Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο κινδυνεύει η MicroStrategy από την πτώση του Bitcoin

Οι συνεχείς αγορές του κρυπτονομίσματος με δανεικά και ο υψηλός μέσος όρος κτίσης έναντι της σημερινής τιμής. Ποια είναι τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας με τα 130.000 Bitcoin.

Πόσο κινδυνεύει η MicroStrategy από την πτώση του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης ασφαλώς δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζουν για την Microstrategy (MSTR). Πρόκειται για την πρώτη εισηγμένη εταιρία στο χρηματιστήριο του Nasdaq, που αγόρασε Bitcoin ως ταμειακά διαθέσιμα. Είναι μια αμερικανική εταιρεία λογισμικού, η οποία ειδικεύεται στην επιχειρηματική ευφυΐα και υπηρεσίες cloud.

Η εταιρία ιδρύθηκε από τον Michael Saylor το 1989, την εποχή που δημιουργούνταν πολλά τεχνολογικά επιχειρηματικά σχήματα, με αποκορύφωμα το σκάσιμο της φούσκας των dot.com. Σε αυτή την τρελή περίοδο η τιμή της MSTR είχε εκτιναχθεί από τα 70 στα 3.300 δολάρια. Μια πορεία που άφησε σκιές, καθώς κατηγορήθηκε από την SEC.

Σχεδόν όλες οι εταιρίες που εισήχθησαν στον Nasdaq εκείνη την περίοδο χάθηκαν. Ελάχιστες διασώθηκαν. Η MicroStradegy μπορεί να ήταν ανάμεσα σε εκείνες που επιβίωσαν, αλλά έκτοτε ποτέ δεν ακούστηκε ιδιαίτερα. Μετά βίας ξεπέρασε και για λίγο καιρό τα 200 δολάρια το 2015. Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω τόσο στην εταιρία όσο και στον Michael Saylor, όταν άρχισαν να ασχολούνται στα σοβαρά με το Bitcoin. Στο αποκορύφωμα της έφτασε τα 1.300 δολάρια, αλλά σήμερα έχει μόλις 170.

Η MicroStrategy μπορεί να ήταν η πρώτη εισηγμένη αλλά σήμερα έχουν ακολουθήσει το παράδειγμα της 25, με πιο σημαντική από όλες την Tesla. Από τότε έχουν εισαχθεί 12 εταιρίες, των οποίων η κύρια δραστηριότητας τους είναι το mining κρυπτονομισμάτων και ένα ανταλλακτήριο, η Coinbase.

Η πρωτοπορία της MicroStrategy δεν σταμάτησε εκεί. Υπό την καθοδήγηση του Michael Saylor, φανατικού υποστηρικτή του Bitcoin, εξέδωσε ομόλογα για την αγορά επιπλέον Bitcoin. Μαζί με τον Nayib Bukele, υπό την Προεδρία του οποίου το Ελ Σαλβαδόρ υιοθέτησε ως επίσημο νόμισμα το Bitcoin (ταυτόχρονα με το δολάριο), είτε θα γραφτούν στο πάνθεον των πιο διορατικών επενδυτών και ηγετών είτε η ιστορία θα τους αντιμετωπίσει ως καταστροφικούς καιροσκόπους.

Η MicroStrategy αγόρασε για πρώτη φορά Bitcoin τον Αύγουστο του 2020. Το ποσό ήταν 250 εκατομμύρια δολάρια. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Πλέον κατέχει 130.000 Bitcoin, σημερινής αξίας 2,14 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο μετά την υποχώρηση των τελευταίο μηνών, η τιμή απόκτησης τους είναι πολύ υψηλότερη. Αποκτήθηκαν για σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια με μέσο όρο 30.639 δολάρια, κάτι που ανεβάζει τις μέχρι στιγμής απώλειες στο 47%.

Τον Σεπτέμβριο η Microstrategy συγκέντρωσε όλα τα Bitcoin της σε μια ξεχωριστή οντότητα που ονομάζεται Macrostrategy. Το όνομα προφανώς έχει εμπνευστεί από το όνομα της εταιρίας και το μακροχρόνιο όραμα του ιδρυτή της, όσο αφορά την αναγνώριση της αξίας του Bitcoin. Στο παρακάτω διάγραμμα που αλιεύσαμε από τα τελευταία αποτελέσματα τριμήνου, βλέπουμε τον ρυθμό και την ποσότητα που απέκτησε τα Bitcoin.

Το πρόβλημα είναι πως τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα που δαπανήθηκαν, δεν έχουν προέρθει από την κερδοφορία της εταιρίας, αλλά από έκδοση ομολόγων! Συγκεκριμένα η MicroStrategy εξέδωσε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα για να χρηματοδοτήσει τις αγορές Bitcoin. Η εταιρία πρόσφερε κουπόνι 6%. Με άλλα λόγια αν μέσα στα επόμενα χρόνια το Bitcoin ανέβει έναντι του δολαρίου κατά μέσο όρο πάνω από 6%, τότε η MicroStrategy θα βγει κερδισμένη. Αν όχι, θα ζημιωθεί.

Φυσικά, εκτός από την πρώτη αγορά με μετρητά της εταιρίας, έχουν γίνει και άλλες. Η τελευταία φορά που αποκτήθηκαν Bitcoin ήταν μεταξύ 2 Αυγούστου και 19 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την κατάθεση δεδομένων που υποβλήθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η MicroStrategy αγόρασε 301 bitcoin για περίπου 6 εκατομμύρια δολάρια ή κατά μέσο όρο 19.860 το ένα.

Ο Saylor έχει δεσμευτεί δημόσια να συνεχίσει να αγοράζει συνεχώς Bitcoin. Κάτι που όντως τηρεί, παρόλο που έχει αποχωρήσει από την θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου, για να έχει ελεύθερο χρόνο να αφοσιωθεί στο ίδρυμα που έχει δημιουργήσει, με σκοπό (τι άλλο;) την προώθηση της ιδέας του Bitcoin.

Με δεδομένο ότι πλέον το μεγαλύτερο με τεράστια διαφορά περιουσιακό στοιχείο της εταιρίας είναι η ποσότητα Bitcoin που έχει στη κατοχή της, σύμφωνα με υπολογισμούς, αν το κρυπτονόμισμα υποχωρήσει μέχρι τα 13.000 δολάρια περίπου, η εσωτερική αξία της Microstrategy θα είναι αρνητική. Θα χρωστάει περισσότερα από όσο αξίζουν τα στοιχεία ενεργητικού της.

Αυτό βέβαια δεν δημιουργεί άμεσο ταμειακό πρόβλημα. Θα πρέπει να πληρώνει μόνο τα κουπόνια, μέχρι να λήξουν τα ομόλογα από το 2025 μέχρι το 2028. Ωστόσο έχει λάβει και ένα δάνειο 3ετούς διάρκειας, αξίας 205 εκατομμυρίων δολαρίων, εννοείται για την αγορά Bitcoin. Αυτό σημαίνει πως αν υποχωρήσει η τιμή από ένα επίπεδο και κάτω, θα πρέπει να παρέχει επιπλέον εγγύηση για να υπάρχει κάλυψη.

Πριν από μήνες, είχε υπάρξει η φήμη ότι αν το Bitcoin βρεθεί κάτω από τις 21.000 δολάρια, θα αναγκαστεί η MicroStrategy να ρευστοποιήσει τα νομίσματα της, επειδή θα ενεργοποιηθούν τα margin calls. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, όπως διαβεβαίωσε ο Michael Saylor, επικαλούμενος τα στοιχεία από το τρίτο τρίμηνο του 2022. Από τα 130.000 Bitcoin που κατέχει η εταιρία, τα 85.059 (65%) δεν έχουν καμία απολύτως δανειακή επιβάρυνση.

Από ότι έχει ισχυριστεί ο Saylor, για να υπάρξει πρόβλημα θα πρέπει το κρυπτονόμισμα να υποχωρήσει μέχρι τις 3.562 δολάρια. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως, η εταιρία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για υποθήκη άλλα περιουσιακά στοιχεία ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, ισχύει μια ειδική προσφορά. Όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v