Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί τα NFTs είναι «όλα τα λεφτά»

Τα Non-Fungible Tokens δεν είναι απλώς τα σκίτσα των CryptoPunks ή των Bored Ape, αλλά μια πρωτοποριακή τεχνολογία πιστοποίησης ιδιοκτησίας βασισμένη στο blockchain. Πώς δημιουργούν αξία εκεί που δεν υπήρχε.

Γιατί τα NFTs είναι «όλα τα λεφτά»

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Τη χρησιμότητα των Bitcoin και Ethereum έχει αντιληφθεί το 2% του κόσμου. Πώς πρόκειται να αλλάξουν τη ζωή μας τα NFTs έχει αντιληφθεί το 1% από όσους ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα. Τόσο νωρίς είμαστε ακόμα. Όμως αυτό αλλάζει απότομα. Ο ρυθμός υιοθέτησης αυξάνεται εκθετικά, όχι γραμμικά.

Η μεγάλη ανατροπή στην παγκόσμια οικονομία που θα φέρουν τα NFTs δεν θα είναι στον καλλιτεχνικό χώρο, αν και εκεί συντελείται μια ολόκληρη επανάσταση. Σε λίγα χρόνια, όταν θα θέλετε να πουλήσετε ένα ακίνητο, δεν θα χρειάζεται να πηγαίνετε σε υποθηκοφυλακεία, συμβολαιογράφους, μεσίτες. Θα μπορείτε να μετατρέψετε τον τίτλο ιδιοκτησίας του σπιτιού σας σε NFT, το οποίο θα πουλιέται μέσα από το δίκτυο blockchain. Με τη μεταβίβαση θα ενημερώνεται αυτόματα η εφορία, τα υποθηκοφυλακεία και γενικότερα όσοι εμπλέκονται σε αυτά.

Γιατί δεν θα χρειάζεται κάποιος επίσημος κρατικός φορέας; Πρακτικά δεν υπάρχει τρόπος κλοπής του περιουσιακού στοιχείου, εφόσον ο ιδιοκτήτης ήταν γνωστός σε όλους. Όλα τα δεδομένα θα καταγράφονται σε ένα blockchain όπου κανείς δεν μπορεί να επέμβει στη συναλλαγή ή να την αλλοιώσει. Είναι ένα δημοσιοποιημένο στοιχείο, εύκολα προσβάσιμο στον οποιονδήποτε. Με άλλα λόγια, εμπιστεύομαι το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να εμπιστευτώ κανέναν!

Γι' αυτό δεν απαιτείται κάποιο τρίτο μέρος, ουδέτερο και αξιόπιστο, που να διασφαλίζει την ακεραιότητα. Ο έλεγχος θα μεταφερθεί στους χρήστες. Αυτή είναι η επανάσταση των NFTs. Όχι τα σκίτσα των CryptoPunks ή των Bored Ape Yacht Club. Ποια είναι η πολυτιμότερη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο; Τα ακίνητα. Αξίζουν σχεδόν 350 τρισεκατομμύρια.

Η τεχνολογία των NFTs δεν είναι τίποτε άλλο από πιστοποίηση ιδιοκτησίας, είτε ψηφιακού είτε φυσικού αντικειμένου. Η καθαρότητα όσον αφορά στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα ενός περιουσιακού στοιχείου τού προσθέτει αξία. Αν είναι μπερδεμένη η ιδιοκτησία, αν δεν μπορείς να το πουλήσεις, να το υποθηκεύσεις για να πάρεις δάνειο, δεν μπορείς να το εκμεταλλευτείς. Είναι σαν να μην κατέχεις τίποτα.

Όπως επίσης ένα αντικείμενο που βρίσκεται σε μια αποθήκη ξεχασμένο, παραμελημένο, δεν αξίζει τίποτα. Ίσως να έχει και αρνητική αξία, καθώς κοστίζει η αποθήκευση ή η διατήρησή του. Αν όμως το φωτογραφίσεις, το περιγράψεις και το βάλεις για πώληση σε ένα παγκόσμιο δίκτυο πώλησης, ξαφνικά αποκτά αξία. Θα ενδιαφερθεί κάποιος να το αποκτήσει.

Να πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η διασύνδεση δημιουργούν αξία εκεί που δεν υπήρχε. Προσθέτουν αποτελεσματικά επιπλέον αξία στα assets, η οποία δεν υπήρχε προηγουμένως. Αυτό είναι το πλεονέκτημα του ψηφιακού κόσμου.

Ο επόμενος μεγάλος σταθμός της παγκόσμιας οικονομίας είναι η ψηφιοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων. Οτιδήποτε θελήσει στο -όχι και τόσο μακρινό μέλλον- κάποιος να ανταλλάξει και έχει αξία, πρόκειται να ψηφιοποιηθεί. Η αξία που θα δημιουργηθεί και η οικονομική δραστηριότητα που συνεπάγεται κάτι τέτοιο, θα είναι σε τόσο υψηλό επίπεδο που δεν μπορεί να υπολογιστεί. Τόσο μεγάλη είναι.

Στον παλιό κόσμο, όταν ήθελες να πουλήσεις πετρέλαιο, εμπορευόσουν βαρέλια. Με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που βγήκαν για να προστατέψουν τον παραγωγό από τις απρόβλεπτες διακυμάνσεις της τιμής, κάθε φυσικό βαρέλι μέχρι να φτάσει στον προορισμό του είχε πουληθεί και αγοραστεί από 10 έως 200 φορές. Πώς; Με τη μορφή ενός χαρτιού στην αρχή και ηλεκτρονικά αργότερα. Σημειώθηκε αύξηση του ΑΕΠ 10 έως 200 φορές σε σχέση με το παρελθόν.

Αντίστοιχα, κάθε αντικείμενο, κάθε περιουσιακό στοιχείο, μπορεί να διακινείται δεκάδες ή εκατοντάδες φορές ψηφιακά, να έχει αλλάξει αμέτρητες φορές ιδιοκτήτη, χωρίς αυτό να έχει κουνηθεί από τη θέση του. Να υπάρχει απλώς μια web camera που το δείχνει. Τι μπορεί να είναι αυτό; Από ολόκληρα ακίνητα μέχρι τα παπούτσια κάποιου ποδοσφαιριστή που έχει παίξει σε κάποιο σημαντικό παιχνίδι. Τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα να κινούνται με την ταχύτητα που σήμερα κινούνται τα futures.

Θα δημιουργηθεί ένα καινούργιο ΑΕΠ πάνω στο παλιό. Και αυτή τη φορά ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι εντυπωσιακός. Ο ψηφιακός κόσμος δεν έχει τις φυσικές δεσμεύσεις του πραγματικού. Τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να βγάλουν φτερά και να μας μεταφέρουν γρήγορα στον πραγματικό κόσμο. Στον ψηφιακό μπορούν.

Είναι ένα ΑΕΠ που προστίθεται στο παλιό, με τη διαφορά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι αδιανόητος με τα σημερινά δεδομένα. Ο ρυθμός ανάπτυξης των κρυπτονομισμάτων, ίσως, μας δίνει ένα μέτρο για το τι να περιμένουμε.

Πώς υπολογίζεται μέχρι τώρα το ΑΕΠ; Με την πώληση προϊόντων και υπηρεσιών που αγοράζονται με ευρώ ή κάποιο άλλο κρατικό νόμισμα. Όταν όμως βάζω 10€ σε κρυπτονόμισμα για παίξω ένα παιχνίδι και μετά από ατελείωτες ώρες απασχόλησης έχουν γίνει 1.000€, αυτό υπολογίζεται; Προφανώς όχι, γιατί η κυβέρνηση δεν ασχολείται. Είναι πολύπλοκο και μικρό σε μέγεθος για να το φορολογήσει. Μικρό τώρα. Είναι όμως θέμα χρόνου να γίνει τεράστιο.

Θα υπάρχουν πολλές πλατφόρμες οικονομικής δραστηριότητας, ολόκληροι κόσμοι. Ας πάρουμε για παράδειγμα την οικονομία της Apple. Η Apple δεν είναι απλά μια εταιρεία. Πολλοί άνθρωποι συμπεριλαμβάνονται στο οικοσύστημα της Apple και αρκετοί από αυτούς δραστηριοποιούνται ήδη στον ψηφιακό κόσμο. Το ΑΕΠ της ξεπερνάει το ΑΕΠ των περισσότερων χωρών.

Όμως εδώ έχουμε ένα σοβαρό παράδειγμα ενός ΑΕΠ που αυξάνεται με πολύ καλό ρυθμό, παρόλο που η παραγωγικότητα ανεβαίνοντας ρίχνει τις τιμές. Οτιδήποτε ακουμπάει η Apple μετά από λίγο γίνεται καλύτερο, φτηνότερο, βελτιώνει τεχνολογικά την παραγωγή, γίνεται σε μαζική κλίμακα, αποτελεσματικότερο, φιλικότερο στη χρήση.

Όταν κατεβάζεις μια εφαρμογή, δεν αγοράζεις ούτε χρησιμοποιείς κάτι απτό. Δεν σημαίνει πως δεν έχει αξία. Ούτε φυσικά ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία από κάτι που είναι στην ουσία ηλεκτρόνια. Η αγορά-στόχος είναι παγκόσμια. Αν μια εφαρμογή είναι πραγματικά επιτυχημένη, δεν υπάρχουν τα φυσικά εμπόδια παραγωγής και διανομής που συναντάμε στις επιχειρήσεις του πραγματικού κόσμου.

Η αλλαγή στο οικονομικό μοντέλο είναι δομική. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν σε πειράζει ο αποπληθωρισμός. Δεν χρειάζεται η έκχυση επιπλέον πληθωριστικής ποσότητας χρήματος για να ευνοηθεί η ανάπτυξη. Το αντίθετο μάλιστα. Επιδιώκεις συνθήκες δημιουργικής καταστροφής, προκειμένου να απελευθερώσεις πόρους για να αναπτυχθείς.

Θα καταστραφούν παλαιού τύπου επιχειρήσεις, θα απαξιωθούν κτηριακές εγκαταστάσεις. Η οικονομική δραστηριότητα μηδενίζεται όταν συναντάς κάποιον στο zoom. Όταν δεν κάνεις ταξίδια, ανεβαίνοντας σε αεροπλάνα, μένοντας σε ξενοδοχεία, τρώγοντας σε εστιατόρια, μισθώνοντας ταξί. Συνεπώς η χρησιμότητα, άρα και η αξία των γραφείων, υποχωρεί. Δεν χρειάζονται να βρίσκονται όλοι μέσα στο κτήριο συνέχεια. Ίσως και ποτέ. Τα λειτουργικά έξοδα πέφτουν.

Σε αυτόν τον τομέα συρρικνώνεται η οικονομική δραστηριότητα. Ωστόσο δεν εξαφανίζεται. Απλά μεταφέρεται αλλού. Με αυτόν τον τρόπο αποκτούν αξία οι εξοχικές κατοικίες. Γιατί να ζεις μέσα στην πόλη, αν μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου σε ένα περιβάλλον πιο ευχάριστο, μέσα στη φύση, με χαμηλότερο κόστος διαβίωσης; Ακόμα και σε άλλο κράτος με φυσική ομορφιά.

Αν δεν υπήρχε το zoom ή κάτι σαν το zoom, το κόστος των συναντήσεων μεταξύ συνεργατών θα ήταν πολύ μεγαλύτερο. Εργατοώρες χαμένες, βενζίνη, φθορές αυτοκινήτου. Ίσως και αστρονομικό, αν είναι κάποιος σε άλλη ήπειρο. Είναι ένα ψηφιακό μέρος που δημιουργεί αξία. Ένα μέρος όπου βρίσκονται ψηφιακές μορφές που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Επιπλέον μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης έρχονται σε επαφή άνθρωποι που θα δεν γνωρίζονταν ποτέ. Δημιουργούνται κοινότητες και οι κοινότητες δημιουργούν αξία. Αλλάζει η αποτελεσματικότητα του κεφαλαίου. Μεταμορφώνεται.

Έχει σηκωθεί ένα οικονομικό και τεχνολογικό παλιρροϊκό κύμα που θα παρασύρει τα πάντα. Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε αυτή τη συναρπαστική εποχή. Τουλάχιστον όσοι έχουν αντιληφθεί τις αλλαγές που έρχονται, έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τον νέο κόσμο που αναδύεται και να τις εκμεταλλευτούν. Είμαστε παραπάνω αισιόδοξοι από όσο δικαιολογείται ρεαλιστικά; Ίσως τελικά να αποδειχθεί ότι είναι έτσι. Ωστόσο πόσους ευτυχισμένους, πλούσιους απαισιόδοξους έχετε γνωρίσει στη ζωή σας;

* Ειδική προσφορά: Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v