Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι και γιατί έβαλαν «φωτιά» στο Bitcoin

Ράλι 48% σε διάστημα 20 ημέρων για το κρυπτονόμισμα μετά από τραγικές απώλειες τους προηγούμενους μήνες. Ποιοι ήταν οι αγοραστές, ποιοι φαίνεται πως την… πάτησαν.

Ποιοι και γιατί έβαλαν «φωτιά» στο Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Πολύ σκληρό για να πεθάνει το Bitcoin, διαψεύδει για άλλη μια φορά τις προσδοκίες των επικριτών του. Λες και το κάνει επίτηδες, περιμένει να εμφανιστούν με ύφος χιλίων καρδιναλίων οι ενάντιοι του ως δικαιωμένοι.

Πράγματι, εκεί που άρχισαν να πληθαίνουν τα δημοσιεύματα περί φούσκας, τουλίπας και ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων, τότε είναι που πραγματοποιεί άλλη μια επική άνοδο, αφήνοντας τους και πάλι εκτεθειμένους. Διαλύοντας τις βαρύγδουπες αναλύσεις για τον θάνατο του, από την αρχή του χρόνου και μέσα σε διάστημα 20 ημερών βρέθηκε στο +48%. Πλέον βρίσκεται στο επίπεδο τιμών όπου είχε φτάσει τον περσινό Αύγουστο.

Ποιοι ήταν οι επίμονοι και επιθετικοί αγοραστές; Η κατηγορία των διευθύνσεων όπου κατέχουν από 1.000 μέχρι 10.000 Bitcoin. Ηταν η ίδια κατηγορία που αποδείχτηκε διορατική και πούλησε πριν από ένα χρόνο, την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022.

Ποιοι ήταν εκείνοι που πανικοβλήθηκαν στο χειρότερο δυνατό σημείο και πούλησαν χαμηλά; Τα «αδύναμα χέρια», οι ευκαιριακοί αγοραστές. Εκείνοι δηλαδή που δεν θέλησαν να μάθουν για το Bitcoin ή το Ethereum.

Τις μοναδικές τους ιδιότητες και τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες. Εκείνοι που αντιμετώπισαν τον χώρο των κρυπτονομισμάτων ως τζόγο. Ένα παράδειγμα είναι ο τηλεοπτικός αναλυτής Jim Cramer, ο οποίος «πέτυχε» με ακρίβεια τον πάτο! Στην αρχή του χρόνου είχε παροτρύνει όσους τον παρακολουθούν ότι είναι καλή περίοδος για να απεγκλωβιστεί όποιος το επιθυμεί από τα crypto. Δυστυχώς, δεν υπάρχει «εύκολο» χρήμα.

Στην πράξη έχει αποδειχθεί πως είναι «δύσκολο». Τα κρυπτονομίσματα είναι πράγματι μια επενδυτική διέξοδος που δίνει σε κάποιον τη δυνατότητα να αποκτήσει πολλά χρήματα, γρήγορα. Ωστόσο, τα άκοπα χρήματα έρχονται περιστασιακά, όχι σε διάρκεια. Κάποιοι ασχολούνται με την έρευνα και την ανάλυση κάθε μέρα. Αφιερώνουν άπειρες ώρες στη μελέτη. Είναι δυνατόν να ανταγωνιστείτε στο τρέξιμο κάποιον που κάνει καθημερινά εντατική προπόνηση; Σκάλισε οποιαδήποτε ιστορία γρήγορης επιτυχίας και θα ανακαλύψεις χρόνια σκληρής και επίμονης δουλειάς. Το μόνο μέρος όπου η επιτυχία έρχεται πριν από τον μόχθο είναι στο λεξικό.

Το έχουμε αναφέρει κι άλλες φορές. Το να μισήσεις το Bitcoin είναι εύκολο. Δεν απαιτεί κόπο. Απλά μεταφέρεις ότι ακούς από άλλους. Να το αγαπήσεις είναι δύσκολο. Γιατί πρώτα θα πρέπει να μελετήσεις, να αφιερώσεις προσωπικό χρόνο, να κουραστείς.

Για να μπεις στο πνεύμα, θέλει χρόνο και μελέτη. Τι σημαίνει αποκέντρωση, πώς καταφέρνει να είναι ανθεκτικό στη λογοκρισία, ποιος είναι ο λόγος που δεν μπορεί να περιοριστεί ή να το σταματήσει κάποιος κακόβουλος, η κυβέρνηση ή το τραπεζικό σύστημα. Γιατί δεν μπορεί να κατασχεθεί. Θα δυσκολευτεί να τα κατανοήσει άμεσα όποιος βολεύεται με το οικείο, έστω κι αν αντιλαμβάνεται ότι το παλιό δεν είναι το καλύτερο.

Η δυσπιστία είναι δικαιολογημένη. Δεν είναι εύκολο να αντιληφθείς πως το Bitcoin μπορεί να έχει μέλλον. Πρόκειται για μια άυλη νομισματική αξία που έχει εφευρεθεί από ανώνυμους κρυπτογράφους. Δεν υποστηρίζεται από κάποια κρατική οντότητα. Δεν το εκδίδει και δεν εγγυάται γι’ αυτό κάποια κεντρική τράπεζα. Δεν έχει στρατό, αστυνομία, νόμους για να επιβάλλουν τη χρήση του.

Πρώτη φορά στην ιστορία εμφανίζεται τέτοιας μορφής νόμισμα. Κανείς δεν πίστευε ότι μπορούσε να υπάρξει κάτι τέτοιο. Δεν υπήρχε καν ως θεωρητική πιθανότητα. Πρόκειται για την πρώτη ειρηνική παγκόσμια επανάσταση που διεκδικεί περισσότερα δικαιώματα για τους πολίτες και λιγότερα για την εξουσία, όπως υποστηρίζουν οι φίλοι του.

Η αντίδραση στην τεχνολογική πρόοδο δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι αλλαγές, το άγνωστο, προκαλούν φόβο. Δεν υπάρχει μεγάλη εφεύρεση που να μην την υποδέχτηκαν οι άνθρωποι με έντονα συναισθήματα. Η ατμομηχανή, ο σιδηρόδρομος, ο τηλέγραφος, το Internet, προκάλεσαν στην εποχή τους. Μέχρι να έρθει η επόμενη επινόηση, να εξαφανίσει σιγά σιγά τα κύματα του ενθουσιασμού και του φόβου που ξεσήκωσε η προηγούμενη.

Παρά τις τεράστιες αντιξοότητες, τα σκάνδαλα, το ντόμινο χρεοκοπιών, τη δυσμενή μακροοικονομική συγκυρία που όχι μόνο δεν ευνοούν τις επενδύσεις σε πιο καινοτόμους τομείς, αλλά και πλήττουν σε επίπεδα ρεκόρ όλα τα περιουσιακά στοιχεία, το οικοσύστημα των crypto αξιολογείται πάνω από το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Αυτή είναι άραγε η πραγματική του αξία; Ίσως. Αξίζει όσο κάποιος είναι πρόθυμος να πληρώσει για αυτό. Αν το Bitcoin ήταν «τουλίπα», όπως ισχυρίζονται οι σκεπτικιστές, αν δεν υπήρχε πραγματική χρησιμότητα, θα είχε φτάσει από καιρό το μηδέν.

Πλέον γνωρίζουμε και κάτι ακόμα. Ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, δηλαδή τις εμπόλεμες ζώνες ή σε συνθήκες εθνικής χρεοκοπίας, το Bitcoin έχει αποδείξει πως μπορεί να λειτουργεί εύρυθμα. Όλοι οι χρήστες εξακολουθούν να στέλνουν, να δέχονται και να φυλάσσουν τα νομίσματα τους ανεμπόδιστα. Όπως ακριβώς είναι σχεδιασμένο να γίνεται.

Από την άλλη το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα όταν αντιμετωπίζει κρίσεις, παύει να λειτουργεί ομαλά. Μπαίνουν capital controls, το νόμισμα πληθωρίζεται και χάνει την αξία του, πραγματοποιούνται κατασχέσεις περιουσιών. Όχι όμως στο Bitcoin. Κανένα τραπεζικό σύστημα, κανένα κράτος, καμία κυβέρνηση, δεν μπορεί να κάνει τίποτα από όλα αυτά. Κι αυτό δεν μπορεί να μην αξιολογηθεί κάποια στιγμή.

* Ειδική προσφορά: Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v