Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Binance: Κρυπτο-μπίζνες $8 δισ. με Ιρανούς κόντρα στις κυρώσεις

Μέσω της Nobitex, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης του Ιράν. Αποκαλύψεις ύστερα από έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Η Binance, βέβαια, έχει διαφορετική άποψη.

Binance: Κρυπτο-μπίζνες $8 δισ. με Ιρανούς κόντρα στις κυρώσεις

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ο γίγαντας της κρυπτογράφησης Binance έχει διαχειριστεί ιρανικές συναλλαγές αξίας 8 δισ. δολαρίων από το 2018, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις που αποσκοπούν να αποκόψουν το Ιράν από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Reuters.

Σχεδόν όλα τα κεφάλαια, περίπου 7,8 δισ. δολάρια, κινήθηκαν μεταξύ της Binance και της Nobitex, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης του Ιράν, σύμφωνα με τα δεδομένα της αμερικανικής εταιρείας αναλύσεων blockchain Chainalysis. Η Nobitex στον ιστότοπό της δίνει οδηγίες άρσης των κυρώσεων.

Τα τρία τέταρτα των ιρανικών κεφαλαίων που πέρασαν μέσω της Binance ήταν στο κρυπτονόμισμα χαμηλού προφίλ Tron, που δίνει στους χρήστες την επιλογή να αποκρύψουν την ταυτότητά τους. Σε ανάρτησή της πέρυσι, η Nobitex ενθάρρυνε τους πελάτες να χρησιμοποιήσουν το Tron για να συναλλάσσονται ανώνυμα, χωρίς «να τεθούν σε κίνδυνο περιουσιακά στοιχεία λόγω κυρώσεων».

Τα νέα ευρήματα προκύπτουν καθώς το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διεξάγει έρευνα για πιθανές παραβιάσεις κανόνων ξεπλύματος χρήματος από την Binance, η οποία κυριαρχεί στη βιομηχανία κρυπτογράφησης 1 τρισ. δολαρίων, με πάνω από 120 εκατομμύρια χρήστες. 

Τον Ιούλιο, το Reuters αποκάλυψε ότι η Binance συνέχισε να εξυπηρετεί πελάτες στο Ιράν και ότι η δημοτικότητα του ανταλλακτηρίου στην Ισλαμική Δημοκρατία ήταν γνωστή στο εσωτερικό της εταιρείας. Τότε, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Changpeng Zhao έγραψε στο Twitter: «Η Binance απαγόρευσε τους Ιρανούς χρήστες μετά τις κυρώσεις, 7 βρήκαν μια λύση, αλλά ούτως ή άλλως απαγορεύτηκαν αργότερα».

Ο εκπρόσωπός της Patrick Hillmann είπε: «Η Binance.com δεν είναι αμερικανική εταιρεία, σε αντίθεση με άλλες πλατφόρμες που έχουν έκθεση στις οντότητες στις οποίες έχουν επιβάλει κυρώσεις οι ΗΠΑ. Ωστόσο, έχουμε λάβει προληπτικά μέτρα για να περιορίσουμε την έκθεσή μας στην ιρανική αγορά».

Το Tron Network έχει ιδρυθεί από τον Justin Sun, με έδρα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Τον Αύγουστο του 2021, η Binance ανακοίνωσε ότι οι πελάτες δεν θα μπορούν πλέον να ανοίγουν λογαριασμούς και να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της χωρίς ταυτότητα. Αλλά από τότε, έχει διεκπεραιώσει συναλλαγές σχεδόν 1,05 δισ. δολαρίων απευθείας από τη Nobitex και άλλα ιρανικά ανταλλακτήρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Chainalysis. 

Ο Hillmann είπε ότι η εταιρεία απαιτεί πλήρεις ελέγχους «γνωριμίας» για όλους τους πελάτες, καθώς και ότι οι κάτοικοι του Ιράν απαγορεύεται να ανοίγουν ή να διατηρούν λογαριασμό. «Από τον Ιούνιο του 2021 έως τον Νοέμβριο του 2022, η έκθεση της Binance σε οντότητες που συνδέονται με το Ιράν παρουσίασε εκθετική πτώση».

Τα στοιχεία που εξετάστηκαν από το Reuters δείχνουν ότι συνολικά περίπου 2,95 δισ. δολάρια σε κρυπτογράφηση κινήθηκαν απευθείας μεταξύ των ιρανικών ανταλλακτηρίων και της Binance από το 2018. Άλλα 5 δισεκατομμύρια δολάρια μεταφέρθηκαν μέσω στρωμάτων μεσαζόντων. Οι ρυθμιστικές αρχές λένε ότι τέτοιες «έμμεσες» ροές θα πρέπει να αποτελούν κόκκινη σημαία για τα ανταλλακτήρια - δείκτης πιθανής νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. 

Η Nobitex συμβουλεύει τα 4 εκατομμύρια πελάτες της να αποφεύγουν την «άμεση μεταφορά» κρυπτονομισμάτων μεταξύ ιρανικών και ξένων πλατφορμών κρυπτογράφησης, ώστε να «διατηρηθεί η ασφάλεια». Εκτός από το διακριτικό Tron, οι υπόλοιπες ιρανικές συναλλαγές αφορούσαν τα κρυπτονομίσματα Βitcoin, Εther, Τether και XRP, και το μικρότερο Litecoin.

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v