Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ναυάγιο της FTX στρέφει τα βλέμματα στην Coinbase

Ποια είναι τα δεδομένα για το μοναδικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που είναι εισηγμένο στον Nasdaq. Η βουτιά της μετοχής, τα αποθεματικά και τα νέα δεδομένα στον ανταγωνισμό.

Το ναυάγιο της FTX στρέφει τα βλέμματα στην Coinbase

Μετά την απρόσμενη κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX, όλοι άρχισαν να αναρωτιούνται αν εξίσου ευάλωτα είναι και άλλα ανταλλακτήρια. Η ανησυχία ώθησε πολλούς να ακολουθούν το «κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε».

Η απόσυρση Bitcoin από τα ανταλλακτήρια προς τα ιδιωτικά πορτοφόλια τις τελευταίες 30 ημέρες συνεχίζεται με ρυθμούς-ρεκόρ, όπως φανερώνουν τα στοιχεία της Glassnode.

Μετά την Binance, η οποία τελικά από ό,τι φαίνεται κατάφερε να ωφεληθεί από την κατάσταση, καθώς εμφανίζεται πλέον ως αδιαφιλονίκητος ηγέτης του χώρου, τα βλέμματα στρέφονται προς την Coinbase. Αυτή θα εξετάσουμε και εμείς σήμερα.

Η Coinbase δεν έχει μόνο αξιοπρόσεκτο μερίδιο αγοράς, αλλά είναι το μοναδικό ανταλλακτήριο που βρίσκεται εισηγμένο στον Nasdaq. Αυτό το χαρακτηριστικό έχει ως αποτέλεσμα να παρέχει περισσότερα στοιχεία προς δημοσιοποίηση. Σε αντίθεση με την FTX, η Coinbase ελέγχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) με πολύ αυστηρότερους κανόνες.

Το πρώτο που βλέπουμε, είναι η πορεία των ομολόγων της. Σύμφωνα με το διάγραμμα που δημοσιεύτηκε στο Bloomberg, το δεκαετές ξεκίνησε από τα 92 σεντς τον Ιανουάριο, έφτασε τα 63 τον Μάιο μετά τη χρεοκοπία του πρωτόκολλου Terra και τώρα διαπραγματεύεται στα 53 σεντς. Η απόδοση πλέον έχει φτάσει πολύ ψηλά, σχεδόν στο 16%. Αυτό το επίπεδο φανερώνει τις ανησυχίες για την ικανότητα της εταιρείας να καταφέρει να αποπληρώσει κανονικά τις υποχρεώσεις της.

Η μετοχή είναι σε μάλλον χειρότερη θέση. Από τον περσινό Απρίλιο, στο ντεμπούτο της στον Nasdaq και τα 340 δολάρια (είχε φτάσει και τα 430) μέχρι σήμερα, έχει χάσει 86%. Το τέλος της προχθεσινής συνεδρίασης (χθες ήταν αργία), βρήκε τη μετοχή στα 45,57 δολάρια. Χαμηλό έκανε τον Μάιο στα 40,61 δολάρια.

Η πτώση της αξίας της μετοχής οφείλεται φυσικά και στην πτώση των πωλήσεων, άρα και την κερδοφορία της εταιρείας. Σύμφωνα με τον Jim Chanos, τον ελληνικής καταγωγής ιδρυτή της Kynikos Associates, η Coinbase απαιτεί πολύ μεγάλους όγκους συναλλαγών, προκειμένου να επιτύχει αρκετά έσοδα από προμήθειες. Μόνο έτσι θα μπορέσει να καλύψει τα τεράστια λειτουργικά έξοδα.

Ωστόσο σε μια περίοδο όπως αυτή, κατά την οποία η συναλλακτική δραστηριότητα υποχωρεί, είναι απίθανο να μπορέσει να το πετύχει. Κατ' αρχάς οι καταθέσεις των χρηστών είναι πολύ μικρότερης αξίας από αυτή που ήταν πριν από ένα χρόνο. Για παράδειγμα, αν ρευστοποιούσες ή αγόραζες ένα Bitcoin πριν από ένα χρόνο, η Coinbase εισέπραττε προμήθεια επί των 60.000 δολαρίων, ενώ τώρα επί των 20.000. Επίσης η διάθεση για trading είναι μικρότερη. Πολλοί από τους πελάτες ασχολούνται λιγότερο ή ακόμα και καθόλου με την επένδυσή τους στα crypto.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, στην Coinbase βρίσκονται κατατεθειμένα κρυπτονομίσματα αξίας 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες τους, συν 6,5 δισεκατομμύρια σε δολάρια.

Θα έλεγε κανείς πως τώρα που δεν υπάρχει FTX, θα επωφελούνταν η επίσης αμερικανική Coinbase, επειδή ο ανταγωνισμός είναι μικρότερος. Αποτελεί ανέλπιστο δώρο για κάθε επιχείρηση να αφανίζεται σε μια νύχτα ο βασικός ανταγωνιστής της. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Για να κάνουν συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα οι χρήστες των ανταλλακτηρίων θα πρέπει να πιστεύουν ότι μπορούν από αυτή τη δραστηριότητα να αποκομίσουν κέρδος. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον κάποια εμπιστοσύνη στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων. Αυτή όμως έχει πληγεί, ειδικά αυτό το διάστημα.

Επίσης τα χρήματα από την FTX δεν μεταφέρθηκαν αλλού. Χάθηκαν. Οι πιθανότητες να ανακτηθούν αυτά τα κεφάλαια δεν είναι μεγάλες. Στην καλύτερη περίπτωση, θα πάρει χρόνια και θα επιστραφεί ένα μικρό μέρος μόνο των κατατεθειμένων νομισμάτων.

Ειδικά στην περίπτωση της Coinbase ισχύει και ένα άλλο στοιχείο που δεν την ευνοεί αυτή την περίοδο. Εξυπηρετεί πολλούς θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι έχουν παγώσει το ενδιαφέρον τους μετά την κρίση αξιοπιστίας που επέφερε το σκάνδαλο της FTX.

Σημαντικό είναι πάντως ότι η Coinbase δεν είχε καμία έκθεση σε μετοχές της FTX ή στο νόμισμά της, το FTT. Συνεπώς δεν υπήρξε ζημιά από εκεί. Βέβαια, όπως αναφέραμε, τα πράγματα μόνο ρόδινα δεν είναι. Νωρίτερα φέτος η διοίκηση είχε προβεί σε μείωση κατά 18% του μεγέθους του εργατικού δυναμικού της, ενώ τις τελευταίες ημέρες απέλυσε άλλους 60 υπαλλήλους. Από ό,τι μάλιστα άφησε να εννοηθεί ο CFO της Coinbase Alesia Haas, ίσως να μην είναι ο τελευταίος γύρος περικοπών.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars 

Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, ισχύει μια ειδική προσφορά. Όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v