Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προοπτικές και βαρίδια για την τιμή του Bitcoin

Γιατί το δημοφιλές κρυπτονόμισμα πληροί τις προϋποθέσεις να αποτελέσει κατάλληλη επένδυση με χρονικό ορίζοντα ετών. Η «εξίσωση» που καθορίζει την τιμή του.

Προοπτικές και βαρίδια για την τιμή του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ποιες επενδυτικές διέξοδοι υπάρχουν σήμερα; Αποταμίευση, επένδυση, κερδοσκοπικό trading. Παρόλο που αυτά τα τρία έχουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, υπάρχει ένας τίτλος ιδιοκτησίας που συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα από όλες τις επενδυτικές κατηγορίες ταυτόχρονα. Ποιος είναι αυτός; Το Bitcoin. Και μάλιστα ανεξάρτητα από το επενδυτικό προφίλ και τον χρονικό ορίζοντα του ενδιαφερόμενου.

Αν επιθυμείς να αποταμιεύσεις ένα περιουσιακό στοιχείο και να το κρατήσεις για δεκαετίες, τα απολύτως βασικά χαρακτηριστικά που θα ήθελες να έχει, είναι κατ' αρχάς να μη δημιουργείται συνεχώς και ανεξέλεγκτα πρόσθετη ποσότητα. Όπως για παράδειγμα συμβαίνει στα κρατικά νομίσματα ή κάποιο εμπόρευμα που θα ευνοηθεί από την τεχνολογική πρόοδο. Το Bitcoin όμως διαθέτει το χαρακτηριστικό της αυστηρά προβλεπόμενης ποσότητας παραγωγής, που εξασφαλίζει τη σπανιότητα. Υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Δεύτερον, να μην ενέχει τον κίνδυνο του αντισυμβαλλόμενου. Όπως σίγουρα θα έχετε διαπιστώσει, βρισκόμαστε σε εποχές ραγδαίων αλλαγών, όχι πάντοτε ευχάριστων. Ιδανικά θα θέλαμε να είμαστε σίγουροι πως καμία οικονομική ή τραπεζική κρίση δεν θα θέσει σε κίνδυνο την πρόσβαση στις οικονομίες μας από capital controls ή «κουρέματα» καταθέσεων. Ότι καμία αυταρχική κυβέρνηση, δικιά μας ή εχθρικού κράτους, δεν θα μπορέσει να παγώσει ή να κατασχέσει τα περιουσιακά μας στοιχεία.

Το ότι δεν απαιτείται θεματοφυλακή για τη διακίνηση και φύλαξη του Bitcoin προσφέρει ένα μοναδικό πλεονέκτημα ασφαλείας. Το ζήτημα δεν είναι απλά θεωρητικό ή σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Το διαπιστώσαμε σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια μετά την εισβολή στην Ουκρανία και τις οικονομικές κυρώσεις που ακολούθησαν. Ακόμα και αν σου ανήκει ένα ακίνητο στο Λονδίνο ή ένα γιοτ που πλέει σε διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο ή μετοχές της Apple ή γερμανικά ομόλογα, μπορεί να δεσμευτούν σε ανύποπτο χρόνο.

Ολα τα περιουσιακά στοιχεία υπάρχει η δυνατότητα να κατασχεθούν, αν έχεις την ατυχία να ανήκεις σε μια εθνικότητα ή κάποιο άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που δεν είναι αρεστό σε κάποιο ισχυρό κέντρο εξουσίας, όπως οι ΗΠΑ. Ακόμα και η ίδια σου η χώρα μπορεί να σου δεσμεύσει τον πλούτο, επειδή σε θεωρεί «εχθρό της κοινωνίας» ή αντικαθεστωτικό. Είσαι, δεν είσαι.

Κάτι παρόμοιο συνέβη στην αρχή του 2022 από την κυβέρνηση του Καναδά. Για όσους διαμαρτύρονταν ενάντια στην κυβέρνηση, ενεργοποιήθηκε ένας νόμος περί τρομοκρατίας, βάσει του οποίου κατάσχεσαν τις καταθέσεις. Στον Καναδά. Στον πλούσιο, φιλελεύθερο, δημοκρατικό Καναδά. Πόσο μάλλον σε κάποιο καθεστώς με αυταρχικές τάσεις ή με ευπαθή οικονομία.

Τι εναλλακτικές έχουν οι επενδυτές; Να στραφούν προς την πατροπαράδοτη λύση του χρυσού. Πράγματι, η αξία του δεν υπόκειται σε κανέναν κίνδυνο αντισυμβαλλόμενου. Κατέχοντας χρυσό δεν χρειάζεται να εμπιστευθώ κανένα τραπεζικό ίδρυμα ή κυβέρνηση. Η αξία του κάθε χρυσού νομίσματος καθορίζεται από την αγορά και όποιος έχει τη φυσική κατοχή του, θεωρείται νόμιμος ιδιοκτήτης του.

Όπως ακριβώς γίνεται και στο Bitcoin. Με τη διαφορά ότι Bitcoin μπορώ να στείλω σε χιλιάδες τοποθεσίες μέσα σε δευτερόλεπτα. Όσο μεγάλο κι αν είναι το ποσό, όπου επιθυμώ στον κόσμο. Δεν μπορείς να μετατρέψεις τον χρυσό σου σε ευρώ τα Χριστούγεννα, ούτε να πουλήσεις τις μετοχές ή τα ομόλογά σου το Σάββατο το βράδυ. Το Bitcoin μπορείς να το ρευστοποιήσεις όποτε επιθυμείς. Επιπλέον, μπορεί να φυλαχθεί με ασφάλεια, εύκολα και ουσιαστικά χωρίς κόστος. Το αποκαλούν ψηφιακό χρυσό γιατί είναι η αποϋλοποίηση του χρυσού.

Κατάλληλη επένδυση με χρονικό ορίζοντα ετών είναι οι μετοχές. Κατά προτίμηση από εταιρείες σε κλάδους που τους ευνοεί η εποχή. Ωστόσο καμία μετοχή δεν αποδείχθηκε καλύτερη από το Bitcoin από πλευράς απόδοσης την τελευταία δεκαετία. Ούτε από τις μεγάλες τεχνολογικές, όπως η Tesla, η Apple, η Facebook.

Ναι αλλά, θα πει κάποιος, το Bitcoin έχει μεγαλύτερη μεταβλητότητα. Αυτό δεν πρέπει να μας ενοχλεί, όσο είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο και διαθέτουμε σχέδιο για την επίτευξή του. Ποιος είναι ο στόχος; Η αναζήτηση ενός δίκαιου εισοδήματος από τις επενδυτικές μας τοποθετήσεις, ανεξάρτητα από τη βραχυπρόθεσμη διακύμανση της αγοράς. Όταν κάποιος επικεντρώνεται μόνο στις καθημερινές ή εβδομαδιαίες αποδόσεις, έχει αποσπάσει την προσοχή του από τον στόχο.

Σαν τρίτη διέξοδο έχουμε βάλει το βραχυπρόθεσμο trading. Ποιος θεωρείται ιδανικός τίτλος για έναν trader; Να διαθέτει ρευστότητα, παγκόσμια αναγνώριση, να έχει πρόσβαση σε αυτό οπουδήποτε κι αν βρίσκεται, οποτεδήποτε και αν το επιθυμεί. Εδώ η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα είναι πλεονέκτημα, επειδή σου δίνει περισσότερες ευκαιρίες για κέρδη. Πάλι εκεί το Bitcoin κερδίζει την πρώτη θέση.

Οι προοπτικές

Ίσως τελικά ατονήσει το ενδιαφέρον για το Bitcoin, για λόγους που δεν είναι γνωστοί σήμερα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι κάποιο απρόοπτο συμβάν θα το οδηγήσει στην αποτυχία και στην απαξίωση. Αυτό όμως που γνωρίζουμε με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι πως το Bitcoin, πέρα από κερδοσκοπικός τίτλος που βασίζεται στη σπανιότητα, αποτελεί ένα εργαλείο απελευθέρωσης δυνάμεων. Ένα ανοιχτό νομισματικό πρωτόκολλο που έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε, το οποίο συνεχώς βελτιώνεται και εξελίσσεται.

Πριν από δύο χρόνια, η πανδημία και η εκτεταμένη εκτύπωση χρημάτων από τις κεντρικές τράπεζες ανέδειξε το χαρακτηριστικό της σπανιότητάς του. Τότε ήταν που έγινε για πρώτη φορά γνωστό στο ευρύ κοινό ότι σε αντίθεση με τα κρατικά νομίσματα, τα ομόλογα και τις μετοχές, κανείς δεν ελέγχει τον «εκτυπωτή» στο Bitcoin. Ότι είναι πιο σπάνιο ακόμα και από τον χρυσό.

Πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε να αναδειχθεί το δεύτερο σημαντικότερο χαρακτηριστικό του. Η ουδετερότητά του, που διασφαλίζεται από το γεγονός ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανοικτού κώδικα και από το ότι δεν απαιτείται για τη μεταφορά και φύλαξή του θεματοφυλακή, όπως εξηγήσαμε παραπάνω.

Αφού έχει τόσα πλεονεκτήματα, γιατί τόσο πολλοί παραμένουν δύσπιστοι; Οι τεχνολογικές και οικονομικές δυνατότητες του Bitcoin, του Ethereum και γενικά της αποκεντρωμένης οικονομίας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθούν εκ των προτέρων. Αυτό οφείλεται κυρίως στον τρόπο που εμείς ως άνθρωποι σκεφτόμαστε το μέλλον. Έχουμε την τάση να παίρνουμε το πρόσφατο παρελθόν και να το προβλέπουμε στο μέλλον.

Για την ώρα πάντως, αυτό που βαραίνει στην πορεία της τιμής του Bitcoin είναι οι παγκόσμιες μακροοικονομικές συνθήκες. Είναι πολύ σημαντικά τα γεγονότα που διαδραματίζονται σε γεωπολιτικό επίπεδο, που επισκιάζουν τις εξελίξεις και την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Περισσότερο βαραίνουν τα επιτόκια, ο ρυθμός εισαγωγής δολαρίων στο σύστημα, οι πληθωριστικές πιέσεις, η προοπτική της ύφεσης ή της ανάπτυξης.

Η εξίσωση πίσω από την τιμή του Bitcoin έχει ως εξής:

Τιμή Bitcoin = Ρευστότητα δολαρίου + Τεχνολογία + Ελευθερία

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ξεκινάνε τα σεμινάρια που διοργανώνει το Εuro2day.gr. Τι είναι το Bitcoin, πώς λειτουργεί, ποια είναι η φιλοσοφία του. Η σύγκριση με τα κρατικά νομίσματα και τον χρυσό. Υπό ποιες προϋποθέσεις αποτελεί αξιόπιστη επενδυτική επιλογή. Πώς μπορείς να αγοράσεις με τον πιο απλό τρόπο και πώς να φυλάξεις τα κρυπτονομίσματά σου με ασφάλεια. Από το ίδιο λινκ μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, ισχύει μια ειδική προσφορά. Όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v