότηση. Θα προσελκύσει περισσότερους χρήστες, άρα θα υπάρξει κίνητρο να ασχοληθούν περισσότεροι προγραμματιστές, οι οποίοι με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν ακόμα πιο ενδιαφέρουσες εφαρμογές. Συνεπώς από την αυξημένη χρήση, θα οδηγήσει σε μαζικές διαγραφές νομισμάτων από τα μεγαλύτερα τέλη.

Συνδυαστικά η αυξημένη ζήτηση ταυτόχρονα με την μειωμένη προσφορά, μόνο μια διέξοδο αφήνει στην τιμή: την άνοδο. Χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί η άνοδος να συντελεστεί σε σημαντικό ποσοστό. Σε αυτό το ενδεχόμενο οι υψηλές τιμές θα τραβήξουν ακόμα μεγαλύτερη προσοχή, κάτι που θα προσελκύσει ακόμα περισσότερους χρήστες. Μένει να δούμε αν αυτό το σκεπτικό θα επιβεβαιωθεί στην πράξη.

Κλείνοντας, να αναφέρουμε πως στο Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας, το πρώτο ακαδημαϊκό πρόγραμμα για την εκμάθηση των κρυπτονομισμάτων σε επίπεδο ΙΕΚ στα ελληνικά που ανοίγει τις πόρτες του τον Οκτώβρη, θα υπάρχει ειδική ενότητα αφιερωμένη στο Ethereum και άλλα altcoins. Τον τρόπο λειτουργίας, τη φιλοσοφία, τη σύγκριση μεταξύ τους, τις επενδυτικές ευκαιρίες και κινδύνους. Πληροφορίες για το πρόγραμμα θα βρείτε εδώ

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Τα σεμινάρια θα συνεχίσουν ξανά από Σεπτέμβρη. Μπορείτε όμως να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars και στα βιβλιοπωλεία. Οι κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να το παραγγείλουν από το Amazon.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v