Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρασκήνιο και εκτιμήσεις για τον «χειμώνα» στα crypto

Το έντονο παρασκήνιο πίσω από την κατάρρευση του FTX και οι κινήσεις για «διάσωση» του κλάδου. Ο «χρησμός» του Elon Musk και τα τεχνικά δεδομένα για το Bitcoin.

Παρασκήνιο και εκτιμήσεις για τον «χειμώνα» στα crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Μετά την εφιαλτική όσο και τρελή εβδομάδα που πέρασε, περιμένουμε με αγωνία τι επιφυλάσσει η καινούργια για τα κρυπτονομίσματα. Πράγματι, δεν χρειάστηκε να περιμένουμε πολύ. Με το καλημέρα, στις 8:39 το πρωί ώρα Ελλάδας, ο πιο ισχυρός άντρας στον χώρο των crypto, ο Changpeng Zhao ή CZ, ανέλαβε πρωτοβουλία. Με ένα tweet εξήγγειλε τη δημιουργία ενός «ταμείου ανάκαμψης», του οποίου ο σκοπός θα είναι να παράσχει χρηματοδότηση σε αξιόλογα projects που έχουν ισχυρές δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν προσεχώς, όπως ανέφερε. Για την ώρα, όποιος θεωρεί πως έχει τις προϋποθέσεις, μπορεί να επικοινωνήσει με την Binance Labs. Επίσης απεύθυνε κάλεσμα σε άλλους συμμετέχοντες του κλάδου, προκειμένου να συνεισφέρουν στο εγχείρημα και να επενδύσουν τα χρήματά τους.

Κατέληξε ισχυριζόμενος πως «Τα κρυπτονομίσματα δεν θα εξαφανιστούν. Είμαστε ακόμα εδώ. Ας ξαναχτίσουμε». 

Λίγο αργότερα, σε ένα επόμενο tweet, διευκρίνισε απαντώντας σε κάποιο σχολιαστή πως το fund που θα δημιουργηθεί δεν θα χρηματοδοτήσει ύποπτους για ψέματα ή απάτη. Αυτά δεν χαρακτηρίζονται ποτέ ως ισχυρά έργα, ανάφερε ο CZ. Θα επιλεγούν οι τίμιοι του οικοσυστήματος, με ευνοϊκές προοπτικές ανάπτυξης.

Η αγορά εξέλαβε θετικά την πρωτοβουλία. Το Bitcoin αμέσως σκαρφάλωσε 7%, όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα. Κάποιος καχύποπτος θα ισχυριζόταν πως δεν ήταν τυχαία η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης. Το tweet δημοσιοποιήθηκε μόλις το Bitcoin έφτασε στη γραμμή στήριξης.

Όπως και να έχει, δεν έχει τόσο σημασία αυτό. Αν πρόκειται για πυροτέχνημα ή όχι, θα φανεί πολύ σύντομα.

Ως ιδέα πάντως δεν φαίνεται καθόλου κακή. Αν όντως υλοποιηθεί με τον σκοπό που εξαγγέλθηκε, και αξιόλογα εγχειρήματα θα στηριχθούν σε αυτή την αρνητική συγκυρία και οι επενδυτές που θα συνεισφέρουν θα έχουν τοποθετήσει τα χρήματά τους σε αυστηρά επιλεγμένες τεχνολογικές οντότητες και σχήματα.

Παρέμβαση έκανε και ο Elon Muskλέγοντας πως το Bitcoin θα τα καταφέρει. Ωστόσο ο χειμώνας ίσως είναι μακρύς.

Το παρασκήνιο

Το FTX δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα, επομένως δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλες απώλειες ανάμεσα στους Έλληνες επενδυτές. Ωστόσο η ζημιά σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μεγάλη. Όχι μόνο δεν γνωρίζουμε ποιους ακόμα θα τραβήξει στην άβυσσο η μαύρη τρύπα της FTX, αλλά και η αξιοπιστία του χώρου δέχτηκε σημαντικό πλήγμα. Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο, που δόθηκε η αφορμή να γίνει πιο αυστηρό από όσο αναμενόταν, δύσκολα θα εμφανιστούν νέοι επενδυτές. Είτε ιδιώτες είτε θεσμικοί.

Εν τω μεταξύ πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι μέσα από την FTX διακινούνταν και ξεπλενόταν μαύρο χρήμα από την Ουκρανία. Από ό,τι φαίνεται, θα βγουν πολλές και μεγάλες εκπλήξεις σχετικές με το θέμα τις επόμενες ημέρες, καθώς εμπλέκονται γνωστοί πολιτικοί. Οι σχέσεις του Sam Bankman-Fried και της μητέρας του με το Δημοκρατικό κόμμα στις ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα στενές. Σύμφωνα με τους Financial Times, ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος δωρητής μετά τον George Sorros. Δώρισε ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε 25 υποψηφίους του κόμματος στις πρόσφατες εκλογές, από τους οποίους οι 18 εκλέχτηκαν!

Επίσης από τους Financial Times μαθαίνουμε πως το δεύτερο μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της FTX ήταν ένα κρυπτονόμισμα με το όνομα Serum. Είχε εκτιμηθεί για 2,2 δισεκατομμύρια, όταν η κεφαλαιοποίησή του ήταν μόλις 84 εκατομμύρια! Μια λεπτομέρεια που πλέον δεν προκαλεί έκπληξη: ο Sam Bankman-Fried ήταν ο ιδρυτής του Serum.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι πελάτες της FTX έχουν μικρή πιθανότητα να ανακτήσουν μεγάλο μέρος των καταθέσεών τους. Η FTX έχει υποχρεώσεις ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά μόνο 900 εκατομμύρια δολάρια σε ρευστά περιουσιακά στοιχεία με αξία. Οι τίτλοι που εμφανίζονται να αξίζουν 9 δισεκατομμύρια είναι τα FTT, SOL και άλλα, των οποίων η αξία έχει πέσει κατακόρυφα.

Ένα στοιχείο από τα πολλά που βγαίνουν αυτές τις ημέρες είναι πως η απόσυρση Bitcoin από το FTX έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο. Αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία που επεξεργάζεται η εταιρεία ανάλυσης Glassnode και μας παρείχε ο Απόστολος Τσικούρας. 

Κάποιοι ήξεραν ή έστω υποψιάζονταν. Το θέμα όμως είναι πώς οι υπόλοιποι δεν το πήραν είδηση. Τα δεδομένα υπήρχαν, αλλά δεν ενδιαφέρθηκε κανείς να τα ψάξει. Τόσοι αναλυτές σε όλο τον κόσμο, τόσα funds. Τους ξεγέλασε όλους ότι ο Sam ήταν υπεράνω υποψίας. Τώρα βέβαια είμαστε υποψιασμένοι για όλους και για όλα. Όποιος καεί στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι.

Υπήρχαν όμως και κάποιοι που βγήκαν κερδισμένοι! Λόγω της απώλειας εμπιστοσύνης στα κεντρικοποιημένα ανταλλακτήρια, ο όγκος συναλλαγών του αποκεντρωμένου Uniswap αυξήθηκε. Ως αποτέλεσμα είχαμε να αυξηθούν πολύ οι συναλλαγές σε Ethereum, άρα και να «καεί» μεγάλη ποσότητα νομισμάτων που χρησίμευαν ως fee συναλλαγών. Η συνολική ποσότητα των Ethereum μειώθηκε. Έγιναν ακόμα πιο σπάνια!

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, ισχύει μια ειδική προσφορά. Όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

 

 * Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v