Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έφτασε η ώρα των κεντρικών τραπεζών

Πώς αναμένεται να κινηθούν τα κρυπτονομίσματα, εν μέσω μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων και προσδοκώμενου καθοδικού σπιράλ στις οικονομίες. Γιατί οι αποταμιευτές δεν μπορούν να εφησυχάσουν ούτε στους «ασφαλείς λιμένες» των μετρητών και του χρυσού.

Έφτασε η ώρα των κεντρικών τραπεζών

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζουν οι οικονομικοί αναλυτές αυτή την εβδομάδα όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Bloomberg ανάρτησε ένα χάρτη που δείχνει σε ποιες χώρες οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να αποφασίσουν για τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων τους.

Η πορεία των επιτοκίων -κυρίως από τη Fed- έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στον καθορισμό της τάσης στις αγορές και βέβαια στις τιμές των κρυπτονομισμάτων. Όσο η ρευστότητα ήταν άφθονη και τα επιτόκια μηδενικά, οι επενδυτές είχαν το κίνητρο να αναζητήσουν αποδόσεις σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου ρίσκου. Τώρα που το κλίμα έχει πλήρως αντιστραφεί, προσφεύγουν στο καταφύγιο των μετρητών ή του χρυσού.

Ωστόσο ούτε αυτή η τακτική τούς εξασφαλίζει. Τα μετρητά απαξιώνονται λόγω του πληθωρισμού σε ρυθμό που είχε να εμφανιστεί σχεδόν 50 χρόνια, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Ακόμα και ο χρυσός έχει σημειώσει πτώση πάνω από 20% από τις αρχές Μαρτίου, με την τεχνική του εικόνα να μην προδιαθέτει για ευχάριστες εξελίξεις. Όπως βλέπουμε στο ημερήσιο διάγραμμα, ο τριγωνικός σχηματισμός συσσώρευσης (μπλε γραμμές) διασπάστηκε προς τα κάτω τον Ιούλιο. Η προσπάθεια να επανέλθει όμως βρήκε εμπόδιο την κάτω μπλε γραμμή τάσης, με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων από πλευράς Fed κατά 0,75% έχει μάλλον προεξοφληθεί. Ωστόσο, αν τελικά επικρατήσουν πιο δυναμικές απόψεις και αντί για 0,75% ανακοινωθεί 1%, τότε ίσως οδηγήσει τις μετοχές σε νέα υποχώρηση.

Απίθανο; Όχι και τόσο. Σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε από τη Σουηδική Κεντρική Τράπεζα αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης, από 75 που ανέμεναν οι αναλυτές. Αξίζει να σημειωθεί πως η άνοδος είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί στη σκανδιναβική χώρα από το 1992 και πως η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει πως προβλέπεται να συνεχιστούν οι αυξήσεις για ένα εξάμηνο ακόμα.

Η Goldman Sachs υπολογίζει ότι ο δείκτης S&P 500 μπορεί να πέσει ακόμα και 26%, εάν η Fed γίνει πιο επιθετική με τις αυξήσεις των επιτοκίων, στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Ανάλογες εκτιμήσεις κάνουν και από την Bank of America. Για αυτό και το ποσοστό των κεφαλαίων που έχει τοποθετηθεί σε μετοχές παγκόσμια βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Οι θεσμικοί κρατούν επιφυλακτική στάση, μια που τα πράγματα ίσως γίνουν ακόμα χειρότερα, όταν θα αρχίσουν οι ανακοινώσεις κερδών των εταιρειών.

Παρόμοια δεδομένα δεν υπάρχουν για τα κρυπτονομίσματα, αλλά με δεδομένη τη θετική συσχέτιση του Bitcoin με την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά και ιδιαίτερα με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, μάλλον κάτι ανάλογο συμβαίνει και εκεί.

Οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία

Τι περιθώριο όμως υπάρχει να ανέβουν πολύ τα επιτόκια, πριν γίνει η ζημιά στην πραγματική οικονομία μη αναστρέψιμη; Ενδεικτικό είναι πως στις ΗΠΑ, όπου τα ακίνητα ευθύνονται για μεγάλο μέρος του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έφτασαν το 6% για πρώτη φορά μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2008. Πριν από ένα χρόνο, ήταν λιγότερο από το μισό. 

Αυτό προκαλεί ένα διττό αποτέλεσμα. Κατ' αρχάς οι νυν δανειολήπτες να επιβαρύνονται με αρκετά μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους, που πρέπει να διοχετεύεται στις δόσεις του δανείου τους. Δεύτερον, αποθαρρύνει τους υποψήφιους αγοραστές να αποκτήσουν νέο σπίτι με δάνειο. Και όπως γνωρίζουμε, ένα σημαντικό ποσοστό των αγορών γίνεται μέσω δανείων.

Η μικρότερη ζήτηση για σπίτια πού οδηγεί; Στην πτώση της τιμής τους. Ωστόσο αυτό το πρόβλημα δεν αφορά τους ιδιοκτήτες μόνο. Η υποχώρηση των τιμών οδηγεί σε προβληματικές τράπεζες, καθώς όχι μόνο θα ανέβει το ποσοστό εκείνων που δεν θα μπορούν να πληρώσουν κανονικά τη δόση τους, αλλά και θα μειωθεί η αξία των ενεχύρων που έχουν δοθεί τα δάνεια. Πρόκειται για ένα καθοδικό σπιράλ που μόνο μέχρι ένα σημείο είναι ανεκτό, πριν δημιουργηθεί σοβαρή αναστάτωση στον τραπεζικό τομέα. Άρα η κρίση θα διαχυθεί και στην υπόλοιπη οικονομία.

Μέχρι τώρα αυτή η ανωμαλία αντιμετωπιζόταν με έκχυση ρευστότητας και μείωση των επιτοκίων. Ωστόσο αυτό ίσχυε όσο ο πληθωρισμός δεν αποτελούσε πρόβλημα. Τώρα που οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές, τι θα αναγκαστούν να κάνουν οι υπεύθυνοι; Να μια ενδιαφέρουσα διανοητική άσκηση, που ίσως πολύ σύντομα απαντηθεί στην πράξη.

Όλες οι χώρες έχουν επηρεαστεί από την κρίση, αλλά όπως έχουμε αναφέρει ξανά, το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο στην Ευρώπη. Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (λευκό) στη Γερμανία έχει φτάσει… στη στρατόσφαιρα. Αυξήθηκε κατά 46% τον Αύγουστο, κάτι που δεν έχει προηγούμενο από το 1949, που άρχισε να υπάρχει ο δείκτης. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (κίτρινο) θα ακολουθήσει την ίδια τάση.

Ο χώρος των κρυπτονομισμάτων

Οι τράπεζες και τα κράτη έχουν ως δανειστή έσχατης ανάγκης τις κεντρικές τράπεζες. Τα κρυπτονομίσματα; Από ό,τι φαίνεται, αυτόν τον ρόλο έχει προσφερθεί να αναλάβει ο Sam Bankman-Fried και το ανταλλακτήριο FTX. Όπως δήλωσε ο γνωστός επιχειρηματίας σε συνέντευξή του στο CNBC, υπάρχει διαθέσιμο το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για ανάπτυξη, εξαγορές, διασώσεις.

Αναγνωρίζει ότι είναι μια απόφαση που ενέχει ρίσκο. Δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, αφού ήδη γνωρίζει πως από τα χρήματα που έχει επενδύσει μέχρι τώρα, τα 70 εκατομμύρια δολάρια είναι πιθανότατα χαμένα, όπως παραδέχεται. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό οφείλεται στο ότι δεν είχαν την πολυτέλεια να παρθούν οι αποφάσεις μετά από εκτεταμένη έρευνα, καθώς είχαν ελάχιστες μέρες στη διάθεσή τους. Βασική προτεραιότητα παραμένει η διασφάλιση της προστασίας των πελατών τους και η διακοπή της μετάδοσης της κρίσης μέσα στο οικοσύστημα των crypto.

Νέα συνεργασία με το ανταλλακτήριο Binance

Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr ισχύει μια ειδική προσφορά από το ανταλλακτήριο Binance. Όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v