Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πείραμα του Ελ Σαλβαδόρ και η... ομορφιά του Bitcoin

Στα καλλιστεία της Μις Υφήλιος η νομισματική ιστορία του Ελ Σαλβαδόρ και το... Bitcoin. Τα επόμενα σχέδια του Nayib Bukele. Πώς θα παραλάβετε το 21ο συλλεκτικό NFT του Euro2day.gr.

Το πείραμα του Ελ Σαλβαδόρ και η... ομορφιά του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Στο συνοδευτικό αρχείο θα βρείτε ένα excel στο οποίο αναγράφονται οι διευθύνσεις των ψηφιακών πορτοφολιών που μας έχετε στείλει, οι οποίες περιλαμβάνουν τα 20 συλλεκτικά NFTs για τα 20 χρόνια του euro2day. Παρακαλείται όποιος διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει η διεύθυνσή του, να μας τη στείλει στο [email protected], προκειμένου να του στείλουμε το πιο σπάνιο, το 21ο συλλεκτικό NFT της συλλογής και να μπει στην κλήρωση για το μεγάλο δώρο. Το NFT με την πρώτη έντυπη διαφήμιση του euro2day.gr στην εφημερίδα «Μέτοχος & Επενδύσεις» πριν από 20 χρόνια.

Οι αρχαίοι Έλληνες δεν αποδύθηκαν σ’ ένα τόσο μακροχρόνιο πόλεμο με την Τροία για τα μάτια μιας όμορφης γυναίκας, έστω και κλεμμένης κατά τρόπο που προσέβαλε τη βασιλική αξιοπρέπεια των Αχαιών.

Πίσω από την ποιητική μυθοποίηση κρύβεται οπωσδήποτε η ανάμνηση μιας μακροχρόνιας συγκρουσιακής τριβής για τον έλεγχο των Δαρδανελίων και την πρόσβαση των Ελλήνων στα σιτηρά της Κριμαίας και στον χρυσό της μακρινής Κολχίδας, στον οποίο αναφέρεται ο άλλος ολοκληρωμένος αρχαιοελληνικός μύθος για το χρυσόμαλλο δέρας.

Το ότι όμως η καλλιτεχνική φαντασία των Ελλήνων προτίμησε να συνδέσει τη δικαίωση μιας τόσο σημαντικής για τα στρατηγικά συμφέροντα του ελληνισμού σύγκρουσης όχι με απλές αξίες υλικής επιβίωσης αλλά με την αξία της ομορφιάς αποδεικνύει την πρωιμότητα αλλά και τη βαθύτητα της συνάρτησης του ελληνικού πνεύματος με το αισθητικό ιδεώδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο ολοκληρωμένο μνημείο λόγου των αρχαίων Ελλήνων, έπος κατά το είδος και το ήθος, αφορά αγώνα για το ωραίον, για την υπέρτατη αξία της ομορφιάς, στο οποίο έχει κατάφωρα υποταχτεί το υψηλόν (βασιλική αξιοπρέπεια και τιμή) και από την πλευρά των Ελλήνων αλλά και από την πλευρά των Tρώων!

Τα παραπάνω ανέφερε ο Παναγιώτης Γεννηματάς, στο βιβλίο του Ανθρώπινη Χειραφέτηση και Ύστερος Καπιταλισμός. Πράγματι, είχε δίκιο. Όταν η απάντηση είναι ομορφιά, όλα γίνονται πιο ευχάριστα…

Τι μας έπιασε και ασχολούμαστε σήμερα με τη γυναικεία ομορφιά; Η αφορμή δόθηκε από τα προχθεσινά καλλιστεία και τη στέψη της Μις Υφήλιος.

Όπως θα παρατηρήσετε στη φωτογραφία από την εκδήλωση, η Alejandra Guajardo, μοντέλο και ηθοποιός από το Ελ Σαλβαδόρ, εκπροσώπησε τη χώρα της στον διαγωνισμό Miss Universe 2022 φορώντας στη σκηνή ένα κοστούμι εμπνευσμένο από το Bitcoin!

Όπως είπε ο εκφωνητής παρουσιάζοντας την 27χρονη καλλονή, η ενδυμασία αντιπροσώπευε τη νομισματική ιστορία του Ελ Σαλβαδόρ. Στην αρχή χρησιμοποιούσαν κόκκους κακάο για τις συναλλαγές τους, για να προχωρήσουν αργότερα στο colón, το επίσημο νόμισμα της χώρας, μέχρι την αντικατάστασή του από το αμερικανικό δολάριο. Κατόπιν, το 2021, το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα.

 

Μια αμφιλεγόμενη για πολλούς απόφαση, την οποία όμως εξακολουθεί να στηρίζει αταλάντευτα ο πρόεδρος Nayib Bukele. Η κυβέρνησή του μάλιστα φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στο επόμενο ιστορικό βήμα. Παρά τις μεγάλες αντιδράσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην έκδοση ομολόγων με την τεχνολογία του Bitcoin.

Για πρώτη φορά κάποιο επίσημο εθνικό κράτος παρακάμπτει το τραπεζικό σύστημα διαθέτοντας τα ομόλογά του απευθείας στο κοινό. Το ποσό που θα αντληθεί, θα εισρεύσει κατευθείαν στα ταμεία του κράτους, χωρίς κανενός είδους τραπεζικό ίδρυμα να λάβει μερίδιο από τη χρηματοδότηση. Χωρίς κανένας διεθνής παράγοντας, όπως το ΔΝΤ, να έχει τη δυνατότητα να υποδεικνύει πώς θα διαχειριστούν τα χρήματα.

Από τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, το δεκαετές «tokenized bond» θα είναι διαθέσιμο για όλους, απ’ όλο τον κόσμο. Θα έχουν τη δυνατότητα οι επενδυτές να αγοράσουν τίτλους ακόμη και 100 δολαρίων. Το συνολικό ποσό που θα αντληθεί, θα ανέλθει στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Το ήμισυ θα διατεθεί για την απόκτηση Bitcoin, ενώ με το άλλο μισό θα χρηματοδοτηθούν οι υποδομές της Bitcoin City.

Οι βουλευτές του Ελ Σαλβαδόρ ενέκριναν το νομοσχέδιο με 62 ψήφους υπέρ και 16 κατά. Ο νόμος προβλέπει επίσης την προστασία των δικαιωμάτων των κατόχων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Σύμφωνα με το παλιό σχέδιο που δεν φαίνεται να αλλάζει στα βασικά του σημεία, μετά το τέλος της 5ετούς διάρκειας, αν το Bitcoin έχει πάνω απ’ όσο θα αξίζει την ημέρα έκδοσης, θα ρευστοποιήσουν τα 500 εκατ. που δανείστηκαν, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή του δανείου και κατόπιν οι κάτοχοι του ομολόγου θα λάβουν ένα επιπλέον ποσοστό (με τη μορφή ετήσιου μερίσματος), που θα κυμαίνεται ανάλογα με τα κέρδη.

Γιατί κάποιος να αγοράσει το ομόλογο του Ελ Σαλβαδόρ και να μην αποκτήσει απευθείας Bitcoin; Το ομόλογο είναι ένα διαφορετικό χρηματοοικονομικό προϊόν, που απευθύνεται σε διαφορετικούς ανθρώπους. Κατ’ αρχάς, όσον αφορά τους ιδιώτες, αγοράζοντας ομόλογο λαμβάνεις άδεια μόνιμου κατοίκου της χώρας αν το επιθυμείς. Αυτό μεταφράζεται σε μηδέν φόρους στα κεφαλαιακά κέρδη.

Πρόθυμοι να το αποκτήσουν θα είναι οι συντηρητικοί επενδυτές που δυσκολεύονται να διαχειριστούν την υψηλή μεταβλητότητα της τιμής του Bitcoin, επειδή δεν είναι συνηθισμένοι. Οι θεσμικοί, επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν και να φυλάξουν Bitcoin στη «φυσική» μορφή του.

Το «πείραμα» του Ελ Σαλβαδόρ μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας. Αναδεικνύει δυνατότητες του κορυφαίου κρυπτονομίσματος που δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς πριν ελάχιστα μόλις χρόνια. Κι ακόμα είμαστε στην αρχή της μεγάλης ανατροπής, αν πιστέψουμε τους φίλους του.

* Ειδική προσφορά: Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

 

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v